Helyi

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 2295 találatból.

Debreceni polgármester: a fejlődés, a stabilitás és a biztonság költségvetése lesz az idei

Helyi - 2020-02-06

A fejlődés, a stabilitás és a biztonság költségvetésének nevezte Debrecen polgármestere a város idei tervezett büdzséjét csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Papp László (Fidesz-KDNP) a debreceni eseményen közölte: a költségvetés mérlegfőösszege 160,9 milliárd forint, ebből 20 milliárd helyi adóbevétel. Beruházásra 78,2 milliárd forintot terveznek költeni.

Új tanösvény a debreceni Nagyerdőben

Helyi - 2020-02-03

Teljesen megújította a Nyírerdő Zrt. a korábbi, csaknem két évtizeddel ezelőtt létrehozott Borostyán tanösvényt a debreceni Nagyerdőben - közölte a társaság vezérigazgatója hétfőn.

A debreceni erdészet központjának szomszédságában lévő tanösvényen tizenegy állomást alakítottak ki: modern, interaktív - esetenként napelemmel ellátott - táblák segítségével ismerhetik meg a gyerekek a térségre jellemző állatokat, növényeket.

Két hét múlva elkezdődnek a debreceni BMW-gyár építési munkálatai

Helyi - 2020-01-30

Két hét múlva, február 13-án kezdődnek a debreceni BMW-gyár cölöpözési munkálatai, a beruházás első ütemében 460 ezer négyzetméter alapterületű épületet építenek meg - közölte a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) csütörtökön.

Közölték: a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. tájékoztatása szerint a gyár helyszínéül szolgáló teljes, 400 hektáros területet az előkészítési munkálatokat követően áprilisban adják át a beruházónak.

Zajlanak az ipari és közlekedési infrastruktúra kialakításának munkálatai, amelynek keretében többek között két autópálya-leágazást, nagy kapacitású vasúti átrakót, kamionparkolót és új vonatmegállókat is létesítenek. Az előzetes becslések szerint az idei évtől kezdődően mintegy 6 ezer ember dolgozik majd a gyár és környezetének építési munkálatain.

A tájékoztatás szerint Póser Zoltán, a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. ügyvezetője a Herceghalmon január 30-31-én rendezett, 11. Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Konferencián előadásában elmondta, hogy a BMW-gyárnak otthont adó Debrecen melletti Észak-nyugati Gazdasági Övezet 400 hektáros területének előkészítésén tavaly január óta dolgoznak

Ismét meghirdetik a Magyarul álmodom című pályázatot Debrecenben

Helyi - 2020-01-30

- A tavalyi nagy sikerre tekintettel az idén második alkalommal is meghirdeti a Magyarul álmodom című pályázatot a Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. - közölték be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón a helyi ifjúsági házban.

Harmincegy alkotás a debreceni Magyar filmszüreten

Helyi - 2020-01-28

- Harmincegy alkotást mutatnak be január 30. és február 9. között az ötödik Magyar filmszüreten a debreceni Apolló moziban - jelentették be a szervezők sajtótájékoztatón kedden a helyszínen.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. igazgatója kiemelte: azzal a céllal hívtrák életre a rendezvényt, hogy évről-évre bemutassák Debrecenben az előző esztendő magyar filmtermésének teljes keresztmetszetét.

Az ötödik jubileumi alkalmat arra is felhasználják, hogy a tavalyi filmtermés mellett olyan ikonikus régi filmeket is vetítsenek, mint a Körhinta, A tanú, a Macskafogó, a Jób lázadása, a János vitéz, vagy az Egri csillagok - ismertette az igazgató.

Debreceni polgármester: örömmel fogadjuk az új természettudományi múzeumot

Helyi - 2020-01-23

Debrecen örömmel fogadja az új természettudományi múzeumot - közölte a hajdú-bihari megyeszékhely polgármestere csütörtökön.

Kiemelés címmel nyílt kiállítás a debreceni Kölcsey központban

Helyi - 2020-01-23

- A Debreceni Tavaszi Tárlat 2019-ben díjazott alkotóinak munkáit bemutató kiállítás nyílt Kiemelés címmel csütörtökön a helyi Kölcsey központban.

A Debreceni Tavaszi Tárlat sorozata, a Friss hajtás néhány éve megújult rendszerben zajlik: a festészet és a grafika/fotográfia kétévenkénti váltásban mutatkozik be, plasztikák minden évben jelen vannak a kiállításon.

Elsőként az Eurings kapta a Fenntartható Debrecen díjat

Helyi - 2020-01-21

A Fenntartható Debrecen díjat első alkalommal a kovácsolt csapágyalkatrészeket gyártó helyi Eurings Zrt.-nek ítélte oda a város önkormányzata - az elismerést kedden adta át Papp László polgármester (Fidesz-KDNP) Roberto Massucco ügyvezető igazgatónak.

Papp László az ünnepségen szólt arról, hogy a környező erdőknek köszönhetően Debrecen az ország egyik legzöldebb városa, a Fenntartható Debrecen program meghirdetésével szeretnék elérni a környezetszennyezés csökkentését, és azt, hogy ne csupán ne dobjanak el, de ne is használjanak egyszer használatos műanyagokat a városban.

A polgármester jelezte, az olasz Massucco cégcsoporthoz tartozó, a városban több évtizede működő Eurings elsőként jelentkezett a Fenntartható Debrecen pályázaton, és számos környezetvédelmi, energiahatékonysági intézkedésével el is nyerte a címet.

Papp László emlékeztetett arra, hogy a cég Debrecen egyik legrégebbi ipartelepén, az egykori Magyar Gördülőcsapágy Művek helyén, igazi barna övezetben működik, ahol nagyobb kihívást jelent a környezetterhelés csökkentése, mint a most épülő, korszerű ipari parkokban.

A magyar kultúra napja - Debrecen, Nagyvárad, Berettyóújfalu és Margitta együtt ünnepel

Helyi - 2020-01-20

- Együtt ünnepli a magyar kultúra napját ebben az évben is Debrecen önkormányzata a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei és nagyváradi szervezetével, Berettyóújfalu, valamint Margitta önkormányzatával, a programok több településen már pénteken megkezdődtek és csaknem egy hétig tartanak - közölték a szervezők.

A Leukémiás Gyermekekért Alapítványt támogatta idén Debrecen Város Bálja

Helyi - 2020-01-19

A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány gyógyító tevékenységéhez járultak hozzá az idei Debrecen Város Bálja résztvevői. A társadalmi eseményt tizennyolcadik alkalommal rendezték meg 2020. január 18-án a Kölcsey Központban.

Debrecen Város Bálját a debreceni önkormányzat, a Debreceni Egyetem és a Hajdú-Bihar Megyei Iparkamara közösen szervezte. 2015 óta minden évben jótékonysági célokat támogatnak a résztvevők.

Farsangnyitó Dalidó lesz Debrecenben

Helyi - 2020-01-09

Farsangnyitó Dalidót rendeznek a hétvégén Debrecenben, a több évszázados cívis hagyományt 2013-ban élesztették újra, s azóta minden év elején megtartják - közölték a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón a helyi Kölcsey központban.

NMHH: tovább szólhat a debreceni Campus Rádió

Helyi - 2020-01-09

Öt évvel meghosszabbította a debreceni FM90 Campus Rádió szolgáltatójának jogosultságát és nyertest hirdetett egy pécsi frekvencia pályázatán a Médiatanács - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön .

Jelentős fejlesztési program kezdődik a debreceni reptéren

Helyi - 2019-12-30

Jelentős fejlesztési program kezdődik a debreceni reptéren - mondta a város polgármestere a légi kikötő idei hatszázezredik utasának köszöntését követő hétfői sajtótájékoztatóján.

Papp László (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a debreceni repülőtér forgalma a menetrendszerinti járatok elindítása óta, 2012-től folyamatosan nő. Tavaly már 380 ezer utas vette igénybe a reptér szolgáltatásait, 2019 pedig példátlan növekedést hozott a légikikötő életében. Hozzátette: a debreceni az ország második legforgalmasabb reptere lett, a régióban pedig 2019-ben megszerezte az első helyet.

A polgármester szerint az elmúlt évek folyamatos utasforgalom-növekedése azt bizonyítja, hogy helyes döntés volt a 2010-es évek elején érdemi lépéseket tenni a menetrendszerinti járatok elindítására.

Felszentelték a debreceni Szent Háromság ortodox templomot

Helyi - 2019-12-28

Felszentelték a debreceni Szent Háromság ortodox templomot szombaton, a liturgiát Márk metropolita, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéjének kormányzó főpásztora mutatta be.

A háromórás szertartás után Márk metropolita, aki oroszul méltatta az eseményt, a megjelent hívek előtt elmondta, több éven át voltak liturgiák, istentiszteletek a Késmárk utcai templomban, amely azonban eddig nem volt megszentelve, most felajánlották "ajándékként Istennek".

A metropolita arra kérte a jelenlévőket, a jövőben jöjjenek minél többen a templomba, hiszen annak ajtaja mindenki előtt nyitva áll.

Beszéde végén köszönetet mondott mindazoknak, akik felépítették, berendezték a hagymakupolás épületet.

Debrecen támogatja a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését

Helyi - 2019-12-12

Debrecen támogatja a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését, miszerint a Székelyföldön, Kalotaszegen, a Partiumban és a Felvidéken élő magyarság iránti szolidaritást kifejezve elősegíti, hogy minél többen aláírhassák a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért elnevezésű európai polgári kezdeményezést. Az erről szóló előterjesztést ellenszavazat nélkül fogadta el csütörtökön a városi közgyűlés.

Stratégiai megállapodást kötött az NI Hungary a szakképzési centrummal Debrecenben

Helyi - 2019-12-09

A versenyképes szaktudás érdekében stratégiai együttműködési megállapodást kötött a National Instruments (NI) Hungary Kft. és a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) - a dokumentumot hétfőn sajtótájékoztató keretében írták alá a két szervezet vezetői.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen gazdasági alpolgármestere kiemelten fontos ügynek nevezte az oktatás, azon belül is a műszaki képzés fejlesztését.

Emlékeztetett rá, hogy a kormány 35 milliárd forinttal támogatja a debreceni oktatásfejlesztést, amelynek részeként a DSZC három műszaki középiskolájában, szakgimnáziumokban, illetve szakközépiskolákban - hajtanak vége jelentős kollégium-, tanterem-, valamint eszközfejlesztéseket.

Megkezdődik a 35 milliárd forintos debreceni oktatásfejlesztés

Helyi - 2019-12-06

A kormány 35 milliárd forinttal támogatja a munkahelyteremtő beruházásokkal összefüggő oktatásfejlesztést Debrecenben, az előkészítést lehetővé tevő kormányhatározat pénteken megjelent a Magyar Közlönyben. A döntés értelmében szakképző intézmények, egyetemi létesítmények újulnak meg, a megyeszékhelyen létrejön egy német nyelvű általános iskola és gimnázium is - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken.

Téli lehalászás a Hortobágyi Halgazdaságban

Helyi - 2019-12-06

Végéhez közeledik a téli lehalászás a Hortobágyi Halgazdaság tavaiban, a halak nagy része már a telelő medencékben van - jelezte a cég vezérigazgatója a pénteken, a gazdaság látvány-lehalászással egybekötött Mikulás-napi ünnepségén Hortobágy-Elepen.

Simon Károly elmondta: a 2800 hektár vízfelületű gazdaság Magyarország legnagyobb, Európa egyik legnagyobb pontytermelő halászata. Az évi 1500 tonna hal 8 százaléka ponty, 10-15 százaléka busa és amur, 5 százalék pedig ragadozó: harcsa, csuka és süllő - tette hozzá.

A mádi bor egészségre gyakorolt hatását kutatja a Debreceni Egyetem

Helyi - 2019-12-05

A mádi bor egészségre gyakorolt hatását kutatják a Debreceni Egyetem mádi kutatóhelyének új laboratóriumában. A laboratórium szerdai megnyitóján Győri Zoltán, az egyetem táplálkozástudományi intézetének tanára azt mondta, hogy a kutatók a mádi laborban cukortartalom-mérést, mikrobiológiai vizsgálatokat is végeznek majd, hogy megismerjék a borhibákat

Advent - Idén is lesz óriáskerék a debreceni karácsonyi vásárban

Helyi - 2019-11-22

Óriáskerékkel, színes programokkal, változatos gasztronómiai kínálattal várják a debreceni adventi vásár látogatóit - írja az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a vásárt szervező Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft..