Helyi

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 2153 találatból.

Az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van

Helyi - 2019-04-18

Az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van - mondta az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Debrecenben.

Bagdán Boglárka, a 34. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) agrártudományi szekciójának a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán tartott záróünnepségén örömmel nyugtázta, hogy a mintegy 300 hallgató között a hazaiak mellett Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről érkezett diákok is részt vettek a tudományos munkában, most első alkalommal középiskolások is bekapcsolódtak az agrárszekcióba.

Húsvét - Jellemzően napsütéses, száraz idő várható

Helyi - 2019-04-18

Jellemzően napsütéses, meleg, száraz idő várható a húsvéti hosszú hétvégén - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Bennett-kenguru született a debreceni állatkertben

Helyi - 2019-04-17

Bennett-kenguru született a debreceni állatkertben, a kenguru bébit sajtótájékoztatón mutatta be szerdán az intézmény vezetője. Nagy Gergely Sándor elmondta: a mindössze egy hónapnyi vemhességet követően világra jött Bennett-bébi születése után rögtön anyja erszényébe mászott.

Mára már ki is dugta a fejét és érdeklődően kukucskál édesanyja óvó erszényéből, az újszülött nemét még nem lehet tudni.

Mercedes autóbuszokat adott át az Inter Traction Electrics Kft. a VOLÁN-nak Debrecenben

Helyi - 2019-04-12

A VOLÁN Buszpark Kft. számára készre szerelt 50 Mercedes-Benz Conecto Next Generation városi szóló autóbuszok utolsó ütemben elkészült 17 darabját adták át pénteken Debrecenben, az Inter Traction Electrics Kft. telephelyén.

A VOLÁN Buszpark Kft. 17 milliárd forintot meghaladó értékben összesen 201 darab modern, a mai kor elvárásait is kielégítő autóbusz beszerzésére írt ki nyílt közbeszerzési eljárást 2018 nyarán. A pályázaton sikerrel szerepelt az Inter Traction Electrics Kft. és a Merkantil Bank közös ajánlata, amelynek keretében határidő előtt adták át az 50 Mercedes-buszt.

Debrecen Város Díszpolgára :dr. Barta János professor emeritus

Helyi - 2019-04-11

Dr. Barta János történelem-angol-néprajz szakos diplomája megszerzésétől kezdve 2010-es nyugdíjba vonulásáig a Debreceni Egyetem oktatója volt, 1999-től 2010-ig mint egyetemi tanár. 1987-től 2005-ig tanszékvezető,

1994 és 2002 között a Történelmi Intézet igazgatója volt, s több alkalommal töltött be dékánhelyettesi tisztet. Jelenleg az Egyetemes Történeti Tanszék professor emeritusa. 1999 óta a Magyar Tudományos Akadémia doktora. 19 önálló kötete jelent meg, s részt vett a Debrecen történetéről szóló monográfia megírásában is.

Magyar és egyetemes történeti munkái híven tükrözik és képviselik Debrecen értékeit. Esetében a sikeres tudományos előmenetel példamutató módon egyesült a közéleti szerepvállalással: így például a Történelmi Társulat országos választmányának titkára, az Őrváros Közalapítvány kuratóriumának elnöke volt, s több mint tíz éve a Debreceni Szemle című folyóirat főszerkesztője

Pro Urbe díjas: Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok

Helyi - 2019-04-11

Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok 2016 augusztusától két és fél éven keresztül vezette a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárját. Ezt megelőzően hadműveleti csoportfőnök-helyetteseként, megbízott csoportfőnökként dolgozott.

Vezetése alatt a dandár elismertsége, támogatottsága, kapcsolati rendszere óriási mértékben nőtt, és az egység még inkább része lett Debrecen mindennapjainak.

Az önkormányzattal vállvetve olyan nagyszabású kezdeményezések megvalósítására kerülhetett sor vezetésével, mint például a Debreceni Militárium létrehozása a Honvédtemetőnek és mauzóleumának teljes megújulásával, vagy emléktábla állítása a Visintiniben lévő magyar kápolnánál az első világháborús hősök tiszteletére.

2017-ben az alakulat bekapcsolódott a Múzeumok Éjszakája programsorozatba is, amely ennek révén is az ország egyik legsikeresebb rendezvénye lehetett.

Pro Urbe díjas: Törökné Csécs Lenke táncpedagógus

Helyi - 2019-04-11

Törökné Csécs Lenke táncpedagógus, néptáncos 1969 és 1990 között a Debreceni Népi Együttes utánpótlás-csoportjainak szakmai irányítója volt. Az 1990-ben általa megalapított Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes a város elismert, több nagydíjat és nívódíjat szerzett csoportjává vált.

Néptáncegyütteseivel számos műsort adott bel- és külföldön. Szervező munkájának köszönhetően Béres András Mikepércsi csárdás című koreográfiáját 2009-ben, majd 2018-ban Debrecen főterén – magyar rekordként – több mint 300 táncos táncolta egy helyen, egy időben.

A csapókerti Tűztánc Ifjúsági Táncfesztivál ötletadója, művészeti vezetője, az Országos Karikázó Fesztivál elindítója, szervezője.

Táncpedagógusi tevékenysége mellett szőtteseivel nemzetközi és országos versenyek résztvevője.

Pro Urbe díjas:Varga László volt városfejlesztési főosztályvezető

Helyi - 2019-04-11

Varga László Baján szerzett üzemmérnöki diplomát. 1970-ben a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságnál kezdett dolgozni, majd 1979-ben a debreceni városi tanács hivatalához került, ahol számos pozíciót töltött be. 1989-ben városgazdálkodási szakmérnöki oklevelet szerzett.

1991-től 2014-ben történt nyugdíjba vonulásáig a debreceni polgármesteri hivatalánál látott el vezetői feladatokat, előbb a Beruházási és Üzemeltetési Iroda, majd a Városfejlesztési Főosztály vezetőjeként tevékenykedett.

Elismerések Debrecen Város Napján

Helyi - 2019-04-11

Debrecen Város Napja alkalmából 2019. április 11-én ünnepi közgyűlést tartott Debrecen képviselő testülete. Az eseményen díszpolgári címeket, Pro Urbe és Mecénás díjakat, Sajtódíjat, valamint Kölcsey Ferenc-ösztöndíjat adott át Papp László polgármester.

A Debrecen Város Díszpolgára kitüntető cím adományozásával a közgyűlés kifejezésre juttatja nagyrabecsülését azok iránt, akik a város és lakossága érdekében példamutatóan munkálkodtak. Ezzel ismeri el azok életművét, akik maradandót alkottak, és ezzel hozzájárultak Debrecen szellemi és anyagi gyarapodásához.

A város érdekében kifejtett jelentős tevékenység elismeréseként Pro Urbe kitüntető díj adományozható azon természetes és jogi személynek, közösségnek, aki, illetve amely éveken keresztül munkálkodott a helyi társadalom javára az emberi tevékenység bármely területén.

Bokrétaavató a National Instruments debreceni gyárában

Helyi - 2019-04-10

- Bokrétaavató ünnepséget tartottak szerdán az NI Hungary Kft. debreceni gyárában, miután elérte legmagasabb pontját a vállalat legújabb, negyedik épülete.

Térjáték, táncelőadás, dalárdatalálkozó a hétvégén Debrecenben

Helyi - 2019-04-09

A virágvasárnapot ünnepli, valamint a 170 éve történt Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztására emlékeznek a hétvégén Debrecenben, ahol számos program, köztük térjáték, konferencia, táncelőadás, dalárdatalálkozó is várja az érdeklődőket.

A hit és a nemzet találkozik a hétvégén Debrecenben, amikor ugyanarra a napra esik a virágvasárnap és a trónfosztás évfordulója - fogalmazott Debrecen kulturális alpolgármestere kedden, a rendezvények sajtótájékoztatóján a helyi Kölcsey Központban.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP) emlékeztetett rá, hogy 170 évvel ezelőtt, 1849. április 14-én mondta ki a debreceni országgyűlés a Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztását, amit öt nappal később a Függetlenségi Nyilatkozat kiadásával erősített meg.

Megkezdődött a Magyar Fesztivál Szövetség tavaszi közgyűlése Debrecenben

Helyi - 2019-04-03

A Kárpát-medencei magyar fesztiválok helyzetét tekintik át egyebek között a 228 tagot tömörítő Magyar Fesztivál Szövetség kétnapos tavaszi közgyűlésén és konferenciáján, amely szerdán kezdődött meg a debreceni Kölcsey Központban.

Koreográfusversennyel emlékeznek Béres András néprajzkutatóra Debrecenben

Helyi - 2019-04-03

Koreográfusversennyel emlékeznek szombaton Debrecenben Béres András néprajzkutatóra, a Debreceni Népi Együttes alapítójára - tájékoztatta szerkesztőségünket az esemény fővédnöke.

Béres Zsuzsa felidézte, hogy a néprajzkutató emléke előtt 2018-ban, születésének kilencvenedik, halálának huszonötödik évfordulóján egész éves, teljes munkásságát felidéző programsorozattal tisztelegtek. Az I. Béres András Koreográfusverseny, amelyet hagyományteremtő szándékkal rendeznek meg, méltó folytatása az emlékévnek - tette hozzá.

Ismét lesz Debrecenben Hajdúép és Energoexpo

Helyi - 2019-04-02

Ismét lesz Debrecenben építőipari és energetikai szakkiállítás, a 17. Hajdúép és a 13. Energoexpo kiállításokat április 12-14. között rendezik meg a helyi Főnix csarnokban - jelentették be a szervezők kedden Debrecenben sajtótájékoztatón.

Vaszkó László vásárigazgató elmondta: 60 kiállító várja majd jelentős kedvezményekkel az otthonuk megépítésén, vagy felújításán dolgozó családokat az idei rendezvényen, amelyre háromezer látogatót várnak.

Az építőipar és a lakberendezés teljes termékskáláját a "betontól a függönyökig" bemutató kiállításon alternatív energetikai megoldásokkal is találkoznak majd a vásárlátogatók - tette hozzá.

Nobel-díjas biokémikusé az uDEsia-díj

Helyi - 2019-03-29

Arieh Warshel világhírű biokémikus az első, akinek University of Debrecen Science Impact Award (uDEsia) díjat adományozott a Debreceni Egyetem.

A Debreceni Egyetem Szenátusa által tavaly alapított uDEsia-díj olyan kutatóknak adományozható, akik Nobel-díjban vagy azzal azonos értékű elismerésben részesültek, az egyetem kutatóival és kutatói közösségeivel tudományos együttműködést alakítottak ki bármely, az egyetemen jelen lévő kutatási területen

A minősített európai fesztiválok közé került a debreceni Campus

Helyi - 2019-03-28

Ismét beválasztotta a minősített európai fesztiválok közé a Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) európai fesztiválszövetség a debreceni Campust - közölte a fesztivál sajtófőnöke csütörtökön.

Bakó Csaba közleménye szerint az idei 12. Campus helyszínén, a debreceni Nagyerdőben július 17-től négy napon át összesen csaknem 70 helyszínen lesznek programok.

A zenei programkínálatban a korábban bejelentett nevek, például a Limp Bizkit és Alan Walker mellett Willy William és a Delinquent Habits, valamint Nora En Pure is szerepel. A hazai mezőnyből pedig már biztosan jelen lesz az idén 30 éves Tankcsapda, a 15 éves jubileumát ünneplő Halott Pénz és Road, Majka, a Kowalsky meg a Vega, a Quimby, Rúzsa Magdolna, a Punnany Massif, Horváth Tamás, a Bagossy Brothers Company és fellép majd a Nagy-Szín-Pad! Tehetségmutató nyolc résztvevője is

Átadták az E.ON legnagyobb áramhálózati beruházását Debrecenben

Helyi - 2019-03-28

Elkészült az E.ON eddigi legnagyobb magyarországi zöldmezős áramhálózati beruházása, az ötmilliárd forintból megépített transzformátorállomást, és a hozzá kapcsolódó vezetékeket csütörtökön adták át a debreceni déli ipari övezetben.

Kiss Attila, az E.ON elnök-vezérigazgatója kiemelte: egy nagyobb magyarországi város áramellátására alkalmas állomás elsődlegesen az ipari park üzembiztonságát garantálja, de a kapcsolódó beruházásokkal jelentősen javítja a lakosság és a térségben található vállalkozások villamosenergia-ellátását is.

A debreceni beruházásnál innovatív, új megoldásokat alkalmaztak, "tiszta, okos és megfizethető" az új rendszer - hangsúlyozta a vezérigazgató hozzátéve, hogy az 58 MVA (megavolt amper) teljesítményű állomás átadásával csaknem másfélszeresére nőtt Debrecen eddigi 120 MVA teljesítményű kapacitás.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere hozzátette: a repülőtér melletti déli ipari övezetbe betelepülő vállalkozások a következő tíz évben 10-15 ezer új munkahelyet teremtenek.

Gyűrűsfarkú makik születtek a debreceni állatkertben

Helyi - 2019-03-27

- Három gyűrűsfarkú makival gazdagodott a debreceni állatkert: március 19-én egy, 23-án pedig ikermakibébik születtek a nagyerdőben.A jelenleg körülbelül 80 grammos csöppségek több mint 4 hónapos vemhesség után látták meg a napvilágot. Az életerős kicsik tapasztalt anyjuk szőrébe kapaszkodva töltik mindennapjaikat.

Az eredetileg Madagaszkár szigetén őshonos gyűrűsfarkú makik számát főként élőhelyük rohamos zsugorodása veszélyezteti, ezért állományuk jelentősen megcsappant.

Bemutatkozó látogatást tett India nagykövete Debrecenben

Helyi - 2019-03-26

India nagykövete, Kumar Tuhin látogatott Debrecenbe, ahol fogadta őt Papp László polgármester 2019. március 26-án. A tanácskozáson gazdasági, oktatási és turisztikai együttműködésről volt szó.

Kumar Tuhin 2018 decembere óta India magyarországi nagykövete. A diplomata első alkalommal látogatott Debrecenbe. Papp László polgármester a találkozón bemutatta a város gazdasági, oktatási és turisztikai lehetőségeit, különös tekintettel az ipari parkok fejlesztésére, a Debreceni Nemzetközi Iskolára és a Debreceni Nemzetközi Repülőtérre.

Debrecen is csatlakozik az Irodalom éjszakájához

Helyi - 2019-03-24

Idén Debrecen is csatlakozik az Irodalom éjszakája programsorozathoz, amelynek során a budapesti Radnóti Színház és a debreceni Csokonai Színház színészei olvasnak fel huszonkét ország irodalmából március 28-án Terézváros és Debrecen rendhagyó helyszínein.