Jogtudor

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 1692 találatból.

Félmilliárdos áfacsalás gyanúsítottjait tartóztatták le Pécsen

Jogtudor - 2020-05-28

Három férfit tartóztattak le Pécsen, mert az általuk irányított cégláncolat áfa megfizetése nélkül kereskedett szójával, s okozott ezzel mintegy félmilliárd forintos kárt a költségvetésnek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense csütörtökön.

Életfogytiglant kért az ügyészség egy férfira, aki megölte alkalmi ismerősét

Jogtudor - 2020-05-26

- Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozva minősített emberölés bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy férfi ellen, aki kegyetlen módon megölte beszélgetőtársát tavaly áprilisban Budapesten.

Egy hónapra letartóztatták a Deák téri kettős gyilkosság gyanúsítottjait

Jogtudor - 2020-05-24

A bíróság egy hónapra letartóztatásba helyezte azt a három férfit, akik a megalapozott gyanú szerint péntek hajnalban részt vettek a Deák téri verekedésben, és egyikük két embert halálra késelt.

Felfüggesztettett kapott egy közterület-felügyelő, mert megütött egy embert

Jogtudor - 2020-05-21

Egy év, három évre felfüggesztett börtönre ítélt a bíróság egy közterület-felügyelőt, aki megütötte egy pártaktivista hozzátartozóját.

Az ízesített elektronikus cigaretta és utántöltő folyadék sem forgalmazható tovább Magyarországon

Jogtudor - 2020-05-20

A mentolos ízesítésű cigaretta, valamint cigarettadohány mellett az ízesített elektronikus cigaretta és utántöltő folyadék sem forgalmazható tovább Magyarországon. Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos közleményében úgy fogalmazott, 2020. május 20-a újabb, jelentős mérföldkő a dohányzás elleni küzdelemben Európában, és különösen Magyarországon. A még 2014-ben elfogadott szabályozás értelmében szerdától az egész Európai Unióban megszűnt a mentolos ízesítésű cigaretta, valamint cigarettadohány forgalmazásának lehetősége.

Mindez egy újabb lépése 2016-ban elindult szigorítási folyamatnak, amelynek célja a jellegzetes ízesítések miatt különösen a fiatalok, valamint a nők körében népszerű dohánytermékek visszaszorítása, és ezáltal a dohányzás további csökkentése.

Elfogtak egy csaknem tizenöt éve bujkáló csalót a Heves megyei rendőrök

Jogtudor - 2020-05-18

Csaknem tizenöt éve bujkált a hatóságok elől az a csalás miatt elítélt férfi, akit Heves megyei rendőrök fogtak el Tolnán - közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn.

Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

Jogtudor - 2020-05-16

- Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Az uniós bíróság végső döntése szerint őrizetnek minősül a menedékkérők elhelyezése a röszkei tranzitzónában

Jogtudor - 2020-05-14

A menedékkérőknek vagy kiutasítási határozat hatálya alatt álló harmadik országbeli állampolgároknak a röszkei tranzitzónában való elhelyezése őrizetnek minősül - hozta meg döntését csütörtökön az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága.

Az ítélet értelmében, ha megállapítást nyer, hogy az érintett személyeket érvényes ok nélkül vették őrizetbe, az eljáró bíróságnak el kell rendelnie a haladéktalan szabadon bocsátásukat.

A bíróság úgy foglalt állást, hogy a tranzitzónában történt elhelyezések körülményei a szabadságelvonáshoz hasonlóak, többek között azért, mert az érdekeltek semmilyen irányban nem hagyhatták el önkéntesen, a kijelölt zónát.

Emlékeztetett továbbá, hogy az uniós eljárási irányelv értelmében a tagállamok ugyan őrizetbe vehetik a határaikra érkező menekültstátuszt kérelmezőket, ez azonban nem haladhatja meg, a kérelem benyújtásának időpontjától számított négy hetet.

Gyöngyöspatai iskolaügy - Kúria: természetbeni kártérítés alkalmazására nincs jogszabályi lehetőség

Jogtudor - 2020-05-12

Jár az összesen mintegy 100 millió forint kártérítés annak a mintegy 60 gyöngyöspatai felperesnek, aki a cigány etnikai kisebbséghez tartozó tanulók jogellenes elkülönítése és alacsonyabb szintű oktatása miatt indított személyiségi jogi pert - mondta ki a Kúria kedden meghozott ítéletében. Megállapította, hogy az alkalmazandó törvény alapján nem vagyoni károk megtérítésénél a kártérítés megítélésének egyetlen módja a pénzbeli kártérítés, természetbeni kártérítés alkalmazására nincs jogszabályi lehetőség.

Pénzbeli kártérítés, pótlólagos képzéssel való kiváltására csak a felek peren kívüli megállapodása esetén kerülhet sor.

- Több mint félmillió migránsnak ad tartózkodási engedélyt a római kormány

Jogtudor - 2020-05-11

Több mint 500 ezer, Olaszországban mindeddig tartózkodási engedély nélküli bevándorló jogi helyzetének rendezéséről döntöttek a római kormányt alkotó pártok - értesült az olasz sajtó hétfőn. A kérelmezőknek legalább három hónapos, megújítható munkavállalási engedélyt biztosítanak egészségügyi- és társadalombiztosítással.

A La Repubblica baloldali napilap szerint a három nagyobb kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (PD) és az Élő Olaszország (IV) éjszaka tartott egyeztetésén megszületett a megállapodás az illegális bevándorlók legalizálásáról. A SkyTG24 hírtelevízió is úgy tudja, létrejött a "politikai paktum". A rendelkezés részét képzi annak a mintegy háromszáz fejezetből álló gazdaságélénkítő csomagnak, amelyet a hétfő este kezdődő kormányülés nyomán lép életbe.

Elfogtak egy magyar bűnözőt Németországban

Jogtudor - 2020-05-08

Németországban elfogtak egy magyar férfit, aki társaival több száz millió forintnyi ékszert és készpénzt rabolt el Budapesten - közölte a rendőrség pénteken a police.hu-n.

Meghosszabbították a 28-as villamoson elkövetett gyilkosság gyanúsítottjainak letartóztatását

Jogtudor - 2020-05-07

Három hónappal meghosszabbította a 28-as villamoson elkövetett emberöléssel meggyanúsított két férfi letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság - közölte a Fővárosi Törvényszék csütörtökön.

Április 3-án késő este a 28-as villamoson a sértett, egy 25 éves férfi a barátjával utazott, és egy háromfős csoport - két férfi és egy nő - szóváltásba keveredett velük a VIII. kerületi Orczy térnél. Egyikük leköpte őt, majd a dulakodás közben elővett egy kést. A támadó végül mellkason szúrta a sértettet, aki a helyszínen meghalt.

Kábítószer-kereskedőket fogtak el egy nagyszabású rendőrségi akció keretében -

Jogtudor - 2020-05-06

Új pszichoaktív szerekkel kereskedőket fogtak el egy nagyszabású rendőrségi akció keretében Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, 23 embert előállítottak, a gyanúsítottak száma jelenleg 21 - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a rendőrség honlapján. Két gyanúsított letartóztatását indítványozta az ügyészség.

Elmarasztalta Romániát a Kövesi-ügyben a strasbourgi emberi jogi bíróság

Jogtudor - 2020-05-05

Elmarasztalta Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az időközben európai főügyésszé választott Laura Codruta Kövesi ügyében, aki a román korrupcióellenes főügyészi tisztségből 2018 nyarán történt leváltása miatt emelt panaszt Strasbourgban.

A kedden közzétett, egyhangúan hozott ítélet szerint sérült Kövesi tisztességes tárgyaláshoz való joga, amikor a román alkotmánybíróság döntésének eleget téve a román államfő felmentette őt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) éléről. A volt főügyész kifogásolta: az alkotmánybíróság anélkül hozott megfellebbezhetetlen határozatot leváltása ügyében, hogy beidézte volna, és lehetőséget biztosított volna számára a védekezésre

Hétfőtől lépnek hatályba a sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos intézkedések

Jogtudor - 2020-05-03

Hétfőtől lépnek hatályba a sportrendezvényekkel és edzésekkel kapcsolatos intézkedések: a rendelet értemében sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között Magyarország egész területén megtartható, illetve megengedett a sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel.

Kúriai állásfoglalások veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárási szabályok alkalmazásáról

Jogtudor - 2020-05-01

A koronavírus miatti veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő eljárásjogi szabályok alkalmazásáról alkotott három kollégiumi véleményt a Kúria Polgári Kollégiuma - tudatta a legfelsőbb bírói fórum közleményben pénteken.

A Párbeszéd az ombudsmanhoz fordul a gödi Samsung gyár miatt

Jogtudor - 2020-04-29

- A Párbeszéd panasszal fordul Kozma Ákoshoz, az alapvető jogok biztosához, amiért a kormány a koronavírus-járvánnyal összefüggésben különleges gazdasági övezetté minősítette át a gödi Samsung gyárat.

Vádat emelek a tanárát megkéselő fiú ellen Győrben

Jogtudor - 2020-04-28

- Előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség az ellen a 17 éves diák ellen, aki tavaly decemberben tanórán megkéselte osztályfőnökét egy győri szakközépiskolában.

Pert indít a DK, hogy a kormány közölje a tesztelt emberek számát

Jogtudor - 2020-04-26

- Pert indít a DK azért, hogy a kormány elárulja: hány emberen végeztek eddig koronavírustesztet Magyarországon - közölte az ellenzéki szervezet pártigazgatója, országgyűlési képviselője vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Sebián-Petrovszki László azt mondta, hogy bár a hivatalos tájékoztatási oldalon közzéteszik a mintavételek mennyiségét, fennáll a gyanúja, hogy a tesztelt emberek száma ennek csupán a töredéke. Amennyiben így van, akkor az botrány, aminek következményei kell, hogy legyenek, ha viszont nincs így, akkor nincs ok a "titkolózásra" - hangoztatta.

EU-főtanácsnok: jogellenes őrizetnek minősül a menedékkérők elhelyezése a röszkei tranzitzónában

Jogtudor - 2020-04-23

A menedékkérők elhelyezése a szerb-magyar határ melletti röszkei tranzitzónában jogellenes őrizetnek minősül - ismertette Priit Pikamae főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

A bíróság előtt lévő ügyben az uniós eljárásnak megfelelően előzetesen állást foglaló főtanácsnok úgy vélte, hogy az EU-testületnek az Európai Unió alapjogi chartájából adódó megközelítést kellene alkalmaznia, amely a tranzitzónában elszállásolt menedékkérőknek magasabb szintű védelmet biztosít, mint az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezmény.