Helyi

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 2295 találatból.

Nádastűz miatt több száz fogyasztó maradt áram nélkül Hajdú-Biharban

Helyi - 2020-04-05

Több mint háromszáz fogyasztó maradt áram nélkül vasárnap a hajdú-bihari Hosszúpályi és Konyár térségében, miután egy nádasban keletkezett tűz miatt leszakadt két elektromos vezeték - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője

Virtuálisan tartják a virágvasárnapi keresztutat Debrecenben

Helyi - 2020-04-04

Nem szakad meg a virágvasárnapi keresztútjárás hagyománya Debrecenben: a közösséget erősítő eseményt ezúttal a kijárási korlátozások miatt virtuálisan rendezik meg, a felekezetek püspökei pedig videóüzenetek formájában szólnak a hívekhez és a városlakókhoz - közölték a szervezők.

Önkénteseket toboroz a vöröskereszt és a menőszolgálat Hajdú-Biharban

Helyi - 2020-04-03

A koronavírus elleni küzdelemhez kapcsolódó feladatokhoz önkénteseket toboroz a Magyar Vöröskereszt és az Országos Mentőszolgálat hajdú-bihari szervezete - közölte a helyi vöröskereszt sajtószolgálata.

Virágvasárnapra helyreállítják a debreceni Nagytemplom megrongált úrasztalát

Helyi - 2020-03-31

Virágvasárnapra helyreállítják a debreceni Református Nagytemplom úrasztalát, amelyet megrongált egy betörő - közölte az egyházközség kommunikációs referense kedden.

Hétfő este egy 30 éves férfi betört a Nagytemplomba. A helyszínre elsőként érkező lelkipásztor, majd a rendőr azt látta, hogy az úrasztalánál imádkozik és a bibliából olvas a betörő, aki amikor észlelte, hogy már nincs egyedül, ingerülten rongálni kezdte a Nagytemplom berendezését.

Mivel a Református Nagytemplom műemlék épület, az úrasztala és az egyik megsérült ajtó javításához restaurátor, asztalos, rézműves és lakatos munkáját is igénybe kell venni. A biztosító megkezdte a károk felmérését

Koronavírus - Önkormányzati cégek beruházásait állították le Debrecenben

Helyi - 2020-03-30

A koronavírus-járvány miatt néhány kivételtől eltekintve leállították a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. tagvállalatainál folyó beruházásokat, az intézkedés nem érinti a leendő BMW autógyárnak is helyet adó észak-nyugati gazdasági övezetet - közölte a városháza sajtóirodája hétfőn.

Bővülő virtuális kiállítások, kulturális programok Debrecenben

Helyi - 2020-03-29

Bár az új koronavírus-járvány miatt bezártak Debrecen kulturális intézményei és elmaradnak a tavaszi, nyár eleji rendezvények, a szervezők mindent megtesznek azért, hogy ne maradjanak kulturális programok nélkül az érdeklődők.

A Kölcsey központ vasárnap délután virtuális tárlatvezetéssel várja a 80 éves László Ákos grafikusművész Töredékek című kiállítására a közönséget: az intézmény Facebook oldalán a művész maga vezeti végig virtuálisan az érdeklődőket a tárlaton Szénási Miklós irodalmár-újságíró közreműködésével és intuitív zenekíséretével.

Oktatási központ épül a külföldi hallgatóknak a Debreceni Egyetemen

Helyi - 2020-03-25

Eredményes volt a Learning Center építésére kiírt közbeszerzési eljárás a Debreceni Egyetemen (DE), a nyertes ajánlattevővel megkötötték a kivitelezői szerződést. Három pályázó közül a nyertes debreceni Dryvit Profi Kft. nettó 3,4 milliárd forintos költséggel építheti fel az intézmény új, több mint 4000 négyzetméteres, multifunkciós oktatási épületét az Egyetem téri campuson - közölte az egyetem sajtóirodája szerdán.

Az új épület az egyetem több mint 6300 külföldi hallgatójának oktatási körülményeit javítva növeli az intézmény versenyképességét a nemzetközi oktatási piacon.

Elindult Debrecen új kulturális Facebook-oldala

Helyi - 2020-03-21

Elindult a debreceni önkormányzat kulturális intézményeinek közösségi média-aktivitását összefogó és támogató Facebook-oldal, a DEkulT.

Száz éve annak, hogy a trianoni békediktátum szétszakította a történelmi Magyarországot. Debrecen földrajzi helyzete és kulturális életének gazdagsága azonban lehetővé teszi, hogy intenzíven ápolja a kapcsolatot a hozzánk közeli, határon túli magyar településekkel.

Az új oldal célja, hogy egyrészt városunk lakosai körében erősítse a kultúra összetartó erejét, másrészt, hogy még szorosabbra fűzze a szálakat a határokon innen és túli közösségekkel a virtuális térben is, illetve a virtuális térnek köszönhetően. A DekulT egyrészt Debrecenhez kötődő tartalmakat fog közölni, azon célból is, hogy még láthatóbbá tegye a város gazdag kulturális életét, másrészt kulturális közösségi aktivitásokat igyekszik generálni és koordinálni.

Lerakták az Északi ipari park és iparterület alapkövét Berettyóújfaluban

Helyi - 2020-03-12

- Mintegy 600 millió forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai forrásból épül ki a város északi részén az önkormányzat tulajdonában lévő 3,3 hektárnyi területen az az ipari park, melynek alapkövét csütörtök délelőtt rakták le Berettyóújfaluban.

Debrecenben több mint négyszáz rendezvény marad el a következő egy hónapban

Helyi - 2020-03-12

- A következő egy hónapban Debrecenben több mint 410 olyan kulturális, tudományos és sportrendezvény marad el, amelynek a látogatottsága meghaladná a száz főt - közölte a város polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.

Papp László a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet nyomán meghozott önkormányzati intézkedések között említette, hogy az önkormányzati vagyonkezelőhöz tartozó cégeknek pandémiás tervet kell kidolgozniuk a közszolgáltatások folyamatossága érdekében, a tervek a jövő héten lépnek életbe.

Az azonnali intézkedések közül a polgármester kiemelte: a nagyerdei gyógy- és termálfürdő csütörtöktől nem fogad látogatókat, a tervezett orvosi kezeléseket átütemezik, az Aquaticum élményfürdő a most folyó karbantartás után nem nyit ki, a városi uszoda lakossági szolgáltatásai szünetelnek, de bezárták az összes iskolai uszodát is.

Vízgazdálkodási fejlesztés kezdődik a Hajdúhátságon

Helyi - 2020-03-11

- Európai uniós és hazai forrásból vízgazdálkodási fejlesztés kezdődik a Hajdúhátságon - hangzott el a program nyitó rendezvényén szerdán Debrecenben.

Kincses Dániel, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) műszaki igazgatóhelyettese elmondta:a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) fejlesztésére az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a TIVIZIG konzorciuma több mint 2,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

Átadták a debreceni digitális élményközpontot

Helyi - 2020-03-06

A jövő nemzedéke a jövő technológiáját sajátíthatja el a digitális élményközpontokban - mondta Greinstetter Balázs, a Pénzügyminisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára pénteken Debrecenben, a DigiTér digitális élményközpont átadási ünnepségén.

Greinstetter Balázs jelezte: a digitális kompetenciák fejlesztésére a 2017-es tanévtől az egyetemeknek, főiskoláknak összesen 8,3 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében, ebből a debreceni Agóra központban kialakított DigiTér élményközpontra 361 milliót költöttek.

Gazdasági együttműködésben az északkelet-magyarországi megyék

Helyi - 2020-03-03

Erősíti gazdasági együttműködését négy megye, erről írtak alá megállapodást hétfőn a megyeszékhelyek, Debrecen, Szolnok, Miskolc és Nyíregyháza polgármesterei.

Nagy Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán elmondta: az együttműködés célja, hogy Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is részesüljön azokból a sikerekből, illetve a közelmúltban történt befektetésekből, amelyek elsősorban Debrecent és közvetlen régióját érintették.

Campus Fesztivál: hétmilliós adomány a debreceni idősek és csökkentlátók otthonainak

Helyi - 2020-03-02

A tavalyi debreceni Campus Fesztivál nyitófogadásán összegyűjtött több mint hétmillió forintos adománnyal támogatták a fesztivál szervezői a helyi idősek, illetve csökkentlátók otthonainak lakóit; a támogatásból közösségi teret, internetsarkot hoztak létre, valamint speciális hang- és vetítéstechnikai berendezéseket vásároltak az intézmények számára - közölte a fesztivált szervező Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője hétfőn.

Bibliai témájú bélyegekből nyílt kiállítás a debreceni Nagytemplomban

Helyi - 2020-02-23

A Magvetés - A Biblia üzenete bélyegeken címmel vasárnaptól látható Kocsis Attila református lelkipásztor időszaki kiállítása a debreceni Nagytemplomban.

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség közleménye szerint a tárlaton több mint száz ország bibliai vonatkozású bélyegeit tekinthetik meg az érdeklődők.

Kocsis Attila, a Kelet-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat lelkésze gyermekkora óta szenvedélyes gyűjtő, keresztény témájú, a különböző országokban elsőként kiadott karácsonyi bélyegekhez először tizenöt éve jutott hozzá. A kiállításon a többi között megtekinthető a világ első olyan bélyege is, amelyen karácsonyi motívum látható. A bélyeg külön érdekessége, hogy 1943-ban Magyarország adta ki. Kocsis Attila gyűjteményét később bibliai történeteket, igéket, valamint templomokat, kolostorokat ábrázoló bélyegekkel egészítette ki.

Újabb nemzetközi elismerést kapott Debrecen

Helyi - 2020-02-18

Ismét előkelő helyen végzett Debrecen Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó fDi magazinjának felmérésén. Debrecen kategóriájának második helyezettje lett. A közép európai városok közül Debrecen az első, aki a TOP 3-ban szerepel egymást követően két periódusban is.

2018-ban első helyezést ért el Debrecen a legjobb tőkevonzó befektetési stratégiával rendelkező európai kisvárosok kategóriában. Így megkapta a jövő európai városa díjat, amely címet két évig viselhetett. Idén ismét részt vett a versenyben Debrecen és az izlandi főváros, Reykjavik mögött második helyezést ért el.

2012 óta választják meg a különböző lakosságszámú európai városok közül a legjobb tízet.

- Debrecenen kívül nem volt még olyan közép európai település, amelyik két egymást követő megmérettetésen dobogós helyezést ért volna el, tehát elmondható, hogy Debrecen kategóriájában évek óta a legjobb befektetésösztönzési stratégiával rendelkezik – mondta Papp László polgármester.

Tovább bővül Debrecen belvárosi sétálóövezete

Helyi - 2020-02-14

A debreceni Új Főnix-terv részeként február 19-én megkezdődik a Dósa Nádor tér és a Csapó utca átépítése, ezzel tovább bővül a belvárosi sétálóövezet - közölte a városüzemeltetésért felelős alpolgármester pénteken sajtótájékoztatón, a városházán.

Balázs Ákos (Fidesz-KDNP) azt mondta, több mint 11 ezer négyzetméter újul meg, és nyolcszorosára nő a zöldterület a város új sétaterén.

A város főteréhez szervesen kapcsolódó új közösségi tér kialakítása 730 millió forintba kerül, és része annak a belvárosi rekonstrukciós programnak, amelyre 1,7 milliárd forint európai uniós forrást nyert el Debrecen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán - mondta az alpolgármester.

Százharminc éves Debrecen első nyilvános könyvtára

Helyi - 2020-02-13

A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára 130 évvel ezelőtt megnyitotta olvasótermét, ezzel létrejött Debrecen első nyilvános könyvtára - emlékeztetett a jeles évforduló alkalmából rendezett kamarakiállítás megnyitóján a kollégium igazgatótanácsának elnöke csütörtökön.

Kustár Zoltán azt mondta, hogy az 1880. február 15-én megnyitott olvasóterem fordulópontot jelentett a város kulturális életében, miután a város polgárai is hozzáférhettek a kollégium tudományos kincseihez. Hozzátette: a kollégiumi könyvtár ma is "az ország, a nemzet könyvtára, iskolája, világító lámpása".

Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere szerint "a könyvtár ma, az internet korában is érvényes, élő pontja a tudáshoz való hozzáférésnek". Bár az olvasás egyfajta intim kapcsolat a szerző, a mű és az olvasó között, de ez a fajta élmény a könyvtárban kinyílik a közösség felé - jegyezte meg.

Elfogadták Debrecen idei költségvetését

Helyi - 2020-02-13

Elfogadta Debrecen közgyűlése - 160,9 milliárd forint mérlegfőösszeggel - a város idei költségvetését csütörtökön.Papp László polgármester (Fidesz-KDNP) előterjesztésében fejlődésközpontú, racionálisan tervezett, stabil, kiegyensúlyozott költségvetésnek nevezte az idei büdzsét, amelynek 78,2 milliárd forint a beruházási főösszege. A kertségek fejlesztésére tervezett 5,3 milliárd forinttal együtt a teljes büdzsé több mint 50 százalékát fordítják fejlesztésekre.

"A gazdaság a városi jólét alapja" - hangoztatta a polgármester, rámutatva: a gazdasági szereplőktől származó helyi iparűzési adóbevétel az idén meghaladja a 20 milliárd forintot. Hozzátette: ez jelentősen növekedni fog a következő években, ha elkészülnek a most folyó ipari beruházások.

Papp László kiemelte: költségvetési hiány nincs, de felvesznek 2,5 milliárd forint fejlesztési hitelt. Ugyanakkor - tette hozzá - jól állnak a 2018-ban felvett 44 milliárdos hitelkeretből igénybe vett 38 milliárd hitel törlesztésével.

Elköszöntek a Koszovóba készülő katonáktól Debrecenben

Helyi - 2020-02-11

Fegyelmezett feladatellátást kért a debreceni főtéren felsorakozó mintegy négyszáz katonától az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a Magyar Honvédség KFOR kontingense 22. váltásának kibocsátó ünnepségén kedden.

"Nem búcsúzunk, csak elköszönünk (...), várjuk vissza önöket szeptemberben" - mondta Szloszjár Balázs a Koszovóba készülő katonák előtt.

A dandártábornok emlékeztetett arra, hogy húsz évvel ezelőtt ugyanerről a helyről indultak először a KFOR misszióba a katonák, akikre most sem vár könnyű feladat a családjuktól távol, de az elmúlt négy hónapban valamennyien megfelelően felkészültek a külföldi szolgálatra.

Szloszjár Balázs a béketámogató feladatokat ellátó katonáknak azt a "feladatot szabta", hogy "magyar katonához, az 5. Bocskai dandár katonájához méltóan, fegyelmezetten hajtsák végre a feladatokat, bizonyítsák be, hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon". Kérte tőlük azt is, hogy a külszolgálatban "figyeljenek oda egymásra, segítsék egymás munkáját