Helyi

Eredmények megjelenítése 41-től 60-ig 1840 találatból.

Újabb felújítás indul a debreceni idősek házában

Helyi - 2017-05-24

Újabb, 50 millió forint értékű felújítás kezdődik Debrecen legnagyobb szociális intézményében, a Pallagi úti idősek házában - mondta a város polgármestere a helyszínen sajtótájékoztatón szerdán.Papp Lászl elmondta: a bentlakásos otthonok fejlesztését az Európai Unió nem támogatja, így pályázati források híján az önkormányzatnak évről évre saját forrást kell biztosítania a 325 ellátottat gondozó idősotthon korszerűsítésére.

Bakator bor- és gasztrofesztivál: hungarikum lehet a bakator

Helyi - 2017-05-23

A debreceni és a bihardiószegi önkormányzat borászokkal összefogva kezdeményezi a bakator szőlőfajta és a bakator bor hungarikumként történő elismerését - közölte Bihardiószeg polgármestere kedden Debrecenben, a cívisváros polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Mados Attila hozzátette: az a céljuk, hogy borvidékük újra ismert és elismert legyen, ebben komoly szerepet szánnak a térség egykori jelképes bora, a bakator újratelepítésének és termesztésének.

AZ EP elfogadta az online tartalmak külföldi elérését biztosító jogszabályt

Helyi - 2017-05-18

Az Európai Parlament (EP) megszavazta csütörtökön, strasbourgi plenáris ülésén az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló elérhetőségét szavatoló új szabályokat.

Az uniós parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az 586 szavazattal 34 ellenében elfogadott új szabályok értelmében a jövőben más uniós országban is elérhetővé válnak a szolgáltatók által jelenleg korlátozott hozzáférésű online filmek, zenék, játékok, tévéadások, amelyekre lakóhely szerint előfizettek.

Handó Tünde: feddhetetlen bíróságok, sérthetetlen bírák

Helyi - 2017-05-16

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerint nagy figyelmet fordítanak arra, hogy "tiszta, feddhetetlen, érinthetetlen legyen a bíróság, és sérthetetlen legyen a bíró".

Handó Tünde a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla összbírói értekezleteit megelőző sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy "nehéz bírónak lenni", nagy felelősség, ugyanakkor nagy szabadság is, és ezeknek együtt kell érvényesülniük, helyes arányban.Hozzátette: a közelmúltban harmadszor indították el azt az "integritási kérdőívet", amelyek segítségével felmérik, hogy maguk a bírák hogy ítélik meg a helyzetüket, a pozíciójukat és az esetleges befolyásolási tényezőket.

Az eddigi felmérésekben felvetődött, hogy a sajtómegjelenés a tárgyalótermekben miként befolyásolhatja az ítélkezést, amit természetesen a bírónak kezelnie kell, "az ítélkezést nem érinthetik meg" a különféle befolyásolási próbálkozások - jelezte Handó Tünde

Építőipari nívódíjról szóló táblákat avattak Debrecenben

Helyi - 2017-05-15

Építőipari nívódíjról szóló táblákat avattak hétfőn Debrecenben: a rangos elismerést a Hunép Universal Építőipari Zrt. kivitelezésében felépült járásbírósági épületen, valamint a cég kivitelezésében felújított Református Kollégium falán helyezték el.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke avatóbeszédében kiemelte, hogy egy bírósági épületnek a méltóságot, a távolságtartást és az igazság hatalmát is meg kell jelenítenie. Az OBH elnöke köszönetet mondott a kormánynak és az Országgyűlésnek, hogy 2013-tól 70 milliárd forintról 90 milliárdra növelték a hivatal éves költségvetését, ami lehetővé tette új bírósági épületek építését és az elavultak korszerűsítését.

Elkezdődik az Árpád téri közlekedési csomópont átépítése

Helyi - 2017-05-14

A kivitelező az időjárástól függően hétfőn, a reggeli csúcsforgalmat követően helyezi ki a forgalomkorlátozó eszközöket. Eső esetén csúszhat az útépítési munka megkezdése. Sávlezárásra, útszűkületre kell számítani a közlekedőnek. A kivitelező teljesítési határideje 2017. augusztus 1.

Az Új Főnix Terv közlekedési koncepciójában 52 debreceni csomópont átalakítása történik meg annak érdekében, hogy gyorsabbá és biztonságosabbá váljon városi közlekedés. A program első üteme az Árpád teret és a Nyíl utcát érinti.

Rugó- és stabilizátorgyártó üzemet épít Debrecenben a thyssenkrupp

Helyi - 2017-05-12

- Rugó- és stabilizátorgyártó üzemet épít Debrecenben a thyssenkrupp, a 11 milliárd forintos, 14 hónap alatt elkészülő zöldmezős beruházás helyszínén pénteken jelképesen megtették az első kapavágást a cég képviselői.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára példaértékűnek nevezte a Debrecenben folyó gazdasági fejlesztéseket. "Ahol ilyen mértékű a fejlődés, ott megérdemlik a figyelmet és a támogatást" - mondta.

Beszélt az ország gazdasági fejlődéséről is, megemlítve, hogy jövőre is 4 százalék felett lehet a GDP-bővülés üteme. Úgy fogalmazott: "Magyarország sikere, hogy minket választott ismét a thyssenkrupp", és méltatta a német céget, mely 200 éves múltja alatt a világ legnagyobb acélipari vállalata is volt.

Lerakták az FAG Magyarország Ipari Kft. új gyárcsarnokának az alapkövét Debrecenben

Helyi - 2017-05-11

Lerakták az FAG Magyarország Ipari Kft. új, 80 millió eurós (több mint 25 milliárd forintos) beruházással épülő csapágygyára új csarnokának alapkövét csütörtökön, a debreceni Határ úti telephelyen.

A 25 ezer négyzetméteres gyártóhely 2018 márciusára készül el, kiépítéséhez a kormány 4,5 milliárd forint támogatást ad. Az új csarnokba korszerű köszörűs technológiát telepít tartozó debreceni kft.

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: a csarnok felépítése után a cég a jelenlegi 1350 dolgozó mellé 2021-ig további 500 dolgozót vesz fel. Ezzel nemcsak a város, hanem a régió legnagyobb foglalkoztatója lesz - tette hozzá.

Szólt arról, hogy Debrecen gazdasági élete jelentősen bővült az utóbbi években, a város nemcsak a megye, hanem Kelet-Magyarország ipari centrumává vált. Ehhez minden feltétel adott, hiszen komoly tartalékok vannak a munkaerőpiacon, a szakképzés folyamatos fejlődésen megy át.

Megérkezett Debrecenbe az első Mercedes Benz autóbusz alváz

Helyi - 2017-05-10

Az első Mercedes Benz járóképes autóbuszalváz szerdán Spanyolországból megérkezett Debrecenbe, az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. telephelyére, ezzel megkezdődhet az autóbuszgyártás előkészülete a városban - közölte a helyszínen a holding vezérigazgatója.

Kossa György hozzátette: a hazai és nemzetközi autóbusz fejlesztésben több éves tapasztalatot szerzett mérnöki gárda mellett szakképzett hazai munkaerő várja az első munkafázisok megkezdését a korszerűen felszerelt gyártó csarnokban, amelynek eredményeként új, az utazási és járművezetési komfortot maximálisan kielégítő alacsony padló belépésű járművel gazdagodik a hazai autóbusz paletta.

A debreceni vagyonkezelő megvásárolta a Hotel Lyciumot

Helyi - 2017-05-10

- A debreceni önkormányzat tulajdonában lévő, a város cégeit tömörítő vagyonkezelő 917 millió forintért megvásárolta a négycsillagos Hotel Lyciumot korábbi tulajdonosától, a Keviép-Hotel Kft.-től - közölte a város polgármestere szerdán a szállodában tartott sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz-KDNP) kiemelte: a folyamatban lévő tranzakcióval a Kölcsey Központ teljes épületegyüttese - a Kölcsey mellett a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ, illetve a Hotel Lycium - városi kézbe kerül.

Az üzleti és konferencia-szegmensbe tartozó szálloda ugyan eddig is szorosan együttműködött a Kölcsey Központtal, de az üzemeltetés közös tapasztalatai megmutatták, hogy az üzleti rendezvények, konferenciák esetében elengedhetetlen, hogy egy kézben legyen az események szolgáltatásainak kezelése - indokolta a vásárlást a polgármester, megjegyezve, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. a szálloda mélygarázsában lévő 120 parkolót is megvásárolta további 240 millió forintért.

A polgármester rámutatott: Debrecen iránt folyamatosan növekszik a turisztikai érdeklődés; míg 2012-ben 250 ezer vendégéjszakát töltöttek el a városban, addig 2015-ben ez a szám már meghaladta a 325 ezret, 2016-ban pedig a 387 ezret.

Aukción egy szép Brodszky festmény

Helyi - 2017-05-08

Brodszky Sándor orvosnak készült, 1841-ben beiratkozott a bécsi képzőművészeti akadémiára, majd Münchenben fejezte be tanulmányait. Külföldi utazásai után, 1856-ban Pesten telepedett le. 1862-ben barátjával, Molnár József tájképfestővel együtt fényképészeti műtermet nyitott Győrött, mely azonban csak két évig működött.

Múzeumok éjszakája - Bocskai István jogara Debrecenben

Helyi - 2017-05-05

Bocskai István fejedelmi botja - jogara - lesz az idei múzeumok éjszakája debreceni programjainak szenzációja: az egykori erdélyi fejedelem uralkodói jelvénye Bukarestből érkezik a Déri Múzeum kupolatermébe - jelentette be a város polgármestere a leendő kiállítás helyszínén tartott sajtótájékoztatón pénteken.

Papp László (Fidesz-KDNP) hozzátette: hosszú tárgyalások eredményeként adja kölcsön az ereklyét a Román Nemzeti Történeti Múzeum. A két intézmény már megállapodott erről, jelenleg miniszteri jóváhagyásra várnak.

A Bocskai-jogar mellett két másik értékes tárgy is először lesz látható Debrecenben: Báthory István fejedelmi botját a Nemzeti Múzeumtól, a Bocskai Istvánt Magyarország királyának kinevező eredeti török jogbiztosító iratot, az úgynevezett berát pedig az országos levéltártól kapják kölcsön - mondta Papp László.


Rekord áprilisi utasforgalom a debreceni repülőtéren

Helyi - 2017-05-02

Jelentősen, 12 százalékkal nőtt az utasforgalom a debreceni repülőtéren áprilisban, egy hónap alatt 24 910-en vették igénybe Magyarország második legforgalmasabb repülőterét - közölte a Debrecen Airport járatfejlesztési igazgatója kedden.Az év első négy hónapjában egy százalékos utasszám-növekedést tapasztaltak, összesen 81 730 embert utaztattak.


Wolfgang Amadeus Mozart: A varázsfuvola

Helyi - 2017-04-27

A Varázsfuvola Mozart legtöbbet játszott műve, amely egyszerre mese, infantilis játék, filozófiai mű, igazi színház és zene, telis-tele rejtélyes utalásokkal, átitatva szabadkőműves szimbolikával, a felvilágosodás nagyszerű és magasztos eszméiével és máig ható illúzióival. Ez az az opera, amely minden alkotót arra inspirál, hogy megteremtse a saját Varázsfuvola-univerzumát.

Kihajtási ünnep a Hortobágyon

Helyi - 2017-04-23

- A hűvös idő ellenére nagyon sokan mentek el szombaton a Hortobágyra, hogy a kilenclyukú híd lábánál szemtanúi lehessenek a puszta tavasznyitó rendezvényének, a Szent György-napi kihajtási ünnepnek.

Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatója és Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője a kihajtási ünnep délutáni megnyitóján egyaránt hangsúlyozták, hogy a település önkormányzatával összefogva, hagyományőrző szándékkal először rendezik meg a Szent György-napi kihajtási ünnep és kézműves vásár - Világörökségünk, a puszta napja elnevezésű rendezvényt, amelynek központi eseménye a hagyományos tavaszi kihajtás megünneplése.

Sajtódíjas: M. Tóth Ildikó

Helyi - 2017-04-11

Debrecen Város Sajtódíja adományozható az elektronikus vagy írott sajtóban dolgozó újságírónak, a városról való objektív tájékoztatás, a város népszerűsítése, az elért eredmények publikálása terén nyújtott kiemelkedő és magas színvonalú tevékenysége elismeréseként. A közgyűlés Debrecen Város Sajtódíja elismerést adományozott M. Tóth Ildikó médiaszakembernek, a Debreceni Egyetem sajtófőnökének.

Debrecen Díszpolgára: Prof. Dr. Balla György

Helyi - 2017-04-11

A Debrecen Város Díszpolgára kitüntető cím adományozásával a közgyűlés kifejezésre juttatja nagyrabecsülését azok iránt, akik a város és lakossága érdekében példamutatóan munkálkodtak. Ezzel ismeri el azok életművét, akik maradandót alkottak, és ezzel hozzájárultak Debrecen szellemi és anyagi gyarapodásához. E címmel tüntethető ki az a személy, aki a város nemzetközi hírnevét tovább erősítette.

A képviselő testület az idén Debrecen Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott Prof. Dr. Balla György Széchenyi-díjas egyetemi tanárnak, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika igazgatójának, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának, valamint Prof. Dr. Győri Kálmán Széchenyi- és Hatvani-díjas matematikus, professor emeritusnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának.

Prof. Dr. Balla György Széchenyi-díjas egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Klinikai Központja Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Csecsemő- és gyermekgyógyász, „summa cum laude" minősítéssel végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Tanársegédi, adjunktusi, docensi kinevezését követően 1985-ben sikeresen védte meg kandidátusi disszertációját, majd 1994-ben elnyerte az orvostudomány doktora címet

Debrecen díszpolgára: Prof. Dr. Győry Kálmán

Helyi - 2017-04-11

A képviselő testület az idén Debrecen Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott Prof. Dr. Győri Kálmán Széchenyi- és Hatvani-díjas matematikus, professor emeritusnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának.

Prof. Dr. Győry Kálmán professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, világhírű magyar matematikus. 1964-ben végzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen matematika-ábrázoló geometria szakos tanárként. Ezután az egyetem Algebra és Számelméleti Tanszékén dolgozott, végig járva a tudományos ranglétrát, 1985-től egyetemi tanár. 1988-tól 2005-ig vezette a tanszéket. 2001-től egy éven át az egyetem rektora.

A 60-as évek végén megalapította, és azóta is aktív vezetője a debreceni számelméleti kutatócsoportnak, amit a számelmélet vezető kutatói világszerte csak Debreceni Iskolaként emlegetnek. Tanítványai között 7 akadémiai doktor és egy akadémikus van Fő kutatási területe a diofantoszi egyenletek elmélete és az algebrai számelmélet.

1993-tól a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1998-tól rendes tagja. Tudományos és közéleti munkásságáért számos elismerésben részesült, így birtokosa többek közt az Akadémiai Díjnak, a Magyar Köztársasági Érdemrendnek, a Széchenyi-díjnak, a Debreceni Egyetem Díszérmének. Ózd város díszpolgára, az Európai Akadémia és a Lengyel Művészeti és Tudományos Akadémia tagja.

Pro Urbe-díjakat adományozott a debreceni közgyűlés

Helyi - 2017-04-11

A város érdekében kifejtett jelentős tevékenység elismeréseként Pro Urbe kitüntető díj adományozható azon természetes és jogi személynek, közösségnek, aki, illetve amely éveken keresztül munkálkodott a helyi társadalom javára az emberi tevékenység bármely területén. Debrecen közgyűlése Pro Urbe-díjat adományozott Bogsch Eriknek, a Richter Gedeon Nyrt. Széchenyi-díjas vezérigazgatójának, Alexander MathewDavern-nek, a National Instruments Corporation elnök-vezérigazgatójának, valamint Derencsényi István református lelkésznek, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzőjének.


Mecénás-díjasok: Koizumi Hirosi és Dr. Lakatos Zoltán

Helyi - 2017-04-11

Debrecen Város Mecénása Díj adományozható a város gyarapodását, fejlődését szolgáló, ellenszolgáltatás nélküli, jelentős anyagi támogatás elismeréseként. A közgyűlés Debrecen Város Mecénása Díjat adományozott Koizumi Hirosi japán színházi rendező, producernek, a Tojama Megyei Művészeti és Kulturális Szövetség elnökének ésdr. Lakatos Zoltánnak, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatójának, tiszteletbeli egyetemi docensnek.

Koizumi Hirosi japán színházi rendező, producer, a Tojama Megyei Művészeti és Kulturális Szövetség elnöke. 35 éve példaadó hozzáértéssel, kimagasló színvonalon szervezi a Debrecen, Hajdú-Bihar megye és a japán Tojama közötti művészeti-kulturális kapcsolatokat. Több mint 1700 japán vendégművész magyarországi és 600-nál több magyar amatőr, illetve hivatásos művész, művészeti együttes japán fellépéseit szervezte meg, illetve tette lehetővé a színház, tánc, zene és képzőművészet terén. Anyagilag is támogatta megyénk népművészeti értékeinek bemutatását Tojama megye városaiban.

Önként vállalt szervezőmunkája eredményeként az elmúlt években harminc hajdú-bihari képzőművész és egy képzőművészeti delegáció jutott el Kelet-Ázsia országaiba. Fafaragók, grafikusok, festők vettek részt japán művészeti alkotótáborokban, viszonzásul ikebana-mesterek, ecsetírás-művészek, fotóművészek mutatták be nálunk tudásukat. Nagyértékű, negyvenkötetes exkluzív lexikonsorozatot ajándékozott a Méliusz Juhász Péter Könyvtárnak.

Anyagi támogatásának köszönhetően a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban több japán darabot is színre vittek. Ő rendezte a Debreceni Színjátszó Stúdió és a Vojtina Bábszínház közös produkciójaként jegyzett, Az éjszakai látogató című dráma japán változatát, melyet japán turné keretében is megismertetett az ottani közönséggel. Nevéhez fűződik Örkény István: Tóték, Szép Ernő: Május, Füst Milán: A zongora című darabjának japánra fordítása és könyv alakban történő megjelentetése, továbbá a Pinczés István rendezte tojamai és tokiói színházi bemutatók teljes körű megszervezése, népszerűsítése.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű replica watches földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.

A terület bármilyen csendes sport, omega replica vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza