Helyi

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 1954 találatból.

Készházgyártó üzemet adtak át Polgáron

Helyi - 2018-03-29

Közép-Európa egyik legmodernebb készházgyártó üzeme kezdi meg működését Hajdú-Bihar megyében: az egymilliárd forintos beruházásból felépült üzemet csütörtökön adták át Polgáron, a helyi ipari parkban.

Az évente 300 készház-kapacitású üzem beruházásához a Gazdasági és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatán 250 millió forint európai uniós és hazai forrást nyert a Berger Házak Zrt. - mondta el Beregszászi Pál, a cég ügyvezető igazgatója az átadáson.

A környezetbarát és magas minőségű alapanyagok felhasználásával készülő, úgynevezett Berger Házakat gyártó üzem 50 embernek ad közvetlenül munkát, az alvállalkozókkal együtt pedig mintegy 230 embernek biztosít megélhetést - tette hozzá.

Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben

Helyi - 2018-03-29

Átadták a Richter Gedeon Nyrt. új molekuláris biológiai laboratóriumát csütörtökön Debrecenben, az 1,7 milliárdos beruházás húsz új munkahelyet teremt.

Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke elmondta: az új labor a piaci versenyképesség növelése érdekében megvalósított Innovatív gyógyszeripari kutatás-fejlesztés című, mintegy 4,89 milliárd forint összköltségű projekt részeként készült el. A beruházás felét a Gazdaság és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatta.

A mostani fejlesztéssel 290-re nőtt a Richter debreceni gyárában foglalkoztatottak száma - tette hozzá az igazgatóság elnöke megjegyezve, hogy a biotechnológiai üzemük további fejlesztésével újabb 120 munkahelyet teremtenek a városban.

Bogsch Erik elmondta azt is, hogy cégük évente több mint 40 milliárd forintot költ kutatás-fejlesztésre, amiben maghatározó a biológiai készítmények aránya.

Az új molekuláris biológiai laboratórium átadása jelentős lépés abba az irányba, hogy nemzetközi szinten is versenyképessé tegyék a hazai biotechnológiai gyártást - mutatott rá a beruházás jelentőségére Bogsch Erik.

Választás 2018 - Kósa: a családtámogatás a kormány legfontosabb társadalompolitikai intézkedése

Helyi - 2018-03-27

A Fidesz-KDNP kormány legfontosabb társadalompolitikai intézkedése a családtámogatásról szól, "arról, hogy legyenek gyerekeink, legyen jövőnk" - mondta a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter kedden Debrecenben, amikor a város polgármesterével elhelyezte az új család- és gyermekjóléti központ alapkövét.

Több mint egymilliárd forint a Bihar Termálliget fejlesztésére

Helyi - 2018-03-23

Egymilliárd 72 millió forint céltámogatásban részesül a Bihar Termálliget Strand és Gyógyfürdő gyógyászati célú fejlesztése - jelentette be péntek délutáni sajtótájékoztatóján a térség országgyűlési képviselője.

Átadták a DPD regionális depóját a debreceni repülőtéren

Helyi - 2018-03-23

A debreceni repülőtér logisztikai bázisán adták át pénteken a DPD Hungária csomagszállító cég regionális depóját.Herdon István, a repülőteret működtető Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a logisztikai bázis fejlesztését 2011-ben kezdték meg, az azóta elkészült, összesen 27 ezer négyzetméter alapterületű ipari és logisztikai létesítményekben 12 vállalat mintegy 300 embert foglalkoztat.

A tervezett létszámbővítések eredményeként a logisztikai bázison foglalkoztatott munkavállalók száma ez év végére várhatóan eléri az ötszázat - tette hozzá.

Herdon István kiemelte: a debreceni nemzetközi repülőtér interregionális pozíciója további erősödéséhez kiemelt jelentőségű a légikikötő üzleti környezetének fejlesztése, amelyben fontos szerepet kap a logisztikai ipar.

A Xanga csoport befektetésében, saját forrásból megvalósult és pénteken átadott kulcsrakész logisztikai egység megteremtette annak a lehetőségét, hogy a logisztikai ipar egyik piacvezető képviselője, a DPD a repülőtér közvetlen szomszédságában fejlesztett és üzemeltetett multimodális logisztikai bázison nyissa meg új, korszerű technikával felszerelt regionális depóját - jegyezte meg az elnök-vezérigazgató.

Félidőhöz érkezett a thyssenkrupp debreceni gyárának építése

Helyi - 2018-03-22

Félig elkészült a német thyssenkrupp közel 11 milliárd forintos zöldmezős beruházással épülő gyára Debrecenben, ahol még ebben az évben megkezdik a sorozatgyártást.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere csütörtökön, a thyssenkrupp bokrétaavató ünnepségén elmondta, a beruházással 250 új munkahelyet hoznak létre a városban, a fejlesztést a kormány 3,8 milliárd forinttal támogatta, az önkormányzat pedig 328 millióval.

Nagycserén és Halápon vezetékes ivóvíz lesz

Helyi - 2018-03-20

A kormány legutóbbi ülésén döntött arról, Nagycsere és Haláp ivóvízhálózatának kiépítését 562 millió forinttal támogatja. A településrészeken jelenleg nincs közüzemi ivóvízhálózat, az ingatlanok vízellátása egyedi fúrt kutakkal történik. A településrészeken és azok vonzáskörzetébe tartozó tanyákon a lakosság létszáma közel 2600 fő.

2016 őszén a Debreceni Vízmű Zrt az önkormányzat felkérésére elkészítette a vezetékes ivóvíz-hálózat kiépítésének terveit. A településrészek ivóvíz ellátását a Vámospércsi út mentén meglévő gerincvezetékről oldják meg.A Panoráma útig húzódó meglévő gerincvezetéktől új, 4624 méteres vezetékszakasz épül a Nagycserén létesítendő 2x50 m3-es vasbeton szerkezetű napi tározóig, majd innen 4286 méter hosszban a halápi elosztóig

Kedvező kormánydöntés a nagyerdei strand ügyében

Helyi - 2018-03-19

A Modern Városok Program egyik fontos pontja a Nagyerdő fejlesztése, amelyre a kormány Orbán Viktor miniszterelnök és Papp László polgármester 2015. május 18-i megállapodásának megfelelően 4 milliárd forintot fordít a kormányzat.

A kormány – ígéretének megfelelően – három részletben átutalta a debreceni önkormányzat számára a 4 milliárd forintot.

2015 nyarán a Debreceni Gyógyfürdő Kft ötletpályázatot hirdetett a nagyerdei strand felújítására, amelynek győztese Bordás Péter pályaműve lett. A kiírt tervezési közbeszerzési eljárás eredményeként a kiviteli tervek elkészítésére is a Bord Építész Stúdió kapott megbízást.

A kiviteli tervek véglegesítése jelenleg is zajlik. A műszaki költségbecslések és az építőipari árak emelkedése alapján a korábban meghatározott 4 milliárd forint nem elegendő a strand megújítására.

Hóvihar - Több mint 6000 háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás Hajdú-Biharban

Helyi - 2018-03-18

A rossz időjárás miatt több mint hatezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás Hajdú-Bihar megyében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnapra virradóra.

Hajdú-Bihar megyei Báránd, Sárrétudvari, Biharnagybajom és Földes településeken összesen 6164 fogyasztási helyen nem volt áram.

A jövő európai városa Debrecen

Helyi - 2018-03-13

Ünnepélyes keretek között vehette át a Financial Times fDIStrategy magazinjának legjobb tőkevonzási stratégiáért járó díját a smallcitieskategóriában 2018. március 13-án a franciaországi Cannes-ban Papp László polgármester. Az elismerés feljogosítja Debrecent, hogy 2018-2019-ben viselje A jövő európai városa címet.

- Négy évvel ezelőtt, 2014-ben indítottuk el azt a befektetési stratégiát, amellyel rendkívüli sikereket értünk. Debrecen tőkevonzó képessége ma sokkal jobb, mint néhány évvel ezelőtt. Az utóbbi 4 évben 23 vállalat döntött debreceni fejlesztés mellett, létrehozva ezáltal több, mint 4700 új munkahelyet.

Több mint 200 éves dokumentumot adott át Kósa Lajos a debreceni Déri Múzeumban

Helyi - 2018-03-12

Több mint 200 éves, helytörténeti értékű dokumentumot adott át Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztató keretében hétfőn a debreceni Déri Múzeumban.

A dokumentum egykori debreceniektől származó üzenet a mai debrecenieknek: nem városi vagy egyházi vezetőktől származik, hanem "a közösség egyszerű tagjai" rögzítették az eklézsia állapotát, a város dolgait, mindazt, amit a környezetükről fontosnak tartottak eljuttatni az utókornak - mondta a miniszter.

Győri Zsófia igazgatónő kapta idén a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat

Helyi - 2018-03-09

Győri Zsófia, a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség halmozottan sérült gyermekeket gondozó Immánuel Otthona és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskolája igazgatónője kapta idén a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat.

Az elismerés pénteki budapesti átadásán Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott, a fogyatékos emberek nem jótékonyságunk tárgyai, hanem egyenrangú társak a cselekvésben. Az őket segítők feladata megteremteni azon feltételeket, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy hozzátegyék a közösség erejéhez, amit tudnak. Ezt tanítja Győri Zsófia is - jelentette ki.

Balog Zoltán beszélt a kontakttáncról. A műfaj lényege maga az érintés, az egymás iránti figyelem. Olyan intenzív kommunikációról van szó, amelyben a test és a lélek párbeszédre kelnek.

Szavai szerint egy Győri Zsófiához köthető művészeti produkcióban megláthatták a törékenység végtelen horizontját. A kontakttáncot az igazgatónő Kulcsár Tamással, az otthon egyik gondozottjával adta elő.

Ketten meghaltak egy sárándi balesetben

Helyi - 2018-03-08

- Ketten meghaltak egy Sárándon, a 47-es főút 14-es kilométerénél történt balesetben csütörtök reggel - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a honlapján. Két személyautó és egy kamion ütközött össze.

Ketten az egyik kocsiba szorultak, a debreceni hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett feszítővágóval kezdték meg a kiszabadításukat.

A kamionban és az egyik autóban csak a vezetők utaztak, míg a másik autóban hárman ültek. Közülük ketten meghaltak, a harmadik utast újraélesztik a mentők.

Huszonöt kortárs dráma a debreceni Deszka fesztiválon

Helyi - 2018-03-07

Huszonöt kortárs magyar drámát láthat a közönség a 12. Deszka fesztiválon, amelyet április 6. és 14. között rendez meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház - közölte a színház igazgatója szerdán, a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján.

Ráckevei Anna elmondta: a három válogató szakember a Kárpát-medencében az idei évadban bemutatott 200 előadás közül választotta ki a 25 kortárs magyar drámát, amelyek között három romániai, egy-egy szlovák és szerb, illetve egy idegen nyelvű előadást is bemutatnak Debrecenben.

Ellenszavazat nélkül fogadták el a képviselők Debrecen költségvetését

Helyi - 2018-02-22

- Elfogadta idei költségvetését Debrecen önkormányzata. A 87 milliárd 480 millió forint mérlegfőösszegű büdzsét ellenszavazat nélkül, 23 igen szavazattal és 5 tartózkodással szavazta meg csütörtökön a megyei jogú város közgyűlése.

Papp László polgármester a szavazás után hangsúlyozta: nem volt még példa arra, hogy a képviselők ellenszavazat nélkül mondjanak igent a város büdzséjére, amit "stabil, de gazdaságos" költségvetésnek nevezett

Debreceni gazdasága iránt jelentős a német érdeklődés

Helyi - 2018-02-22

Debrecen gazdasága iránt jelentős a német vállalatok érdeklődése - jelezte a város polgármestere csütörtökön, a Continental új helyi beruházásáról rendezett sajtótájékoztatón.Papp László annak kapcsán mondta ezt, hogy újabb német globális vállalat, a Continental épít elektronikai összeszerelő üzemet Debrecen déli ipari övezetében.

A 100 millió eurós beruházással 450 új munkahelyet teremtenek - tette hozzá a polgármester megjegyezve, hogy a város 2014-ben meghirdetett gazdaságfejlesztési politikájának eredményeként betelepülő cégek hozzájárulnak ahhoz, hogy Debrecen a határon átnyúló régió legerősebb gazdasági központja legyen .Papp László "a legek beruházásának" nevezte a Continental fejlesztését, egyrészt mert a leghosszabb ideig tartó tárgyalás-sorozat és előkészítő munka előzte meg a döntést, másrészt ez a legnagyobb értékű beruházás az utóbbi években.

Hozzátette: 2014 és 2018 között, a Continental beruházásával együtt, 23 hazai és külföldi vállalat döntött debreceni beruházás, fejlesztés mellett. Ez azt jelenti, hogy 4 év alatt 200 milliárd forint értékű működőtőke áramlott a debreceni gazdaságba, 4700 új munkahelyet létrehozva - ismertette Papp László.

A legek beruházása Debrecenben: gyárat épít a Continental a Déli Ipari Parkban

Helyi - 2018-02-21

A magyar gazdaság jövője azon múlik, hogy az új korszakába lépő autóipar az új ipari forradalom vezető ágazataként továbbra is hozzájárul-e a belföldi növekedéshez - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a Continental új debreceni beruházását bejelentő sajtótájékoztatón.

A tárcavezető ismertette, hogy a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója zöldmezős beruházással 7 ezer négyzetméteres járműelektronikai alkatrészeket gyártó üzemet hoz létre a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

Közölte, a 100 millió euró értékű és 450 új munkahelyet teremtő beruházást - magas hozzáadott értékére tekintettel - a kormány 10,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az elmúlt években kormányzati segítséggel megvalósuló beruházásoknak köszönhetően Debrecen már nem csupán lélekszámával, hanem gazdasági erejével is a régió egyik jelentős ipari központjának számít.

José Avila, a Continental igazgatótanácsi tagja közölte, hogy a beruházáshoz a kiváló infrastruktúra és a jól képzett munkaerő miatt választották Debrecent. Az építkezés az év második felében kezdődik, az új üzemben mechatronikai termékek, szenzorok, váltóművezérlő egységek készülnek majd - tette hozzá

Kiemelkedő nemzetközi díjat kapott Debrecen

Helyi - 2018-02-16

A világszerte meghatározó, nemzetközi, gazdasággal és pénzügyekkel foglalkozó napilap, a Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó egysége, az fDi Intelligence szerint a kategóriájában a legkiemelkedőbb tőkevonzási stratégiával Debrecen rendelkezik, ezért 2018-2019-ben A jövő európai városa címet viselheti.

A működőtőke-vonzási stratégiája alapján Debrecen végzett az első helyen kategóriájában, brit, bolgár, cseh, szerb és finn városokat megelőzve. Ezzel olyan városok klubjába lépett be, melyek valóban Európa legnagyobb gazdasági potenciáljával rendelkeznek.

Debrecen továbbjutott az Európa Kulturális Fővárosa pályázat második körébe

Helyi - 2018-02-15

2018. február 13-án és 14-én tartották Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat meghallgatását. A nemzetközi zsűri előtt minden pályázó magyar város bemutatta elképzeléseit.

A meghallgatás után 2018. február 15-én, csütörtökön kihirdették az eredményt: Debrecen továbbjutott a pályázati eljárás második körébe.

Papp László, Debrecen polgármestere a döntés után úgy fogalmazott: hatalmas elismerés, hogy Debrecen az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat második körébe jutott.

Debreceni polgármester: a rekordok költségvetése az idei

Helyi - 2018-02-12

A rekordok költségvetésének nevezte a debreceni önkormányzat idei büdzséjének tervezetét a megyei jogú város polgármestere hétfőn. Papp László a városházán tartott sajtótájékoztatón azt mondta, ekkora mérlegfőösszeggel még nem terveztek költségvetést, és soha ekkora beruházási főösszeg nem állt még rendelkezésükre.

Debrecen 2018-as költségvetési mérlegfőösszege a tervezet szerint 87,48 milliárd forint, ami 13 milliárddal nagyobb az egy évvel korábbinál, a beruházási főösszeg - 36,8 milliárd forint - pedig 9,3 milliárddal haladja meg a tavalyit - ismertette Papp László megjegyezve, hogy idén 2,5 milliárd forint hitelt is felvesz az önkormányzat.