Helyi

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 2428 találatból.

Összehangolt fejlesztések Hajdú-Bihar megyében

Helyi - 2022-03-01

Összehangolta a 2021-2027 közötti európai uniós költségvetési ciklusban tervezett fejlesztéseit a hajdú-bihari és a debreceni önkormányzat, valamint a Debreceni Egyetem - jelentették a szervezetek képviselői kedden, a fejlesztési stratégiát bemutató sajtótájékoztatón.

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke elmondta: ebben a fejlesztési ciklusban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében 116 milliárd forint áll a megye rendelkezésére.

A megyei önkormányzat döntése alapján ebből 43 milliárd forintot biztosítanak Debrecen fejlesztési terveinek megvalósítására, 73 milliárdból pedig a megyeszékhelyen kívüli települések fejlesztési terveit támogatják - jelezte a politikus.

Debrecenben: megkezdődik a 33-as számú főút négysávosra bővítése

Helyi - 2022-02-23

Újabb mérföldköz érkezett a közútfejlesztési program Debrecenben: megkezdődik a 33-as számú főút négysávosra bővítése - jelentette be a város polgármestere A 33-as számú főút 2x2 sávra bővítése az ipari fejlesztési terület és az M35 autópálya között elnevezésű projekt kapcsán rendezett sajtótájékoztatón, a helyszínen szerdán.

Papp László jelezte: a 33-as utat az M35-ös autópályától a Látóképi csárdáig2,2 kilométeres szakaszon négysávosítják. A beruházáshoz kapcsolódóan az útszakaszt átszelő vasúti pálya fölé közúti hidat építenek - fűzte hozzá.

A polgármester kiemelte: a 33-as út az egyik legforgalmasabb bevezető útja a városnak, a terhelése pedig várhatóan jelentősen megnő az észak-nyugati gazdasági övezet megnyitásával. Ezért döntöttek úgy, szélesítik és korszerűsítik az érintett útszakaszt - mondta.

Az EU 80 millió eurót ad a Szajol és Debrecen közötti vasútvonal korszerűsítésére

Helyi - 2022-02-23

- Az Európai Bizottság mintegy 80 millió eurós beruházást hagyott jóvá az unió Kohéziós Alapjából a személy- és teherszállítás vasúti összeköttetéseinek javítására az észak-alföldi régióban, a Szajol és Debrecen közötti vonalon - közölte az uniós bizottság szerdán.

Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos közölte, hogy a magyarországi vasútvonalak korszerűsítése az unió zöld átállást segítő prioritásaival összhangban végzett beruházást jelent, amely jobb vasúti összeköttetést teremt a régió lakosságának és vállalkozásainak, egyben segíti az európai áruszállítást is.

Debreceni polgármester: a fejlesztések a város minden területét érintik

Helyi - 2022-02-17

Debrecen idei költségvetését 184,72 milliárd forintos, a tavalyinál 13,6 százalékkal nagyobb főösszeggel terjesztik a közgyűlés elé, a fejlesztések idén is a város minden területét érintik - közölte a cívisváros polgármestere csütörtökön a helyi városházán, a költségvetés tervezetét bemutató sajtótájékoztatón.

Egyházi kiadványokat mutattak be Debrecenben

Helyi - 2022-02-10

- Három történelmi egyház - a református, a római katolikus és a görögkatolikus - Hajdú-Bihar megyei történetét mutatja be az a három könyv, amelyet A hajdú hagyományok nyomában című projekt keretében jelentetett meg a megyei önkormányzat - közölte a közgyűlés elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

Kis és középvállalkozások parkja épül Debrecenben, a Déli Gazdasági Övezetben

Helyi - 2022-02-09

Magyarország kormánya az elmúlt napokban meghozott döntéseivel támogatja a Déli Gazdasági Övezet fejlesztését, Debrecenben. A területen – Magyarországon egyedülálló módon – kis- és középvállalkozások számára hoz létre ipari területet az önkormányzat. A részletekről február 9-én számolt be Papp László polgármester.

A Déli Gazdasági Övezet fejlesztésére elkülönített 95 milliárd forintos támogatásból az alábbi fejlesztések valósulhatnak meg:

-805 megawatt villamosenergia-ellátás kiépítése a területen

-a terület gázellátásának bővítése

-több mint 10 kilométernyi út-, 12 kilométernyi kerékpárút-, és 17 kilométernyi közművezeték engedélyes és kiviteli terveinek elkészítése

-a Déli Gazdasági Övezet mellett a repülőteret és a keleti városrészt is érintő, átfogó csapadékvíz-elvezető rendszer engedélyes és kiviteli tervének elkészítése

-kkv-park infrastruktúrájának kiépítése

Katolikus teológus kapja a református alapítvány díját Debrecenben

Helyi - 2022-01-23

Benyik György római katolikus plébánost, teológiai tanárt tüntették ki a református Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány Pro Unitate in Christo - A Krisztusban megélt egységért - díjával, az elismerést ma este, a debreceni Református Nagytemplomban, az ökumenikus imahét záró rendezvényén adja át Fekete Károly tiszántúli református püspök és Kustár Zoltán, kuratóriumi elnöke - közölték a szervezők.

Közleményük szerint Benyik György a Szegedi Biblikus Konferencia megalapításával, folyamatos szervezésével hosszú időn át és jelentős mértékben járult hozzá a hazai katolikus és protestáns egyházak közötti teológiai párbeszédhez, egymás kölcsönös megismeréséhez és megbecsüléséhez.

Benyik György 1989-ben indította útjára a Szegedi Biblikus Konferencia rendezvény-sorozatot, amely azóta is minden évben találkozási fórumot kínál a hazai és a határon túli, katolikus bibliatudósok számára.

Hosszú távú bérfejlesztési stratégiában állapodtak meg a Schaeffler debreceni gyárában

Helyi - 2022-01-21

- Hosszú távú bérfejlesztési stratégiában állapodott meg a Schaeffler debreceni telephelye, az FAG Magyarország Ipari Kft. és a Debreceni Csapágygyártók Szakszervezete, a bérfejlesztés 2022-től 2023 tavaszáig három lépcsőben történik meg - közölte a vállalkozás.

A közleményben Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezetője azt írta, a következő két évben 30 százalékos volumen-növekedéssel számolnak, és egy ilyen, hosszú távú bérmegállapodás biztos és megnyugtató megoldás mindkét fél részére, ami szilárd alapot teremt a 22 éve működő vállalat jövőbeni terveihez.

Az állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban

Helyi - 2022-01-19

- A kormány és Debrecen város együttműködése újabb ponthoz érkezett, kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

Hozzátette, ha a város közgyűlése ezt megszavazza január végén, akkor az állami tulajdonlás jó alapot ad Debrecen további fejlődésének a repülőtér fejlesztésén keresztül, és az évtized végére a város még erősebbé válik.

Magyar Levente kiemelte, hogy Debrecen ma is fontos helyet foglal el az ország gazdasági, kulturális életében, és nemcsak Kelet-Magyarország, de a régió központja is.

Jó ütemben haladnak a színházfelújítási munkák Debrecenben

Helyi - 2022-01-06

Jó ütemben haladnak a színházfelújítási munkálatok Debrecenben, ahol az ország két legmodernebb színháza készül - közölte a cívisváros polgármestere a Csokonai Színház felújítás alatt álló épületében tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy 2020 szeptemberében adták át az építési területet a kivitelezőnek, jelenleg a felújítás több mint 40 százalékos készültségű, a munkálatok 2023-ban fejeződnek be.

A Csokonai Színház 160 éves épülete kívül-belül teljes mértékben megújul: a külső homlokzat, a födémek felújítása, a nyílászárók cseréje mellett új gépészeti elemeket építenek be, kicserélik az elektromos hálózatot és átépítik a karzatokat is - sorolta a polgármester.

Utóbbi kapcsán megjegyezte: korábban 500 ülőhely volt az épületben, ebből csupán 350 volt teljes értékű, ahonnan az egész színpadot lehetett látni. Az átalakítással 600 állandó, teljes értékű ülőhelyet alakítanak ki, de szükség esetén további 66 pótszéket is el tudnak helyezni, amelyekről szintén látható lesz az egész színpad.

Azonosították a fülöpi gyilkosság feltételezett elkövetőjét

Helyi - 2022-01-03

Azonosította a rendőrség a hajdú-bihari Fülöpön megölt asszony feltételezett gyilkosát - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata hétfőn.

Új terminál és kifutópálya épülhet a debreceni repülőtéren

Helyi - 2021-12-23

Évi hárommillió utas kiszolgálására alkalmas új terminált, új kifutópályát és gurulóutakat építenek, illetve kisgépes zónát is kialakítanak az elkövetkező években a debreceni repülőtéren - jelentette be a város polgármestere csütörtökön a légikikötő fejlesztésére kiírt tervpályázat eredményhirdetésén.

Debreceni közgyűlés: bővítik az ipari parkok területét

Helyi - 2021-12-16

Nem lankad a befektetői érdeklődés Debrecen iránt, ezért a meglévő ipari parkok területének növelését előkészítő döntéseket hozott csütörtöki ülésén a városi közgyűlés.Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester előterjesztésére a testület kötelezettséget vállalt egy csaknem 14 milliárd forintos keretösszegű hitel felvételére, amelynek felhasználásával a déli ipari övezetben vásárolnak majd területeket.

A polgármester azt mondta, nem feltétlenül hívják majd le a teljes összeget, csak ha szükség lesz rá.

Papp László emlékeztetett arra, hogy a déli ipari övezetben építi fel akkumulátor-alkatrészgyárát a dél-koreai EcoPro BM cégcsoport, de folyamatosan tárgyalnak a térségbe törekvő további potenciális befektetőkkel is - indokolta a hitelfelvételt a polgármester, megjegyezve, hogy a fejlesztésekhez előre láthatóan mintegy 250 hektár földet kell megvásárolni, de a hitelkeret összege további bővítéseket is lehetővé tesz.

Debrecen4U.hu -nemzetközi honlapja van a városnak

Helyi - 2021-12-15

A Debrecen4U (Debrecen for you – Debrecen önökért/érted/neked) elnevezésű nemzetközi honlap – amelyet a mai napon útjára indít Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata – az első jelentős eredménynek tekinthető Debrecen nemzetköziesítés terén meghatározott célkitűzéseiben.

A nemzetköziesítés Debrecenben hiánypótló tevékenység, indokoltságát a Debreceni Egyetem növekvő külföldi hallgatói létszáma és az élénk gazdaságfejlesztés, a külföldi nagyvállalatok betelepülése határozza meg. A folyamat elindítását azonban ténylegesen az URBACT programban (fenntartható, integrált városfejlesztést célzó, európai területi együttműködési program) megvalósult „Welcoming International Talent” (rövid nevén: WIT) c. nemzetközi projekt generálta, melyben az EDC Debrecen a város képviseletében vett részt 2018 és 2021 között.

Karikó Katalin átvette a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elismerést

Helyi - 2021-12-14

Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért idei díjazottja az elismerést kedden vette át a Debreceni Egyetem (DE) aulájában rendezett ünnepségen.

Mátyus László, a DE általános orvostudományi karának dékánja felidézte, hogy a 2003-ban alapított kitüntetéssel a molekuláris medicina területén nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elért tudósok munkáját ismerik el. A díjat ezúttal 18. alkalommal adták át.

Az eddigi díjazottak között az élettudományi terület olyan meghatározó alakjai szerepelnek, mint például a humán örökítőanyag megismerésének apostola, Craig Venter; az immunrendszer karmesterének tekintett dendritikus sejtek felfedezéséért - a Debrecen-díjat követően - Nobel-díjat is kapott Ralph Steinman,és az elhízásért felelős genetikai mechanizmusok feltárásáért 2014-ben díjazott Sir Stephen O'Rahilly.

264 milliárd forint értékű beruházás érkezik Debrecenbe, 631 új munkahelyet teremtve a városban

Helyi - 2021-12-08

Magyarországon hozza létre első, Dél-Koreán kívüli gyárát a lítum akkumulátorokhoz szükséges katódok gyártásával foglalkozó EcoPro BM, a 264 milliárd forint értékű beruházással 631 új munkahely jön létre Debrecenben - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szöulban. A minisztérium közleménye szerint sajtótájékoztatóján a tárcavezető arról számolt be, hogy a hajdúsági városban évente 108 ezer tonna katódot fognak előállítani, ez 1,35 millió elektromos autó akkumulátorának legyártásához megfelelő mennyiség. Az építkezés első fázisa várhatóan 2024 második felében fog elkészülni, a második egy évvel később

Befejeződött a Derecskei-főcsatorna korszerűsítése

Helyi - 2021-11-25

- Befejeződött a Derecskei-főcsatorna korszerűsítése: a fejlesztést az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) konzorciuma a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatán elnyert 3 milliárd forint európai uniós és magyar állami forrásból valósította meg - hangzott el csütörtökön, a projektzáró eseményen a helyszínen.

Honlap és mobilapplikáció készült a debreceni zsidótemetőről

Helyi - 2021-11-22

Honlap és mobilapplikáció készült a debreceni zsidótemetőről az Őrváros Közalapítvány, az Életminőség Alapítvány és a Debreceni Zsidó Hitközség együttműködésének eredményeként - jelentették be az adatbázis készítői hétfőn a helyi városházán, sajtótájékoztatón.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere a kulturális innováció, a felekezeti és városi együttműködés, illetve a kegyeletpolitika újabb állomásaként értékelte az egységes, szakmailag ellenőrzött temetői adatbázis és a térinformatika publikációjaként létrejött fejlesztést.

Debreceni polgármester: megidézik a korábbi évek adventi hangulatát

Helyi - 2021-11-19

A tavalyi visszafogottság után ebben az évben Debrecen szeretné megidézni a korábbi évek adventi hangulatát - közölte a város polgármestere pénteken sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz-KDNP) jelezte: több mint 200 ezer fényforrás fogja díszíteni a belvárost és a város több pontját. Debrecen karácsonyfáján - amelyet Szabó István felsőjózsai lakos ajándékaként pénteken állítanak fel a Nagytemplom előtt -, több mint 16 ezer égő lesz, és ezúttal a Kossuth tér mellett a Dósa nádor tér is részese lesz az adventi időszaknak.

Hozzátette, kirakodóvásár várja a közönséget november 26-tól a korábbinál nagyobb területen: a Kossuth téren, a Dósa nádor téren, a Csapó utcában és a Rózsa utcában is feldíszített faházak fognak állni.

Emléktáblát avattak Béres András néprajzkutató tiszteletére Debrecenben

Helyi - 2021-11-17

Béres András (1928-1993) néprajzkutató, a Déri Múzeum néhai igazgatója, a Debreceni Népi Együttes alapítója, művészeti vezetője, néptánc-koreográfus, a virágkarnevál megálmodója tiszteletére Cívisporta emlékpontként emléktáblát avatott egykori lakóházánál a Cívisporta Egyesület a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány közreműködésével szerdán.

Balogh László, a Cívisporta Egyesület elnöke a helyszínen azt mondta, a cívis hagyományok megőrzésének egyik kiemelt lehetősége, hogy Cívisporta emlékpontként megjelölik a város életében kulturális, történelmi vagy építészeti szempontból emblematikusnak számító épületeket.

Béres András munkássága mai napig él: néprajzi gyűjtései, kiadványai forrásértékűek, koreográfiáit pedig nem csupán Debrecen, hanem az ország több néptáncegyüttese tartja műsorán. A virágkarnevál ötletgazdájaként pedig mára az ország határain túl is ismertté tette a cívisváros évente megrendezett kulturális nagyeseményét - tette hozzá.