Jogtudor

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 1367 találatból.

Alkotmányossági óvás miatt nem lehet kihirdetni Romániában a kisebbségi anyanyelvhasználatról is rendelkező közigazgatási kódexet

Jogtudor - 2018-07-12

- Nem lehet egyelőre kihirdetni Romániában a képviselőház által hétfőn megszavazott, a kisebbségi anyanyelvhasználat terén is fontos rendelkezéseket tartalmazó új közigazgatási törvénykönyvet, mert a jobbközép ellenzék ötven törvényhozója előzetes normakontrollt kért az alkotmánybíróságtól.

Csalás miatt emeltek vádat hét, gyógyászati segédeszközöket áruló ember ellen

Jogtudor - 2018-07-11

Csalás miatt emelt vádat a Ráckevei Járási Ügyészség hét ember ellen, akik több mint 350 embert csaptak be azzal, hogy termékbemutatókon egészségügyi szakembereknek adták ki magukat és áron felül adtak el nekik gyógyászati segédeszközöket - közölte a Pest megyei főügyész szerdán

Ombudsman: hiányoznak a nem pszichiátriai betegek fizikai korlátozásának jogszabályi garanciái

Jogtudor - 2018-07-09

Az alapvető jogok biztosa szerint hiányoznak a nem pszichiátriai osztályon kezelt betegek esetében alkalmazható fizikai korlátozások jogszabályi garanciái, a beteg önrendelkezési jogának tényleges érvényesítését biztosító szabályok - közölte az ombudsman hivatala hétfőn.

Jogerősen nyolc évet kapott a két ember halálát okozó kábítószeres sofőr

Jogtudor - 2018-07-06

Jogerősen 8 év börtönbüntetésre ítélte a Székesfehérvári Törvényszék azt a férfit, aki múlt év júniusában autóját kábítószerek hatása alatt vezetve balesetet okozott és két utasa életét vesztette - közölte a törvényszék pénteken.. A Székesfehérvári Járásbíróság a vádlottat első fokon - tavaly decemberben - halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztása miatt találta bűnösnek. Ezt az ítéletet hagyta helyben csütörtökön a másodfokon eljáró bíróság. A férfit mellékbüntetésként 8 évre eltiltották a járművezetéstől és szintén 8 évre a közügyektől.

Tábornokper újra – folytatódnak a védőbeszédek

Jogtudor - 2018-07-02

A Budapesti Katonai Ügyészség vádirata alapján elsőként Kaposváron indult bírósági eljárás az ügyben, a Kaposvári Törvényszék 2013 februárjában felmentette a vádlottakat. Az elsőfokú döntést a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa 2014 februárjában hatályon kívül helyezte és a Debreceni Törvényszéket jelölte ki a megismételt eljárás lefolytatására.

A Budapesti Katonai Ügyészség vádirata szerint hármat kivéve a vádlottak mindegyike a Magyar Honvédség kötelékébe tartozott, egyikük a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkáraként tevékenykedett, a többiek a honvédséghez kapcsolódó különböző katonai szervezeteknél, gazdasági társaságoknál töltöttek be vezető pozíciókat.

Quaestor - Vádemelési javaslat a soltvadkerti takarékszövetkezet kétmilliárdos ügyében

Jogtudor - 2018-06-30

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vádemelési javaslattal fejezte be a soltvadkerti takarékszövetkezettel, valamint a Quaestor cégcsoporttal kapcsolatos nyomozást. A takarékszövetkezet betéteseit 2,3 milliárd forintnyi vagyoni hátrány érte - tette közzé honlapján szombat reggel a rendőrség.

Ab: nem hirdethető ki az Egységes Szabadalmi Bíróságról szóló európai megállapodás

Jogtudor - 2018-06-29

Az alaptörvény hatályos rendelkezései alapján nem hirdethető ki Magyarországon az Egységes Szabadalmi Bíróságról szóló európai megállapodás - közölte az Alkotmánybíróság (Ab) pénteken a honlapján.

A közlemény szerint a hazai bírósági struktúrát kiegészítő nemzetközi fórum működése azzal járna, hogy az ide tartozó, magánfelek közti jogviták teljes mértékben kikerülnek a hazai bíróságok joghatósága alól, ami szükségképpen érinti az alaptörvény hazai bíróságokról szóló fejezetét. Az alaptörvény pedig kivételt nem engedő módon írja elő azt, hogy minden hazai illetőségű magánjogi jogvitában a hazai bíróságok döntsenek.

Uniós főtanácsnok: fel kell függeszteni az elfogatóparancs végrehajtását, ha nem várható tisztességes eljárás

Jogtudor - 2018-06-28

Fel kell függeszteni az európai elfogatóparancs végrehajtását akkor, ha például fennáll a veszélye annak, hogy a kibocsátó állam nem biztosít tisztességes igazságszolgáltatást a körözött személlyel szemben - ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

Tizenhét tagállam indít pert a Trump-kormány ellen az illegális migráns családok szétszakítása miatt

Jogtudor - 2018-06-27

Az Egyesült Államok 17 szövetségi állama indított pert kedden a Trump-kormány ellen az illegális migránscsaládok szétszakítása miatt. Kalifornia, Washington és New York államok demokrata párti főállamügyészei nyújtották be a keresetet az északnyugati Seattle szövetségi bíróságán, követelve a családok szétszakításának leállítását. Csatlakozott hozzájuk Minnesota, Iowa, Illinois, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Pennsylvania, Maryland, Virginia, Észak-Karolina, Új-Mexikó, Oregon és a főváros, Washington DC.

Szabadságvesztésre ítélték a magyar nőt megerőszakoló szír férfit

Jogtudor - 2018-06-26

Három év hat hónap szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon azt a szír férfit, aki tavaly januárban egy budapesti lakásban megerőszakolt egy nőt

Ibolya Tibor fővárosi főügyész azt írta: a 41 éves férfi egy Kazinczy utcai szórakozóhelyen ismerte meg a lányt, akivel - a vádlott egy ismerősének IX. kerületi lakásában - szexuális kapcsolatot létesített. A férfi egyre durvábbá vált, ezért a sértett sírva távozni próbált, de a vádlott visszatartotta és megerőszakolta.

Álpolitikus csalót és társait ítélték el Zalaegerszegen

Jogtudor - 2018-06-25

Folytatólagosan és társtettesként elkövetett csalás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Járásbíróság hétfőn három férfit, aki több mint 18 millió forintot csalt ki - egyikük európai parlamenti képviselőnek adva ki magát - egy zalaegerszegi vállalkozó pártól, uniós támogatások ígéretével.

Uniós főtanácsnok: jogszerű, hogy egy tagállam megtagadja vagy visszavonja a menekültstátuszt

Jogtudor - 2018-06-21

Összeegyeztethető az uniós joggal, hogy egy tagállam megtagadja vagy visszavonja a menekült jogstátuszt, de a menekült kiutasításra szűk jogi keretek állnak csak rendelkezésre - ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

A főtanácsnok álláspontjának előzménye, hogy egy elefántcsontparti állampolgár, menedékjogot kért Belgiumban. A belga hatóságok azzal az indokkal tagadták meg annak megadását, hogy a menedékjog iránti kérelme benyújtását megelőzően több súlyos bűncselekményért elítélték, ezért úgy vélték, hogy veszélyt jelent a társadalomra. Egy másik estben, egy kongói állampolgárt, akinek a belga hatóságok elismerték a menekült jogállását, különösen súlyos bűncselekményekért szabadságvesztés-büntetésre ítéltek. Mivel úgy ítélték meg, hogy veszélyt jelent a társadalomra, Belgium visszavonta tőle a menekült jogállást. Egy harmadik eset szerint egy csecsen származású ember, akit menekültként ismertek el Csehországban, még az elismerés előtt ugyanott szabadságvesztésre ítélték. Miután később menekültként mégis elismerték, ismét elítélték különösen súlyos bűncselekmény miatt. A cseh hatóságok azzal az indokkal, hogy a férfi ezen okoknál fogva veszélyt jelent a tagállam és állampolgárai biztonságára, visszavonták a menekültstátuszát.

Kúriai vélemény a munkáltatók egészségkárosodásért fennálló kártérítési felelősségéről

Jogtudor - 2018-05-13

A munkáltató egészségkárosodásért fennálló kártérítési felelősségével kapcsolatos perek egységes ítélkezési gyakorlata érdekében összefoglaló véleményt készített a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiuma; ebben felsorolták azt is, mi tartozhat a munkáltató ellenőrzési körébe, ami megalapozza kártérítési felelősségét - mondta el Tallián Blanka tanácselnök, a kérdéssel foglakozó kúriai joggyakorlat-elemző csoport vezetője egy háttérbeszélgetésen.

Közölte, a kúriai joggyakorlat-elemző csoport azért vizsgálta tavaly ezeket az ügyeket, mert a munkáltató kártérítési felelősségével összefüggő ügyek az összes munkaügyi per egyharmadát teszik ki, és az ezekben az ügyekben hozott bírói döntések nemcsak a munkavállalók, hanem családjuk egzisztenciájára is kihatnak.

Szirénát szerelt kerékpárjára a nyíracsádi álrendőr

Jogtudor - 2018-05-10

- Kerékpárra szerelt szirénával és rendőrség feliratú pólóban próbált megbüntetni egy biciklist egy férfi a Hajdú-Bihar megyei Nyíracsádon - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata csütörtökön.

Marosvásárhelyi iskolaügy - Ismét megszavazta a képviselőház a katolikus gimnázium számára kedvező törvénymódosítást

Jogtudor - 2018-05-09

A román képviselőház ismét megszavazta az oktatási törvénynek a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium számára kedvező módosítását, miután tavaly decemberben Klaus Iohannis államelnök visszaküldte a jogszabályt felülvizsgálatra a törvényhozói testületnek.

Emberölésért ítélték el az anyja gondozását elmulasztó hajdúsági férfit

Jogtudor - 2018-05-08

Különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére, mulasztással elkövetett emberölés, testi sértés bűntettében, valamint sikkasztás és hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek kedden a Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki nem gondoskodott megfelelően édesanyjáról. Az asszony halálához a rossz lakhatási és higiénés körülmények, valamint az elmaradt gyógykezelés vezetett

Jogerős felmentő ítélet a kokadi "lepkeperben"

Jogtudor - 2018-05-03

Jogerősen felmentette a Debreceni Törvényszék csütörtökön a védett természeti terület jelentős károsodását okozó természetkárosítás és a rongálás bűntette alól azt a kokadi gazdát, aki az ügyészség szerint 54 keleti lápi bagolylepke pusztulását okozta a Kék-Kálló völgyében.

Börtön- illetve fegyházbüntetést kaptak a turistákat a Gellért-hegyen kirablók

Jogtudor - 2018-04-26

Első fokon, nem jogerősen börtön- illetve fegyházbüntetésre ítélte a Budai Központi Kerületi Bíróság azt a négy vádlottat, akik a Gellért-hegyen lengyel és kínai turistákat, valamint magyarokat raboltak ki. A négy vádlottból hármat végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság - közölte a fővárosi főügyész csütörtökön.

Illegális bevándorlás - Uniós bíróság: egy menekült akkor kaphat kiegészítő védelmet, ha visszatérése esetén veszély fenyegeti

Jogtudor - 2018-04-24

) - Egy menekült, aki hazájában kínzás áldozatává vált, abban az esetben részesülhet úgynevezett kiegészítő védelemben másutt, ha visszaküldése esetén további veszély fenyegeti, vagy szándékosan megtagadják tőle a fizikai vagy mentális egészségi állapotának megfelelő ellátásokat - foglalt állást az Európai Unió Bírósága kedden.

Az ügy előzménye, hogy egy Srí Lanka-i állampolgár menedékjog iránti kérelmet nyújtott be Nagy-Britanniában. Arra hivatkozott, hogy a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szakadár szervezetet tagjaként a helyi biztonsági erők fogva tartották és megkínozták, visszatérése esetén pedig további rossz bánásmód fenyegeti. Indoklásában az is szerepelt, hogy az elszenvedett kínzás következményeit viseli, és poszttraumatikus stressz szindrómában, valamint depresszióban szenved. A brit hatóságok a kérelmet elutasították, mert nem tudták megerősíteni, hogy a kérelmezőt további veszély fenyegetné, ha hazatér.

Egy amerikai szövetségi bíróság kimondta, hogy a kormányzat nem büntetheti a menedékvárosokat

Jogtudor - 2018-04-20

Egy szövetségi fellebbviteli bíróság az Egyesült Államokban csütörtökön kimondta, hogy a Trump-kormányzat akkor sem büntetheti meg az illegális bevándorlókat segítő, úgynevezett menedékvárosokat, ha azok nem működnek együtt a szövetségi hatóságokkal.