Jogtudor

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 1765 találatból.

Uniós bíróság: nem tiltható meg a kenderből készített kannabidiol tagállamok közötti forgalmazása

Jogtudor - 2020-11-19

Nem tiltható meg a jogszerűen termesztett, az elektromos cigarettapatronok töltésére készített kannabidiol (CBD) uniós tagállamok közötti forgalmazása, ha azt a kendernövény egészéből, és nem csak rostjaiból és magjaiból vonták ki - közölte döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Börtönre ítélték Ivo Sanader volt horvát kormányfőt a Fimi Mediához kapcsolódó korrupciós ügyben

Jogtudor - 2020-11-13

Nem jogerősen nyolc év börtönre ítélte egy horvát bíróság Ivo Sanader volt kormányfőt a Fimi Mediához kapcsolódó korrupciós ügyben, az előzetes letartóztatás ideje beleszámít a kiszabott szabadságvesztés-büntetésbe - közölte az N1 horvát hírcsatorna pénteken.

SZFE - A Fővárosi Ítélőtábla új eljárást rendelt el a dolgozók sztrájkja ügyében

Jogtudor - 2020-11-11

- A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú határozatában új eljárásra utasította a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói sztrájkja ügyében a Fővárosi Törvényszéket - közölte az SZFE vezetése szerdán az egyetem honlapján.

Hajduhadházi emberölés-14 év az elsőrendű vádlottnak

Jogtudor - 2020-11-10

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a fiatalok rendszeresen jártak a sértetthez, akiről Hajdúhadházon köztudomású volt, hogy otthonában nagyobb mennyiségű élelmiszert, édességet és cigarettát tart, amit egy kis haszonnal tovább értékesített. I. és II.r. vádlott 2019 májusában megbeszélték, hogy kicsalják a férfit a házából, majd leütik őt és édességet, pénzt lopnak tőle. A sértett feleségéről tudták, hogy mozgáskorlátozott, őt nem akarták bántani.

A két fiú elindult a sértetthez, ahová teleszkópos vasrudat, maszkot és kesztyűket is vittek. Ezeket elrejtették, majd elmentek a játszótérre és várták, hogy besötétedjen. Este egyikük vásárlási szándékkal becsengetett a sértetthez, míg társa ezalatt az idő alatt beugrott a kerítésen. Az idős férfi a csengetésre kiment a kapuhoz, a ház oldalánál megbújó fiú pedig amikor a sértettet meglátta, egy vasrúddal fejbe vágta.

Amerikai elnökválasztás - El kell különíteni a késve érkezett szavazatokat Pennsylvaniában

Jogtudor - 2020-11-07

- Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik bírája elrendelte, hogy Pennsylvania államban különítsék el a késve érkezett levélszavazatokat a többi vokstól.

A konzervatív Samuel Alito bíró elutasította azt a keresetet, amelyben a pennsylvaniai republikánusok azt kérték, hogy a késve érkezett szavazatokat egyáltalán ne vegyék figyelembe a voksok összesítésekor. Elrendelte ugyanakkor, hogy a választás napján este nyolc óra után beérkezett voksokat különítsék el, és tegyék félre. A bíró nem döntött arról, hogy mi lesz ezekkel a szavazócédulákkal a későbbiekben.

Hat és fél év fegyházra ítéltek egy drogkereskedőt Szekszárdon

Jogtudor - 2020-11-06

Hat és fél év fegyházbüntetésre ítélt a Szekszárdi Törvényszék nem jogerősen egy bonyhádi férfit kábítószer-kereskedelem és bódult állapotban elkövetett járművezetés miatt

Koronavírus - Megjelentek a további védelmi intézkedésekről szóló részletszabályok

Jogtudor - 2020-11-04

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően szerdától életbe lépett a rendkívüli jogrend. Megjelentek a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek.

A kormány a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

A koronavírus-világjárvány következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelölte ki a kormány, és rögzítették azt is, hogy a kormány a veszélyhelyzet fennállásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja. A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet november 4-én, szerdán lépett hatályba

Öt év börtönbüntetést kapott egy férfi, aki drog hatása alatt halálos balesetet okozott

Jogtudor - 2020-11-02

Halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt, mint visszaesőt, öt év börtönbüntetésre és nyolc év járművezetéstől eltiltásra ítélt első fokon a Győri Járásbíróság egy férfit, aki tavaly februárban balesetet okozott és két utasa meghalt.

Ismét a kata feltételeinek módosítását kérik vállalkozói érdekképviseletek

Jogtudor - 2020-10-30

Nagy Elek, a BKIK elnöke levélben kérte Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökét: járjon el az MKIK alapszabálya szerint és hívja össze a szervezet elnökségét, hogy határozatot hozzanak a kata szabályozásának ügyében.

Az országos kamara alapszabálya ugyanis előírja, hogy elnökségi állásfoglalás szükséges, ha a kamara a gazdaság egészét, vagy a vállalkozók széles körét érintő jelentős ügyben alakít ki véleményt.

Parragh László MKIK elnök ezzel szemben nem kérte az elnökség állásfoglalását javaslata benyújtásakor, ezzel pedig megsértette az alapszabályt, amivel súlyosan csorbítja a kamarai rendszer hitelességét - írták.

A BKIK ugyanakkor az MKIK elnökségi döntésének hiányában is javasolja a kata szabályok újragondolását és több más vállalkozói érdekképviselet támogatásával arra kéri a törvényalkotót, hogy az MKIK elnökének nem szabályszerű eljárása ellenére fontolja meg a BKIK 7+1 pontos javaslatát, amelyik mind a vállalkozók, mind a kormány igényeit kielégíthetik.

Magyar Nemzet - Egyelőre nincs javaslat a jövő évi minimálbérre

Jogtudor - 2020-10-29

- A járvány miatt szinte biztos, hogy csak a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum összegéről tárgyalnak az idén a szociális partnerek. A szakszervezetek és a munkáltatói képviseletek is óvatosak, konkrét javaslat egyelőre nincs - írta a Magyar Nemzet csütörtökön.


Tizenhárom év után ítélték el a szlovák rablót

Jogtudor - 2020-10-28

Az ügyészi indítványt elfogadva jogerősen 3 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte a Tapolcai Járásbíróság azt a szlovák férfit, aki még 2007 nyarán rabolt ki társával egy ábrahámhegyi utazási irodát - közölte a Veszprém Megyei Főügyészség szerdán az MTI-vel.

Akadémiai dolgozók kifogásolják a kutatók jogállását módosító törvényjavaslatot

Jogtudor - 2020-10-28

- Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) szerint a kutatók jogállásának megváltoztatását célzó törvényjavaslattal az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ismét nekimegy a kutatóhálózatnak, és meg kívánja fosztani közalkalmazotti státuszuktól a kutatóintézetek dolgozóit anélkül, hogy erről velük egyeztetett volna.

Az Országgyűlésnek kedden benyújtott törvényjavaslat célja az ITM közleménye szerint a Munka törvénykönyve szerinti, rugalmasabb bérezést lehetővé tévő új jogállás bevezetése az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) dolgozói számára.

PM: az Országgyűlés előtt az új NAV-törvény

Jogtudor - 2020-10-27

Az új NAV-törvénnyel az EU egyik legversenyképesebb hivatalává válhat a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a Pénzügyminisztérium, miután benyújtották a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek kedden.

Előkészítő ülésen született ítélet egy halálos közlekedési baleset ügyében

Jogtudor - 2020-10-22

- A Hajdúszoboszlói Járásbíróság csütörtöki előkészítő ülésén 6 hónap fogházbüntetésre ítélte azt a vádlottat, aki Nádudvaron halálos közlekedési balesetet okozott - közölte a Debreceni Törvényszék.

A bíróság az ítélet végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, illetve 2 évre eltiltotta a járművezetéstől a vádlottat.

Életfogytiglanra ítélték a hódmezővásárhelyi kettős emberölés elkövetőjét

Jogtudor - 2020-10-21

Első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék azt a férfit, aki brutálisan meggyilkolta élettársa szüleit 2018-ban Hódmezővásárhelyen.

OLAF-ajánlás alapján emelt vádat az ügyészség

Jogtudor - 2020-10-20

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján emelt vádat a Fővárosi Főügyészség négy férfi ellen, aki túlszámlázással több mint 536 millió forintos kárt okozott játszóterek felújítására szolgáló uniós támogatások felhasználása során.

A bűnügyben a Fővárosi Főügyészség uniós támogatás és magyar költségvetési forrás jogosulatlan igénybevétele miatt nyújtott be vádiratot, és indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottakat letöltendő börtönbüntetésre - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

GVH: versenyfelügyeleti eljárás indult a magyar cementpiac három szereplőjével szemben

Jogtudor - 2020-10-16

- A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a magyarországi cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt - közölte a hivatal pénteken.

Hét év fegyházra ítéltek egy idős nőt Debrecenben kirabló férfit

Jogtudor - 2020-10-15

Hét év fegyházbüntetésre ítélt a Debreceni Járásbíróság csütörtökön egy 27 éves berekböszörményi férfit, aki kirabolt egy idős asszonyt, majd a zsákmányolt táskát a benne lévő mintegy hárommillió forinttal együtt kidobta, mert azt hitte, üres.

Jogerősen életfogytiglanit kapott egy idős nő gyilkosa Pécsen

Jogtudor - 2020-10-13

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt kedden jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték azt a férfit, aki megölt és kirabolt egy idős nőt 2014 nyarán a baranyai megyeszékhelyen.

Öt évre ítélték a gyerekeit terrorizáló mezőberényi férfit

Jogtudor - 2020-10-12

- Öt év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte a Békési Járásbíróság azt a mezőberényi férfit, aki válogatott módon terrorizálta 3 és 7 éves fiúgyermekeit és feleségét. Az ítélet nem jogerős.

A Békés Megyei Főügyészség hétfőn közleményben tudatta: a házaspárnak hat kiskorú gyermeke van, közülük ötöt a hatóságok kiemeltek a családból. Ugyanakkor engedélyezték számukra, hogy a gyerekeket meghatározott időszakra magukhoz vegyék, így 2020. január 5-e és 31-e között a 3 és a 7 éves fiúgyermekek a házaspár mezőberényi otthonában tartózkodtak.