Helyi

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 2501 találatból.

Együttműködési megállapodást kötött Debrecen és a kormány a Déli Gazdasági Övezet fejlesztéséről

Helyi - 2022-10-28

A Déli Gazdasági Övezet bővítéséhez kapcsolódó intézkedésekről írt alá együttműködési megállapodást Papp László, Debrecen polgármestere és Navracsics Tibor, Magyarország területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli minisztere 2022. október 28-án.

„Debrecen az elmúlt években a gazdaságfejlesztés tekintetében az ország, sőt talán a közép-európai régió egyik legsikeresebb városa volt, de ahogy szoktuk mondani, minden sikeres gazdaságfejlesztési folyamatnak megvannak a maga alapfeltételei: rendkívül fontos, hogy egy város megfelelő ipari infrastruktúrával rendelkezzen” – mondta Debrecen polgármestere a sajtótájékoztató kezdetén.

Papp László emlékeztetett, hogy a város és a magyar kormány 2018-ban kötött megállapodása az Északnyugati Gazdasági Övezet kialakítására fókuszált. Ez a program jövő év végéig várhatóan lezárul, amint a BMW számára fontos ipari infrastruktúra kialakításra került.

Egymillió vendégéjszaka Hajdúszoboszlón

Helyi - 2022-10-26

Helyi szolgáltatók, szállásadók, és a város vezetői köszöntötték az idei egymilliomodik vendégéjszakát eltöltő vendéget Hajdúszoboszlón szerdán.

Tíz helyi szálloda vett részt az akcióban, az egymilliomodik éjszakát eltöltő budapesti vendég a Hőforrás hotelben szállt meg, és ebből az alkalomból kétszemélyes hétvégi pihenést nyert - mondta el a fürdőváros polgármestere az MTI-nek, miután köszöntötte a jubiláló vendéget.Czeglédi Gyula kiemelte: a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes szezonban, 2019-ben több mint egymillió háromszázezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták Hajdúszoboszlón, ez a szám 2020-ban a felére csökkent, tavaly pedig 2020-hoz képest mintegy 50 százalékkal nőtt.

A polgármester reményei szerint az idén még 150-200 ezerrel emelkedhet a vendégéjszakák száma, erre utalnak az előzetes foglalások: hétközben 40 százalékos a szálláshelyek foglalása, de hétvégéken és ünnepeken minden szálloda teltházzal üzemel

Október 23: Ünnepi közgyűlés Debrecenben

Helyi - 2022-10-23

Október 23., az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 66., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 33. évfordulója tiszteletére Debrecen önkormányzata ünnepséget rendezett 2022. október 23-án a Kölcsey Központban. Ünnepi beszédét követően Papp László polgármester adta át a város idei Csokonai-, Hatvani-, Hajós Alfréd-, Boncz László- és Dóczy Gedeon-díjait.

Papp László ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy amikor a mai ünnepi közgyűlésen a különböző szakterületek képviselői számára átadják a kitüntető díjakat, akkor a kimagasló egyéni teljesítményeken túl azért is hálát adnak, hogy tevékenységüknek köszönhetően a város közössége is gyarapodott, fejlődött. Mint mondta, hálásak, mert Debrecen ma kitüntetett polgárai, munkájuk során hosszú ideje a közösségért, a debreceniségben rejlő szellemi erő további megerősítéséért is dolgoztak és dolgoznak.

Az energiahelyzettel összefüggő intézkedések Debrecenben

Helyi - 2022-10-20

Az energiaválságra tekintettel Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a Debreceni Intézményműködtető Központ közreműködésével megvizsgálta az önkormányzati intézmények energiahatékony működtetésének lehetőségeit. Az energia-megtakarítást eredményező döntésekre a város közgyűlése adhat majd felhatalmazást október 27-ei ülésén. Erről Papp László polgármester sajtótájékoztatón számolt be 2022. október 20-án.

Debrecen önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy a nehézségek ellenére a város működése normális keretek között maradjon és a szükséges és elégséges mértékű szolgáltatások a legfontosabb területeken ne csökkenjenek. Ezért a takarékossági döntések nem érintik a bölcsődéket, óvodákat, szociális intézményeket.

Jó ütemben halad a Csokonai színház épületének felújítása

Helyi - 2022-10-14

- Jó ütemben halad a debreceni Csokonai Színház épületének felújítása, a munkálatok elérték a 75 százalékos készültségi szintet - közölte Debrecen polgármestere pénteken a helyszínen.

Jogerősen is életfogytig tartó fegyházra ítélték a dohánybolti eladóra támadó férfit

Helyi - 2022-10-10

- Előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla hétfőn azt a vádlottat, aki tégladarabokkal teli hátizsákkal támadott meg egy dohánybolti eladót Mezőpeterden. A táblabíróság ezzel helybenhagyta a Debreceni Törvényszék elsőfokú ítéletét.

Fórizs Ildikó, az ítélőtábla szóvivője közölte: a férfi leghamarabb 25 év múlva szabadulhat feltételesen.

Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárról

Helyi - 2022-10-07

Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárról, mivel attól tart, hogy annak jelentős vízfelhasználása felgyorsítja a város kiszáradását - jelentette be Murguly Mihály, a párt helyi politikusa pénteken sajtótájékoztatón.

Futópálya javítás miatt egy hétre bezárják a debreceni repülőteret

Helyi - 2022-09-23

A kifutópálya javítása miatt október 3-tól egy hétre bezárják a debreceni repülőteret, ebben az időszakban a légimentőkön kívül nem fogad járatokat a légikikötő - közölte a repülőtér igazgatója pénteken.

Debrecen déli ipari övezetében épül a kínai érdekeltségű Halms Hungary új gyára

Helyi - 2022-09-12

A kínai érdekeltségű Halms Hungary Kft. első ütemben 43 millió euró befektetéssel elektromos autókhoz alkatrészeket gyártó üzemet létesít Debrecenben, a 300 új munkahelyet létrehozó beruházáshoz a magyar kormány mintegy 1,5 milliárd forint támogatást ad - közölték a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón hétfőn a helyszínen.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, a város gazdasága napról napra erősödik, ami azt üzeni, "munkahely, megélhetés, vagyis a jövő biztosítva van Debrecenben". Felidézte, hogy nyolc évvel ezelőtt alakították ki a több mint 700 hektáros déli ipari övezetet, amely hamarosan betelik. Európa egyik új gazdasági centruma jön létre Debrecenben, amelynek fókuszában az elektromobilitással és az energiatárolással kapcsolatos befektetések állnak - fűzte hozzá.

Vasárnap polgármestert és képviselőket választanak Derecskén

Helyi - 2022-09-20

- A hajdú-bihari járási székhelyen, Derecskén időközi választást tartanak szeptember 25-én, vasárnap, mivel az önkormányzat korábban a feloszlásáról döntött.

A jelöltállítás határidejéig 5 polgármesterjelölt és 26 képviselőjelölt adta le nyilvántartásba vételi aláírásgyűjtő ívét.

A Civil Fórum Debrecen Egyesület nem tárgyal a város vezetésével

Helyi - 2022-09-09

Példátlan Debrecen történetében, hogy közgyűlési határozati döntés nélkül írták alá a CATL-megállapodást – véli a Civil Fórum Debrecen Egyesület. Gondola Zsolt Zoárd önkormányzati képviselő azt mondta: a jegyzőhöz fordulnak, hogy ki és milyen felhatalmazással ír alá ilyen szerződést.

Szerinte nem kaptak megfelelő tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy milyen mennyiségű rétegvizet és technológiát használnak majd.

Uniós forrásból fejlesztik a járóbeteg-ellátást Debrecenben

Helyi - 2022-09-09

- Megkezdődött az aktív kórházi ellátásokat kiváltó járóbeteg-szolgáltatások fejlesztése a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjának Kenézy Gyula campusán, a projekt 300 millió forint vissza nem térintendő európai uniós támogatással valósul meg - közölte az egyetem projektkommunikációs szolgálata.

A virágkarneválra virágba borult Debrecen

Helyi - 2022-08-20

Péntek este ezrek bringáztak virágokkal feldíszített kerékpárokkal Debrecenben.A negyedik alkalommal megtartott Night Ride elnevezésű programot sokan gyalog kísérték.A közterületeken, a villamosmegállóknál virágok fogadták a sétálókat, a Csapó utcán pedig az első nemzetközi virágkötészeti kupán készült alkotásokat tekinthették meg város lakói és a turisták

Az idei virágkarneválra Kolumbiából, Peruból, Németországból, Belgiumból, Olaszországból és Spanyolországból érkeztek táncosok, művészeti csoportok. Az idén is- mint eddig mindig -nagy sikere volt az olasz zászlóforgatóknak, akik a város számos pontján bemutatták produkciójukat.


31. Farmer-Expó: irányt mutat

Helyi - 2022-08-04

Augusztus 17-20. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusa ad otthont a 31. Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításnak és a 17. Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállításnak. Magyarország egyik legjelentősebb agrár-seregszemléjén idén 17 ezer négyzetméteren mintegy 330 kiállító mutatkozik be, ami enyhe növekedés az elmúlt évihez képest.

Vaszkó László vásárigazgató hangsúlyozta, hogy a nagyszabású agrár-seregszemlére a négy nap során mintegy 30 ezer látogatót várnak. Az ünnepélyes megnyitón idén is részt vesz Dr. Nagy István agrárminiszter, és az új kenyér megszentelése sem maradhat el.

Jól bevált recepten ne változtass – gondolhatták a Farmer Expó szervezői, ezért aztán a szórakoztatás és az informálás az idei nagyszabású rendezvényükön is "kéz a kézben" jár. "Háború a szomszédban, aszály, elszabadult input árak; lehet-e így nyereségesen termelni?" - az egyik, izgalmasnak ígérkező kerekasztal beszélgetés témája pontosan rámutat arra, hogy milyen rendkívüli nehézségekkel kellett megküzdenie a gazdatársadalomnak a COVID szorításában, ráadásul azóta kiderült, hogy a koronavírus-járvány elmúlt két éve csak a kezdet volt.

Újból jönnek külföldi sztárok is a debreceni Campus Fesztiválra

Helyi - 2022-07-20

Idén teljes programkínálattal tér vissza a Campus Fesztivál: a hazai könnyűzenei élet legismertebb és legjobb képviselői mellett két év szünet után újból érkeznek külföldi sztárfellépők is Debrecenbe.

Kigyulladt egy társasházi lakás Debrecenben, nyolc embert kórházba vittek

Helyi - 2022-07-04

- Kigyulladt egy társasház harmadik emeleti lakása Debrecenben hétfőn kora reggel, nyolc embert vittek kórházba - közölte a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóügyeletese.

Múzeumok éjszakája - Harangjáték, kiállítások, tárlatvezetések, könyvbemutatók Debrecenben

Helyi - 2022-06-22

- A Református Nagytemplom óránként megszólaló harangjátéka hívja szombaton a Múzeumok éjszakája helyi programjaira az érdeklődőket - közölték szervezők szerdán sajtótájékoztatón a Déri Múzeumban.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere azt mondta, pénteken már felvezető programokkal hangolódhat a közönség a város múzeumi negyedében: a Medgyessy Ferenc Múzeumtól a Szabó Magda-emlékházig húzódó területen kiállítások, koncertek lesznek, szombaton pedig csaknem száz program között válogathatnak a látogatók.

A debreceni Református Nagytemplom harangjátéka minden órában hívja majd a programokra az embereket: az érdeklődők a templomban megnézhetik a Vizsolyi Biblia egyik eredeti példányát, de megnyitják a két templomtorony közötti panorámajárdát is, ahonnan páratlan kilátás nyílik az éjszakai Debrecenre - jelezte Kósáné Nagymáté Nóra turisztikai referens.

Befejeződtek a tavaszi erdősítések Debrecen térségében

Helyi - 2022-06-13

- Mintegy 58 hektáron telepített erdőt idén tavasszal a Nyíreredő Zrt. debreceni erdészete: több mint 450 ezer facsemetét és 2900 kilogramm kocsányos tölgy makkot használtak fel az erdősítési munkákhoz - közölte a gazdaság sajtószolgálata hétfőn.

Kínai diákok végeztek magyar szakon a Debreceni Egyetemen

Helyi - 2022-06-10

Első alkalommal végeztek magyar alapszakon kínai hallgatók a Debreceni Egyetem (DE) bölcsészettudományi karán. A magyar nyelven diplomát szerző tizenkét végzős kínai diák egy nemzetközi oktatási együttműködés keretében három éve kezdte meg tanulmányait Debrecenben.

A BMW-gyár építése az elmúlt tizenkét év sikeres gazdaságpolitikájának jelképe

Helyi - 2022-06-01

A BMW debreceni gyárának építése az elmúlt tizenkét év sikeres magyar gazdaságpolitikájának jelképe, a mintegy 400 milliárd forintos beruházással több mint ezer új munkahely jön létre a városban - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán.

A tárcavezető az ünnepélyes alapkőletételen arról számolt be, hogy a német autógyártó telephelyén eddig infrastruktúra-fejlesztés zajlott, most viszont megkezdődik a tervezett épületek építése. Az üzemben évi 150 ezer járművet fognak előállítani, 2025-ben pedig megindul egy vadonatúj, tisztán elektromos platformra épülő modell gyártása, amely még nem szerepel a márka kínálatában.

Beszédében az építkezés megkezdését mérföldkőnek nevezte a magyar gazdaság gerincoszlopának számító autóipar szempontjából. Arról számolt be, hogy a BMW korábban egyfajta "láthatatlan autógyárként" működött Magyarországon, ugyanis beszállítói lánca keretében ötvennégy, összesen csaknem tízezer embert foglalkoztató magyar cégtől vásárolt alkatrészeket.