Helyi

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 2043 találatból.

Leopárdmacska született a debreceni állatkertben

Helyi - 2018-11-13

Palawan-szigeteki leopárdmacska (Prionailurus bengalensis heaneyi) született a debreceni állatkertben. A ritkaságnak számító állatot kedden sajtótájékoztatón mutatták be.

Már kétszáz kamionyi adománnyal segített egy holland alapítvány rászorulókon

Helyi - 2018-11-10

Hálaadó gyermeknapot tartottak szombaton Debrecenben abból az alkalomból, hogy megérkezett a városba a holland Stichting Kinderen in Nood (Gyermekek Szükségben Alapítvány) kétszázadik kamionja.

Elkészült az új tócóskerti piac Debrecenben

Helyi - 2018-11-10

Befejeződött az Új Főnix Terv Élhető város programjának egyik legfontosabb idei fejlesztése, az új tócóskerti piac építése. Mostantól méltó környezetben, 68 elárusítóhellyel és négy üzlethelyiséggel várják a tócóskertieket a Holló László sétányon.

Egy évvel ezelőtt a felújított Dobozi kispiacot adtuk át, most pedig az tócóskerti piac épületében állunk – fogalmazott az átadón Papp László, Debrecen polgármestere. – Fejlesztéseinkben azt a célt tartjuk szem előtt, hogy az egyes városrészekben alakuljanak ki olyan központok, ahol a környéken élők találkozhatnak. Ez a piac a tócóskertiek számára ilyen hely – mondta Papp László.

A Holló László sétány mellett zöldmezős beruházásként épült meg a Tócóskerti piac. Az épület 800 m2 hasznos alapterületű, melyből az árusítótér területe 562 m2, ahol 68 árusítóhelyet alakítottak ki. Az István út felőli oldalon 4 üzlethelyiség létesült, melyekben hús-, hentesáru, tejtermékek, pékáru és sütemények árusítására kaptak lehetőséget a bérlők. Az árusítás a piactér felé kialakított átadóablakokon keresztül történik.

Hajdú-Bihar megyében kezdte meg működését az első helyi élelmiszerbank

Helyi - 2018-11-08

Hajdú-Bihar megyében kezdte meg működését az első helyi élelmiszerbank, amely a feleslegessé vált élelmiszerek eljuttatásával segíti a rászorulókat - közölték a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank Egyesület megalakulásáról tartott csütörtöki debreceni sajtótájékoztatón.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke emlékeztetett arra: 13 évvel ezelőtt azzal a céllal hozták létre az egyesületet, hogy a budapesti rászorulóknak segítsenek a boltokban, áruházakban feleslegessé váló, emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszerek adományozásával.

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. Az egyesület arra törekszik, hogy ennek a mennyiségnek minél nagyobb részét eljuttassa a nélkülözőknek. Már több mint 300 szervezettel állnak kapcsolatban, évente mintegy 5 milliárd forint értékű adománnyal 300 ezer embert látnak el - mondta. Hosszú távon egy olyan hálózat kialakítása a céljuk, amellyel a jelenleginél hatékonyabban tudják elérni a vidéki régiókat is.

Elfogadta a városi közgyűlés Debrecen Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére írt pályázatát

Helyi - 2018-11-08

Teljes egyetértésben támogatta a debreceni közgyűlés Debrecen Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére írt pályázatát. A SHARING HORIZONS című dokumentumot 2018. november 9-én adja át Papp László polgármester az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

A debreceni pályázat angol nyelvű szlogenje: Sharing Horizons. A „sharing" fogalma a tudásmegosztást, tapasztalatcserét, a közös alkotást, a partnerséget hordozza magában, míg a „horizon" kifejezés a Hortobágyból kiindulva, a végtelen, ámde inspiráló térre, a biodiverzitásra, a szabadságra, az új távlatok megnyitására, a léptékváltásra utal. A cím tehát metaforikusan a sokrétű párbeszédet és a város előtt álló új kulturális távlatok szellemiségét tükrözi.

- Egy újabb álom előszobájában vagyunk – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere a közgyűlési döntést követő sajtótájékoztatón. Debrecen régi ambíciója, hogy betöltse ennek a régiónak a központi szerepét. Ez a pályázat épít a város történelmi hagyományaira és felfrissíti Debrecen kulturális életét szervezeti értelemben. 32 programelemet tartalmaz a pályázat. A cím elnyerése ehhez a törekvésünkhöz segít hozzá, vagyis kulturális stratégiánknak nem célja, hanem eszköze a cím a város fejlődése érdekében.

Tisza 100 - Pósán László: Tisza István számára szent ügy volt a nemzet iránti hűség

Helyi - 2018-10-31

Tisza István számára az ország és a nemzet iránti hűségnél, lojalitásnál, nem létezett igazabb és szentebb ügy - mondta az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke szerdán Debrecenben, a meggyilkolt korábbi miniszterelnök szobránál tartott koszorúzáson.

Pósán László szavai szerint gróf Tisza István politikai nézetrendszerének középpontjában a történelmi Magyarország integritásának és a dualista rendszeren belüli önállóságának megőrzése állt.

Azt mondta, 1867 óta alig volt Magyarországon államférfi, politikus, "akit egyik oldalon annyira imádtak, a másikon annyira gyűlöltek volna".

Koncertek, kiállítások, színházi előadások az idei Debreceni őszi fesztiválon

Helyi - 2018-10-30

Koncertekkel, kiállításokkal, színház- és táncművészeti előadásokkal, gyermekprogramokkal, népművészeti rendezvényekkel, tematikus filmnapokkal és közönségtalálkozókkal várja az érdeklődőket a Debreceni őszi fesztivál - hangzott el a rendezvény sajtótájékoztatóján kedden, a helyi Kölcsey központban.

A Debreceni őszi fesztivál több mint két évtizede meghatározó esemény a város kulturális életében - jelentette ki a cívisváros kulturális alpolgármestere az eseményen.Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP) hozzátette: az idei, 21. találkozót színes programkavalkád jellemzi. Kiemelte a Nagyváradi Állami Filharmónia vendégjátékát, a Csík zenekar koncertjét, a 100 tagú Cigányzenekar 30 fős kamarazenekara és a Sabbathsong Klezmer Band közös koncertjét, a hetven éve alapított Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar Hetvenkedés című jubileumi koncertjét és a Requiem a magyar hősökért című, az I. világháború lezárásának 100. évfordulójára szervezett emlékkoncertet.

Debreceni hokisokhoz látogatott a kanadai nagykövet

Helyi - 2018-10-24

Kanada budapesti nagykövete szerdán Debrecenben felkereste a DEAC Erste Ligás jégkorongcsapatának két kanadai játékosát. Isabelle Poupart a debreceni jégcsarnokban maga is korcsolyát húzott, és a jégen beszélgetett két honfitársával, a magyar gyökerű, Kanadában született Kovács Bronson Zoltánnal és Hugo Turcotte-tal.

A két játékos néhány trükköt is bemutatott a montreali hokisok mezét viselő nagykövetnek, aki az első gólját is megszerezte - mint azt elmondta a jégcsarnok sajtószobájában tartott rögtönzött sajtótájékoztatón.

Boncz László Díjat kapott: Nagy Lajosné, Debrecen Megyei Jogú Város Szociális Szolgálatának intézményvezető-helyettese

Helyi - 2018-10-23

Nagy Lajosné, Debrecen Megyei Jogú Város Szociális Szolgálatának intézményvezető-helyettese 1990-től dolgozik szociális területen. Pályáját gondozónőként kezdte, majd klubvezetőként, szervező gondozónőként, diplomás ápolóként, gondozószolgálat vezetőjeként tevékenykedett.

2005-től a városi szociális szolgálat szakmai vezetője, intézményvezető-helyettese. Teljes eddigi munkásságával hozzájárult ahhoz, hogy Debrecen gondoskodó város lehessen.

Boncz László Díjat kapott: Balogh Barnabás a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkésze.

Helyi - 2018-10-23

Balogh Barnabás a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkésze. Pályáját segédlelkészként kezdte Nagybányán, majd Biharvajdán folytatta szolgálatát, emellett a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben vállalt különböző tisztségeket.

1990 és 2000 között több egyházi tisztséget viselt, melynek során 240 gyülekezet missziós munkáját hangolta össze. 2007-től 2011-ig a Magyarországi Dorcas Segélyszervezetnél tevékenykedett, ezt követően a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkész-igazgatója lett.

Elismerések október 23. alkalmából

Helyi - 2018-10-23

Október 23., az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 62., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 29. évfordulója tiszteletére Debrecen önkormányzata ünnepi közgyűlést tartott 2018. október 23-án a Kölcsey Központban. Az eseményen jelen volt Maléter Pálné Gyenes Judith, a forradalom mártírhalált halt honvédelmi miniszterének özvegye. Ünnepi beszédét követően Papp László polgármester adta át a város idei Csokonai-, Hatvani-, Hajós Alfréd- és Boncz László-díjait.

A hagyományok szerint a város október 23-án azon polgárait köszönti, akik kimagasló értékeket hoztak létre a tudomány, a művészet, a környezetvédelem és idegenforgalom, az egészségügy, a szociális tevékenység, a sport vagy az építészet, valamint a gyermekvédelem, gyermekjólét, családsegítés, idősgondozás és a fogyatékos személyek ellátása, valamint az egészségügyi alap- és szakellátás, az egészségmegőrzés területén.

Október 23. - Kósa: 1956-ban megvalósult a nemzeti egység

Helyi - 2018-10-23

- Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint 1956 októbere azért volt kivételes, mert megvalósult a nemzeti egység, "ha úgy tetszik, a nemzeti együttműködés rendszere".

Novemberben állhatnak forgalomba a debreceni Mercedes-buszok

Helyi - 2018-10-18

Megkapta a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól az európai típusbizonyítványt az Inter Traction Electrics Kft. (ITE) Debrecenben gyártott Mercedes-autóbusza, a járművek így már november közepén forgalomba állhatnak a hajdúsági megyeszékhelyen.

A gyártó csütörtöki közleménye szerint az engedéllyel elindulhat a sorozatgyártás, novemberre pedig várhatóan elővárosi közlekedésre tervezett busz prototípusa is elkészül.

Elhunyt Nagy Sándor Tibor, a debreceni kultúrpark volt igazgatója

Helyi - 2018-10-16

- Életének 60. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Nagy Sándor Tibor, a debreceni kultúrpark vezetője - közölte fia, a parkot jelenleg igazgató Nagy Gergely Sándor kedden az MTI-vel

Megkezdődött az őszi lehalászás a hortobágyi halastavakon

Helyi - 2018-10-16

- Megkezdődött az idei őszi lehalászás a hortobágyi halastavakon - közölte a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója kedden .

Lezárult a Babántúl kutatási program Debrecenben

Helyi - 2018-10-08

- A szülés utáni regenerálódást közvetlenül a szülés után ajánlott elkezdeni - hívja fel a figyelmet a Babántúl elnevezésű kutatási program, amit a Debreceni Egyetem (DE) szülészeti és nőgyógyászati klinikáján folytattak le.

Több mint 40 ezren látták az Impressziók című kiállítást a debreceni Modemben

Helyi - 2018-10-04

Három és fél hónap alatt több mint 40 ezren látták az Impressziók című kiállítást a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban (Modem) - hangzott el a negyven ezredik látogató köszöntésekor tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: az Impressziók a Modem eddigi történetének legnagyobb művészeti értékű tárlata, amely a legtöbb látogatót vonzó kiállítások egyike. Hozzátette: büszke arra, hogy el tudták hozni a városba ezeket a remekműveket, amelyekre az ország számos pontjáról, sőt a határon túlról is sokan kíváncsiak voltak

Átadták a debreceni Gyulai István Atlétikai Stadion felújított rekortánpályáját

Helyi - 2018-10-01

Átadták hétfőn a debreceni Gyulai István Atlétikai Stadion felújított rekortánpályáját. Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke elmondta: a beruházáshoz a MASZ csaknem 170 millió forintot adott a tizenhat kiemelt sportág létesítményfejlesztési programjának keretében.

Emlékeztetett rá, hogy a 2001-ben átadott stadion 2006-ban vette fel édesapja, Gyulai István nevét, aki a nemzetközi szövetség főtitkára volt. Emlékét a városban azóta is méltó módon ápolják - hangsúlyozta.

YoUDay - Egyetemi stadionshow a debreceni Nagyerdőben

Helyi - 2018-09-26

Huszonötezer nézőt várnak ma este a Debreceni Egyetem (DE) tanévnyitó stadionshow-jára, amely várhatóan a Nagyerdei Stadion történetének legnagyobb teltházas programja lesz: a létesítmény történetében először a küzdőtéren is több ezren bulizhatnak majd a fellépőkkel, Ákossal, Majkával, az Annibal Cannibals tagjaival és Horváth Tamással.

Pénteken kezdődik a Debreceni Kézműves Fesztivál

Helyi - 2018-09-20

- Pénteken és szombaton rendezik meg a 8. Debreceni Kézműves Fesztivált, amelynek keretében a Kossuth téren mintegy 35 kézműves kínálja majd portékáit és avatja be az érdeklődőket a mesterségek részleteibe. A rendezvényen elsősorban a debreceni, a hajdú-bihari népi kézműves értékeket ismerhetik meg a látogatók, de széles kínálattal érkeznek fiatal fafaragók, fazekasok és hímzők Békés megyéből is.

Hubert Erzsébet etnográfus, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, hogy az értéksátorban kézműves mesterek alkotásaiból nyílik válogatás, a kamaratárlaton bemutatják többek között a debreceni szűrt, a debreceni gubát, a furtai és a komádi hímzést, a debreceni mézeskalácsot, a hajdúnánási szalmakalapot, a nádudvari kerámiát és a debreceni bicskát is