Göncz Árpád halála - Az EP-ben megemlékeztek a volt államfőről

Jegyzet - 2015-10-07

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén is megemlékeztek szerdán Göncz Árpádról Ujhelyi István szocialista EP-képviselő kezdeményezésére.

Az MSZP-s képviselő a plénumon arról beszélt, hogy Magyarország Európa egyik bölcsét, a magyar demokrácia egyik legnagyobb alakját gyászolja.

A közlemény tanúsága szerint kitért arra is, hogy "Göncz Árpád elnöksége óta nem volt hozzá hasonló, népszerű, a társadalom által rajongásig szeretett vezetője Magyarországnak".

    A szocialista EP-képviselő hangsúlyozta: a néhai elnök öröksége útmutatóul szolgál minden mai politikus számára. Ujhelyi István két idézetet osztott meg Göncz Árpádtól az EP plénumával; az egyik szerint a népszerűség titka, ha az ember nem igazodik mindig ennek a követelményeihez, a másik pedig az, amely szerint "a hatalomhoz való viszonyunk az, amin megméretünk. Azon, hogy ki mire használta. És hogyan."

    Göncz Árpád író, műfordító, politikus, a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnöke - aki tíz éven át, 2000-ig töltötte be az államfői posztot - életének 94. évében, kedden, családja körében hunyt el.