Jogtudor

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 1404 találatból.

A Nemzetközi Bíróság elrendelte az Iránt sújtó amerikai szankciók egy részének feloldását

Jogtudor - 2018-10-03

A hágai Nemzetközi Bíróság elrendelte a humanitárius segélyezést és a polgári repülésbiztonságot érintő, Iránnal szembeni amerikai szankciók feloldását.

Börtön- és pénzbüntetésre ítélték egy kétmilliárd forintos csalás vádlottjait Szekszárdon

Jogtudor - 2018-10-02

Két ügyvédet börtön-, társukat pénzbüntetésre ítélte kedden első fokon a Szekszárdi Törvényszék kétmilliárd forint kárt okozó csalás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt.

Tizennyolc év fegyházra ítéltek egy gyerekekkel erőszakoskodó férfit Zalában

Jogtudor - 2018-10-01

- Két kislány ellen elkövetett szexuális erőszak és szexuális kényszerítés miatt 18 év fegyházbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Törvényszék egy többszörösen visszaeső férfit. Az ítélet nem jogerős.

A kiskorúakra tekintettel mindvégig zárt tárgyalás keretében zajló eljárás végén hétfőn csak az ítélethirdetés volt nyilvános, az indoklás már szintén zárt ajtók mögött hangzott el.

Jogszabályváltozások - Életbe lép az új gyülekezési törvény

Jogtudor - 2018-09-30

Október 1-jével életbe lép az új gyülekezési törvény, amely az 1989-es jogszabályt váltja fel. A törvény szerint gyűlésnek azt kell tekinteni, amikor legalább két ember részvételével közügyben véleménynyilvánítás céljából nyilvános összejövetelt tartanak. A gyűlés nyilvános, ha ahhoz bárki szabadon csatlakozhat.

A gyűlést annak megtartását megelőzően legfeljebb három hónappal, és a felhívás előtt legalább 48 órával köteles bejelenteni a szervező az illetékes rendőrkapitányságnak.

Budaházy-ügy - Megkezdődött a megismételt elsőfokú eljárás a Fővárosi Törvényszéken

Jogtudor - 2018-09-28

Megkezdődött a terrorcselekménnyel és más bűncselekményekkel vádolt Budaházy György és társainak megismételt elsőfokú eljárása a Fővárosi Törvényszéken pénteken.

A bíróság az első tárgyaláson nem tudta megkezdeni a vádirat, az elsőfokú, valamint a hatályon kívül helyező másodfokú ítélet ismertetését, mert a harmadrendű vádlott a szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg, ez pedig a tárgyalás megtartásának akadálya.

A tárgyaláson a bíróság ismertette a tárgyalássorozat tervezett menetrendjét.

A vád szerint a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni az akkori szocialista-szabad demokrata-kormány politikáját.

Emberölés miatt letöltendő börtönre ítéltek egy somogyi férfit, aki elhanyagolta édesanyja ápolását

Jogtudor - 2018-09-25

Emberölés miatt jogerősen négy év letöltendő börtönbüntetést szabott ki kedden a Pécsi Ítélőtábla egy somogyi férfival szemben, aki elhanyagolta gondozásra szoruló édesanyja ápolását, és ezzel szülője halálát okozta.

A Nyílt Társadalom Alapítvány a strasbourgi bírósághoz fordult a "Stop Soros" törvénycsomag ügyében

Jogtudor - 2018-09-24

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult a "Stop Soros" törvénycsomag miatt a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundations) - jelentette be honlapján hétfőn a szervezet.

A felperes szerint az Országgyűlés által júniusban megszavazott jogszabályok ellentmondanak az Emberi Jogok Európai Egyezményének a szólásszabadságra, illetve az egyesülés és a gyülekezés szabadságára vonatkozó cikkelyeivel.

A beadványban az ellen tiltakoztak, hogy az új törvények értelmében bűncselekménynek számít a Magyarország területére belépő menedékkérők támogatása, beleértve a jogi tanácsadást is, valamint kifogásolták "a bevándorlást segítő tevékenység támogatása" után fizetendő 25 százalékos különadót is.

Amfetaminlabort működtető vádlottakat ítéltek el Szegeden

Jogtudor - 2018-09-21

- Hét és fél, illetve hét év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Törvényszék két férfit, akik egy nagykőrösi tanyán hónapokon át amfetaminlabort működtettek 2015-ben. A bíróság kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat mint tettest és bűnsegédet.

Az ügy három másik vádlottját kábítószer birtoklása miatt ítélték rövidebb szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre.

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölésért és más bűncselekményekért életfogytig tartó fegyházbüntetés

Jogtudor - 2018-09-20

A Debreceni Törvényszék 2018. szeptember 19-én az új büntetőeljárási törvény értelmében előkészítő ülést tartott a K. A. ellen aljas indokból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette, 8 rendbeli súlyos testi sértés bűntett kísérlete és 1 rendbeli védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntett kísérlete miatt indult büntetőügyben.

A vádlott az előkészítő ülésen a tárgyalás tartási jogáról lemondott, valamint beismerő vallomást tett, amit a bíró elfogadott.

A bíróság a vádlottat, mint többszörös visszaesőt halmazati büntetésül életfogytig tartó fegyházbüntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Feltételes szabadságra legkorábban 30 év múlva bocsátható.

Ahmed H. pere - Jogerősen öt év börtönre ítélték a szír férfit

Jogtudor - 2018-09-20

Jogerősen öt év börtönbüntetéssel sújtotta Ahmed H.-t csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla. A táblabíróság a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és társtettesként, állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek másodfokon a Cipruson élő szír férfit.

A szabadságvesztés kiszabása mellett a bíróság a vádlottat tíz évre kiutasította Magyarország területéről.

A férfi legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Döntésével a táblabíróság enyhítette az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék által kiszabott hét év fegyházbüntetést.

Illegális bevándorlás - A Helsinki Bizottság az Ab-hez és a strasbourgi bírósághoz fordul

Jogtudor - 2018-09-19

- Az Alkotmánybírósághoz (Ab) és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a menedékkérők segítőit börtönnel fenyegető új büntető jogszabályok miatt a Magyar Helsinki Bizottság - közölte a civilszervezet szerdán közleményben.

"A kormányerő egyre dühödtebben, a jogállami normákat áthágva támadja a neki nem tetsző, független civil szervezeteket. A hatalom arra törekszik, hogy munkájukban akadályozza és elhallgattassa őket. Az évek óta tartó folyamat újabb állomását jelentette, amikor a parlament nyáron elfogadta a menedékkérőknek segítséget nyújtó személyek elleni büntetőszabályokat és bevezette a +bevándorlási különadót+" - áll a Helsinki Bizottság közleményében.

A szervezet e jogsértő szabályok miatt fordult az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi bíróságához.

A kormány megtámadja a szavazást az Európai Unió Bíróságán

Jogtudor - 2018-09-18

- A kormány az Európai Unió Bíróságán támadja meg az Európai Parlament (EP) Sargentini-jelentésről szóló szavazását, mivel azon a Lisszaboni Szerződéssel ellentétes módon a tartózkodó szavazatok figyelmen kívül hagyásával született kétharmados többség - jelentette be a kabinet döntését Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn.

A Helsinki Bizottság nem fizet bevándorlási különadót

Jogtudor - 2018-09-17

- A Magyar Helsinki Bizottságnak - saját megítélése szerint - nem kell bevándorlási különadót fizetnie, mivel jelenleg nem folytat a törvény hatálya alá eső tevékenységet - közölte a szervezet hétfőn. Közleményükben azt írták, a Helsinki Bizottságra az adókötelezettség azért nem vonatkozik, mert ügyfeleik nem minősülnek bevándorlónak az adótörvény értelmében, és jelenleg nincsenek olyan tevékenységeik, amelyeket a törvény adókötelesként nevesít.

Pénzmosás miatt emeltek vádat három ember ellen

Jogtudor - 2018-09-14

Pénzmosás miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy budapesti testvérpár és egy 51 éves nő ellen, akik 2015 nyarán külföldi utalások félreirányításával mintegy 35 millió forinthoz jutottak - közölte a fővárosi főügyészhelyettes pénteken.

Titkos adatgyűjtés - Emberi jogi bíróság: emberi jogokat sért a brit szolgáltatok hírszerzési szabályozása

Jogtudor - 2018-09-13

- Alapvető emberi jogokat sértenek a brit felügyeleti és hírszerzési hatóságok tömeges lehallgatásokat és elektronikus levelezések ellenőrzését érintő szabályozásai - ismertette döntését az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön.

Mégis fegyházba megy apa és fia

Jogtudor - 2018-09-13

Ismeretlen tettesek 1999-ben Újszentmargitán olyan súlyosan bántalmaztak egy férfit, hogy belehalt sérüléseibe. A tettesek a helyszínről egy antennát vittek el. Idősebb Burka Ferencet és fiát 2002-ben előbb elítélték, majd a megismételt eljárás során – 2005-ben - bizonyítottság hiányában felmentették a vád alól. 1999 és 2005 között id. B. F. 2127 napot, ifj. B. F. 2138 napot töltött előzetesben. A korábbi felmentő ítélet után, az előzetes letartóztatás miatt 2007-ben id. B. F. 20 millió, ifj. B. F. 25 millió forint kártalanítást kapott.

A perújításra azért kerülhetett sor, mert két tanú terhelő vallomása miatt perújítási nyomozás indult, mely során új tárgyi bizonyíték került elő, illetve titkos adatszerzés útján új információ jutott a nyomozóhatóság birtokába.

.

Juncker: továbbra is aggasztó a jogállamiság helyzete egyes tagállamokban

Jogtudor - 2018-09-12

A helyzet egyes uniós tagállamokban továbbra is rendkívüli aggodalommal tölti el az Európai Bizottságot, meg kell indítani az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást azon országok ellen, amelyekben a jogállamiság veszélybe került - szögezte le szerdai évértékelő beszédében Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Hat évre ítélték a gyermekeket művészeti táborokban molesztáló pedagógust

Jogtudor - 2018-09-07

- A Komlói Járásbíróság hat év börtönbüntetésre ítélte és végleg eltiltotta a pedagógusi foglalkozástól azt a férfit, aki az általa szervezett táborban kislányokat molesztált.

Csalók küldenek a NAV nevében hamis elektronikus leveleket

Jogtudor - 2018-08-31

- Csalók küldenek a NAV nevében hamis elektronikus leveleket, hogy adó-visszatérítésre hivatkozva személyes ügyféladatokat szerezzenek meg - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) péntekenl.

Vádat emeltek egy nyolc évvel ezelőtti patikarablás ügyében

Jogtudor - 2018-08-28

A DNS-vizsgálat buktatta le azt a férfit, aki ellen egy nyolc évvel ezelőtti patikarablás miatt emeltek vádat. A vádirat szerint a most 43 éves férfi azért vásárolt egy valódinak látszó játék pisztolyt, hogy rablást kövessen el vele. 2010. december 23-án nem sokkal zárás előtt egy zuglói gyógyszertárban ráfogta a játék fegyvert az alkalmazottra és a bevételt követelte.