Jogtudor

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 1506 találatból.

Ab: a jogorvoslat során a jogsérelemnek érdemben orvosolhatónak kell lennie

Jogtudor - 2019-03-26

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden közzétett határozatával a hatékony bírói jogvédelem biztosítása érdekében megtiltotta a családtámogatási törvény egyik rendelkezésének alkalmazását.

M1: tagadta bűnösségét a terrorizmussal gyanúsított szír férfi

Jogtudor - 2019-03-24

Végig tagadta bűnösségét Kelen László az M1 s híradójában úgy fogalmazott: "elég súlyos terrorista váddal illetik" ügyfelét. Azt mondta: a bizonyítékokat még ellenőrizni kell.A vád alapját több titkosszolgálati forrásból származó információ adja, ügyfele viszont kiáll az ártatlansága mellett - közölte az ügyvéd.


Vádat emeltek egy recepcióst 18 éve megkéselő férfi ellen

Jogtudor - 2019-03-21

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki egy XII. kerületi szállodában késsel életveszélyesen megsebesítette a recepcióst még 2001-ben; a vádlottat tavaly júniusban Mexikóban fogták el - közölte a fővárosi főügyész csütörtökön.

Súlyosbította Radovan Karadzic ítéletét az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa

Jogtudor - 2019-03-20

Jogerősen életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtotta Radovan Karadzic egykori boszniai szerb elnököt szerdán az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT), súlyosbítva a háborús bűnök miatt első fokon kiszabott ítéletet.

EP-választás - Az EU új szabályokat fogadott el a személyes adatokkal való visszaélés megelőzésére

Jogtudor - 2019-03-19

Az Európai Unió tanácsa új szabályokat fogadott el annak érdekében, hogy az európai politikai pártok ne tudjanak visszaélni a személyes adatokkal az EP-választások során - közölte az uniós tanács kedden.

Az új szabályok az európai politikai pártok és alapítványok jogállásáról és finanszírozásáról szóló, 2014-es rendelet módosításával lépnek életbe, és lehetővé teszik majd a pénzügyi szankciók alkalmazását azokkal az európai politikai pártokkal és alapítványokkal szemben, amelyek az adatvédelmi szabályok megsértésével szerzett előnyöket kihasználva szándékosan befolyásolják vagy megkísérlik befolyásolni az EP-választások kimenetelét.

Velencei Bizottság: a közigazgatási bírósági törvények nélkülözik a hatékony fékeket és ellensúlyokat

Jogtudor - 2019-03-15

Nélkülözik a hatékony fékeket és ellensúlyokat a közigazgatási bíróságokról szóló magyar törvények - mondta ki pénteken elfogadott állásfoglalásában a Velencei Bizottság.

Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete mindenekelőtt elismerte, hogy az államoknak szuverén joguk a terület szabályozása, az ilyen különálló bírósági rendszer kialakítása.

Devizahitelek - Uniós bíróság: visszamenőleg is megsemmisíthető a tisztességtelen feltételeket tartalmazó devizahitel

Jogtudor - 2019-03-14

- Az uniós joggal ellentétesek azok a magyar jogszabályok, amelyek nem teszik lehetővé, hogy visszamenőleges hatállyal megsemmisítsék az árfolyamkockázattal kapcsolatos tisztességtelen szerződési feltételt tartalmazó devizaalapú kölcsönszerződéseket - közölte döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Opten: már több mint 54 ezer személyt tiltottak el a cégügyektől

Jogtudor - 2019-03-13

Tovább emelkedett a cégvezetéstől eltiltott magánszemélyek száma, tavaly 13 020 magánszemélyt tiltottak el, így már 54 406-an állnak eltiltás alatt - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

A Nébih illegális sertéstelepre bukkant Pest megyében

Jogtudor - 2019-03-13

- Ötvenöt illegálisan tartott sertést találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei az egyik Pest megyei állattartó telepen, amely többszörösen megsértette a jogszabályi előírásokat - közölte a Nébih szerdán .

Teréz körúti robbantás - Jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélték a vádlottat

Jogtudor - 2019-03-12

Életfogytiglani fegyházra ítélte a két rendőrt életveszélyesen megsebesítő Teréz körúti robbantás vádlottját többszörösen minősített emberölés és terrorcselekmény miatt a Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében. A férfi - az elsőfokú ítéletben meghatározott 25 év helyett - a leghamarabb 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A Kúria vizsgálja a keresetlevelek visszautasításának gyakorlatát

Jogtudor - 2019-03-10

- A Kúria a napokban kezdi el vizsgálni a keresetlevelek visszautasításának, befogadásának gyakorlatát - mondta el egy háttérbeszélgetésen Orosz Árpád, a legfelsőbb bírói fórum tanácselnöke.

Húsforgalmazókat ítéltek börtönbüntetésre Székesfehérváron

Jogtudor - 2019-03-08

- Húsforgalmazókat ítélt el pénteken, első fokon a Székesfehérvári Járásbíróság, mert 2012-2014-ben emberi fogyasztásra alkalmatlan hústermékeket hoztak forgalomba; két vádlott letöltendő börtönbüntetést kapott.

Ab: alkotmányos kötelezettség a hatósági döntések indokolása

Jogtudor - 2019-03-07

A hatósági döntések indokolása alkotmányos kötelezettség - mondta ki egy kormányrendelet kapcsán az Alkotmánybíróság (Ab) csütörtökön közzétett határozatában.

Az Ab megsemmisítette a haditechnikai tevékenység engedélyezéséről szóló kormányrendeletnek azt a részét, amely egyes esetekben lehetővé tette, hogy a hatóság döntésében teljes egészében mellőzze az indokolást. A megsemmisített rendelkezés már a folyamatban lévő ügyekben sem alkalmazható.

Börtönre ítélték a halálos balesetet okozó cserbenhagyót Zalaegerszegen

Jogtudor - 2019-03-06

Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélete az ittasan cserbenhagyásos halálos balesetet okozó férfit a Zalaegerszegi Törvényszék.

A vádlott 2017 januárjában egy esti italozást követően egy másik autó rendszámával felszerelt, műszaki hibás terepjáróval indult haza. A késő esti órákban két zalai községet összekötő földúton elgázolt két egymás mögött haladó gyalogost (akikkel korábban együtt italozott), majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott.

Quaestor - Ügyészség: vádkiterjesztés Budapesten, ügyegyesítés Soltvadkerten

Jogtudor - 2019-03-05

A Quaestor-ügyben a Fővárosi Főügyészség kiterjesztette a vádat egy közel 1,3 milliárd forintos sikkasztási cselekményre, a soltvadkerti ügyrészben emellett megtörtént a korábbi ügyészi indítvány szerinti ügyegyesítés.

Kilenc és fél évre ítéltek egy budapesti fiút, mert megölte volt barátnőjét

Jogtudor - 2019-03-04

Aljas indokkal elkövetett emberölés bűntette miatt jogerősen 9 év 6 hónap - fiatalkorúak börtönében végrehajtandó - szabadságvesztésre ítélték azt a fiút, aki tavaly januárban megölte volt barátnőjét Budapesten, egy Újlak utcai házban.Az új büntetőeljárási törvény által bevezetett szabályokat alkalmazta a bíróság. A vádlott az előkészítő ülésen beismerte tettét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróság pedig - elfogadva a fiatalember nyilatkozatát - nyomban ítéletet hirdetett

Szakértő: a hozzátartozók adatszolgáltatása gyorsíthatja a hagyatéki ügyeket

Jogtudor - 2019-03-03

Hagyatéki ügyekben az adatok összegyűjtése nem a hatóságok feladata, a hozzátartozók a hagyatékkal és az örökösökkel kapcsolatos információk átadásával jelentősen gyorsíthatják az eljárásokat - erről beszélt Böröcz Helga közjegyző az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Évente mintegy 120 ezer hagyatéki ügy indul az országban, ezek 90 százaléka fél éven belül lezárul, ám a fennmaradó 10 százalék akár egy évnél is tovább eltarthat. Ebben közrejátszik az is, hogy az örökösök azt hiszik: a hagyatéki ügyekben eljáró önkormányzat, jegyző, illetve közjegyző dolga a szükséges adatok felderítése, összegyűjtése, holott ez nem hatósági feladat.

Két évvel ezelőtti gyilkossággal gyanúsítanak egy szegedi nőt

Jogtudor - 2019-02-27

Két évvel ezelőtti gyilkossággal gyanúsítanak egy szegedi nőt, aki egykori barátnőjét fojtotta meg, a holttestet az áldozat házának kertjében elásta, majd csaknem egy évig élt az ingatlanban

Az Európai Bíróság négy spanyol futballklubnál törölte az állami támogatások megtérítését előíró döntést

Jogtudor - 2019-02-26

Négy spanyol futballklub, köztük az FC Barcelona és a Real Madrid esetében is érvénytelenítette a tiltottnak minősített állami támogatások visszafizettetését előíró korábbi döntést kedden az Európai Bíróság.

Az Európai Bizottság 2006-ban több tízmillió euró megtéríttetésére kötelezte Spanyolországot hét futballklubbal szemben, amelyek a brüsszeli testület álláspontja szerint tisztességtelen előnyhöz jutottak az uniós szabályokkal összeegyeztethetetlen állami támogatások miatt.

EY: a cégek ötöde szerint lehetetlen megfelelni az uniós adatvédelmi előírásoknak

Jogtudor - 2019-02-25

A cégek ötöde szerint lehetetlen megfelelni az európai általános adatvédelmi rendelet, a GDPR követelményeinek - tájékoztatott az EY és az International Association of Privacy Professionals 550 biztonságtechnikai szakértő megkérdezésével készített nemzetközi kutatásának eredményéről hétfőn.