Jogtudor

Eredmények megjelenítése 121-től 140-ig 1520 találatból.

Jogerősen többéves börtön egy 770 milliós csalás ügyében

Jogtudor - 2019-01-08

Jogerősen többéves szabadságvesztést szabott ki egy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése nyomán indult ügyben a Fővárosi Ítélőtábla - közölte a Fővárosi Főügyészség kedden.

Tábornokok vesztegetési pere - Befejeződtek a védőbeszédek a Debreceni Törvényszéken

Jogtudor - 2019-01-07

Befejeződtek a védőbeszédek az úgynevezett tábornokper megismételt elsőfokú eljárásában hétfőn a Debreceni Törvényszéken.

Az ügyészség tizenhét ember ellen emelt vádat az ügyben költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt

. A vádlottak között van Fapál László volt honvédelmi államtitkár, három tábornok, hat ezredes, két alezredes és több polgári alkalmazott. A vádirat szerint a vádlottak - honvédségi intézmények vezetői és alkalmazottai - 2002 és 2010 között több mint 200 millió forintot kértek, illetve kaptak a tárcának beszállító vagy arra pályázó cégektől.

Több mint 22 millió forint értékű cigarettát foglaltak le Záhonyban

Jogtudor - 2019-01-04

- Több mint 22 millió forint értékű cigarettát foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy ukrán férfitól Záhonyban - közölte a hivatal sajtóreferense pénteken.

NAV: 250 millió forint adót próbált eltitkolni egy szójaimportőr

Jogtudor - 2019-01-02

Egymilliárd forint értékben hozott be szóját az országba egy közép-magyarországi vállalkozás, ám az importált áru után nem fizetett adót, ezért a NAV 250 tonna szóját lefoglalt, zárolta a vállalkozás bankszámláját, egyidejűleg büntetőeljárás is indult az ügyben. A vállalkozás több mint 250 millió forint adót nem fizetett be.

A NAV munkatársai felfigyeltek egy főtevékenységként számítógépes programozással foglalkozó cégre, mert a vállalkozás forgalma kiemelkedően megnőtt. Csak az Európai Unió területéről fél év alatt, több mint 940 millió forint értékben szerzett be árut. Az ekáer (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer) adatok alapján a vállalkozás 266 alkalommal hozott be ömlesztett szójadarát. Az unión belüli élénk gazdasági tevékenysége bevallásaiban nem jelentek meg, ami ellentmondott az ekáer adatoknak.

Elítélte a Békéscsabai Járásbíróság a szlovák bűnbandát

Jogtudor - 2018-12-28

Összesen 84 rendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és 273 rendbeli lopás vétsége miatt emelt vádat egy öttagú szlovák bűnbanda tagjai ellen a Békéscsabai Járási Ügyészség, a Békéscsabai Járásbíróság több év börtönbüntetésre ítélte őket - olvasható a Békés Megyei Főügyészség közleményében.

Jogellenes földszerzés miatt 68 milliót kell kifizetnie egy német férfinek

Jogtudor - 2018-12-21

- Jogellenes földszerzés miatt 68 millió forintot kell kifizetnie egy német férfinek a magyar állam részére egy polgári perben született elsőfokú ítélet szerint - közölte a Veszprém Megyei Főügyészség pénteken közleményben.

Sikkasztás miatt indult eljárás egy szegedi ügyvéd ellen

Jogtudor - 2018-12-19

- Sikkasztás miatt indult eljárás egy szegedi ügyvéd ellen, mert a gyanú szerint saját céljaira használta fel az ügyfelei által rábízott csaknem 70 millió forintot, az ügyészség indítványozta előzetes letartóztatását.

Vádat emeltek egy földárveréseket vesztegetéssel befolyásoló társaság ellen

Jogtudor - 2018-12-18

- Hatósági eljárásban elfogadott vesztegetés miatt vádat emeltek egy 48 éves orosházi férfi és 11 társa ellen, akik földárveréseket próbáltak befolyásolni - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség kedden.

Az Európai Bíróság megerősítette a lengyel legfelsőbb bírósági törvény végrehajtásának felfüggesztését

Jogtudor - 2018-12-17

- Az Európai Bíróság hétfőn megerősítette korábbi döntését, amellyel elrendelte a vitatott lengyel legfelsőbb bírósági törvény aggályos rendelkezéseinek felfüggesztését és ideiglenes intézkedésként felszólított a kényszernyugdíjazott bírák visszahelyezésére.

MVM: tízmilliós bírságot kockáztatnak az energiapazarló nagyvállalatok

Jogtudor - 2018-12-16

Tízmillió forintos bírsággal is számolhatnak a kötelező átfogó energetikai átvilágítást elmulasztó nagyvállalatok, miközben az audit akár komolyabb beruházás nélkül is 5-10 százalékkal csökkentheti az energetikai költségeket - hívta fel a figyelmet az MVM Partner Zrt.

Áder János a jövő héten vizsgálja meg a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt

Jogtudor - 2018-12-14

A közigazgatási bíróságokról szóló törvény alkotmányossági vizsgálatát a jövő héten végzi el a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH), tekintettel arra, hogy az Országgyűlés a szerdán elfogadott jogszabályt még nem küldte meg az államfőnek

Ab: a bíróságoknak minden esetben vizsgálniuk kell a jogszabályok célját

Jogtudor - 2018-12-13

- A bíróságoknak minden esetben vizsgálniuk kell a jogszabályok célját - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) csütörtökön közzétett határozatában. Az ügyben az Ab a Magyar Nemzeti Bank (MNB) indítványára vizsgálta és semmisítette meg a Kúria egyik döntését.

Elutasította az Ab a plakáttörvényt támadó indítványt

Jogtudor - 2018-12-12

- Az Alkotmánybíróság (Ab) elutasította a településkép védelméről szóló úgynevezett plakáttörvény ellen 55 országgyűlési képviselő által benyújtott indítványt - tudatta a testület szerdán a honlapján.

A Kúria hitelesítette a házasság közjegyző általi felbontásáról szóló népszavazási kezdeményezést

Jogtudor - 2018-12-11

A Kúria hitelesítette a házasság közjegyző általi felbontásának lehetőségéről kezdeményezett népszavazási kérdést. A Kúria internetes oldalán kedden közzétett végzés szerint a bíróság által hitelesített kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a házasság közjegyző általi felbontással is megszűnhessen?"


Pénzhamisítás miatt letartóztattak négy dombegyházi férfit

Jogtudor - 2018-12-10

Letartóztatott a Békéscsabai Járásbíróság négy dombegyházi férfit, akik novemberben hamis papírpénzeket készítettek, majd több üzletben azokkal fizettek - közölte a Békés megyei főügyészhelyettes hétfőn

Visszaküldte az államfő a jogalkotási törvény módosítását

Jogtudor - 2018-12-07

- Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök a jogalkotási törvény november végén elfogadott módosítását.

A parlament honlapján pénteken közzétett levelében az államfő azt írta, hogy a módosítás a jogalkotási törvény és az alaptörvény közötti koherencia hiányát eredményezi, ami bizonytalanságot okozhat a jogszabály-előkészítés során. Ezért arra kéri az Országgyűlést, hogy az észrevételei alapos megfontolása után - a koherencia hiányának kiküszöbölésével - fogadja el ismét a törvényjavaslatot.

Nyolcszázmillió forintos áfacsalást lepleztek le Borsodban

Jogtudor - 2018-12-07

Nyolcszázmillió forintnyi általános forgalmi adót (áfa) csalt el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy műtrágyával kereskedő bűnszervezet. Kovács Dorina, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense hozzátette: az elkövetők budapesti és Pest megyei székhelyű cégeiken keresztül 2015 és 2017 között rendszeresen tettek szert milliós nagyságrendű jogtalan haszonra.

Az Európai Bíróság december 10-én hirdet ítéletet a kiválási folyamat egyoldalú leállíthatóságáról

Jogtudor - 2018-12-06

Jövő hétfőn, egy nappal a Brexit-megállapodásról szóló brit parlamenti szavazás előtt hirdet ítéletet az Európai Bíróság arról, hogy az Egyesült Királyságnak jogában áll-e egyoldalúan leállítani az uniós kiválás folyamatát.

A luxembourgi székhelyű törvényszék csütörtöki tájékoztatása szerint december 10-én reggel 9 órakor lesz az ítélethirdetés, amely szokatlan gyorsasággal követi a főtanácsnoki indítványt ebben az ügyben.

A bíróság illetékes főtanácsnoka e heti állásfoglalásában megállapította, hogy szerinte az EU alapszerződésének 50. cikke lehetővé teszi a kilépési szándék bejelentésének egyoldalú visszavonását mindaddig, amíg hivatalosan nem lép hatályba a távozás. Ez jelen esetben 2019. március 29-én, pontosan két évvel az 50. cikk aktiválása után lesz esedékes.

Az indítvány nem köti a bírákat, a tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

Tíz évre ítélték a csongrádi férfit, aki meggyilkolta, majd elásta lakótársát

Jogtudor - 2018-12-05

Jogerősen tíz év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék azt a férfit, aki 2012 novemberében baltával agyonverte lakótársát, majd a holttestet a kertjében elásta Csongrádon.

A férfit emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

13 év börtön a nevelőapának

Jogtudor - 2018-12-03

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és a hivatásos nevelőszülő élettársa közösen nevelték a náluk elhelyezett 4 kiskorú gyermeket, akik testvérek voltak. A vádlott 2014 és 2015 között a nevelése és felügyelete alatt álló 3 kiskorú lányt több alkalommal, mikor kettesben maradt velük, erőszakkal arra vette rá, hogy vele szexuális cselekményeket végezzenek. A vádlott az eljárás során mindvégig tagadta a bűncselekmények elkövetését.