Jegyzet

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 731 találatból.

Fitch: jelentősen romlott a világgazdasági környezet, de recesszió nem várható

Jegyzet - 2016-03-07

- Jelentősen romlott az elmúlt negyedévben a világgazdaság növekedési környezete, és ez a növekedési előrejelzések lefelé mutató korrekcióját indokolja, de globális recesszió nem várható - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett, felülvizsgált negyedéves világgazdasági prognózisában.

Egy magyar ember egy napja

Jegyzet - 2016-03-03

A magyar ember látott egy reklámfilmet hazájáról, és ezért elhatározta, hogy a mai napon csupa olyan dolgot vesz a kezébe, amit magyar feltalálóknak köszönhet az emberiség.Kezdetnek fogott egy golyóstollat (Bíró László, 1931), felírta, hogy Találékony magyarok, majd egy mágnessel feltette a hűtőgépre (Szilárd Leó 1929), utána  öngyújtóval (Irinyi János 1836) rágyújtott egy cigarettára.

GKI: a beruházások visszaesése a gazdaság idei lassulásának fő oka

Jegyzet - 2016-02-29
- A magyar gazdaság idei lassulásának fő oka nem az export fékeződése, hanem a beruházások 5 százalék körüli visszaesése lesz a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint.Az  uniós támogatások csökkenése és az üzleti szféra alacsony beruházási hajlandósága miatt várható a beruházások visszaesése.

Külföldi sajtó Magyarországról - A magyar népszavazás hatásáról

Jegyzet - 2016-02-25

  A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap szerint bejelentésével Orbán Viktor miniszterelnök "példátlan kihívást intézett Brüsszel fennhatósága ellen". Az Európai Unió tagállamaira jogilag kötelező erővel bírnak az EU miniszteri tanácsának döntései, és nincs precedens arra, hogy valamely tagország népszavazásra bocsátott volna egy ilyen döntést.

GKI: egy éve nem látott mértékben csökkent a GKI konjunktúraindex

Jegyzet - 2016-02-22

Februárban a januári magas szinthez képest egy éve nem látott mértékben csökkent a GKI konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke, minden ágazatban és a fogyasztók körében is romlottak a várakozások, de így is meglehetősen optimista hangulatot tükröznek - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből, amelyet az Európai Unió támogatásával készít.

GKI: rég nem látott optimizmus az ingatlanpiacon

Jegyzet - 2016-02-08

- Rég nem látott ingatlanpiaci optimizmust tükröz a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése; a GKI-MGYOSZ fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci indexének értéke januárban kilencéves csúcsra emelkedett.

 Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója a felmérést bemutató budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a felmérés alapján az irodapiac kivételével minden területen javultak a várakozások.

GKI: idén tovább csökken a növekedés

Jegyzet - 2016-02-01
A magyar gazdaság növekedési üteme tavaly 1 százalékponttal, 2,7-2,8 százalék körülire lassult, 2016-ban a visszaeső uniós támogatások és az üzleti szféra alacsony beruházási hajlandósága miatt tovább csökken a növekedés lendülete, a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint 2,3 százalékra.

GKI: az üzemanyagár-változásnak nincs jelentős hatása az élelmiszerek árára

Jegyzet - 2016-01-31

Az üzemanyagár-változásnak nincs jelentős hatása az élelmiszerek árára, mivel annak alakulását teljesen más folyamatok, elsősorban a nem feldolgozott termékek áremelkedése befolyásolja, az összhatás pedig nem jelentős még komoly üzemanyagár-csökkenés esetén sem - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből.

A korábbi kutatások alábecsülték a globális felmelegedés hatását az óceánokra

Jegyzet - 2016-01-26

 A klímaváltozás hatásait vizsgáló korábbi kutatások alábecsülték azt, miként járul hozzá a melegedő óceánok és tengerek vízének térfogat-növekedése a tengerszint emelkedéséhez - derítették ki német kutató.

A szakemberek műholdas adatok elemzése alapján kimutatták, hogy ez hatás az eddig feltételezettnél majdnem kétszer nagyobb volt 2002 és 2014 között. Ez például azt eredményezheti, hogy jelentősen megnő a heves viharok kockázata.

Az elöregedő társadalmak életmódjának változnia kell

Jegyzet - 2016-01-22
Alig több mint száz év alatt megduplázódott a születéskor várható élettartam Magyarországon, a 65 éven felüliek aránya 2050-re megközelíti a 30 százalékot. Hogyan lehetne javítani az öregedés minőségét? Lesz-e elegendő kórház, idősek otthona, orvos és képzett ápoló, miközben már a jelenlegi helyzetben is csak nagy erőfeszítéssel és messze nem kielégítő mértékben áll rendelkezésre a segítség?

A hazai vállalatok gépjármű-vásárlási tervei

Jegyzet - 2016-01-11

A 2015-ös év fellendülést hozott a hazai személy- és haszongépjármű piacon, igaz, a bázis nem volt túl magas. Az új személygépkocsik vásárlóinak közel 80%-a szakértői becslés szerint vállalkozás volt, a lakosság inkább a használt szegmensből szemezgetett, ahol szintén rekordot döntő forgalom volt. Elvben minden adott ahhoz, hogy 2016-ban is jól alakuljon az új és a használt személygépkocsik, haszonjárművek piaca.

A gyorsan növekvő népesség nyomása nehezedik Afrikára

Jegyzet - 2016-01-04
-  Elveszett kontinens vagy az ígéret földje, a jövő Ázsiája. Európában főleg az előbbi, Afrikában az utóbbi klisé a legelterjedtebb. Hosszabb távon nézve a fejlődés vitathatatlan, 54 afrikai állam közül 30 megtöbbszörözte gazdasági teljesítményét. Kialakult egy új, bár vékony középosztály, amelynek fiatal generációja otthonosan mozog az internet világában is.

Választások és a politikai fordulat éve volt 2015 Lengyelországban

Jegyzet - 2015-12-29

Az elnök- és a parlamenti választásokat megelőző kampány, majd a választások nyomán bekövetkezett fordulat voltak a lengyel belpolitika legfontosabb eseményei 2015-ben; az 1989-es rendszerváltás óta először történt meg, hogy egy párt önállóan alakíthatott kormányt, és a baloldali tömörülések kiestek a parlamentből.

Trump tündöklése és a szíriai orosz intervenció volt az év meglepetése az Egyesült Államokban

Jegyzet - 2015-12-28

Az elnökválasztási év küszöbén álló Egyesült Államokban 2015 meglepetésembere a Fehér Házra pályázó republikánusok között váratlanul élre tört Donald Trump volt, a világpolitikai fordulatok közül pedig a legmélyebb homlokráncolást a szíriai orosz katonai beavatkozás váltotta ki Washingtonban az óesztendőben.

Évértékelő - A politikai földindulások éve volt az idei esztendő Nagy-Britanniában

Jegyzet - 2015-12-27

Nagy-Britanniában a 2015-ös év a teljesen váratlan és földindulásszerű politikai átrendeződések éve volt.

 A folyamat a május 7-én tartott parlamenti választásokkal kezdődött. Gyakorlatilag senki - még a közvélemény-kutatók többsége sem - számított ugyanis arra, hogy a Konzervatív Párt, amely 2010 óta a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzott, ezúttal abszolút többséget szerez az alsóházban, és ennek alapján önállóan alakíthat kormányt.

Uniós jogot sért a görög orvosok munkaidő-beosztása

Jegyzet - 2015-12-23

 Uniós jogot sért, hogy a görög szabályozás lehetővé teszi az orvosok számára, hogy egyhuzamban 24 órát, vagy annál is többet dolgozzanak - mondta ki szerdán a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság.

A bíróság leszögezi, hogy az uniós jog szerint senkit nem lehet heti átlag 48 óránál többet dolgoztatni, és minden munkavállalót megillet napi legalább 11 óra pihenőidő, ezen felül pedig minden héten legalább egy szabadnap

GKI: decemberben idei csúcsán a fogyasztói bizalmi index

Jegyzet - 2015-12-21

Decemberben az üzleti várakozások változatlanok voltak, a fogyasztóiak viszont, bár csak minimálisan, de javultak, idei csúcsukra értek - közölte az Európai Unió támogatásával végzett felmérésének eredményeit a GKI Gazdaságkutató Zrt.

 Decemberben lényegében nem változott a GKI-Erste konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, az év egészére mindvégig az optimizmus volt jellemző, az egyes hónapok hullámzása kifejezetten szerény volt.

Roma gyerekek hátrányos megkülönböztetése ügyében kér adatokat Magyarországtól az Európa Tanács

Jegyzet - 2015-12-13

Szellemi fogyatékosnak ítélt roma gyerekek hátrányos megkülönböztetése ügyében kér adatokat Magyarországtól a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Miniszteri Bizottsága . Az Emberi Jogok Európai Bíróságához Magyarország ellen négy évvel ezelőtt benyújtott kereset szerint hátrányos megkülönböztetés éri a roma gyerekeket az beiskolázás időszakában, amikor szellemi képességeik felmérése érdekében tesztet kell kitölteniük.

Commerzbank: további monetáris lazítás várható az eurózónában jövőre

Jegyzet - 2015-12-10

További monetáris lazítást hajthat végre az Európai Központi Bank (EKB) jövőre, míg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) várhatóan emelni fogja az alapkamatot - áll a Commerzbank 2016-os előrejelzésében.

BERUHÁZÁS NÉLKÜL NEM MEGY

Jegyzet - 2015-11-30

A GKI előrejelzése szerint a magyar gazdaság a 2014. évi, átmenetileg gyors növekedés után idén lassuló pályára került, az I. negyedévi 3,5%-os növekedést a II. negyedévben 2,7%-os, a III. negyedévben 2,3%-os ütem követte, s a következő negyedévekben csak 2% körüli bővülés várható.