Jogtudor

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 1728 találatból.

Párizsi vérengzés - Megkezdődik szerdán a történelminek ígérkező per

Jogtudor - 2020-09-02

Megkezdődik szerdán a párizsi esküdtszéken a franciaországi dzsihadista merényletsorozat nyitányát jelentő, 2015 januárjában elkövetett, tizenhét halálos áldozatot követelő párizsi támadások pere, amelyet a terrorellenes ügyészség kérésére filmre rögzítenek.

A november 10-ig tartó tárgyalás rögzítése kivételes alkalom, ugyanis Franciaországban tilos felvételeket készíteni a bírósági eljárásokról. A kivétel azért engedélyezett, mert a per különleges jelentőséggel bír az igazságszolgáltatás történelmi archívuma számára.

2015. január 7-én két francia dzsihadista hatolt be a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségébe, ahol tizenkét embert megöltek és tizenegyet megsebesítettek. Az alig két percig tartó vérengzésben 34 lövéssel a lap hét legfőbb karikaturistáját, köztük a főszerkesztő Charb-t is kivégezték.

Embercsempész bűnszervezet ellen emelt vádat az ügyészség

Jogtudor - 2020-08-31

Vádat emeltek tizennégy ember ellen, aki Romániából csempészett embereket Magyarországon keresztül - közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn.

Szigorítja a foglalási szabályokat az Airbnb

Jogtudor - 2020-08-24

Szigorítja a foglalási szabályokat az Airbnb: ezentúl nem lehet partikat szervezni az online szállásközvetítő platformon foglalt szállások egyikében sem, és legfeljebb 16-an bérelhetnek ki együtt egy ingatlant. A rendelkezés visszavonásig érvényes.

Kétkilónyi kábítószert foglaltak le a rendőrök Budapesten

Jogtudor - 2020-08-06

Másfél kilogramm amfetamint és félkilónyi kábítószergyanús tablettát foglaltak le a rendőrök a főváros XIV. kerületében - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu honlapon.

Vádat emeltek egy házaspár ellen lányaik bántalmazása miatt Győrben

Jogtudor - 2020-08-05

Vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség egy házaspár ellen négy lányuk bántalmazása, veszélyeztetése, valamint szexuális erőszak miatt.

A vádirat szerint a férfit kiskorú négyrendbeli veszélyeztetésével, szexuális erőszakkal, szexuális kényszerítéssel, a személyi szabadság kétrendbeli megsértésével, négyrendbeli bántalmazással és becsületsértéssel elkövetett kapcsolati erőszakkal vádolják, felesége ellen kiskorú négyrendbeli veszélyeztetése a vád.

Az ügyészség 18 év fegyházat kér egy rablóra, aki egyik áldozata halálát okozta

Jogtudor - 2020-08-04

Tizennyolc év fegyházat kér kiszabni az ügyészség egy rablóra, akinek elkábított áldozatai közül az egyik meghalt. Az indítvány arra az esetre vonatkozik, ha a vádlott beismeri tettét és lemond a tárgyalásról.

Súlyosítást kér az ügyészség a Szigeten lebukott holland drogkereskedők ügyében

Jogtudor - 2020-08-03

A Fővárosi Fellebviteli Főügyészség kényszerintézkedés és a kiszabott büntetés súlyosbítását kezdeményezte a tavalyi Sziget Fesztiválon lebukott két holland drogkereskedő ügyében.

Felidézték: áprilisban emeltek vádat a holland állampolgárok ellen, akik tavaly augusztusban jelentős mennyiségű kábítószert hoztak Magyarországra, hogy a fesztiválon értékesítsék, de tetten érték őket

A Fővárosi Törvényszék június végén kihirdetett elsőfokú ítéletében a hollandokat bűnösnek mondta ki jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, és 5 év szabadságvesztésre, valamint 4 év Magyarországról történő kiutasításra ítélte őket.

Vádat emeltek egy 38 millió forintot zsákmányoló széftolvaj ellen

Jogtudor - 2020-07-29

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki bűntársaival két kecskeméti céghez betörve több mint 38 millió forintot lopott el - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerdán

Több mint másfél milliárd forintnyi áfát csalt el egy bűnszervezet

Jogtudor - 2020-07-27

Mintegy 1,6 milliárd forintnyi kárt okozott a költségvetésnek egy bűnszervezet, amely az általános forgalmi adó megfizetése nélkül értékesített műszaki cikkeket belföldön - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség hétfőn.

Letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Kúria egy korrupt sebészt

Jogtudor - 2020-07-23

Két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Kúria egy korrupt sebészt, akit három évre a közügyektől, valamint az orvosi foglalkozás végzésétől is eltiltott - tájékoztatta az MTI-t a fővárosi főügyész csütörtökön.

Ibolya Tibor közleményében azt írta: a doktor 2009 és 2013 között dolgozott egy budapesti kórházban ortopéd sebészfőorvosként, műtéti beavatkozásokat is végzett. Jövedelmének kiegészítése érdekében több betegétől is - az egyébként a társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügyi ellátásért - jogosulatlanul pénzt kért, vagy az általuk önként felajánlott hálapénzt kevesellve nagyobb összeget kért.

A fiatalkorú vádlottak édességért, cigarettáért és pár ezer forintért verték agyon a sértettet

Jogtudor - 2020-07-21

A Debreceni Törvényszék 2020. július 21-én ítéletet hirdetett annak a hét fiatalkorú vádlottnak az ügyében, akik kiraboltak és súlyosan bántalmaztak egy hajdúhadházi idős férfit, aki belehalt sérüléseibe.

A törvényszék az elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki bűnsegédként elkövetett rablás bűntett kísérletében, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében, társtettesként nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, társtettesként elkövetett rablás bűntettében és társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében. Ezért őt halmazati büntetésül 12 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az uniós bíróság érvénytelenítette az Egyesült Államokkal kötött, személyes adatok átadásáról szóló megállapodást

Jogtudor - 2020-07-16

- Az Európai Unió Bírósága érvénytelenítette csütörtökön az EU és az Egyesült Államok között létrejött, a személyes adatok továbbítását lehetővé tevő adatvédelmi megállapodást.

A Facebook közösségi portált érintő ítéletében a luxembourgi székhelyű uniós bíróság kimondta, hogy a nemzeti törvényhozóknak szigorúbb intézkedéseket kell tenniük a felhasználói adatok továbbítása terén a magánélet védelme érdekében.

A bírák aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az úgynevezett adatvédelmi pajzs rendelkezései alapján továbbított adatok "nem korlátozódnak a feltétlenül szükséges információkra" az uniós állampolgárok adatainak amerikai feldolgozásakor

Több mint kétszázmillió forintot zsákmányoló bűnszövetség ellen emeltek vádat Kecskeméten

Jogtudor - 2020-07-15

Többrendbeli minősített lopás miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség hét Pest megyei férfi ellen, akik sorozatos betörésekkel több mint 215 millió forintot zsákmányoltak - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerdán.

Már lehet jogegységi panaszt benyújtani a Kúriához

Jogtudor - 2020-07-10

Jogegységi panaszt nyújthatnak be a Kúriához a peres felek, ezzel kikényszeríthetővé válik, hogy a bíróságok ugyanolyan jogkérdéseket ugyanúgy bíráljanak el.

A július 1-jétől működő jogintézményről Patyi András, a jogegységipanasz-eljárások előkészítésével megbízott kúriai tanácselnök emlékeztetett: jogegységi eljárást korábban csak meghatározott bírósági vezetők kezdeményezhettek, a peres felek nem. Az új jogintézménnyel az ügyben érintetteknek is lehetőségük van arra, hogy kikényszerítsék a Kúria jogegységesítő döntését.

Hét év börtönt kapott húszkilónyi drog elrejtéséért egy külföldi kamionos

Jogtudor - 2020-07-07

- Hét év börtönre ítéltek kábítószer birtoklásáért egy horvát-szerb állampolgárságú kamionsofőrt, aki csaknem húszkilónyi marihuánát rejtett el járműve fülkéjében. A Kecskeméti Törvényszék ítélete nem jogerős.

Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték a szigetszentmiklósi gyilkosság elkövetőjét

Jogtudor - 2020-07-03

Nem jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék pénteken azt a férfit, aki megütött, és késsel több helyen megszúrt egy nőt, majd élve eltemette 2017 áprilisában

ITM - Törvénymódosítás: büntetett előéletűek nem vezethetnek taxit

Jogtudor - 2020-07-03

- Tizenhárom közlekedési törvényt módosított pénteki döntésével az Országgyűlés. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kezdeményezett változtatások egyebek mellett lehetővé teszik a büntetett előéletű taxisok kiszűrését a piac tisztítása, az utasok védelme érdekében.

Jogerősen 15 év szabadságvesztést kapott a sólyi gyermekgyilkos

Jogtudor - 2020-07-02

Jogerősen 15 év szabadságvesztésre ítélte a Győri Ítélőtábla csütörtökön azt a fiatalkorú fiút, aki 2018 májusában megölt egy nyolcéves kislányt Sóly határában - közölte a táblabíróság szóvivője.

A fiút aljas indokból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek.

Ferenczy Tamás szóvivő elmondta: a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla a zárt ülésen meghozott határozattal helybenhagyta az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék ez év februári ítéletét, amely a fiatalkorúakkal szemben maximálisan kiszabható időtartamú büntetést szabott ki.

A vádirati tényállás szerint a fiatalkorú a sólyi futballpályán ismerte meg a 8 éves kislányt és bátyját. Többször találkoztak, a vádlottban vonzalom alakult ki a kislány iránt. 2018. május 18-án késő délután a fiú elcsalta a lakóhelyéről a kislányt játszani az úgynevezett papírmalom romjaihoz.

Hollandiában bujkáló magyar kábítószer-kereskedőt fogtak el a rendőrök

Jogtudor - 2020-07-01

Hollandiában bujkáló magyar kábítószer-kereskedőt fogtak el a rendőrök - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint a kábítószer-kereskedő a társaival korábban 150 millió forint értékű droggal és 56 millió forint értékű hamis 500 euróssal üzletelt.

Életfogytiglanra ítélték az óbudai óvónő gyilkosát

Jogtudor - 2020-06-29

Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla azt a 69 éves férfit, aki előre kitervelten, több lövéssel végzett egy óbudai óvónővel még 2018 novemberében - közölte Dávid Lajos megbízott fellebbviteli főügyészhelyettes hétfőn .Közleményében azt írta a még pénteken született ítéletről, hogy az ítélőtábla megváltoztatta a Fővárosi Törvényszék 2019 decemberében meghozott döntését, amelyben 20 év fegyházbüntetést róttak ki az elkövetőre. Ez ellen a döntés ellen érvelt eredményesen a fellebbviteli főügyész - tette hozzá.

A másodfokú bíróság döntése értelmében az elkövető 25 év elteltével, 92 évesen kerülhet legkorábban feltételes szabadságra.