Helyi

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 1813 találatból.

Lerakták az FAG Magyarország Ipari Kft. új gyárcsarnokának az alapkövét Debrecenben

Helyi - 2017-05-11

Lerakták az FAG Magyarország Ipari Kft. új, 80 millió eurós (több mint 25 milliárd forintos) beruházással épülő csapágygyára új csarnokának alapkövét csütörtökön, a debreceni Határ úti telephelyen.

A 25 ezer négyzetméteres gyártóhely 2018 márciusára készül el, kiépítéséhez a kormány 4,5 milliárd forint támogatást ad. Az új csarnokba korszerű köszörűs technológiát telepít tartozó debreceni kft.

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: a csarnok felépítése után a cég a jelenlegi 1350 dolgozó mellé 2021-ig további 500 dolgozót vesz fel. Ezzel nemcsak a város, hanem a régió legnagyobb foglalkoztatója lesz - tette hozzá.

Szólt arról, hogy Debrecen gazdasági élete jelentősen bővült az utóbbi években, a város nemcsak a megye, hanem Kelet-Magyarország ipari centrumává vált. Ehhez minden feltétel adott, hiszen komoly tartalékok vannak a munkaerőpiacon, a szakképzés folyamatos fejlődésen megy át.

Megérkezett Debrecenbe az első Mercedes Benz autóbusz alváz

Helyi - 2017-05-10

Az első Mercedes Benz járóképes autóbuszalváz szerdán Spanyolországból megérkezett Debrecenbe, az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. telephelyére, ezzel megkezdődhet az autóbuszgyártás előkészülete a városban - közölte a helyszínen a holding vezérigazgatója.

Kossa György hozzátette: a hazai és nemzetközi autóbusz fejlesztésben több éves tapasztalatot szerzett mérnöki gárda mellett szakképzett hazai munkaerő várja az első munkafázisok megkezdését a korszerűen felszerelt gyártó csarnokban, amelynek eredményeként új, az utazási és járművezetési komfortot maximálisan kielégítő alacsony padló belépésű járművel gazdagodik a hazai autóbusz paletta.

A debreceni vagyonkezelő megvásárolta a Hotel Lyciumot

Helyi - 2017-05-10

- A debreceni önkormányzat tulajdonában lévő, a város cégeit tömörítő vagyonkezelő 917 millió forintért megvásárolta a négycsillagos Hotel Lyciumot korábbi tulajdonosától, a Keviép-Hotel Kft.-től - közölte a város polgármestere szerdán a szállodában tartott sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz-KDNP) kiemelte: a folyamatban lévő tranzakcióval a Kölcsey Központ teljes épületegyüttese - a Kölcsey mellett a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ, illetve a Hotel Lycium - városi kézbe kerül.

Az üzleti és konferencia-szegmensbe tartozó szálloda ugyan eddig is szorosan együttműködött a Kölcsey Központtal, de az üzemeltetés közös tapasztalatai megmutatták, hogy az üzleti rendezvények, konferenciák esetében elengedhetetlen, hogy egy kézben legyen az események szolgáltatásainak kezelése - indokolta a vásárlást a polgármester, megjegyezve, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. a szálloda mélygarázsában lévő 120 parkolót is megvásárolta további 240 millió forintért.

A polgármester rámutatott: Debrecen iránt folyamatosan növekszik a turisztikai érdeklődés; míg 2012-ben 250 ezer vendégéjszakát töltöttek el a városban, addig 2015-ben ez a szám már meghaladta a 325 ezret, 2016-ban pedig a 387 ezret.

Aukción egy szép Brodszky festmény

Helyi - 2017-05-08

Brodszky Sándor orvosnak készült, 1841-ben beiratkozott a bécsi képzőművészeti akadémiára, majd Münchenben fejezte be tanulmányait. Külföldi utazásai után, 1856-ban Pesten telepedett le. 1862-ben barátjával, Molnár József tájképfestővel együtt fényképészeti műtermet nyitott Győrött, mely azonban csak két évig működött.

Múzeumok éjszakája - Bocskai István jogara Debrecenben

Helyi - 2017-05-05

Bocskai István fejedelmi botja - jogara - lesz az idei múzeumok éjszakája debreceni programjainak szenzációja: az egykori erdélyi fejedelem uralkodói jelvénye Bukarestből érkezik a Déri Múzeum kupolatermébe - jelentette be a város polgármestere a leendő kiállítás helyszínén tartott sajtótájékoztatón pénteken.

Papp László (Fidesz-KDNP) hozzátette: hosszú tárgyalások eredményeként adja kölcsön az ereklyét a Román Nemzeti Történeti Múzeum. A két intézmény már megállapodott erről, jelenleg miniszteri jóváhagyásra várnak.

A Bocskai-jogar mellett két másik értékes tárgy is először lesz látható Debrecenben: Báthory István fejedelmi botját a Nemzeti Múzeumtól, a Bocskai Istvánt Magyarország királyának kinevező eredeti török jogbiztosító iratot, az úgynevezett berát pedig az országos levéltártól kapják kölcsön - mondta Papp László.


Rekord áprilisi utasforgalom a debreceni repülőtéren

Helyi - 2017-05-02

Jelentősen, 12 százalékkal nőtt az utasforgalom a debreceni repülőtéren áprilisban, egy hónap alatt 24 910-en vették igénybe Magyarország második legforgalmasabb repülőterét - közölte a Debrecen Airport járatfejlesztési igazgatója kedden.Az év első négy hónapjában egy százalékos utasszám-növekedést tapasztaltak, összesen 81 730 embert utaztattak.


Wolfgang Amadeus Mozart: A varázsfuvola

Helyi - 2017-04-27

A Varázsfuvola Mozart legtöbbet játszott műve, amely egyszerre mese, infantilis játék, filozófiai mű, igazi színház és zene, telis-tele rejtélyes utalásokkal, átitatva szabadkőműves szimbolikával, a felvilágosodás nagyszerű és magasztos eszméiével és máig ható illúzióival. Ez az az opera, amely minden alkotót arra inspirál, hogy megteremtse a saját Varázsfuvola-univerzumát.

Kihajtási ünnep a Hortobágyon

Helyi - 2017-04-23

- A hűvös idő ellenére nagyon sokan mentek el szombaton a Hortobágyra, hogy a kilenclyukú híd lábánál szemtanúi lehessenek a puszta tavasznyitó rendezvényének, a Szent György-napi kihajtási ünnepnek.

Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatója és Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője a kihajtási ünnep délutáni megnyitóján egyaránt hangsúlyozták, hogy a település önkormányzatával összefogva, hagyományőrző szándékkal először rendezik meg a Szent György-napi kihajtási ünnep és kézműves vásár - Világörökségünk, a puszta napja elnevezésű rendezvényt, amelynek központi eseménye a hagyományos tavaszi kihajtás megünneplése.

Sajtódíjas: M. Tóth Ildikó

Helyi - 2017-04-11

Debrecen Város Sajtódíja adományozható az elektronikus vagy írott sajtóban dolgozó újságírónak, a városról való objektív tájékoztatás, a város népszerűsítése, az elért eredmények publikálása terén nyújtott kiemelkedő és magas színvonalú tevékenysége elismeréseként. A közgyűlés Debrecen Város Sajtódíja elismerést adományozott M. Tóth Ildikó médiaszakembernek, a Debreceni Egyetem sajtófőnökének.

Debrecen Díszpolgára: Prof. Dr. Balla György

Helyi - 2017-04-11

A Debrecen Város Díszpolgára kitüntető cím adományozásával a közgyűlés kifejezésre juttatja nagyrabecsülését azok iránt, akik a város és lakossága érdekében példamutatóan munkálkodtak. Ezzel ismeri el azok életművét, akik maradandót alkottak, és ezzel hozzájárultak Debrecen szellemi és anyagi gyarapodásához. E címmel tüntethető ki az a személy, aki a város nemzetközi hírnevét tovább erősítette.

A képviselő testület az idén Debrecen Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott Prof. Dr. Balla György Széchenyi-díjas egyetemi tanárnak, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika igazgatójának, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának, valamint Prof. Dr. Győri Kálmán Széchenyi- és Hatvani-díjas matematikus, professor emeritusnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának.

Prof. Dr. Balla György Széchenyi-díjas egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Klinikai Központja Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Csecsemő- és gyermekgyógyász, „summa cum laude" minősítéssel végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Tanársegédi, adjunktusi, docensi kinevezését követően 1985-ben sikeresen védte meg kandidátusi disszertációját, majd 1994-ben elnyerte az orvostudomány doktora címet

Debrecen díszpolgára: Prof. Dr. Győry Kálmán

Helyi - 2017-04-11

A képviselő testület az idén Debrecen Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott Prof. Dr. Győri Kálmán Széchenyi- és Hatvani-díjas matematikus, professor emeritusnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának.

Prof. Dr. Győry Kálmán professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, világhírű magyar matematikus. 1964-ben végzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen matematika-ábrázoló geometria szakos tanárként. Ezután az egyetem Algebra és Számelméleti Tanszékén dolgozott, végig járva a tudományos ranglétrát, 1985-től egyetemi tanár. 1988-tól 2005-ig vezette a tanszéket. 2001-től egy éven át az egyetem rektora.

A 60-as évek végén megalapította, és azóta is aktív vezetője a debreceni számelméleti kutatócsoportnak, amit a számelmélet vezető kutatói világszerte csak Debreceni Iskolaként emlegetnek. Tanítványai között 7 akadémiai doktor és egy akadémikus van Fő kutatási területe a diofantoszi egyenletek elmélete és az algebrai számelmélet.

1993-tól a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1998-tól rendes tagja. Tudományos és közéleti munkásságáért számos elismerésben részesült, így birtokosa többek közt az Akadémiai Díjnak, a Magyar Köztársasági Érdemrendnek, a Széchenyi-díjnak, a Debreceni Egyetem Díszérmének. Ózd város díszpolgára, az Európai Akadémia és a Lengyel Művészeti és Tudományos Akadémia tagja.

Pro Urbe-díjakat adományozott a debreceni közgyűlés

Helyi - 2017-04-11

A város érdekében kifejtett jelentős tevékenység elismeréseként Pro Urbe kitüntető díj adományozható azon természetes és jogi személynek, közösségnek, aki, illetve amely éveken keresztül munkálkodott a helyi társadalom javára az emberi tevékenység bármely területén. Debrecen közgyűlése Pro Urbe-díjat adományozott Bogsch Eriknek, a Richter Gedeon Nyrt. Széchenyi-díjas vezérigazgatójának, Alexander MathewDavern-nek, a National Instruments Corporation elnök-vezérigazgatójának, valamint Derencsényi István református lelkésznek, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzőjének.


Mecénás-díjasok: Koizumi Hirosi és Dr. Lakatos Zoltán

Helyi - 2017-04-11

Debrecen Város Mecénása Díj adományozható a város gyarapodását, fejlődését szolgáló, ellenszolgáltatás nélküli, jelentős anyagi támogatás elismeréseként. A közgyűlés Debrecen Város Mecénása Díjat adományozott Koizumi Hirosi japán színházi rendező, producernek, a Tojama Megyei Művészeti és Kulturális Szövetség elnökének ésdr. Lakatos Zoltánnak, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatójának, tiszteletbeli egyetemi docensnek.

Koizumi Hirosi japán színházi rendező, producer, a Tojama Megyei Művészeti és Kulturális Szövetség elnöke. 35 éve példaadó hozzáértéssel, kimagasló színvonalon szervezi a Debrecen, Hajdú-Bihar megye és a japán Tojama közötti művészeti-kulturális kapcsolatokat. Több mint 1700 japán vendégművész magyarországi és 600-nál több magyar amatőr, illetve hivatásos művész, művészeti együttes japán fellépéseit szervezte meg, illetve tette lehetővé a színház, tánc, zene és képzőművészet terén. Anyagilag is támogatta megyénk népművészeti értékeinek bemutatását Tojama megye városaiban.

Önként vállalt szervezőmunkája eredményeként az elmúlt években harminc hajdú-bihari képzőművész és egy képzőművészeti delegáció jutott el Kelet-Ázsia országaiba. Fafaragók, grafikusok, festők vettek részt japán művészeti alkotótáborokban, viszonzásul ikebana-mesterek, ecsetírás-művészek, fotóművészek mutatták be nálunk tudásukat. Nagyértékű, negyvenkötetes exkluzív lexikonsorozatot ajándékozott a Méliusz Juhász Péter Könyvtárnak.

Anyagi támogatásának köszönhetően a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban több japán darabot is színre vittek. Ő rendezte a Debreceni Színjátszó Stúdió és a Vojtina Bábszínház közös produkciójaként jegyzett, Az éjszakai látogató című dráma japán változatát, melyet japán turné keretében is megismertetett az ottani közönséggel. Nevéhez fűződik Örkény István: Tóték, Szép Ernő: Május, Füst Milán: A zongora című darabjának japánra fordítása és könyv alakban történő megjelentetése, továbbá a Pinczés István rendezte tojamai és tokiói színházi bemutatók teljes körű megszervezése, népszerűsítése.

Elismerések a város napján

Helyi - 2017-04-11

Debrecen város napja alkalmából 2017. április 11-én ünnepi közgyűlést tartott Debrecen képviselő testülete. Az eseményen díszpolgári címeket, Pro Urbe- és Mecénás-díjakat, Sajtódíjat, Kölcsey Ferenc-ösztöndíjat, valamint emléklapokat adott át Papp László polgármester.

Megkezdődött a pénzügyi ágazati tanulmányi verseny Debrecenben

Helyi - 2017-04-10

Hetven diák vesz részt a 2016/2017. tanévi pénzügyi ágazati országos szakmai tanulmányi verseny döntőjében - jelentették be a szervezők a verseny megnyitóján, hétfő délután a debreceni Megyeháza Árpád-termében.

Debrecen Város Napja

Helyi - 2017-04-07

Debrecen képviselő-testülete Debrecen Város Napja alkalmából ünnepi közgyűlést tart 2017. április 11-én – kedden –, 17.00 órától a Kölcsey Központ (Hunyadi utca 1-3.) Báltermében. Az ülés keretében díszpolgári cím adományozására, Pro Urbe-, Mecénás- és Sajtódíjak, a Kölcsey Ferenc-ösztöndíj, valamint emléklapok átadására kerül sor.

A Hogyan nevezzelek? című komédia bemutatója Debrecenben

Helyi - 2017-04-06

Alexandre de La Patelliere és Matthieu Delaporte Hogyan nevezzelek? című komédiáját mutatják be a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Víg Kamaraszínházában

Arany-idézetek a kávé mellé a költészeti fesztivál idején Debrecenben

Helyi - 2017-04-05

Közösen népszerűsítik a költészetet a szervezők és a helyi kávézók, cukrászdák április 10. és 12. között a XV. Debreceni Költészeti Fesztivál idején: a vendégek kis papírtekercseken Arany-idézeteket is kapnak, verssel "ízesítve" így a kávét vagy süteményt - hangzott el a szervezőknek az eseményt beharangozó sajtótájékoztatóján szerdán, a helyi Méliusz könyvtárban.

Egyház-önkormányzat Virágvasárnapi közös ünnepre készülnek Debrecenben

Helyi - 2017-04-04

Virágvasárnapi közös ünnepre hívják az önkormányzat és a történelmi egyházak helyi vezetői a debrecenieket április 9-én - jelentették be a szervezők kedden sajtótájékoztatón a Kölcsey-központban.

Debrecenben évek óta hagyomány, hogy a húsvétot megelőző vasárnap, virágvasárnapon megemlékeznek arról, hogy Krisztus pálmaágakat lengető tömeg éljenzése közepette vonult be szamárháton Jeruzsálembe.

Az EP szociáldemokrata frakciója elfogadhatatlannak tartja a CEU elleni fellépést

Helyi - 2017-04-04

Teljességgel elfogadhatatlan a magyar kormány támadása a Közép-európai Egyetem (CEU) ellen, az intézmény ellehetetlenítését célzó törvénytervezettel Orbán Viktor miniszterelnök a média függetlenségét ért támadások után a véleményszabadság újabb fontos jelképét akarja elhallgattatni - írta keddi közleményében az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója (S&D), cselekvésre szólítva fel az Európai Bizottságot.

Gianni Pittella szociáldemokrata frakcióvezető hangsúlyozta, hogy "Orbán sorozatos támadásai miatt a demokrácia hanyatlóban van Magyarországon", és felháborítónak nevezte, hogy "a Fidesz még mindig tagja lehet az Európai Néppártnak (EPP)".

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.

A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út 18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza.