Helyi

Eredmények megjelenítése 41-től 60-ig 2282 találatból.

Virtuális kiállítást rendeztek Kóti Árpád, a nemzet színésze emlékére Debrecenben

Helyi - 2020-04-26

Csak az Isten van vele. Meg a nézők címmel virtuális kiállítást rendezett Kóti Árpád (1934-2015) halálának 5. évfordulója alkalmából a debreceni Csokonai Színház - közölte a teátrum sajtószolgálata.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze 1963-ban Lengyel György hívására szerződött a debreceni Csokonai Színházhoz, ahol haláláig, 81 éves koráig játszott. Személyisége, kiváló alakításai valóságos legendává tették.

"Rengeteg élményt hozott magával, a nehéz sorsot, a küzdelmet vagy a dacos ellenállást, és azt, ami segített mindezt túlélni: a humorát. Ha színpadra lépett, nem kellett kitalálnia semmit. Ő nem művészkedett, hanem élte tovább életét a színpadon" - emlékezett pályatársára Csikos Sándor színművész.

A Föld napja - Fákat ültettek a debreceni Nagyerdőben

Helyi - 2020-04-22

Kocsányos tölgyeket és platánokat ültettek el szerdán, a Föld napján a debreceni Nagyerdőben. Balázs Ákos környezetvédelemért felelős alpolgármester felidézte, hogy a Nagyerdő egyik erdőrészletét 1939. október 10-én az első hazai természetvédelmi területként jegyezték be a magyar természetvédelmi törzskönyvbe, 1992-ben pedig az erdő teljes területére kiterjesztették a természetvédelmi oltalmat.

A Föld napja alkalmából online programok a debreceni Agórában

Helyi - 2020-04-21

A debreceni Agóra tudományos élményközpont, amely eddig minden évben különleges, többnapos programsorozatot indított a Föld napja alkalmából, idén a járványhelyzetre tekintettel digitálisan csatlakozik a mozgalomhoz - közölte az intézmény sajtószolgálata.

A mi bolygónk - A Föld hete az Agórával címmel az élményközpont Facebook-oldalán és honlapján egész héten át a témához kapcsolódó, izgalmas írásokkal, videókkal és kvízekkel jelentkeznek.

Szó lesz többek között arról, hogy minőségétől függően akár 1000 év is szükséges a műanyag "eltűntetéséhez", hogy milyen megoldást jelenthetnek a biológiailag lebomló műanyagok, de elárulják azt is, hogyan hasznosítja az Agóra élményközpont a megújuló energiák adta lehetőségeket.

Kínai törpefürjekkel gyarapodott a debreceni nagyerdei állatkert

Helyi - 2020-04-20

Magánszemély felajánlásának köszönhetően a húsvéti ünnepek alatt egy új faj, a kínai törpefürj egyedeivel gazdagodott a debreceni nagyerdei állatkert egzotikus faunát bemutató trópusi háza - közölte az intézmény igazgatója hétfőn.

Két gyűrűsfarkú makikölyökkel bővült a debreceni nagyerdei állatkert

Helyi - 2020-04-16

Két gyűrűsfarkú makikölyökkel bővült a debreceni nagyerdei állatkert állatállománya, a jövevényeket a járvány miatt látogatók előtt lezárt parkban csütörtökön mutatta meg a sajtónak az intézmény igazgatója.

Nagy Gergely Sándor kiemelte: az állatkert Katta-sétányának játékos lakói, a gyűrűsfarkú makik (lemur catta) évről évre újabb csöppségekkel lepik meg a gondozókat és a nagyközönséget. Két nőstényük nemrég egy-egy egészséges utódnak adott életet a mintegy négyhónapos vemhességet követően.

Koronavírus - Teljes körű szűrést rendelt el a debreceni idősotthonokban az önkormányzat

Helyi - 2020-04-15

A gondozottak teljes körű koronavírus-szűrését rendelte el a debreceni idősotthonokban az önkormányzat - jelentette be a cívisváros polgármestere a Pallagi úti idősotthon előtt tartott sajtótájékoztatóján szerdán.

Papp László emlékeztetett arra, hogy Debrecenben az önkormányzat működtetésében két helyen látnak el idősgondozói feladatokat: a Pallagi úti és a Szávay Gyula utcai idősotthonban.

Tekintettel arra, hogy zárt közösségekről, bentlakásos intézményekről van szó, az elmúlt hetekben, már a veszélyhelyzet elrendelése előtt is szigorú intézkedéseket léptettek életbe megelőzés céljával, az idősek és az ott dolgozók egészségének megőrzése érdekében - mondta a polgármester, kiemelve, hogy a kiemelt figyelmet fordítottak a folyamatos orvosi ellátásra és jelenlétre, valamint a fertőtlenítőszerekkel és védőfelszereléssel való ellátásra.

Újraindult az autóbuszgyártás Debrecenben

Helyi - 2020-04-09

A koronavírus-járvány miatt elindított gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb feladata a munkahelyek megőrzése - mondta az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön az ITK Holding Zrt. debreceni üzemében, ahol két hét leállást követően újraindult az autóbuszok gyártása.

Palkovics László hangsúlyozta: a járványügyi helyzetben a kormánynak két fontos cél mentén kell intézkedéseket hoznia. Egyrészt a vírus terjedését olyan szinten kell tartani, hogy a fertőzöttek száma az egészségügyi kapacitásokat ne haladja meg. Másrészt viszont arra is figyelni kell, hogy az ország gazdasága ne álljon le. Hozzátette: a héten meghirdetett, öt fő pontból álló akciótervben a következő években 9200 milliárd forint kerül a gazdaságba.

A miniszter hangsúlyozta: a gazdaság élénkítésére szánt forrás nem lehet felelőtlen vállalás, fontos a stabilitás. Céljuk, hogy a költségvetési hiány ne érje el a 3 százalékot.

Nádastűz miatt több száz fogyasztó maradt áram nélkül Hajdú-Biharban

Helyi - 2020-04-05

Több mint háromszáz fogyasztó maradt áram nélkül vasárnap a hajdú-bihari Hosszúpályi és Konyár térségében, miután egy nádasban keletkezett tűz miatt leszakadt két elektromos vezeték - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője

Virtuálisan tartják a virágvasárnapi keresztutat Debrecenben

Helyi - 2020-04-04

Nem szakad meg a virágvasárnapi keresztútjárás hagyománya Debrecenben: a közösséget erősítő eseményt ezúttal a kijárási korlátozások miatt virtuálisan rendezik meg, a felekezetek püspökei pedig videóüzenetek formájában szólnak a hívekhez és a városlakókhoz - közölték a szervezők.

Önkénteseket toboroz a vöröskereszt és a menőszolgálat Hajdú-Biharban

Helyi - 2020-04-03

A koronavírus elleni küzdelemhez kapcsolódó feladatokhoz önkénteseket toboroz a Magyar Vöröskereszt és az Országos Mentőszolgálat hajdú-bihari szervezete - közölte a helyi vöröskereszt sajtószolgálata.

Virágvasárnapra helyreállítják a debreceni Nagytemplom megrongált úrasztalát

Helyi - 2020-03-31

Virágvasárnapra helyreállítják a debreceni Református Nagytemplom úrasztalát, amelyet megrongált egy betörő - közölte az egyházközség kommunikációs referense kedden.

Hétfő este egy 30 éves férfi betört a Nagytemplomba. A helyszínre elsőként érkező lelkipásztor, majd a rendőr azt látta, hogy az úrasztalánál imádkozik és a bibliából olvas a betörő, aki amikor észlelte, hogy már nincs egyedül, ingerülten rongálni kezdte a Nagytemplom berendezését.

Mivel a Református Nagytemplom műemlék épület, az úrasztala és az egyik megsérült ajtó javításához restaurátor, asztalos, rézműves és lakatos munkáját is igénybe kell venni. A biztosító megkezdte a károk felmérését

Koronavírus - Önkormányzati cégek beruházásait állították le Debrecenben

Helyi - 2020-03-30

A koronavírus-járvány miatt néhány kivételtől eltekintve leállították a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. tagvállalatainál folyó beruházásokat, az intézkedés nem érinti a leendő BMW autógyárnak is helyet adó észak-nyugati gazdasági övezetet - közölte a városháza sajtóirodája hétfőn.

Bővülő virtuális kiállítások, kulturális programok Debrecenben

Helyi - 2020-03-29

Bár az új koronavírus-járvány miatt bezártak Debrecen kulturális intézményei és elmaradnak a tavaszi, nyár eleji rendezvények, a szervezők mindent megtesznek azért, hogy ne maradjanak kulturális programok nélkül az érdeklődők.

A Kölcsey központ vasárnap délután virtuális tárlatvezetéssel várja a 80 éves László Ákos grafikusművész Töredékek című kiállítására a közönséget: az intézmény Facebook oldalán a művész maga vezeti végig virtuálisan az érdeklődőket a tárlaton Szénási Miklós irodalmár-újságíró közreműködésével és intuitív zenekíséretével.

Oktatási központ épül a külföldi hallgatóknak a Debreceni Egyetemen

Helyi - 2020-03-25

Eredményes volt a Learning Center építésére kiírt közbeszerzési eljárás a Debreceni Egyetemen (DE), a nyertes ajánlattevővel megkötötték a kivitelezői szerződést. Három pályázó közül a nyertes debreceni Dryvit Profi Kft. nettó 3,4 milliárd forintos költséggel építheti fel az intézmény új, több mint 4000 négyzetméteres, multifunkciós oktatási épületét az Egyetem téri campuson - közölte az egyetem sajtóirodája szerdán.

Az új épület az egyetem több mint 6300 külföldi hallgatójának oktatási körülményeit javítva növeli az intézmény versenyképességét a nemzetközi oktatási piacon.

Elindult Debrecen új kulturális Facebook-oldala

Helyi - 2020-03-21

Elindult a debreceni önkormányzat kulturális intézményeinek közösségi média-aktivitását összefogó és támogató Facebook-oldal, a DEkulT.

Száz éve annak, hogy a trianoni békediktátum szétszakította a történelmi Magyarországot. Debrecen földrajzi helyzete és kulturális életének gazdagsága azonban lehetővé teszi, hogy intenzíven ápolja a kapcsolatot a hozzánk közeli, határon túli magyar településekkel.

Az új oldal célja, hogy egyrészt városunk lakosai körében erősítse a kultúra összetartó erejét, másrészt, hogy még szorosabbra fűzze a szálakat a határokon innen és túli közösségekkel a virtuális térben is, illetve a virtuális térnek köszönhetően. A DekulT egyrészt Debrecenhez kötődő tartalmakat fog közölni, azon célból is, hogy még láthatóbbá tegye a város gazdag kulturális életét, másrészt kulturális közösségi aktivitásokat igyekszik generálni és koordinálni.

Lerakták az Északi ipari park és iparterület alapkövét Berettyóújfaluban

Helyi - 2020-03-12

- Mintegy 600 millió forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai forrásból épül ki a város északi részén az önkormányzat tulajdonában lévő 3,3 hektárnyi területen az az ipari park, melynek alapkövét csütörtök délelőtt rakták le Berettyóújfaluban.

Debrecenben több mint négyszáz rendezvény marad el a következő egy hónapban

Helyi - 2020-03-12

- A következő egy hónapban Debrecenben több mint 410 olyan kulturális, tudományos és sportrendezvény marad el, amelynek a látogatottsága meghaladná a száz főt - közölte a város polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.

Papp László a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet nyomán meghozott önkormányzati intézkedések között említette, hogy az önkormányzati vagyonkezelőhöz tartozó cégeknek pandémiás tervet kell kidolgozniuk a közszolgáltatások folyamatossága érdekében, a tervek a jövő héten lépnek életbe.

Az azonnali intézkedések közül a polgármester kiemelte: a nagyerdei gyógy- és termálfürdő csütörtöktől nem fogad látogatókat, a tervezett orvosi kezeléseket átütemezik, az Aquaticum élményfürdő a most folyó karbantartás után nem nyit ki, a városi uszoda lakossági szolgáltatásai szünetelnek, de bezárták az összes iskolai uszodát is.

Vízgazdálkodási fejlesztés kezdődik a Hajdúhátságon

Helyi - 2020-03-11

- Európai uniós és hazai forrásból vízgazdálkodási fejlesztés kezdődik a Hajdúhátságon - hangzott el a program nyitó rendezvényén szerdán Debrecenben.

Kincses Dániel, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) műszaki igazgatóhelyettese elmondta:a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) fejlesztésére az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a TIVIZIG konzorciuma több mint 2,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

Átadták a debreceni digitális élményközpontot

Helyi - 2020-03-06

A jövő nemzedéke a jövő technológiáját sajátíthatja el a digitális élményközpontokban - mondta Greinstetter Balázs, a Pénzügyminisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára pénteken Debrecenben, a DigiTér digitális élményközpont átadási ünnepségén.

Greinstetter Balázs jelezte: a digitális kompetenciák fejlesztésére a 2017-es tanévtől az egyetemeknek, főiskoláknak összesen 8,3 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében, ebből a debreceni Agóra központban kialakított DigiTér élményközpontra 361 milliót költöttek.

Gazdasági együttműködésben az északkelet-magyarországi megyék

Helyi - 2020-03-03

Erősíti gazdasági együttműködését négy megye, erről írtak alá megállapodást hétfőn a megyeszékhelyek, Debrecen, Szolnok, Miskolc és Nyíregyháza polgármesterei.

Nagy Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán elmondta: az együttműködés célja, hogy Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is részesüljön azokból a sikerekből, illetve a közelmúltban történt befektetésekből, amelyek elsősorban Debrecent és közvetlen régióját érintették.