Jegyzet

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 736 találatból.

Csökkentette idei magyar GDP-növekedési előrejelzését az IMF

Jegyzet - 2016-04-12

Az IMF áprilisi világgazdasági prognózisában (World Economic Outlook, WEO) 0,2 százalékponttal 2,3 százalékra csökkentette idei magyar GDP-növekedési előrejelzését.

  Az IMF honlapján kedden közzétett legfrissebb előrejelzés szerint a magyar GDP-növekedés a 2015-ös 2,9 százalék után az idén 2,3 százalék, 2017-ben pedig 2,5 százalék lesz.

Enyhén erősödött a gazdasági növekedés az euróövezetben márciusban

Jegyzet - 2016-04-05
Enyhén erősödött a gazdasági növekedés üteme márciusban az euróövezeti magánszektorban, miközben makacsul tartja magát a deflációs nyomás a nyomott keresletre válaszul nyújtott árengedmények miatt - derült ki a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet beszerzésimedzser-indexeinek végleges adataiból.

GKI: márciusban tovább csökkent a GKI konjunktúraindex

Jegyzet - 2016-03-29
Márciusban a februári esés után tovább mérséklődött a GKI konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke, az üzleti várakozások nem változtak, a fogyasztóiak viszont érzékelhetően tovább csökkentek, bár összességében még így is optimista hangulatot tükröznek - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből, amelyet az Európai Unió támogatásával készített.

A Pénzügykutató Zrt. 2,3 százalékos GDP-növekedést vár 2016-ra

Jegyzet - 2016-03-23

A Pénzügykutató Zrt. szerint a beruházások csökkenése miatt tovább mérséklődik a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme, ami prognózisuk szerint 2,3 százalék lesz idén a tavalyi 2,9 százalék után - derült ki a társaság szerdán kiadott friss előrejelzéséből.

A Nemzetközi Valutaalap egy új világgazdasági válság kirobbanásától tart

Jegyzet - 2016-03-09

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra figyelmeztetett, hogy erősödik egy új világgazdasági válság kirobbanásának veszélye, és ennek elkerüléséhez azonnali keresletösztönző intézkedésekre van szükség. 

 David Lipton, az IMF vezérigazgató-helyettese a vállalati közgazdászok amerikai szövetségének (NABE) Washingtonban kedden tartott rendezvényén úgy fogalmazott, hogy a világgazdaság "valóban nehéz helyzetbe került" - derült ki a Financial Times című brit gazdasági újság beszámolójából.

Fitch: jelentősen romlott a világgazdasági környezet, de recesszió nem várható

Jegyzet - 2016-03-07

- Jelentősen romlott az elmúlt negyedévben a világgazdaság növekedési környezete, és ez a növekedési előrejelzések lefelé mutató korrekcióját indokolja, de globális recesszió nem várható - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett, felülvizsgált negyedéves világgazdasági prognózisában.

Egy magyar ember egy napja

Jegyzet - 2016-03-03

A magyar ember látott egy reklámfilmet hazájáról, és ezért elhatározta, hogy a mai napon csupa olyan dolgot vesz a kezébe, amit magyar feltalálóknak köszönhet az emberiség.Kezdetnek fogott egy golyóstollat (Bíró László, 1931), felírta, hogy Találékony magyarok, majd egy mágnessel feltette a hűtőgépre (Szilárd Leó 1929), utána  öngyújtóval (Irinyi János 1836) rágyújtott egy cigarettára.

GKI: a beruházások visszaesése a gazdaság idei lassulásának fő oka

Jegyzet - 2016-02-29
- A magyar gazdaság idei lassulásának fő oka nem az export fékeződése, hanem a beruházások 5 százalék körüli visszaesése lesz a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint.Az  uniós támogatások csökkenése és az üzleti szféra alacsony beruházási hajlandósága miatt várható a beruházások visszaesése.

Külföldi sajtó Magyarországról - A magyar népszavazás hatásáról

Jegyzet - 2016-02-25

  A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap szerint bejelentésével Orbán Viktor miniszterelnök "példátlan kihívást intézett Brüsszel fennhatósága ellen". Az Európai Unió tagállamaira jogilag kötelező erővel bírnak az EU miniszteri tanácsának döntései, és nincs precedens arra, hogy valamely tagország népszavazásra bocsátott volna egy ilyen döntést.

GKI: egy éve nem látott mértékben csökkent a GKI konjunktúraindex

Jegyzet - 2016-02-22

Februárban a januári magas szinthez képest egy éve nem látott mértékben csökkent a GKI konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke, minden ágazatban és a fogyasztók körében is romlottak a várakozások, de így is meglehetősen optimista hangulatot tükröznek - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből, amelyet az Európai Unió támogatásával készít.

GKI: rég nem látott optimizmus az ingatlanpiacon

Jegyzet - 2016-02-08

- Rég nem látott ingatlanpiaci optimizmust tükröz a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése; a GKI-MGYOSZ fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci indexének értéke januárban kilencéves csúcsra emelkedett.

 Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója a felmérést bemutató budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a felmérés alapján az irodapiac kivételével minden területen javultak a várakozások.

GKI: idén tovább csökken a növekedés

Jegyzet - 2016-02-01
A magyar gazdaság növekedési üteme tavaly 1 százalékponttal, 2,7-2,8 százalék körülire lassult, 2016-ban a visszaeső uniós támogatások és az üzleti szféra alacsony beruházási hajlandósága miatt tovább csökken a növekedés lendülete, a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint 2,3 százalékra.

GKI: az üzemanyagár-változásnak nincs jelentős hatása az élelmiszerek árára

Jegyzet - 2016-01-31

Az üzemanyagár-változásnak nincs jelentős hatása az élelmiszerek árára, mivel annak alakulását teljesen más folyamatok, elsősorban a nem feldolgozott termékek áremelkedése befolyásolja, az összhatás pedig nem jelentős még komoly üzemanyagár-csökkenés esetén sem - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből.

A korábbi kutatások alábecsülték a globális felmelegedés hatását az óceánokra

Jegyzet - 2016-01-26

 A klímaváltozás hatásait vizsgáló korábbi kutatások alábecsülték azt, miként járul hozzá a melegedő óceánok és tengerek vízének térfogat-növekedése a tengerszint emelkedéséhez - derítették ki német kutató.

A szakemberek műholdas adatok elemzése alapján kimutatták, hogy ez hatás az eddig feltételezettnél majdnem kétszer nagyobb volt 2002 és 2014 között. Ez például azt eredményezheti, hogy jelentősen megnő a heves viharok kockázata.

Az elöregedő társadalmak életmódjának változnia kell

Jegyzet - 2016-01-22
Alig több mint száz év alatt megduplázódott a születéskor várható élettartam Magyarországon, a 65 éven felüliek aránya 2050-re megközelíti a 30 százalékot. Hogyan lehetne javítani az öregedés minőségét? Lesz-e elegendő kórház, idősek otthona, orvos és képzett ápoló, miközben már a jelenlegi helyzetben is csak nagy erőfeszítéssel és messze nem kielégítő mértékben áll rendelkezésre a segítség?

A hazai vállalatok gépjármű-vásárlási tervei

Jegyzet - 2016-01-11

A 2015-ös év fellendülést hozott a hazai személy- és haszongépjármű piacon, igaz, a bázis nem volt túl magas. Az új személygépkocsik vásárlóinak közel 80%-a szakértői becslés szerint vállalkozás volt, a lakosság inkább a használt szegmensből szemezgetett, ahol szintén rekordot döntő forgalom volt. Elvben minden adott ahhoz, hogy 2016-ban is jól alakuljon az új és a használt személygépkocsik, haszonjárművek piaca.

A gyorsan növekvő népesség nyomása nehezedik Afrikára

Jegyzet - 2016-01-04
-  Elveszett kontinens vagy az ígéret földje, a jövő Ázsiája. Európában főleg az előbbi, Afrikában az utóbbi klisé a legelterjedtebb. Hosszabb távon nézve a fejlődés vitathatatlan, 54 afrikai állam közül 30 megtöbbszörözte gazdasági teljesítményét. Kialakult egy új, bár vékony középosztály, amelynek fiatal generációja otthonosan mozog az internet világában is.

Választások és a politikai fordulat éve volt 2015 Lengyelországban

Jegyzet - 2015-12-29

Az elnök- és a parlamenti választásokat megelőző kampány, majd a választások nyomán bekövetkezett fordulat voltak a lengyel belpolitika legfontosabb eseményei 2015-ben; az 1989-es rendszerváltás óta először történt meg, hogy egy párt önállóan alakíthatott kormányt, és a baloldali tömörülések kiestek a parlamentből.

Trump tündöklése és a szíriai orosz intervenció volt az év meglepetése az Egyesült Államokban

Jegyzet - 2015-12-28

Az elnökválasztási év küszöbén álló Egyesült Államokban 2015 meglepetésembere a Fehér Házra pályázó republikánusok között váratlanul élre tört Donald Trump volt, a világpolitikai fordulatok közül pedig a legmélyebb homlokráncolást a szíriai orosz katonai beavatkozás váltotta ki Washingtonban az óesztendőben.

Évértékelő - A politikai földindulások éve volt az idei esztendő Nagy-Britanniában

Jegyzet - 2015-12-27

Nagy-Britanniában a 2015-ös év a teljesen váratlan és földindulásszerű politikai átrendeződések éve volt.

 A folyamat a május 7-én tartott parlamenti választásokkal kezdődött. Gyakorlatilag senki - még a közvélemény-kutatók többsége sem - számított ugyanis arra, hogy a Konzervatív Párt, amely 2010 óta a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzott, ezúttal abszolút többséget szerez az alsóházban, és ennek alapján önállóan alakíthat kormányt.