Helyi

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 2025 találatból.

Nemzetközi együttműködés a kézművesség fejlesztéséért

Helyi - 2018-07-06

Öt európai ország nyolc múzeuma, régészeti intézménye működik együtt egy európai uniós projekt keretében annak érdekében, hogy az európai bronzkori kerámiaművességből nyert inspirációkkal segítsék a modern kori kézművesség újjáélesztését - közölte a debreceni Déri múzeum, a program egyik magyar résztvevője pénteken.

Huszonkét országból érkeznek Debrecenbe az ifjú zenészek nyári akadémiájára

Helyi - 2018-07-04

Huszonkét országból csaknem kétszáz hallgató érkezik az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára Debrecenbe - közölték a szervezők a rendezvényt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.

Sikeres a Latinovits Színház pályázata

Helyi - 2018-07-02

A Románia-Magyarország Határ Menti Együttműködési Program ellenőrző bizottságának 2018. június 28-i döntése alapján Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megyék közös egészségügyi és kulturális pályázatai között a Román-magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadóművészek számára című, valamint a Román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára című projektek összességében közel 13 millió euró támogatást nyertek el.

Újabb generikus hatóanyagok fejlesztése fejeződött be a Tevánál

Helyi - 2018-06-29

Hat új generikus gyógyszerhatóanyag eljárás fejlesztése fejeződött be a Teva gyógyszergyár debreceni alapanyaggyártás kutatás-fejlesztésért felelős központjában - közölte a cég pénteken.


Bartók Béla nemzetközi kórusverseny lesz Debrecenben

Helyi - 2018-06-28

A Bartók Béla nemzetközi kórusversenyt és folklórfesztivált az idén már 28. alkalommal, július 5. és 8. között rendezik meg Debrecenben - jelentették be a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatójukon a versenyeknek otthont adó Kölcsey központban.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere kiemelte: az 57 esztendeje, minden második évben megrendezett eseményt ma már a világ tíz legjobb kórusversenye között tartják számon.

Felidézte, hogy Gulyás György néhai karnagy, zenepedagógus azzal a céllal alapította a debreceni Bartók kórusversenyt, hogy az az 1945 utáni kortárs kórusirodalom zászlóshajója legyen, és ez a cél mára megvalósult.

Kilencven éve indult a hortobágyi művésztelep

Helyi - 2018-06-27

- Kilencven évvel ezelőtt, 1928-ban indult a hortobágyi művésztelep, ebből az alkalomból Vászonra örökítve a sík világa... címmel nyitnak meg kiállítást szombaton a debreceni Kölcsey Központban - jelentették be a szervezők szerdán, a leendő tárlat helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

Bódor Edit, a Főnix rendezvényszervező igazgatója felidézte, hogy a 20. század elején a nagybányaiak, később a vásárhelyiek, mindenekelőtt Tornyai és Koszta nyomdokaiban három művész, Boromisza Tibor, Káplár Miklós és Maghy Zoltán 1928-ban Hortobágyi Kolónia néven alapította meg az első hortobágyi plein air csoportosulást. Mindhárman az alföldi festészet megkerülhetetlen alakjai.Hosszú szünet után az 1970-es években folytatódott a pusztában való festés Égerházi Imre festőművész vezetése alatt Hortobágyi Alkotótábor néven. Bár Maghy Zoltán személyében ott volt a folytonosság, 1981-ben a tábor ismét megújult, ekkor Sipos Zsófia, Madarász Gyula és Tar Zoltán is csatlakozott a "pusztázáshoz", a tábor pedig Hortobágyi Nemzetközi Művésztelep néven folytatódott.

Felavatták Klebelsberg Kunó szobrát Debrecenben

Helyi - 2018-05-15

Felavatták Klebelsberg Kunó egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter egészalakos állószobrát, Juha Richárd szobrászművész alkotását kedden a Debreceni Egyetem (DE) központi épülete előtti téren.

Balog Zoltán, az ügyvezető kormány emberi erőforrások minisztere avató beszédében azt mondta, Klebelsberg Kunó öröksége "a nemzet szolgálatát hivatásul választó ember számára mérték, példa és biztatás".

Klebelsberg Kunó számára a kultúra tétje a nemzet élete, a nemzet megmaradása és gyarapodása volt. Ez az az irány, amelyet követnünk kell - tette hozzá.

Balog Zoltán hosszan méltatta Klebelsberg Kunónak az emberi minőség, az emberi tudás iránti elkötelezettségét mondván, ez az az irány amelyhez visszatértek, és amelynek lényege: a kultúra elsőbbsége a kormányzati munkában.

Új repülőgépet telepít Debrecenbe és 7 új járatot indít a Wizz Air

Helyi - 2018-05-14

Egy újabb Airbus A320-as repülőgépet telepít Debrecenbe a Wizz Air és hét új járatot indít a kelet-magyarországi városból - jelentette be Váradi József, a légitársaság vezérigazgatója hétfőn Budapesten. A diszkont légitársaság december közepétől Dortmunba, Bázelbe, Doncaster/Sheffieldbe és Barcelonába, jövő év március végével pedig Lárnakára, Palma de Mallorcára és Máltára is indít járatokat. Emellett a cég heti kettőről háromra sűríti a párizsi és Tel Aviv-i heti járatok számát is.

Váradi József elmondása szerint Debrecen nagyon kedvező helyzetbe került azzal, hogy a Ryanair bezárta a nagyváradi bázisát, ezzel a repülőtér olyan pályára került, amely képes lesz a régió fejlődését előre mozdítani. Debrecenből a járatok elindulását követően 14 úticél lesz elérhető 11 országban.

Közlése szerint a Wizz Air 17 hét alatt 21 repülőgépet vesz át, 70 új útvonalat indít és 700 járattal növeli a kapacitást. A légitársaság éves gördülő utasforgalma idén áprilisra meghaladta a 30 milliót, hálózata pedig a legkiterjedtebb Európában: 44 ország 141 célállomására repülnek 600 útvonalon.

Papp László, Debrecen polgármestere a sajtótájékoztatón azt mondta, hét évvel ezelőtt, a Wizz Air járat- és bázisnyitása előtt a repülőtéren 47 ezer utast kezeltek, 2017-ben ez a szám 318 ezerre növekedett. Szerinte az új járatoknak köszönhetően 2019 év végére akár 600 ezerre is növekedhet a repülőtér utasforgalma. Ezzel Debrecenbe kerül a régió légiközlekedési súlypontja - tette hozzá.

Közös hírportálja van Debrecennek és Nagyváradnak

Helyi - 2018-05-09

Ismét van közös sajtóterméke Debrecennek és Nagyváradnak: a denagy.hu hírportált szerdán mutatták be a cívisvárosban. Az esemény előtt a résztvevők megkoszorúzták a Debreczen-Nagyváradi Értesítő egykori szerkesztőségének otthont adó, Dósa nádor tér 7. szám alatti épület falán elhelyezett emléktáblát.

A denagy.hu hírportál ugyanis Debrecen első magyar nyelvű újságja, a 175 éve megjelent értesítő szellemi utódjának tekinti magát - jelezte Stanik István projektigazgató.

Kihirdették a debreceni Szentháromság görög katolikus templom tervpályázatának eredményét

Helyi - 2018-05-04

Egy görög katolikus templomnak nemcsak funkcionális szerepe van, hanem Isten országának üzenetét közvetíti - mondta Kocsis Fülöp érsek-metropolita pénteken Debrecenben, amikor kihirdette a helyi Tócóskertben épülő Szentháromság görög katolikus templom tervpályázatának eredményét.


Déri Múzeum: különleges családi sírt tártak fel Derecske határában

Helyi - 2018-05-02

Régészeti és történeti szempontból kiemelkedő jelentőségű leletegyüttesre bukkantak a debreceni Déri Múzeum régészei Derecske határában - közölte a múzeum régészeti igazgatóhelyettese szerdán sajtótájékoztatón.

Dani János a múzeumban tartott tájékoztatón kiemelte: a sírban egy férfi, egy nő, egy 10-14 év körüli és egy 1,5-2 éves gyerek csontvázára bukkantak, akiket a római császárkori szarmatáknál jellemző módon, háton fekvő, nyújtott pózban, dél-északi tájolással helyeztek el.

A szakember szerint a családi temetés maga is szokatlan abban a korban, de az mindenképpen, hogy a csontvázak mellett egy egész erszény római ezüstpénzt is találtak. A leletekre április 26-án Derecske és Konyár között egy gázvezeték nyomvonalán végzett régészeti feltárás közben bukkantak, tudományos vizsgálatuk ezután kezdődik - tette hozzá Dani János.

Az elsődleges vizsgálatok alapján a leletek a rámai császárság idejéből a 3. század környékéről származhatnak - jegyezte meg.

Mester Péter ásatásvezető régész a részleteket ismertetve elmondta: első pillantásra egy olyan, "szokványos" bolygatott szarmata temetkezésre bukkantak, amelyben az eltemetett egyén csontjai rendezetlenül, nem anatómiai rendben helyezkedtek el.


Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája Debrecenben

Helyi - 2018-04-27

Csaknem 30 professzor várja idén a fiatalokat az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján: a Debreceni Egyetem (DE) zeneművészeti kara július 15. és 24. között rendezi meg hagyományos programját, a mesterkurzusok mellett a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekarba is lehet jelentkezni.

Hét és fél millió forint gyűlt össze Tőzsér kezdeményezésére

Helyi - 2018-04-25

Csaknem hét és fél millió forint gyűlt össze annak a jótékonysági akciónak a keretében, amelyet Tőzsér Dániel, a DVSC labdarúgója indított.

A Debrecen csapatkapitánya két héttel ezelőtt videóüzenetben fordult a szurkolókhoz, arra kérve őket, hogy minél többen látogassanak ki a Ferencváros elleni rangadóra. Tőzsér "cserébe" 2 millió forintot ajánlott fel a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának javára.

Generációváltás a debreceni Hunép Universal Zrt.-nél

Helyi - 2018-04-24

Több éve tartó tudatos kiválasztás és felkészítés eredményeként a jövő évtől új generáció tagjai veszik át az irányítást a debreceni központú Hunép Universal Építőipari Zrt.-nél - jelentették be a társaság jelenlegi és jövőbeli vezetői kedden Debrecenben sajtótájékoztatón.

A topmenedzsment négy tagja közül csak a gazdasági igazgató marad a helyén, a vezérigazgató és a helyettese, illetve a termelési igazgató átadja a helyét a kiválasztott fiatal szakembereknek - közölte Szűcs Gyula vezérigazgató, aki 1991 óta áll a cég élén.

Hozzátette: az új vezetők, akik gyakorlatilag a Hunépnél "nőttek fel", már részt vettek az elmúlt gazdasági év zárásában, az idei üzleti terv összeállításában és az új vállalati struktúra kialakításában.

Szűcs Gyula emlékezetett rá, hogy a Hunép a jogelőd állami vállalatból 1991-ben alakult át gazdasági társasággá, az egy évvel későbbi privatizáció során a részvények 100 százalékban magyar magánszemélyek tulajdonába kerültek.

A 2013-as profiltisztítás eredményeként kiválással megalakult a Szinorg Universal Vagyonkezelő Zrt., amely a cégcsoport tagjainak fő tulajdonosa lett. A Hunép, a Szinorg-csoport legnagyobb tagjaként, a konszolidált árbevétel 70-75 százalékát adja, saját forgalma 2017-re meghaladta a 12 milliárd forintot.

Bakos Miklós, aki jövő év januártól veszi át a vezérigazgatói posztot Szűcs Gyulától, és jelenleg a cég budapesti részlegének vezetője, elmondta: tanulmányai befejezése után 1999-ben került a Hunéphez, amely első munkahelye.

Bemutatták a Debreceni Királyi Ítélőtábla elnökeiről és bíráiról szóló könyvet

Helyi - 2018-04-20

- Az előttem perlekedőknek igazságot szolgáltatok címmel az egykori Debreceni Királyi Ítélőtábla elnökeiről és bíráiról készült könyvet mutattak be pénteken Debrecenben.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) Bírósági történelem és hagyományápolás című pályázatának támogatásával eddig 23 kötetben dolgozták fel a magyar járásbíróságok, törvényszékek és ítélőtáblák történetét - mondta Kiss László, az OBH képviselője a Debreceni Ítélőtábla aulájában tartott rendezvényen.

Az Európai Bizottság és az OECD ajánlásokat tett közzé a migránsok integrációja érdekében

Helyi - 2018-04-18

Az Európai Bizottság és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentést tett közzé a migránsok integrációjával kapcsolatos fő kihívásokról, és ezekre válaszként konkrét szakpolitikai ajánlásokat fogalmazott meg - közölte az uniós bizottság szerdán.

A tájékoztatás szerint a nagy európai városok - köztük Amszterdam, Athén, Berlin, Párizs és Róma - bevált gyakorlati példáit összefoglaló jelentés kiemeli a helyi, regionális és nemzeti politikai döntéshozók és a témában tevékenykedő szakemberek számára a helyi integrációs programok kidolgozásához és végrehajtásához szükséges kulcsfontosságú feladatokat. Az egészségügy, a munka, a lakhatás és az oktatás szakpolitikai területeit felölelő ajánlások számos kérdést érintenek a migránsok készségeinek a helyi munkaerőpiacok igényeivel való jobb összehangolásától kezdve egészen a befogadó és az érkezett közösségek találkozásra és kapcsolatok kialakítására szolgáló közös terek megteremtéséig.

Rekord növekedés a Debrecen Airporton

Helyi - 2018-04-17

2018.márciusában is jelentősen fejlődött a debreceni légi utasforgalom.1/3-addal többen, mintegy 26110-en vették igénybe Magyarország legdinamikusabban fejlődő repülőterét. Ez minden idők legerősebb márciusi és egyben első negyedéves utasforgalma volt a Debrecen Airporton.

2017 első negyedévében 56830 utasa volt a reptérnek, 2018 első három hónapjában ettől 28 százalékkal több, 72950 utas repült el, vagy érkezett.


Jogerősen öt év letöltendő börtönre ítélték Balmazújváros polgármesterét

Helyi - 2018-04-16

Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Veres Margit (független) balmazújvárosi polgármestert hétfőn a Debreceni Ítélőtábla. Az Elek Balázs vezette tanács megváltoztatta az elsőfokú ítéletet: az elsőrendű vádlott szabadságvesztését a próbaidő mellőzésével 5 évre súlyosította a korábbi 2 év helyett, 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és szintén 5 évre a jogi egyetemi végzettséghez kötődő foglalkozástól. K. Sándor vállalkozó, másodrendű vádlott 1 év 6 hónap szabadságvesztés büntetéséből is mellőzte a próbaidőt és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Egyebekben helybenhagyták az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék ítéletét.

Az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg és törvényesen minősítette a vádlottak által elkövetett bűncselekményt. Az ítélőtáblának azt kellett vizsgálnia, hogy a kiszabott büntetés alkalmas-e a büntetési célok elérésére. Kiemelte az ítélőtábla, hogy pusztán a vádlottak vallomásából is lehetett következtetni a bűnösségükre.

Befektetéseket is hozott a Lufthansa müncheni járata Debrecenbe

Helyi - 2018-04-11

Három német nagyvállalat döntött debreceni befektetésekről azóta, hogy 2016. április 11-én először szállt le a Lufthansa Münchenből érkező menetrend szerinti járata a debreceni repülőtéren - mondta Papp László polgármester; ebből az alkalomból a szerda délben érkezett járat személyzetét tortával fogadták Debrecen, a repülőtér és a légitársaság magyarországi vezetői.

Papp László hozzátette: ezzel több mint ezer új munkahelyet hoztak létre Debrecenbe. Emlékeztetett rá, hogy mind a kassai, mind a nagyváradi repülőtereken kapacitás-szűkítés történt, ami felértékeli a debreceni repülőteret.Ennek alapján konzultációba kezdtek a magyar kormánnyal egy olyan fejlesztési terv megvalósítása érdekében, amelynek eredményeként valóban a régió központi repülőtere lehet a debreceni - jelezte Papp László hozzátéve, hogy tavaly 320 ezer volt, az idén pedig várhatóan 360 ezer lesz a repülőtér éves utasforgalma.

Választás 2018 - EGYÉNI EREDMÉNY - Hajdú-Bihar megye 2. választókerület (98,36 százalék)

Helyi - 2018-04-09

- Hajdú-Bihar megye 2. számú választókerületében 98,36 százalékos feldolgozottságnál a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az egyéni jelöltek sorrendje a következő:

1. Pósán László (FIDESZ-KDNP) - 50,10 százalék, 23 632 szavazat

2. Kőszeghy Ábel (JOBBIK) - 24,81 százalék, 11 703 szavazat

3. Varga Zoltán (DK) - 12,18 százalék, 5746 szavazat