Ez történik nálunk menekültügyben: Opatovac, 2015. szeptember 24-25.

Jegyzet - 2015-09-25

Kedves Barátaink, Támogatóink!

Ahogy tegnap már tájékoztattunk: csütörtökön újra útnak indultak az Oltalom Karitatív Egyesület munkatársai, hogy egy teherautónyi adományt oda vigyenek, ahol éppen a legnagyobb szükség van rá.

Az autót és sofőrjét egy nagylelkű adományozó bocsájtotta az egyesület rendelkezésére, a rakomány a szervezet raktáraiban összegyűjtött tárgyi felajánlásokból, illetve az út előtt és közben vásárolt élelmiszerekből és higiéniai termékekből állt.

 

A csapat, bár Horvátországba tervezte eredetileg is az útját, kitérőt tett Zákányba, mert előző éjjel felreppent a hír, hogy kritikussá vált a helyzet a település pályaudvarán, a vonatokon várakoztatott menekültek nem kapnak elegendő ellátást. Munkatársaink a helyszínen nagy mennyiségű vizet és élelmiszert láttak felhalmozva (egy vonat nem sokkal előtte gördülhetett ki a pályaudvarról, a közmunkások szemetet szedtek a sínek között, a következő, menekülteket hozó szerelvény pedig még nem érkezett meg), így továbbmentünk Horvátországba, Opatovacba, amely a horvát önkéntesek híradásai szerint ebben a régióban jelenleg a legkritikusabb pontja a menekültkrízisnek.

A hírek sajnos igaznak bizonyultak, munkatársaink megrendülve tapasztalták, hogy tízezernyi menekült ember, köztük sok kisgyermek várakozik továbbjutási lehetőségre az ideiglenes táborban, igen mostoha körülmények között. Láthatóvá vált az is, amiről szakemberek pár napja beszélnek: mostanra szegényebb, rosszabb állapotban lévő emberek érkeztek a térségbe, akik hosszú ideje lehetnek úton, valószínűleg jóval kevesebb pénz áll a rendelkezésükre, hogy különböző közlekedési eszközöket igénybe vegyenek, illetve hogy élelmiszert vásároljanak.

 

Az Oltalom szállítmányát a helyi Vöröskereszt munkatársai nagy örömmel és hálával fogadták, a tábor kapujánál az élelmiszereket és vizet a teherautóról azonnal lepakolták és osztani kezdték, ami jól mutatta, hogy a gyűjtőpontban nincsenek meg a tárgyi feltételei a menekültek megfelelő ellátásának.

Ugyanezt bizonyította a szegényesen feltöltött raktársátor is – a csapat tapasztalt szociális munkás tagja szerint katasztrofálisan kevés a látott mennyiség ekkora embertömegnek. A területen folyamatosan zajlanak a földmunkák, hogy még több sátrat lehessen felállítani, az őszi eső hamar sártengerré változtatta a helyszínt.

A hosszasan várakozó menekültek fegyelmezetten várakoztak a hidegben és az esőben, de tekintve, hogy a napokban lezárják a horvát-magyar határt és akár több tízezernyi ember rekedhet Opatovacban a fent vázolt körülmények között, ez a helyzet változhat és akár katasztrofálissá is válhat.

 

Ma délelőtt újabb, a tegnapihoz hasonló szállítmányt indítottunk útnak.

Segítségüket köszönjük, minden arra utal, hogy adományaikat még jó ideig fel tudjuk használni a menekültek segítésére.

Eddig összesen 7.939.328 Ft gyűlt össze július végén elkülönített számlánkon. Folyamatosan kapunk élelmiszert, meleg ruházatot és egyéb nagyon fontos természetbeni adományt.

Köszönjük az önkéntesek munkáját is!

Így tud segíteni:

Pénzbeli (elkülönített számlánkon fogadunk adományt):

Oltalom Karitatív Egyesület; K&H Bank 10400140-00026699-00000006; „Menekültügy” megjegyzéssel

Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség