Ki nyer ma?

Jegyzet - 2020-12-12

Sajnos ez nem a játék és muzsika tíz percben, mint volt a címbéli legendás zenei kvíz a Magyar Rádióban.

A politikai vetélkedők nagyszínpadán, Brüsszelben fontosabb döntések születtek a minap. Baloldali politikusok Orbán csúfos vereségeként értékelték a történteket, a kormánysajtó fényes győzelemről triumfált. Külföldi elemzők szerint Angela Merkel nem akarta, hogy a német elnökség helyett a nemsokára „hivatalba” lépő portugál elnökségre maradjon a vita eldöntése, ezért a Muttinak becézett nagyasszony lépett, s januárban a nagy problémamegoldóként tud majd levonulni a politika színpadáról.

Ha a gazdasági érdekeket nézzük, világosabb a kép: az alig tízmilliós Magyarország hosszú ideje biztos hátországa a német multinacionális cégeknek, elsősorban a nagy autógyáraknak. Ebben az évben a német bruttó minimál órabér 9,35 euró. A mai, 354,22 forintos árfolyamon ez 3312 forint/óra. 21 munkanappal, napi 8 órával számolva 556 416 forint. A bruttó minimálbér 161 000 forint határainkon belül, ami 28,9 százaléka a német minimálbérnek!

Orbán Viktor ismét bizonyította, hogy nagyon nehéz sarokba szorítani.

Ha a gazdasági érdekeket nézzük, világosabb a kép: az alig tízmilliós Magyarország hosszú ideje biztos hátországa a német multinacionális cégeknek, elsősorban a nagy autógyáraknak. Ebben az évben a német bruttó minimál órabér 9,35 euró. A mai, 354,22 forintos árfolyamon ez 3312 forint/óra. 21 munkanappal, napi 8 órával számolva 556 416 forint. A bruttó minimálbér határainkon belül 161 000 forint azaz 28,9 százaléka a német minimálbérnek!

Az olcsó munkaerőhöz busás állami támogatás járul: gondoljanak csak a BMW debreceni gyárához adott milliárdokra. Ebből következően a német gazdaság a jelenlegi helyzet megmaradásában érdekelt, s a kulcsszereplőt -tetszik, nem tetszik – Orbán Viktornak hívják.

A nap nyertese magának is gratulált a sajtótájékoztatón. Időt és pénzt nyert. A nagy kérdés, hogy a sok milliárd forintból mennyi jut az egyszerű magyar állampolgároknak, s mennyi a hatalomhoz közeli baráti körnek.

Azaz az igazi kérdés: ki vagy kik lesznek a holnap nyertesei?

Hajdu István