Jegyzet

Eredmények megjelenítése 101-től 120-ig 729 találatból.

Alkotmánybíróság: a magyar egyházi szabályozás ellentétes az emberi jogi egyezménnyel

Jegyzet - 2015-07-08

Az emberi jogi egyezménybe ütközik a magyar egyházakra vonatkozó törvény és kormányrendelet néhány rendelkezése - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab), mely a szükséges összhang létrehozására három hónapot adott a jogalkotóknak.

A Magyar Közlönyben kedden közzétett határozat előzménye, hogy a Budapesti Autonóm Gyülekezet Keresztény Egyesület 2013 októberében bevett egyházként történő elismerését kezdeményezte az emberi erőforrások miniszterénél.

Az OECD tagállamai lakosságának 18 százaléka bevándorló

Jegyzet - 2015-07-02

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamai lakosságának 18 százaléka bevándorló vagy rendelkezik legalább egy bevándorló szülővel. Ez az arány Magyarországon a harmadik legkisebb Dél-Korea és Japán után - derül ki a párizsi székhelyű szervezet "A bevándorlók integrációjának mutatói: letelepedés 2015" című, csütörtökön nyilvánosságra hozott kiadványából, amelyet az Európai Bizottsággal szoros együttműködésben készített.

GKI: romló fogyasztói és javuló üzleti várakozások

Jegyzet - 2015-06-24

Némi hullámzás mellett már fél éve stagnált júniusban a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke, amelynek szintje így továbbra is viszonylag optimista hangulatot tükröz. A GKI által az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások idei csúcsukra kerültek, míg a fogyasztói várakozások idei, sőt húsz hónapos mélypontjukra.

A GKI 2015-ben 2,7 százalék körüli GDP-növekedést vár

Jegyzet - 2015-06-22

- A GKI Gazdaságkutató Zrt. hétfőn közzétett legfrissebb prognózisa szerint a magyar gazdaság 2015-ben is az EU átlagánál (1,8 százalék) gyorsabban fog növekedni, a tavalyi dinamika (3,6 százalék) elérésére azonban nincs esély. A kutató a negyedévvel ezelőtti  2,0 százalékos helyett  2,7 százalék körüli növekedési ütemet valószínűsít.

A hamisítástól tarthat legjobban az EU gazdasága

Jegyzet - 2015-06-19

Az Európai Unióban megtermelt gazdasági javak mintegy 40 százalékát előállító szellemi tulajdonjoghoz köthető vállalkozásokat egyre növekvő mértékben fenyegetik a szervezett bűnözés által előállított és forgalmazott hamisított termékek - figyelmeztet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) pénteki közleménye.

Az OECD is javított a magyar gazdaság növekedési kilátásain

Jegyzet - 2015-06-03

Az Európai Unió (EU) után a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is felfelé módosította a magyar gazdaság növekedésére adott előrejelzését a Gazdasági kilátások (Economic Outlook) című félévente megjelenő kiadványának szerdán publikált legfrissebb számában.

A GKI 2,5 százalékra emelte idei növekedési előrejelzését

Jegyzet - 2015-06-01

A GKI Gazdaságkutató Zrt. megemelte a magyar gazdaság idei növekedésére vonatkozó várakozását, így 2,5 százalék körüli ütemet valószínűsít. A GKI a magas, 3,4 százalékos első negyedévi ütem, valamint a kedvező gazdasági várakozások hatására emelte meg korábbi 2 százalék körüli növekedési előrejelzését.

Kamatdöntés - Londoni elemzők: a keddi kamatcsökkentés biztos, június lesz érdekes

Jegyzet - 2015-05-25

Londoni pénzügyi elemzők egybehangzó előrejelzései szerint biztosra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa újabb 0,15 százalékponttal 1,65 százalékra csökkenti alapkamatát keddi kamatdöntő ülésén.

  A citybeli elemzői közösség szerint a következő, júniusi kamatdöntő ülés lesz igazán érdekes abból a szempontból, hogy az MNB az addig beérkező újabb infláció adatsor hatására miképp dönt az enyhítési ciklus további menetéről.

A GDP növekedés csapdája

Jegyzet - 2015-05-13

Számoljunk együtt. Ha Németországban az egy főre jutó GDP 32700 euró volt 2013-ban, és 1.6 százalékkal nőtt 2014-ben, akkor a 2014 évi GDP 33223 euró.A különbség 523 euró.

 

Magyarországon az egy főre jutó GDP 10100 euró volt 2013-ban, ez növekedett 2014-ben 3,5 százalékkal.Így a 2014.évi adat 10453,5 euró. A növekedés 354  euró felfelé kerekítve.

Szilárd növekedést lát a térségben az IMF

Jegyzet - 2015-05-11

Idén és jövőre is szilárd növekedést lát Kelet-Közép-Európában a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - derül ki a washingtoni székhelyű szervezet hétfőn Budapesten bemutatandó, Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa gazdasági kérdéseit taglaló jelentéséből.

 Egy brüsszeli sajtóbeszélgetésen Jörg Decressin, az IMF európai részlegének igazgató-helyettese a magyar gazdaság helyzetét értékelve kitért arra, hogy a deficit jelenleg és az elmúlt években is 3 százalék alatt alakult, ahová viszonylag magas szintről sikerült ledolgozni.

EU-prognózis - Hátszél segíti az uniós gazdasági fellendülést

Jegyzet - 2015-05-05

    Nemzetközi gazdasági hátszél, több rövidtávú tényező segíti az európai gazdaság amúgy enyhe ciklikus fellendülését - írja kedden közzétett gazdasági előrejelzésében az Európai Bizottság.   Ezek között a továbbra is jelentősen alacsony olajárat, a globális gazdaság növekedését, az euró folytatódó leértékelődését és az unió támogató jellegű gazdaságpolitikáját nevesíti.

GKI: stagnáló beruházás és gyorsuló fogyasztásnövekedés várható

Jegyzet - 2015-05-04

- A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint bár 2014-ben átmenetileg kiugróan gyors, 3,6 százalékos volt a növekedés, a magyar gazdaság mégsem került a régióhoz mérten tartós felzárkózást biztosító pályára. Az idei kilátások ennél jóval kisebb ütemű, 2 százalék körüli növekedést valószínűsítenek - ezt tartalmazza a gazdaságkutató előrejelzése.

A tánc világnapja - Alkis Raftisnak, a Nemzetközi Tánc Tanács (CID) elnökének üzenete

Jegyzet - 2015-04-29

    "Egy évszázaddal ezelőtt a híres orosz impresszárió, Szergej Gyagilev forradalmasította a balettet azzal, hogy meghívta korának legtehetségesebb festőit és zenészeit, hogy járuljanak hozzá az előadásaihoz. Az a benyomásom, hogy a jelen koreográfusai figyelmen kívül hagyják az egyéb művészeti ágakat, nem érzik szükségét, hogy a más területeken velük egyenrangú művészek közreműködésével mutassák be alkotásaikat.

NEGYEDIK HÓNAPJA STAGNÁL A GKI-ERSTE KONJUNKTÚRAINDEX

Jegyzet - 2015-04-27

Áprilisban kissé emelkedett a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól meg-tisztított) értéke, s ezzel elérte januári szintjét. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támoga-tásával végzett felmérés szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások is valamivel jobbak lettek a márciusinál.

Az üzleti szférán belül áprilisban a kereskedelem kivételével minden ágazatban változatlanok maradtak vagy csak minimálisan javultak a várakozások.

Moody′s: javuló szerkezetű növekedés és stabilizálódó adósság Közép- és Kelet-Európában

Jegyzet - 2015-04-22

- A pénzügyi válság előttinél alacsonyabb ütemű, de jobb szerkezetű növekedés és stabilizálódó adósságráták támasztják alá a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok adósosztályzatainak stabil kilátását - áll a Moody′s Investors Service szerdán Londonban ismertetett átfogó térségi elemzésében.

A technológia és a tapasztalat is kevés a magyar palagáz kitermeléséhez

Jegyzet - 2015-04-19

Magyarország nem hagyományos típusú földgáz- és kőolajvagyona lényegesen nagyobb, mint a hagyományos, mégsem érdemes amerikai jellegű palagáz-forradalomban reménykedni.A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) honlapján olvasható ismertető szerint Magyarországon a gáz geológiai értelemben túl fiatal, vizes üledékekben található, valamint a nagy mélység és nyomás miatt drága csúcstechnológiát kellene használni a kitermeléséhez, a technológia jelenlegi határait feszegető módon.

Az IMF javított Magyarország gazdasági előrejelzésén tavaszi prognózisában

Jegyzet - 2015-04-14

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javította az idei magyar GDP-növekedési prognózisát tavaszi előrejelzésében: az IMF kedden nyilvánosságra hozott World Economic Outlook (WEO) jelentésben azzal számol, hogy a magyar gazdaság 2015-ben 2,7 százalékkal bővülhet a tavalyi 3,6 százalék után, majd jövőre a bővülés üteme 2,3 százalékra mérséklődik.

Kopint-Tárki: idén 3,2, jövőre 2,2 százalékkal nőhet a GDP

Jegyzet - 2015-04-09

- A bruttó hazai termék (GDP) az idén 3,2 százalékkal, jövőre pedig 2,2 százalékkal növekedhet a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet csütörtökön publikált előrejelzése szerint.

   A gazdaság húzóerejét 2015-ben a magánfogyasztás veheti át, a bruttó keresetek 3,5 százalék körüli emelkedéséből és a foglalkoztatás enyhe növekedéséből eredően.

Pew: az iszlám a leggyorsabb ütemben terjedő vallás

Jegyzet - 2015-04-03

Csaknem valamennyi jelentős vallás terjedni fog az elkövetkező három és fél évtizedben, ám közülük is a kereszténység és mindenek előtt az iszlám fog növekedni a legnagyobb ütemben - derült ki a washingtoni Pew kutatóintézet csütörtökön nyilvánosságra hozott előrejelzéséből, amely első a maga nemében.

GKI: fokozatos felminősítés, lassuló növekedés várható idén

Jegyzet - 2015-03-23

Nem változtatott idei növekedési előrejelzésén a GKI Gazdaságkutató Zrt.: a tavalyinál lassabb, 2 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedést vár, és azzal számol, hogy a hitelminősítők fokozatosan felminősítik Magyarországot - ismertette a társaság legfrissebb előrejelzését Vértes András, a GKI elnöke.