Helyi

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 1863 találatból.

Debrecen díszpolgára: Prof. Dr. Győry Kálmán

Helyi - 2017-04-11

A képviselő testület az idén Debrecen Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott Prof. Dr. Győri Kálmán Széchenyi- és Hatvani-díjas matematikus, professor emeritusnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának.

Prof. Dr. Győry Kálmán professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, világhírű magyar matematikus. 1964-ben végzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen matematika-ábrázoló geometria szakos tanárként. Ezután az egyetem Algebra és Számelméleti Tanszékén dolgozott, végig járva a tudományos ranglétrát, 1985-től egyetemi tanár. 1988-tól 2005-ig vezette a tanszéket. 2001-től egy éven át az egyetem rektora.

A 60-as évek végén megalapította, és azóta is aktív vezetője a debreceni számelméleti kutatócsoportnak, amit a számelmélet vezető kutatói világszerte csak Debreceni Iskolaként emlegetnek. Tanítványai között 7 akadémiai doktor és egy akadémikus van Fő kutatási területe a diofantoszi egyenletek elmélete és az algebrai számelmélet.

1993-tól a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1998-tól rendes tagja. Tudományos és közéleti munkásságáért számos elismerésben részesült, így birtokosa többek közt az Akadémiai Díjnak, a Magyar Köztársasági Érdemrendnek, a Széchenyi-díjnak, a Debreceni Egyetem Díszérmének. Ózd város díszpolgára, az Európai Akadémia és a Lengyel Művészeti és Tudományos Akadémia tagja.

Pro Urbe-díjakat adományozott a debreceni közgyűlés

Helyi - 2017-04-11

A város érdekében kifejtett jelentős tevékenység elismeréseként Pro Urbe kitüntető díj adományozható azon természetes és jogi személynek, közösségnek, aki, illetve amely éveken keresztül munkálkodott a helyi társadalom javára az emberi tevékenység bármely területén. Debrecen közgyűlése Pro Urbe-díjat adományozott Bogsch Eriknek, a Richter Gedeon Nyrt. Széchenyi-díjas vezérigazgatójának, Alexander MathewDavern-nek, a National Instruments Corporation elnök-vezérigazgatójának, valamint Derencsényi István református lelkésznek, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzőjének.


Mecénás-díjasok: Koizumi Hirosi és Dr. Lakatos Zoltán

Helyi - 2017-04-11

Debrecen Város Mecénása Díj adományozható a város gyarapodását, fejlődését szolgáló, ellenszolgáltatás nélküli, jelentős anyagi támogatás elismeréseként. A közgyűlés Debrecen Város Mecénása Díjat adományozott Koizumi Hirosi japán színházi rendező, producernek, a Tojama Megyei Művészeti és Kulturális Szövetség elnökének ésdr. Lakatos Zoltánnak, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatójának, tiszteletbeli egyetemi docensnek.

Koizumi Hirosi japán színházi rendező, producer, a Tojama Megyei Művészeti és Kulturális Szövetség elnöke. 35 éve példaadó hozzáértéssel, kimagasló színvonalon szervezi a Debrecen, Hajdú-Bihar megye és a japán Tojama közötti művészeti-kulturális kapcsolatokat. Több mint 1700 japán vendégművész magyarországi és 600-nál több magyar amatőr, illetve hivatásos művész, művészeti együttes japán fellépéseit szervezte meg, illetve tette lehetővé a színház, tánc, zene és képzőművészet terén. Anyagilag is támogatta megyénk népművészeti értékeinek bemutatását Tojama megye városaiban.

Önként vállalt szervezőmunkája eredményeként az elmúlt években harminc hajdú-bihari képzőművész és egy képzőművészeti delegáció jutott el Kelet-Ázsia országaiba. Fafaragók, grafikusok, festők vettek részt japán művészeti alkotótáborokban, viszonzásul ikebana-mesterek, ecsetírás-művészek, fotóművészek mutatták be nálunk tudásukat. Nagyértékű, negyvenkötetes exkluzív lexikonsorozatot ajándékozott a Méliusz Juhász Péter Könyvtárnak.

Anyagi támogatásának köszönhetően a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban több japán darabot is színre vittek. Ő rendezte a Debreceni Színjátszó Stúdió és a Vojtina Bábszínház közös produkciójaként jegyzett, Az éjszakai látogató című dráma japán változatát, melyet japán turné keretében is megismertetett az ottani közönséggel. Nevéhez fűződik Örkény István: Tóték, Szép Ernő: Május, Füst Milán: A zongora című darabjának japánra fordítása és könyv alakban történő megjelentetése, továbbá a Pinczés István rendezte tojamai és tokiói színházi bemutatók teljes körű megszervezése, népszerűsítése.

Elismerések a város napján

Helyi - 2017-04-11

Debrecen város napja alkalmából 2017. április 11-én ünnepi közgyűlést tartott Debrecen képviselő testülete. Az eseményen díszpolgári címeket, Pro Urbe- és Mecénás-díjakat, Sajtódíjat, Kölcsey Ferenc-ösztöndíjat, valamint emléklapokat adott át Papp László polgármester.

Megkezdődött a pénzügyi ágazati tanulmányi verseny Debrecenben

Helyi - 2017-04-10

Hetven diák vesz részt a 2016/2017. tanévi pénzügyi ágazati országos szakmai tanulmányi verseny döntőjében - jelentették be a szervezők a verseny megnyitóján, hétfő délután a debreceni Megyeháza Árpád-termében.

Debrecen Város Napja

Helyi - 2017-04-07

Debrecen képviselő-testülete Debrecen Város Napja alkalmából ünnepi közgyűlést tart 2017. április 11-én – kedden –, 17.00 órától a Kölcsey Központ (Hunyadi utca 1-3.) Báltermében. Az ülés keretében díszpolgári cím adományozására, Pro Urbe-, Mecénás- és Sajtódíjak, a Kölcsey Ferenc-ösztöndíj, valamint emléklapok átadására kerül sor.

A Hogyan nevezzelek? című komédia bemutatója Debrecenben

Helyi - 2017-04-06

Alexandre de La Patelliere és Matthieu Delaporte Hogyan nevezzelek? című komédiáját mutatják be a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Víg Kamaraszínházában

Arany-idézetek a kávé mellé a költészeti fesztivál idején Debrecenben

Helyi - 2017-04-05

Közösen népszerűsítik a költészetet a szervezők és a helyi kávézók, cukrászdák április 10. és 12. között a XV. Debreceni Költészeti Fesztivál idején: a vendégek kis papírtekercseken Arany-idézeteket is kapnak, verssel "ízesítve" így a kávét vagy süteményt - hangzott el a szervezőknek az eseményt beharangozó sajtótájékoztatóján szerdán, a helyi Méliusz könyvtárban.

Egyház-önkormányzat Virágvasárnapi közös ünnepre készülnek Debrecenben

Helyi - 2017-04-04

Virágvasárnapi közös ünnepre hívják az önkormányzat és a történelmi egyházak helyi vezetői a debrecenieket április 9-én - jelentették be a szervezők kedden sajtótájékoztatón a Kölcsey-központban.

Debrecenben évek óta hagyomány, hogy a húsvétot megelőző vasárnap, virágvasárnapon megemlékeznek arról, hogy Krisztus pálmaágakat lengető tömeg éljenzése közepette vonult be szamárháton Jeruzsálembe.

Az EP szociáldemokrata frakciója elfogadhatatlannak tartja a CEU elleni fellépést

Helyi - 2017-04-04

Teljességgel elfogadhatatlan a magyar kormány támadása a Közép-európai Egyetem (CEU) ellen, az intézmény ellehetetlenítését célzó törvénytervezettel Orbán Viktor miniszterelnök a média függetlenségét ért támadások után a véleményszabadság újabb fontos jelképét akarja elhallgattatni - írta keddi közleményében az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója (S&D), cselekvésre szólítva fel az Európai Bizottságot.

Gianni Pittella szociáldemokrata frakcióvezető hangsúlyozta, hogy "Orbán sorozatos támadásai miatt a demokrácia hanyatlóban van Magyarországon", és felháborítónak nevezte, hogy "a Fidesz még mindig tagja lehet az Európai Néppártnak (EPP)".

Tízéves a debreceni Méltóság mezeje program

Helyi - 2017-04-03

Tízéves a Debreceni Hospice Ház Alapítvány Méltóság mezeje programja, a városban működő 1600 civil szervezet közül ez érte el, mozgatta meg a legtöbb embert, köztük gyerekek ezreit - mondta a város alpolgármestere hétfőn, a Méltóság hete megnyitóján a Kenézy kórházban.

Önkormányzat-turizmus Növekszik a turizmus Hajdú-Biharban

Helyi - 2017-03-31

A Hajdú-Bihar megyében eltöltött vendégéjszakák száma rekordot döntött tavaly, az idei januári adatok pedig az egy évvel korábbinál is magasabbak - hangzott el pénteken a megyei közgyűlés tanácskozásán, amelyen áttekintették a térségi turizmus helyzetét.

2016-ban Hajdú-Biharban a vendégek száma meghaladta a 484,5 ezret, a vendégéjszakák száma pedig csaknem elérte a másfél milliót, ami 9 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest.

A kormány 35 milliárd forinttal támogatja a buszgyártást

Helyi - 2017-03-31

Magyarország kormánya az iparfejlesztést szolgáló Irinyi tervben 35 milliárd forinttal támogatja a buszgyártás megerősítését - mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pénteken Debrecenben.

Tuzson Bence a debreceni autóbuszgyártó üzem és fejlesztési-oktatási központ építési munkálatainak helyszínén tartott sajtótájékoztatón bejelentette: a kormány 12 százalékos támogatási intenzitással járul hozzá a helyi repülőtéri ipari parkban létesülő autóbuszgyári beruházáshoz, ennek összege elérheti az egymilliárd forintot.

Az államtitkár szerint Magyarországon évente 1000-1200 autóbuszt kell gyártani, hogy a hazai igényeket kielégítsék. A magyarországi buszok átlagéletkora több mint 15 év, a kormánynak az a célja, hogy ez 10 év alá csökkenjen a következő években.

Tuzson Bence kiemelte: a járműgyártási program fontos része a kormány iparfejlesztési törekvéseinek, hogy az ágazat 23 százalékos GDP-részesedését húsz év alatt 30 százalékra növelje.

Jogszerűen mondtak fel a debreceni MODEM ügyvezetőjének, de jár neki sérelemdíj

Helyi - 2017-03-27

Egy sajtóinterjúban megsértette a fenntartó jó hírnévhez fűződő jogait a debreceni MODEM Nonprofit Kft. ügyvezetője, ezért a munkáltató jogszerűen mondott fel azonnali hatállyal; a fenntartó ugyanakkor szintén megsértette Kukla Krisztián jó hírnevét, így a felperes sérelemdíjra jogosult - állapította meg első fokon a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hétfőn.

A turisztikai ágazatban is központ akar lenni Debrecen

Helyi - 2017-03-24

A turisztikai ágazatban is a keleti régió központja akar lenni Debrecen - mondta a 27. debreceni utazási vásár megnyitóján a város alpolgármestere. Széles Diána hozzátette: ebben az évben számos olyan turisztikai beruházást valósítanak meg, illetve kezdenek el, amelyek vonzóbbá teszik a várost. A bontási munkálatokkal elkezdődik az új nagyerdei strandfürdő és a főpályaudvar építése. Több kerékpárút is épül majd, valamint az állatkert fejlesztéséhez is hozzákezdenek.

Bekérették Törökország uniós nagykövetét Erdogan kijelentései miatt

Helyi - 2017-03-23

Bekérették az Európai Unió melletti török nagykövetség vezetőjét Recep Tayyip Erdogan török államfő sokak által fenyegetésként értékelt, előző napi kijelentései miatt - közölte az Európai Bizottság illetékes szóvivője csütörtökön.

Kulcsár-ügy - Debrecenben megkezdődött a másodfokú tárgyalás

Helyi - 2017-03-20

Perbeszédekkel megkezdődött a Kulcsár Attila és társai ellen folyó brókerügy másodfokú tárgyalása hétfőn a Debreceni Ítélőtáblán.

A Fővárosi Ítélőtábla nevében eljáró, Elek Balázs által vezetett büntetőtanács öt tárgyalási napot tűzött ki a tizennégy éve húzódó ügy másodfokú tárgyalására.

A bíróság nem tartotta indokoltnak az ügy előadását (részletes ismertetését), ugyanakkor végzésben rögzítette: Kulcsár Attila elsőrendű és Kerek Csaba másodrendű vádlott esetében a sikkasztás vádját többrendbeli, folytatólagosan elkövetett sikkasztásra változtatta.

Megnyitották drMáriás tárlatát a debreceni Modemben

Helyi - 2017-03-12

led corn bulb b22

led corn bulb e14

led corn bulb 100w

- drMáriás eddigi legnagyobb hazai tárlatát nyitották meg szombaton a debreceni Modem Modern és Kortárs Képzőművészeti Központban.

A közélet, a politika, a celebvilág jelentős figuráit ironikusan bemutató kiállításon a művésznek az elmúlt harminc évben készült mintegy kétszáz alkotása látható.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője megnyitójában a közélet, a politika és a kortárs művészet viszonyát elemezve azt mondta: "nem félni kell ettől, hanem meg kell látni benne az értékeket és a fantáziát".

Beszélt arról, hogy a politikusok, a hatalmon lévők szeretnek kurzust építeni, szeretik, ha "itt-ott feltűnnek". Emlékeztetett, hogy ez mindig így volt a történelemben: előbb a "királyok, hercegek, grófok, naplopók és burzsoák" voltak a képeken, majd amikor azok kerültek hatalomra, akik ezt énekeltették, őket ábrázolták.

drMáriás közéleti embereket ábrázoló képeire utalva azt mondta, "ebben az egészben van valami eltéveszthetetlenül magyar, meg közép-európai, ami nekem tetszik".

Campus Fesztivál - The Prodigy, Lukas Graham és AlleFarben a debreceni Nagyerdőben

Helyi - 2017-03-10
150w led corn lamp led corn bulb review cheap led corn bulbs

- A legnépszerűbb magyar előadók mellett idén a The Prodigy, a dán Lukas Graham, a berlini DJ-producer AlleFarben, CharlottBoss, azaz NodOne's Head, valamint a kilencvenes évek legnépszerűbb dance párosa, a 2 Unlimited is vendége lesz az immár tizedik születésnapját ünneplő Campus Fesztiválnak július 19. és 23. között a debreceni Nagyerdőben.

A jubileumi évben több mint 200 nem zenei program is szerepel a Campus Fesztivál kínálatban. Irodalmi és színházi programok, közönségtalálkozók, pódiumbeszélgetések, felolvasóestek, filmvetítések, Dumaszínház és a Debreceni Egyetem is várja a látogatókat.

Kétszázmilliós fejlesztéssel húsz új munkahely Debrecenben

Helyi - 2017-03-09
led corn bulb e27 led corn bulb 80w led corn bulb b22

Kétszázmillió forintos, banki hitelből megvalósított beruházással négyezer négyzetméteres új gyártócsarnokot épített a debreceni Zolend Kft. Az üzemet, amely húsz új munkahelyet is jelent, csütörtökön adták át a helyi vállalkozói parkban.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere felidézte, hogy két fiatalember - jelenleg a cég két ügyvezetője -, 2009-ben a pénzügyi-gazdasági válság kellős közepén döntött úgy, hogy megvalósítja álmát, és egy debreceni családi ház pincéjében elindította gépészeti vállalkozását. Az álom mára megvalósult: például a járműipar területén olyan márkák beszállítóivá váltak, mint a Jaguár, a Land Rover, vagy a BMW - tette hozzá.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza