Szembe kell nézni a holokauszt világmegrázó tragédiájával

Jegyzet - 2017-01-26

A világ felelős államainak szembe kell nézniük a holokauszt "világmegrázó tragédiájával" - hangoztatta a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából Az Élet Menete Alapítvány által rendezett csütörtöki budapesti megemlékezésen.

Takács Szabolcs - utalva arra, hogy a soá áldozatainak tizede, mintegy 600 ezer ember honfitársunk volt - kijelentette: "a magyar kormány határozott álláspontja az, hogy a holokauszt során a magyar nemzet 600 ezer alkalommal halt meg, és hogy minden magyar, aki részt vett a gyilkosságokban vagy kollaborált a gyilkosokkal, a gyilkosság megbocsáthatatlan bűne mellett hazaárulást is elkövetett".

A Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) korábbi elnökeként az államtitkár arról beszélt: a holokauszt alapvető előzménye volt az ENSZ és az IHRA létrehozásának, hiszen mindkét szervezet megszületése szorosan összefügg a világ vezetőinek azon felismerésével, hogy kizárólag stabil és intézményesített államközi együttműködéssel lehet megelőzni, hogy a második világháborúhoz hasonló konfliktus vagy a holokauszt megismétlődjön.

Mint mondta, a holokauszt járt az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának megalkotói fejében, amikor a dokumentum első sorába foglalták, hogy a méltóság minden ember veleszületett joga, hiszen felismerték, hogy minden emberiség elleni bűncselekmény gyökere az emberi lény belső értékének teljes figyelmen kívül hagyásából ered. Auschwitz után a rasszista gyalázkodást és a lealacsonyító nyelvezetet már nem lehetett ugyanúgy nézni, mert mielőtt a holokauszt az élettől fosztotta volna meg áldozatait, először a méltóságukat kezdte ki - fogalmazott Takács Szabolcs.

Kijelentette: a holokauszt az emberiség történetének nem első és nem is utolsó népirtása volt, de precedens nélküli bűntett, "a civilizáció összeomlása volt".

Forgács János, auschwitzi túlélő és Kováts Kriszta gyertyát gyújtanak az Élet Menete Alapítvány a holokauszt nemzetközi emléknapján tartott megemlékezésén. MTI Fotó: Marjai János

cheap jerseys nba

t shirt printing machine sale

cheap t shirt printing machine


A zsidó közösségek elleni erőszakos támadások elszaporodása és az Európa-szerte növekvő antiszemitizmus "közvetlen fenyegetést jelent a demokráciára, civilizációnk alapvető értékeire, valamint társadalmaink általános biztonságára" - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, a nemzetközi közösség előtt álló feladat egyértelmű: az olyan súlyos kihívásokat, mint az antiszemitizmus és az emberi jogok megsértése, határozottan, kompromisszumok nélkül és gyorsan kell kezelni, különben leküzdhetetlen problémát okoznak. A holokauszt megmutatta, hogy mi fog történni, ha ezeket a kihívásokat "nem kezeljük egyénileg, de nemzetközileg is" - mondta az államtitkár, hangsúlyozva, az emlékezés mellett "felelősséget is kell vállalnunk jövőnkért".