Helyi

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 1962 találatból.

Konferencia a magyar városok védelméért

Helyi - 2018-01-12

„Polgármesteri összefogás a bevándorlásszervező irodákkal szemben" címmel szervezett konferenciát a Megyei Jogú Városok Szövetsége 2018. január 12-én, pénteken Budapesten. A szervezet elnöke, Szita Károly, Kaposvár polgármestere az ország más településeinek vezetői mellett meghívta és hozzászólásra kérte fel Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét is.

Baleset okozott áramkimaradást Komádiban

Helyi - 2018-01-12

Baleset miatt áramkimaradás történt Komádiban péntek délelőtt, ezért ideiglenesen bezártak egy bölcsődét és egy óvodát - közölte a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság.

Komádiban, a Furtai úton egy személygépkocsi villanyoszlopnak és transzformátornak ütközött. Az autó motortere kigyulladt, amelyet a tűzoltók kiérkezése előtt az ott lévők porral oltó készülékkel eloltottak. A személygépkocsi vezetőjét a mentők kórházba vitték.

Papp László polgármester újévi, nagytemplomi beszéde

Helyi - 2018-01-01

Főtiszteletű Püspök Úr, kedves debreceniek!

Tisztelt hölgyeim és uraim!

Szeretettel és tisztelettel köszöntöm önöket 2018 első napján és engedjék, meg, hogy Istentől áldott, békét, egységet, egészséget és jó eredményeket hozó új esztendőt kívánjak mindnyájuknak!

Minden új év, új célokat, fogadalmakat, új reményeket hoz magával, mindezek pedig legtöbbször az előző év történéseihez, eseményeihez kötődnek.


Szerepi mérgezés - Még 160 üveg mérgezett italt keresnek

Helyi - 2017-12-22

A Hajdú-Bihar megyei rendőrök szerint még 160 üveg mérgező szeszesital van forgalomban. Dobó Dénes, a megyei rendőr-főkapitányság megbízott sajtószóvivője pénteken azt mondta: arra kérik az érintetteket, hogy ne igyanak a tisztázatlan eredetű, "Duty Free Shop" felirattal ellátott palackok tartalmából.

A hét elején 21 embert vittek kórházba metilalkohol-mérgezés gyanújával Szerepről. Közülük két fiatal még a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikáján van, állapotuk súlyos, életveszélyes.

Emléktáblát kapott Tompa Mihály Debrecenben

Helyi - 2017-12-20

Emléktáblát kapott Debrecenben Tompa Mihály költő, református lelkész születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere a Tompa Mihály utcában elhelyezett tábla szerdai avató ünnepségén hangsúlyozta: egy olyan költőnek állítottak emléket a városban, aki a 21. században nem kapja meg azt a figyelmet, amely a magyar irodalomban megilletné.

Ketten életveszélyes állapotban vannak a szerepi mérgezettek közül

Helyi - 2017-12-20

Ketten továbbra is életveszélyes állapotban vannak a szerepi mérgezettek közül - tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat Észal-Alföldi Regionális igazgatója az MTI-t szerda délelőtt.

Korcsmáros Ferenc elmondta, kedd estére elérte a huszat azok száma, akiket kórházba vittek ismeretlen eredetű, mérgező alkohol fogyasztásának gyanúja miatt

Mérgezés Szerepen - Tizenkilencre nőtt az érintettek száma

Helyi - 2017-12-19

- Tizenkilencre nőtt a Hajdú-Bihar megyei Szerepről mérgezés gyanújával kórházba került emberek száma kedd estére. Az érintettek között gyerekek is vannak. A megyei rendőr-főkapitányságtól délután kapott információkat kiegészítve Tóthné Verő Tünde (független) elmondta: a mérgezéssel érintett 19 embernél szédülés, hányinger, hányás, látászavar jelentkezett, a tüneteket valószínűsíthetően metil-alkohol okozta.

Kultúra-kiállítás-évforduló Arany-emlékév - Kiállítás nyílt Debrecenben

Helyi - 2017-12-19

De lelkem Isten megnyitá - A köztünk élő Arany János címmel nyílt meg kedden a Déri Múzeum emlékkiállítása a debreceni Kölcsey Központ Bényi Árpád termében.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere szerint a 21. században is fontos kérdés, hogy a mai fiatalok olvassák-e még egyáltalán Arany János legjelentősebb műveit, például azokat a balladákat, amelyek halhatatlanná tették a nevét.

Teljes egyetértésben fogadta el a debreceni közgyűlés az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatot

Helyi - 2017-12-19

Rendkívüli közgyűlésen tárgyalta a debreceni képviselő-testület 2017. december 19-i ülésén az elkészült Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatot. Papp László polgármester a közgyűlésen kiemelte: már 2017. február 23-án, a szándék bejelentésekor a pályázat mögé állt a közgyűlésben jelen lévő összes politikai szervezet. Támogatásukról akkor közös nyilatkozatot írtak alá.

Az elmúlt időszakban az egyöntetű támogatás nem változott meg, sőt, mögé a debreceni polgárok is beálltak: találkozókon, programokon mondhatták véleményüket, ötleteiket a debreceni pályázatról. A csaknem 80 oldalas dokumentum elkészült és azt a közgyűlés egyhangúlag fogadta el.

Az unió jóváhagyta a debreceni repülőtérnek szánt 3,8 millió eurós állami támogatást

Helyi - 2017-12-18

Az Európai Bizottság jóváhagyta a debreceni repülőtérnek szánt 3,8 millió eurós (mintegy 1,2 milliárd forint) állami támogatást, miután úgy találta, hogy a repülőtér infrastrukturális fejlesztésére szánt hozzájárulás megfelel az uniós állami támogatásokat célzó szabályozásnak.

A közlemény szerint mivel a projekt hozzájárul a régió fejlődéséhez és javítja a régió összeköttetését anélkül, hogy jogtalanul torzítaná az egységes piacot, a bizottság úgy döntött, hogy a fejlesztési projekt összhangban van az uniós állami támogatási szabályokkal, valamint azzal a 2014-es repülési iránymutatással, amely a repülőtereknek és a légitársaságoknak nyújtott állami támogatásról szól.

A reptér modernizálása több elemből áll. A repülésbiztonság növelése érdekében olyan műszert telepítenek, amely a repülőgépek rossz látási viszonyok közötti landolását segíti elő, újjáépítik a biztonsági korlátokat, valamint egy új hidat építenek, amely a terminálokat köti majd össze.

A Debrecen Airport legutóbbi tájékoztatása szerint a schengeni kritériumoknak is megfelelő repülőteret 2016-ban több mint 284 ezer utas kereste fel, az idén több mint 320 ezres utasforgalomra számítanak.

Aláírták a Debrecen – Nyíregyháza együttműködési megállapodást

Helyi - 2017-12-15

2017. december 15-én Debrecenben írta alá Papp László debreceni és Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester azt az együttműködési megállapodást, amely új korszakot nyit a két megyeszékhely történetében. A határozatot az előző napon mindkét város közgyűlése egyhangúlag támogatta.

Az ünnepélyes aláíráskor Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte: ilyen megállapodás két szomszédos megyeszékhely között eddig nem született. Szeretnének példát mutatni más városoknak is. Debrecen és Nyíregyháza, valamint Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye együtt lehet sikeres.

Varga: meg kell újítani a helyi- és helyközi közúti közösségi közlekedés járműparkját

Helyi - 2017-12-14

A kormány célja a helyi- és a helyközi közúti közösségi közlekedés elöregedett járműparkjának megújítása - mondta a gazdasági miniszter az Inter Traction Electrics Kft. által kifejlesztett autóbusz-termékcsalád első típusának bemutatóján és a cég oktatási, fejlesztési központjának és kísérleti üzemének csütörtöki, debreceni átadásán.

Varga Mihály emlékeztetett: a kormány másfél évvel ezelőtt határozott a magyarországi autóbuszgyártás újjáépítéséről. A nemzeti buszgyártási stratégia hitellel, támogatással és piacokkal segíti azokat a belföldi autóbuszgyártókat, amelyek magas minőségben állítják elő a járműveket - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a közlekedési vállalatok figyelmét az ilyen gyártású buszok beszerzésére hívják fel.

A stratégiában a kormány vállalta, hogy az első három évben 30-35 milliárd forinttal támogatják az ágazat szereplőit - tette hozzá a miniszter.

A debreceni beruházásról elmondta, a fejlesztésnek köszönhetően a város a belföldi buszgyártás egyik központja lesz, hiszen felépült egy modern oktatási, fejlesztési központ és kísérleti üzem, amely egyszerre szolgálja a gyártást, a technológiai fejlesztést és a duális képzést is. A beruházás elősegíti a tavaly elfogadott nemzeti buszgyártási stratégia megvalósítását, amelyben a kormány azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra évente legalább 1000 új belföldi gyártású jármű készüljön - fűzte hozzá.

Átadták az M35-ös autópálya új szakaszát

Helyi - 2017-12-13

Elkészült és ünnepélyesen átadták szerdán az M35-ös autópálya új szakaszát és a Debrecent délről elkerülő utat, hivatalos nevén a 481-es főutat, amely összeköti az új sztrádaszakaszt a 47-es főúttal. Az autópálya új szakasza az év végig ingyenes.

Az M35-ös teljes új szakaszát két ütemben építik meg, az első ütem a sztráda első öt kilométeres szakasza volt az elkerülőig, a második szakasz az elkerülőtől Berettyóújfaluig tart majd, már a második ütem építése is folyik, azt a tervek szerint 2019-ben fejezik be.

Tasó László, a Miniszterelnökség államtitkára avató beszédében bejelentette, Magyarország hamarosan eléri az európai uniós átlagot a gyorsforgalmi utak tekintetében, ami azt jelenti, hogy 1000 kilométerre 20 kilométer gyorsforgalmi út jut.

Pósán László (Fidesz-KDNP), Debrecen déli térségének országgyűlési képviselője emlékezetett arra, mennyi panasz érkezett hozzá a városon átmenő kamionforgalom és a csomópontok túlterheltsége miatt. A most elkészült elkerülő és az új főútvonal csökkenti az utak terhelését, biztonságosabb, gyorsabb lesz a közlekedés, és csökken a légszennyezettség is - sorolta.

Vitányi István (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője annak adott hangot, hogy a közeli települések - Mikepércs és Sáránd - lakói hamarabb érnek be Debrecenbe.

Debrecen és Nyíregyháza összefog

Helyi - 2017-12-12

Debrecen és Nyíregyháza város közgyűlése ugyanazon a napon, 2017. december 14-én tárgyalja azt az előterjesztést, amely együttműködést javasol a két megyeszékhely között. Az erről szóló javaslatban az olvasható, hogy a „Felek Debrecen és Nyíregyháza polgáraiért, a városok fejlődéséért érzett felelősségük tudatában kijelentik, hogy egymással hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodást kötnek."

A 14 pontos együttműködési megállapodásban szerepel, hogy kezdeményezik a kormányzatnál a 4-es főút két város közötti szakaszának kétszer két sávosra bővítését, a 100-as vasúti vonal Záhonyig történő fejlesztését és a Debrecent és Nyíregyházát érintő elővárosi vasúti közlekedés feltételeinek megteremtését. Szól arról is, hogy a debreceni repülőtér a nemzetközi légiforgalom regionális központja, a nyíregyházi pedig a pilótaképzés központja, valamint üzleti és turisztikai célállomás kíván lenni.


Felújították a Dobozi kispiacot és a Víztorony utcai gyermekorvosi rendelőt

Helyi - 2017-12-06
32lb inkjet paper 60 lb matte paper photo paper wholesale wholesale photo paper

Az Új Főnix Terv Zöld város programjának egyik fontos állomása az évtizedek óta felújításra váró Dobozi kispiac korszerűsítése. Korábban csak a köznyelv hívta kispiacnak, valójában kirakodóvásár volt, hiszen nem voltak meg a feltételei annak, hogy piacként üzemeljen. Az árusok rossz körülmények között, hidegben és esőben kínálhatták portékáikat.

A felújítás során kicserélték a tetőbevilágítókat, üvegtetőkkel lefedték az átriumokat, elkészült a kirakodóvásár feletti lapostető szigetelése is, valamint új elárusító asztalok kerültek kialakításra, ezek egy része a piaci árusok kérésére átalakításra kerültek, így a ruházati áru kihelyezésére is van lehetőség.

Betlehemes találkozó és adventi családi programok Debrecenben

Helyi - 2017-12-05
cheap inkjet paper inkjet photo paper manufacturers wholesale photo paper photo paper wholesale

- Az idei adventi időszakban 27. alkalommal rendezik meg a nemzetközi betlehemes találkozót, amelyet 2006-ban fogadott be Debrecen, és azóta a városi művelődési központ egyik legjelentősebb nagyrendezvényévé vált - közölték a szervezők a programsorozatot beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere kiemelte: szeretnék az ünnepvárást közösségi élménnyé tenni, ezért a Debreceni Művelődési Központ (DMK) a város 19 helyszínén - saját intézményein kívül templomokban, óvodákban, iskolákban, szociális intézményekben, lakótelepeken, tanyaközpontokban - szervez adventi programokat, ahol bemutatkoznak a 27. nemzetközi betlehemes találkozóra érkező csoportok is.

Megépül az M35-ös autópálya görbeházi csomópontja

Helyi - 2017-12-04
wholesale inkjet photo paper wholesale inkjet paper inkjet photo paper manufacturers inkjet paper manufacturers cheap inkjet paper cheap inkjet photo paper

Jövőre megépül az M35-ös autópálya görbeházi csomópontja, amely kimaradt a beruházásból - jelentette be hétfői debreceni sajtótájékoztatóján a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. Kósa Lajos emlékeztetett arra, hogy az M35-ösön Debrecen felől érkezők Görbeházánál nem tudnak Nyíregyháza felé menni, és ez fordítva is így van.

Az erre szolgáló leágazásokat annak idején betervezték az autópálya építésébe, de az erre jutó 1,5 milliárd forintból a polgári pihenőparkot építették meg, amely gyakorlatilag üres, csak állagmegóvás folyik ott - mondta.

Debrecenben átadták a Szent Miklós Szolgálóházat

Helyi - 2017-12-02

Átadták és felszentelték a Szent Miklós Szolgálóházat Debrecenben szombaton. A kormányzati támogatással felújított egykori szállodaépületben görögkatolikus diákotthon és roma szakkollégium, a Debrecen-Nyírségi Gyermekvédelmi Központ és a helyi klinika gyermekgyógyászatának Koraszülöttekért Alapítványa működik majd.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere avató beszédében az állam, az egyház és a város jó együttműködésének példájaként értékelte a görögkatolikus metropólia érseki hivatalának szomszédságában elkészült szolgálóházat. Az épület 440 millió forintba került, ebből 330 millió forint volt a kormánytámogatás, 110 millió forintot a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázatán nyertek.

Van olyan gazdagság, amelyik elválaszt, szegregál, és olyan, amely összeköt - hangoztatta a miniszter, megjegyezve, hogy a szolgálóház összeköti a várost az egyházzal, a kormányt pedig az egyházzal és a várossal és mindazokkal, "akik ebben a házban otthonra találnak".

Balog Zoltán az otthont és a közösséget nevezte a gazdagodás lényegének, majd különbséget tett a szolgáltatóház és a szolgálóház között. Míg a szolgáltatás üzleti viszony, a szolgálatban a lényeg a személyesség, az ember-ember közötti kapcsolat - magyarázta..

Debreceni polgármester: befejeződött a belvárosi egyirányúsítás

Helyi - 2017-11-30

- Befejeződött Debrecenben az utóbbi évek legnagyobb forgalomszervezési átalakítása, a belvárost keleti-nyugati irányban párhuzamosan átszelő két főút egyirányúsítása - jelentette be a város polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón a városházán.

Papp László (Fidesz-KDNP) hozzátette: jelenleg a közlekedési lámparendszer összehangolása folyik, mintegy két hétre tehető az az időszak, amikorra véglegesen kialakul az új közlekedési rend a belvárosban.

Az Új főnix terv közlekedésfejlesztési programja keretében többnyire európai uniós forrásból 53 közlekedési csomópont átalakítása kezdődött meg tavasszal a városban, ebből 23 elkészült, a munkák folytatódnak - jelezte a polgármester.

A belvárosi egyirányúsítási programhoz kapcsolódó beruházások összköltsége több, mint másfél milliárd forint, amiben benne van a belváros mellett a Gázvezeték utcának, az István-Szoboszlói csomópontnak, valamint a jelzőlámpák felülvizsgálatának a költsége is - részletezte a polgármester..

Debreceni advent 2017 - A város és az egyházak közös ünneplésre hívnak

Helyi - 2017-11-30

Közös ünneplésre hívják a debrecenieket és a városba látogatókat az adventi időszakban az önkormányzat és a történelmi egyházak - közölték a Debreceni advent 2017 programsorozat beharangozó sajtótájékoztatóján csütörtökön a helyi városházán.

Papp László polgármester felidézte, hogy évről évre, az advent kezdetével a város karácsonyfája melletti közös gyertyagyújtásokkal, a Kossuth téren ünnepi játékokkal, adventi vásárral és karácsonyváró gondolatokkal várják a közös ünneplésre vágyókat.

Szavai szerint minden évben szeretnék valami újjal is meglepni az ünneplőket. Az idén először a Nagytemplom előtt felállított, kivilágított óriáskerék is része a decemberi kavalkádnak, az adventi vásárban pedig közel 100 pavilonban 120 árus kínálja az ételt, italt és az ajándéktárgyakat a belvárosban.

Papp László utalt arra, hogy jövőre megkezdődik a belvárosi Dósa nádor tér átépítése, és elkészülte után oda kerül át az adventi vásár a Nagytemplom előtti szakrális környezetből.

Hozzátette: kétszáz éves idén a debreceni cukrászat, ebből az alkalomból a városháza hétvégén megnyíló udvarában bejglit kínálnak majd. A kóstolók szavazataikkal dönthetik el, melyik a legfinomabb sütemény, és az lesz idén a város bejglije, amelyet díszdobozban árulnak majd a vásárban.

A hagyományoknak megfelelően a történelmi egyházak is bekapcsolódnak a debreceni adventi programokba.