Helyi

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 2349 találatból.

- Online rendezik meg az idei beiskolázási expót a Debreceni Egyetemen

Helyi - 2020-11-16

A koronavírus-járvány miatt első alkalommal online rendezi meg az idei, sorrendben tizenötödik központi beiskolázási rendezvényét, a DEXPO-t a Debreceni Egyetem (DE) - közölték az intézmény vezetői hétfőn online sajtótájékoztatón.

Kínai cég teremt 440 új munkahelyet Debrecenben

Helyi - 2020-11-10

A kínai SEMCORP Csoport 183 millió eurós beruházásával az első Kínán kívüli gyáregységét hozza létre Debrecenben. A beruházás több szempontból is mérföldkőnek számít Debrecen város életében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a bejelentés kapcsán megköszönte a SEMCORP vállalatnak az elmúlt két esztendő rendkívül konstruktív és eredményes tárgyalássorozatát. A tárcavezető megköszönte a Semcorp vezetőinek, hogy megbíznak Magyarországban, a magyar emberekben, és sok sikert kívánt a beruházás végrehajtásához.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: nem véletlen, hogy a vállalat Debrecent választotta. Debrecen az egyik legvonzóbb beruházási helyszín ma nemcsak Magyarországon, hanem közép-európai összevetés tekintetében is.

Debreceni polgármester: szükségessé vált a közlekedési infrastruktúra átfogó fejlesztése

Helyi - 2020-10-30

Debrecen gazdaságfejlesztése, iparfejlesztése az elmúlt években olyan változáson ment keresztül, ami szükségessé teszi a közlekedési infrastruktúra átfogó fejlesztését - közölte a hajdú-bihari megyeszékhely polgármestere az észak-nyugati gazdasági övezet vasúti megközelítése projekt nyitó ünnepségén pénteken, a vasúti pályaépítési munkálatok helyszínén.

Papp László (Fidesz-KDNP) azt mondta, hogy a Debrecenben és közvetlen környékén zajló közlekedésfejlesztés új lehetőségeket nyit a gazdaságfejlesztésben.

Koronavírus - Őszi nagytakarítás, fertőtlenítés a debreceni Szoboszlói úti iskolában

Helyi - 2020-10-29

- A járványügyi helyzetre tekintettel az őszi iskolai szünetben szokásos nagytakarítás mellett idén egészségügyi fertőtlenítést is végeznek a debreceni Szoboszlói úti általános iskolában - jelezte az intézmény vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón a helyszínen.

.

Debrecen 2020-as díjazottjai!

Helyi - 2020-10-22

Átadták Debrecen város díjait az október 22-i ünnepi közgyűlés alkalmából a Kölcsey Központban. Papp László polgármester köszöntője után

Debrecen város Csokonai díját

Erdős-Tóth Fruzsina előadóművész,

H. Csongrády Márta képző- és fotóművész,

és a Lautitia Kóruscsalád képviseletében Nemes József karnagy és Bodó Hanna kórustag

vehették át.

Huszonöt éve látható együtt a Munkácsy-trilógia

Helyi - 2020-10-20

Erős Magyarország nincs kulturális erő nélkül - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Debrecenben abból az alkalomból, hogy a Déri Múzeumban 25 éve látható együtt Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája: az Ecce Homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota.

Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy már jogi értelemben is nemzeti tulajdon a három alkotás. A miniszter ezzel arra utalt, hogy a kormány 2019 januárban hárommilliárd forintért megvásárolta a Golgota című festményt is.

"Egy hosszú és bonyolult út végén (...) volt anyagi erőnk és elkötelezettségünk megoldani a problémát, és gondoskodni a trilógia sorsának méltó elrendezéséről" - utalt a miniszter arra, hogy hosszú évek kitartó munkája után lehet együtt végleg Debrecenben Munkácsy három monumentális festménye.

Szuperszámítógépet telepítenek a Debreceni Egyetemre

Helyi - 2020-10-16

Egy ország, térség vagy intézmény versenyképességét alapvetően határozza meg, mennyire nyitott a legmodernebb eszközök és technológiák iránt - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára pénteken Debrecenben, mielőtt elhelyezték a Magyarország legnagyobb szuperszámítógépével kapcsolatos projekt alapkövét a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán.

Solymár Károly Balázs kiemelte: ahhoz, hogy hasznosuljon egy ilyen szuperszámítógép-beruházás, tudásra, kiépített kompetenciára és felhasználóbarát működésre van szükség, arra, hogy "az alapkő, az alaplap ne csak vas (hardver) legyen, hanem életre tudjon kelni".

A Debreceni Egyetemen - tette hozzá - ez a tudás teszi lehetővé, hogy a számítógép a tudományos életnek, a kutatóknak, az egyetemistáknak és a magyar vállalkozásoknak is hasznára legyen.

Átépítették az Ebes és Debrecen közötti vasútvonalat

Helyi - 2020-10-16

- Környezetkímélő és biztonságos közlekedés jött létre az Ebes és Debrecen közötti vasútvonal teljes átépítésével - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken a 15 milliárd forintos beruházás keretében felújított vonal ünnepélyes átadóján.

Bodó Sándor hangsúlyozta: a kormány stratégiai célként jelölte ki a közösségi közlekedés fejlesztését, legyen az kötött pályás vagy közúti. Az elővárosi vagy távolsági közlekedési fejlesztések sorát megújult pályák, állomásépületek is jelzik - tette hozzá.

Debrecenben megkezdték a magyar remdesivir alkalmazását súlyos állapotú betegeken

Helyi - 2020-10-13

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) alkalmazzák a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A vírusszaporodást gátló infúziós kezelést súlyos állapotú betegek kapják a most kezdődött klinikai vizsgálatban.

Azt írták, hogy a DE infektológiai klinikáján dolgozó kutatócsoport alkalmazta elsőként hazánkban az egyetem stratégiai partnere, a Richter által kifejlesztett és gyártott magyar remdesivirt.

Hétfőn már több beteg is megkapta az infúziós kezelést, miután az egyetem gyógyszerfejlesztési koordinációs központjának igazgatója, Páll Dénes aláírta a kutatási szerződést. A legsúlyosabb, a beválasztási kritériumoknak megfelelő, tartós oxigéntámogatásra szoruló betegek számára nyílt lehetőség az infúziós kezelés alkalmazására.

A város másfél évszázados sporttörténetét bemutató fotókiállítás nyílt Debrecenben

Helyi - 2020-10-12

- Debrecen másfél évszázados sporttörténetét bemutató fotókiállítás nyílt hétfőn a Fórum Debrecen bevásárlóközpontban.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP) alpolgármester a megnyitón a tárlat identitáserősítő szerepét emelte ki. A város sportéletének fontos állomásait bemutató kiállítást megtekintők nem csak a sportolókra, hanem Debrecenre is büszkék lehetnek - mondta.

A Néprajzi Múzeum és a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény közös kiállítása Debrecenben

Helyi - 2020-10-12

- Életre kelt ikonok címmel nyitják meg hétfő délután a Néprajzi Múzeum és a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény közös kiállítását Debrecenben, a görögkatolikus metropólia épületében, a tárlatot a nagyközönség keddtől 2021. június 30-ig tekintheti meg - közölte az érsekség sajtószolgálata hétfőn.

Közleményük emlékeztet rá, hogy a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából a magyar görögkatolikus egyház Budapesten, a Műcsarnokban két hónapig tartó nagy kiállítással mutatkozott volna be. Mivel a járványhelyzet miatt kongresszust egy évvel elhalasztották, számos kísérő rendezvényt is jövőre tartanak meg.

Annak érdekében, hogy a restaurált műkincsek eddig se ládákban várakozzanak, az ikonkiállításnak Debrecen ad otthont - írták.

A kiállítás központi elemét a Magyarkomjátról ((Velyki Komiaty, Ukrajna) származó ikonosztáz meghatározó darabjai alkotják. Az egykor Ugocsa vármegyéhez tartozó Magyarkomját görögkatolikus parókiája 1913-ban a budapesti Iparművészeti Múzeumnak adta el rokokó ikonosztázionját, amely az 1960-as években a Néprajzi Múzeumhoz került.

A legjobb négy közé szeretne jutni a DEAC kosárlabdacsapata

Helyi - 2020-10-01

- A legjobb négy közé szeretne jutni a férfi kosárlabda NB I 2020/21-es idényében a DEAC együttese - mondta Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a felsőoktatási intézmény aulájában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A gyógyszeripar kitörési ágazat

Helyi - 2020-09-30

Szijjártó Péter szerint a gyógyszeripar a magyar gazdaság kitörési ágazata, amelyben minden támogatás megtérül, ezért a kormány ezután is mindent megtesz, hogy a magyar gyógyszergyártás a világ élvonalában maradjon.

A külgazdasági és külügyminiszter szerdán Debrecenben, a Richter Gedeon Nyrt. új irodaházának átadásakor azt is elmondta, hogy a magyar gyógyszeripar termelési értéke tavaly 910 milliárd forint volt, ami 5 százalékos növekedés az előző évhez képest, 86 százalékos exporthányaddal.

Hozzátette: Magyarországon a gyógyszeripar komoly hagyományokkal rendelkezik, az ország kiemelkedő szerepet játszik a világ gyógyszergyártásában, és így a gyógyszeripar is kiemelkedő szerepet játszik a magyar gazdaság teljesítményében.

Megkezdődött a debreceni Csokonai Színház épületének felújítása

Helyi - 2020-09-29

Megkezdődött a debreceni Csokonai Színház teljes rekonstrukciója, a beruházást a kormány a Modern városok program keretében 6,3 milliárd forinttal, a Debrecen 2030 fejlesztési projekt keretében további 2,5 milliárd forinttal támogatja - hangzott el a felújítás megkezdése alkalmából tartott sajtótájékoztatón kedden.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kormány és a megyei jogú városok megállapodásai alapján a Modern városok program keretében összesen több mint 4000 milliárd forint fejlesztési forrást biztosítanak a 23 nagyváros fejlesztésére.

Ebből mintegy 2500 milliárd forintot közút- és vasútfejlesztésre költenek, a többit helyi projektek megvalósítására fordítják. A 2015-ben indított program keretében eddig 1900 milliárd forint hazai és európai uniós forrást fizettek ki - jelezte az államtitkár.

Mobiljeggyel lehet utazni Debrecenben is

Helyi - 2020-09-29

- Debrecenben is elindítja közlekedési mobiljegyes szolgáltatását a Nemzeti Mobilfizetési Zrt., ezzel már 7 megyei jogú városban, valamint a BKK, a GYSEV és a Volánbusz járatain érhető el applikáción keresztül a közösségi közlekedésben résztvevők számára a készpénzmentes, virológiai kockázatot csökkentő megoldás - közölte a cég és a helyi DKV közlekedési vállalat kedden.

ITM-államtitkár: folyamatos a Volán-buszok minőségi cseréje

Helyi - 2020-09-24

- A Volánbusz flottájának minőségi cseréje folyamatos, a 2018 ősze óta beszerzett új járművek száma az év végére megközelíti a kilencszázat - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben, az ITK Holding autóbusz-átadó ünnepségén.

Mosóczi László kiemelte: az ITK Holding Zrt. és leányvállalata, az Inter Traction Electrics (ITE) Kft. helytállásának köszönhető, hogy a Volánbusz rájuk eső, 90 darabos rendeléséből most újabb buszokat adhatnak át. A koronavírus-járvány miatt tavasszal leálló cégek közül elsőként a magyar járműgyártó és -fejlesztő ITK Holding debreceni üzemében indult újra a munka április közepén - tette hozzá.

A Volánbusz járműparkja csaknem 10 milliárd forintból fiatalodik, jelentős hazai hozzáadott értékkel előállított buszokkal. A korszerű, kényelmes és környezetkímélő járművek egyebek mellett Győrben, Székesfehérváron és Zalaegerszegen álltak és állnak munkába, a teljes megrendelés harmada a budapesti elővárosi forgalomban közlekedik október végétől - közölte az államtitkár.

Hozzátette: a kormány a tiszta, élhető Magyarország érdekében fokozottan támogatja a környezetkímélő közlekedési módok térnyerését, a magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért ugyanis a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés felel.

Hétfőtől újra járható a Vértesi úti vasúti átjáró Debrecenben

Helyi - 2020-09-23

Hétfőtől újra járható a debreceni Vértesi úti vasúti átjáró, mert befejeződött a Debrecen-Füzesabony (108-as számú) vasútvonal korszerűsítésének részeként végzett átépítése - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. szerdán.

Már Budapesten is az okos élelmiszerek

Helyi - 2020-09-21

Új taggal bővült az okos élelmiszereket gyártók és forgalmazók köre Magyarországon. Budapestet és vonzáskörzetét, valamint Pest megye egyes részeit hamarosan a Hel Pékség Kft. látja el kedvező élettani hatású sütőipari termékekkel.

A két cég között létrejött szerződés alapján, az Okos Élelmiszerek Kft. gyártói-piaci franchise rendszeréhez csatlakozva, a solymári központú társaság hozza piacra a Vitajó márka cipó formátumait.

A határon túl is keresi a tehetséges fiatal labdarúgókat a DVSC

Helyi - 2020-09-17

- A DVSC és a Debreceni Labdarúgó Akadémia (DLA) a határon túl élő magyar fiatalok között is keresi az utánpótlást - közölte Papp László, a cívisváros polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón, a Nagyerdei Stadionban.

Elkészült a német Deufol debreceni gyára

Helyi - 2020-09-16

- Elkészült a német Deufol hétmilliárd forintos beruházással megvalósult debreceni gyára, a logisztikai központot és csomagolóüzemet Elek Gergő regionális operatív igazgató mutatta be a sajtónak szerdán.

A jelenlegi járványügyi helyzetben a logisztikai park hivatalos nyitóünnepségét az eredetileg tervezett szeptemberi időpontban nem tudták megrendezni, azonban amint a körülmények lehetővé teszik, megtartják az eseményt - jelezte.