Helyi

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 2348 találatból.

Lámacsikók születtek a debreceni állatkertben

Helyi - 2020-06-11

Két lámacsikó született a debreceni állatkertben, ezzel tíz egyedre nőtt a park lámacsapata - közölte az intézmény igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón a helyszínen.

Oltóanyag üzem és innovációs központ épül a debreceni egyetemi ipari parkban

Helyi - 2020-06-09

Kísérleti (pilot) oltóanyag üzem és innovációs központ alapkövét helyezték el kedden a debreceni egyetemi ipari parkban, a két beruházás mintegy 8 milliárd forintból valósul meg.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ünnepségen elismerően szólt arról, hogy Debrecenben együtt van jelen a megfelelő gazdasági és innovációs környezet, amire jó bizonyíték a város fejlődése, mások mellett a BMW autógyár beruházása.

Felújítják a berettyóújfalui zsinagógát

Helyi - 2020-06-08

Az 1903-ban épült zsinagóga a holokauszt után vasáruraktár lett és az épület nagyon leromlott. A helyi önkormányzat pályázaton nyert 230 millió forintját a kormány további háromszázmillióval egészítette ki, így a tervek szerint nyár végére befejeződik a felújítás.

Lépésről lépésre újraindul a kulturális élet Debrecenben

Helyi - 2020-06-05

Lépésről lépésre újraindul a kulturális élet Debrecenben a koronavírus-járvány elleni eredményes védekezésnek köszönhetően - közölte a város kulturális alpolgármestere pénteken sajtótájékoztatón.

Puskás István szerint az elmúlt hetekben a virtuális térben bemutatott sikeres programok után elérkezett az idő arra, hogy a belvárosban és város más frekventált helyein felelősségteljesen, de már valós környezetben újra kulturális élménycsomagokat kínáljanak az érdeklődőknek.

Az alpolgármester kiemelte: példaértékű intézményi-szervezeti összefogást megvalósító eseménysorozatot indítanak útjára Lépésről lépésre címmel.

Ötágú körforgalom épül Debrecen déli határában

Helyi - 2020-06-02

Ötágú körforgalom épül Debrecen déli határában, a 47-es számú főúton, a hosszúpályi leágazásnál - jelentette be a város polgármestere kedden a helyszínen sajtótájékoztatón.

Papp László azt mondta, a beruházással nem csak a biztonságos közlekedés feltételei javulnak, de könnyebb lesz megközelíteni a déli gazdasági övezet északi területét is.

Szólt arról, hogy Debrecen déli városrészének megközelíthetősége jelentősen javult az elmúlt években. A közútfejlesztés első eleme a 481-es út megépítése volt 2017-ben, amely összekötötte a 47-es főutat az M35-ös autópályával. A folyamat második eleme a 2019 őszén elkészült "osztályozós" csomópont volt a déli gazdasági övezetben felépült Krones-gyár és az E.On transzformátor állomás mellett. A 430 millió forintos beruházással külön kanyarodó sávokat és kerékpárutat alakítottak ki.

Debrecenben koncertezik pünkösdvasárnap a Szent Efrém Férfikar

Helyi - 2020-05-29

- Debrecenben koncertezik pünkösdvasárnap a Szent Efrém Férfikar: a nap folyamán négy szabadtéri helyszínen is hallhatja őket a közönség a Szentlélek kiáradásának ünnepén.

A Liszt Ferenc-díjas Bubnó Tamás által alapított együttes a görögkatolikus főszékesegyház előtti téren, majd a Halközben, a Szent Anna-székesegyház előtt és a református emlékkertben mutatkozik be a Térzene program keretében - közölte a görögkatolikus metropólia sajtószolgálata.

Izolációs konténer a debreceni hajléktalanszállón

Helyi - 2020-05-28

A debreceni Dobozi utcai hajléktalanszállón négy férőhelyes izolációs konténert alakítottak ki, amely a veszélyhelyzet elmúltával nem csak járványügyi izolációs célokat szolgál majd - közölte a hajdú-bihari megyeszékhely polgármestere csütörtökön az izolációs helyiség átadásakor.

Az önkormányzat sajtószolgálatának közleménye szerint Papp László az eseményen emlékeztetett: Debrecenben időben hoztak intézkedéseket az idősellátásban a koronavírus-járvány megfékezéséért, ennek köszönhetően eddig nem történt megbetegedés a bentlakásos idősotthonokban.

Koronavírus - Bodó Sándor: a munkahelyvédelmi programra augusztus 31-ig lehet pályázni

Helyi - 2020-05-28

A munkahelyvédelmi program támogatására augusztus 31-ig pályázhatnak a vállalkozások, november végén jár le a támogatás és év végéig lezárják a programot - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben sajtótájékoztatón.Bodó Sándor jelezte: a három hónapig járó támogatást eddig több mint 10 ezer vállalkozás vette igénybe az országban, amellyel 134 ezer munkahely megtartását segítette a kormány.

Bemutatták a Debrecen-városkártyát

Helyi - 2020-05-27

Elkészült a Debrecen-városkártya, amely az országban elsőként az e-személyi igazolvány alapjaira építve, okoskártyaként működik, de nem csupán kedvezményeket kínál,hanem erősíti a helyi identitást is - jelentette be a cívisváros polgármestere szerdán, a nagyerdei ködszínház mellett tartott sajtótájékoztatón.

Papp László elmondta: a kártya kiváltásának egyetlen feltétele, hogy a tulajdonosa állandó debreceni lakcímmel rendelkezzen. Elsőként három városi cégnél - a DKV helyi közlekedési vállalatnál, a nagyerdei állatkertben és vidámparkban, valamint a júniusban nyitó nagyerdei strandon - használható fel a kártya, de később bővül a felhasználói kör.

A Debrecen-városkártya az országban egyedülállóan személyazonosításra is alkalmas lehet, mert a Belügyminisztérium informatikai hátterére támaszkodik - jelezte a polgármester.

Koronavírus - Először lesz online oktatás a debreceni nyári egyetemen

Helyi - 2020-05-27

A debreceni nyári egyetem csaknem százéves történetében első alkalommal fordul elő, hogy a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieket nem személyesen látja vendégül az intézmény: a világjárvány miatt idén online tartják meg a kurzusokat - közölte az egyetem sajtóirodája szerdán.

Elmarad a doktoravató ünnepség a Debreceni Egyetemen

Helyi - 2020-05-25

- A járványügyi helyzet miatt a diplomaosztókhoz hasonlóan elmarad a június 6-ára tervezett nyári doktoravató ünnepség is a Debreceni Egyetemen (DE) - közölte az intézmény sajtóirodája hétfőn, jelezve, hogy a tudományos fokozatot igazoló oklevelet az érintettek előre egyeztetett időpontban, vagy az őszi ünnepségen is átvehetik.

Mivel a járvány miatt a védések is elmaradtak, mindössze 39 doktori és 15 habilitált oklevelet, valamint egy Professor emeritus címet adott volna ki az intézmény.

Az avatandó doktorok a https://regisztracio.unideb.hu/hu/doktori-oklevel-... linken található kérdőív kitöltésével jelezhetik, hogy az oklevelet személyesen vennék át az egyetemen, postai úton szeretnék megkapni, vagy élnek a későbbi időpont nyújtotta lehetőséggel

Elérte a legmagasabb pontját a német Deufol debreceni gyárának épülete

Helyi - 2020-05-22

- Elérte a legmagasabb pontját a Deufol német logisztikai cég debreceni gyárának épülete, az ebből az alkalomból pénteken tartott bokrétaünnepen az iparcsarnok tetején egy földlabdás facsemetét helyeztek el, ami a későbbiekben a csarnokhoz tartozó kertbe kerül.

Papp László, Debrecen polgármestere kiemelkedő jelentőségűnek nevezte, hogy a Deufol hétmilliárd forintos beruházással 120 új munkahelyet teremt a városban, és további fejlesztésekben gondolkodik.

Idén is lesz virágkarnevál Debrecenben

Helyi - 2020-05-21

- Az idén is megrendezik Debrecenben a virágkarnevált augusztus 20-án, csak másképpen, mint az elmúlt fél évszázadban - közölte a város kulturális alpolgármestere csütörtökön.Puskás István azt mondta, nem lesz karneváli menet, nem lesznek külföldi művészeti csoportok, nem lesz stadion-show, nem lesz tűzijáték, de lesznek virágkocsik, és sok-sok meglepetésprogram. Arról még nem döntöttek, hány virágkocsi-kompozíció készül az idén, de a magyar koronát, a koronázási jelképeket és a Debrecen címerét bemutató kompozíciókkal biztosan találkozhat majd a közönség - fűzte hozzá.

Mosómedve ötös ikrek születtek a debreceni állatkertben

Helyi - 2020-05-21

Mosómedve ötös ikrek születtek a debreceni állatkertben, a március 31-én napvilágot látott bocsokat csütörtökön mutatta be a sajtónak az állatkert igazgatója.Nagy Gergely Sándor azt mondta, a kicsik körülbelül kéthónapos korukig anyjuk folyamatos gondoskodását élvezik majd. Születésükkel immár 11 tagja van az ország legnagyobb állatkerti mosómedvecsapatának.

Bővítik a debreceni Határ úti ipari parkot

Helyi - 2020-05-21

- Jelentős infrastruktúra-fejlesztés kezdődött Debrecenben a Határ úton található Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Parkban, ahol több ütemben, összesen 35 hektár fejlesztési terület válik befektetők fogadására alkalmassá - jelentette be Papp László polgármester és Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón a helyszínen.

A projekt megvalósításához a Xanga csoporthoz tartozó DIPA Debreceni Ipari Park Akadémia Kft. 314,54 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretéből

Ösztöndíjpályázat debreceni művészeknek

Helyi - 2020-05-19

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került debreceni művészek megsegítésére az önkormányzat megbízásából művészeti ösztöndíjpályázatot hirdet a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma - közölte a városháza sajtószolgálata kedden, megjegyezve, hogy a pályázat benyújtásának határideje június 19., a pályázatok elbírálása folyamatos.

Minden debreceni önkormányzati óvoda és bölcsőde fogad gyerekeket

Helyi - 2020-05-18

- Valamennyi önkormányzati fenntartású óvoda és bölcsőde tart ügyeletet hétfőtől azoknak a gyerekeknek, akiknek az előzetes igényfelmérés során szülei ezt indokkal kérték - közölte a megyeszékhely alpolgármestere sajtótájékoztatón.

Barcsa Lajos felidézte, hogy márciusban és áprilisban, amikor egy bölcsőde és öt óvoda fogadta a gyermekeket, elenyésző számban vették igénybe a szolgáltatást a szülők. Május 4-étől, miután a kijárási korlátozások vidéki enyhítéséről döntött a kormány és az önkormányzat, megnövekedett az igény: az első héten 115, május 12-étől pedig 196 gyermek elhelyezését kérték a szülők.

Debreceni sztorik a Debrecen-körökben

Helyi - 2020-05-16

- Kulturális üzeneteket hordozó sárga körökkel hívják fel a figyelmet Debrecenben a járványügyi korlátozások enyhítése utáni felelősségteljes magatartásra, a távolságtartás fontosságára - mondták a szervezők szombaton, amikor a város főterén, a Református Nagytemplom előtti Kossuth téren lévő Szabó Magda szobornál felfestették ez első köröket.

Jelezték: a járványügyi korlátozások enyhítése után a helyi Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ kezdeményezésére az önkormányzat új ötlettel színesíti Debrecen kulturális életét: a Lépj a körbe! Együtt vagyunk Debrecen! projekt keretében hamarosan az egész várost ellepik a - járvány elleni védekezés szempontjait figyelembe véve - biztonságos távolságban felfestett, izgalmas tartalommal megtöltött sárga körök.

Pápaszemes pingvinbébit mutattak be a debreceni állatkertben

Helyi - 2020-05-14

- A debreceni állatkertben bemutatták csütörtökön a pápaszemes pingvinkolónia legifjabb tagját: a fióka negyven tojásban töltött nap után kelt ki mintegy két hónapja a tojásból.


Debrecenben szigorú szabályokat kell betartani a védekezés második szakaszában is

Helyi - 2020-05-06

A koronavírus-járvány elleni védekezés második szakaszában a könnyítések ellenére is szigorú szabályokat kell betartani - közölte Debrecen polgármestere szerdán, a városháza udvarán tartott, az újabb helyi intézkedéseket bejelentő sajtótájékoztatóján.

Papp László utalt rá, hogy valamennyi debreceni üzlet nyitva tarthat, látogatható, az időbeli korlátozás megszűnt, és a könnyítés a szolgáltatásokat nyújtó üzletekre - fodrászat, kozmetika - is vonatkozik. Bejelentette: újra megnyitják a Nagyerdő parkerdei részét, a Békás-tó környékét és a város legnagyobb játszóterét, az Ötholdas Pagonyt.

Elmondta azt is, hogy a vendéglátóhelyek teraszai után szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetni, és kinyitnak a debreceni strandok. A Kerekes-telepi strand május közepétől, az új nagyerdei Aquaticum strand pedig június közepétől fogad látogatókat, a városi uszodát viszont még csak a sportolók használhatják.

Papp László kiemelte: az új szabályok szerint valamennyi Debrecenben működő piacot a 65. életévüket betöltöttek kizárólag 10 és 12 óra között látogathatják, ebben az időszakban csak ők vásárolhatnak ott. Ez vonatkozik a csütörtökön újra kinyitó zsibogóra, Debrecen használtcikkpiacára is. A zsibogón - az egészség védelme és a 1,5 méteres védőtávolság megtartása érdekében - egyszerre legfeljebb 500-an tartózkodhatnak, ezt az üzemeltető közterület-felügyelet ellenőrzi. A piacokon működő üzletek bérlői májusra és júniusra 50 százalékos bérleti kedvezményt kapnak - fűzte hozzá.