Fogyasztóvédelem

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 891 találatból.

Nébih: jogsértéseket tártak fel az ellenőrök egy Vas megyei tejüzemben

Fogyasztóvédelem - 2020-12-22

- Több jogsértésre derült fény a Kemenes-Food Kft. tejtermékeket előállító Vas megyei üzemében, ahol december elején vizsgálódtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei.

Koronavírus - GVH: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kapcsolódnak a járványhoz

Fogyasztóvédelem - 2020-11-30

Magyarország mutathatja be az európai vírushelyzet fogyasztóvédelmi, a járványhoz kötődő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok visszaszorításának kihívásait a fogyasztóvédelmi hatóságok legnagyobb nemzetközi ernyőszervezetének éves konferenciáján - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn.

ITM: megtizedelte a hajszárítókat a fogyasztóvédelmi hajtóvadászat

Fogyasztóvédelem - 2020-11-25

- Monstre termékbiztonsági akcióban ellenőrzött több mint másfélszáz hajszárítót az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Mechanikai és Villamos Laboratóriuma. A vizsgált 155 termékből tizennyolc nem tudta produkálni az ígért teljesítményt, tizenhárom pedig egyenesen életveszélyes - közölte szerdán a minisztérium.

Több mint 1,5 millió forintra bírságolt oltványkereskedőket a Nébih

Fogyasztóvédelem - 2020-11-23

- A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 10 esetben több mint 1,5 millió forintra bírságolt gyümölcs- és szőlőoltványokkal kereskedő árusokat - olvasható a hivatal honlapján hétfőn megjelentetett közleményben.

A Nébih az elmúlt hetekben 130 árust és majdnem 9400 szaporítóanyagot ellenőrzött a kormányhivatalokkal együttműködve. A kifogások legnagyobb része hiányos jelölésekre, nyomonkövethetőségi, minőségi hibákra vezethető vissza. Csaknem 3 ezer ismeretlen eredetű oltványt meg kellett semmisíteni.

Nem gyerekjáték: az összes ellenőrzött lámpatest és háztartási eszköz veszedelmes

Fogyasztóvédelem - 2020-11-17

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) első alkalommal vizsgálta a gyermekek számára vonzó megjelenésű villamossági termékeket. A laboratóriumi ellenőrzésen átesett tizenhét - cicás, kaktuszos, kisautós, unikornisos - lámpa és párásító mindegyike veszélyesnek bizonyult, további forgalmazásukat ezért megtiltották. Az áramütés, égési és vágási sérülés, fulladás kockázatát hordozó tizenhat árucikket a vásárlóktól is vissza kell hívniuk a kereskedőknek - közölte kedden az ITM.

Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma rendszeresen vizsgálja a legkisebbeknek kínált eszközöket a veszélyes termékek kiszűrése, a balesetek megelőzése érdekében. Idén először ellenőrizték célzottan az otthoni felhasználásra, elsősorban gyerekszobákba szánt, többnyire állatokat mintázó, játékfigurás elektromos árucikkeket. A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai kifejezetten veszélyes lámpatesteket, háztartási készülékeket kerestek és találtak a boltok polcain és a webáruházakban. A laborvizsgálatok szerint a tizenhét gyanús termék használata kivétel nélkül kockázatos.

Önkéntes kikapcsolási moratóriumot vállal lakossági ügyfeleinél az E.ON Hungária csoport

Fogyasztóvédelem - 2020-11-16

Az E.ON Hungária csoport nem kapcsolja ki lakossági ügyfeleinél tartós tartozás miatt az áramot az adventi és a karácsonyi időszakban, illetve az újévi napokban, az önkéntes moratórium november 29-től 2021. január 8-ig lesz érvényben

Jogerősen is pert nyert a Gazdasági Versenyhivatal a Kúrián az Auchannal szemben

Fogyasztóvédelem - 2020-11-13

A Kúria mindenben jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több mint egymilliárd forintos, rekordösszegű bírságot kiszabó határozatát, így jogerőssé vált, hogy az Auchan visszaélt jelentős piaci erejével.


Hetvenmilliós hamis parfümszállítmányt foglaltak le Komáromnál

Fogyasztóvédelem - 2020-11-06

Csaknem 70 millió forint értékben találtak hamis parfümöket egy lengyel teherautóban az M1-es autópálya komáromi szakaszán.A jármű a fuvarlevél szerint kétraklapnyi árut szállított Romániából Brüsszelbe.. Mivel az okmányon nem szerepelt az áru megnevezése, és a sofőr azt mondta, nem tudja, mit visz, a NAV munkatársai átvizsgálták a járművet.

Schanda: egyes cégek nyerészkedni próbáltak a teszteken

Fogyasztóvédelem - 2020-10-30

Október elején országos fogyasztóvédelmi vizsgálat indult, amely azt mutatta ki, hogy egyes cégek nyerészkedni próbáltak a PCR-teszteken - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

ITM: a fogyasztóvédelem ellenőrzi a PCR-tesztek hatósági árának betartását

Fogyasztóvédelem - 2020-10-06

- A fogyasztóvédelem kiemelt országos akció keretében ellenőrzi, hogy a szolgáltatók valóban a hatóságilag megszabott, legfeljebb 19 500 forintos díjért végzik-e el a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas PCR-teszteket - idézte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében Schanda Tamás parlamenti államtitkárt.

Felfüggesztette egy budapesti hamburgerező működését a Nébih

Fogyasztóvédelem - 2020-09-30

Azonnali hatállyal felfüggesztette egy fővárosi reggeliző és hamburgerező tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szeptemberben a helyszínen tapasztalt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt, a bírság megállapítása folyamatban van - közölte a hivatal szerdán.

A versenyhivatal 480 millió forint bírságot szabott ki az ÉkszerTV-re

Fogyasztóvédelem - 2020-09-28

Budapest, 2020. szeptember 28., hétfő (MTI) - A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tisztességtelennek találta az ÉkszerTV ékszer-értékesítési gyakorlatát, és 480 millió forint bírságot szabott ki a műsort működtető Emporia Style Kft.-re - közölte a hivatal hétfőn.

A versenyhivatal a fogyasztóknak kedvező vállalásokra kötelezte a Szallas.hu-t

Fogyasztóvédelem - 2020-09-22

- Jogsértőnek találta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Szallas.hu működési gyakorlatát, a szálláskereső ugyanis sürgető üzeneteivel pszichés nyomást gyakorolt a fogyasztókra, a versenyhatóság ezért összetett intézkedéscsomagra kötelezte a szolgáltatást működtető vállalkozást.

ITM: 2,5 millió forintos bírságot szabtak ki a mulasztó telefonos ügyfélszolgálatokra

Fogyasztóvédelem - 2020-09-07

A fogyasztóvédelem az elmúlt hónapokban összesen 340 próbahívással ellenőrizte a telefonos ügyfélszolgálatok működtetésére köteles szolgáltatókat, a hívások közel negyedénél tapasztaltak kisebb-nagyobb hiányosságot az előírások betartásában - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn.

A három éve hatályos szabályok egyszerűbbé, gördülékenyebbé teszik a fogyasztók telefonos ügyintézését - írták. Korábban gyakran okozott bosszúságot, hogy az ügyfelek csak hosszú idő, tartós várakoztatás után tudtak a felvetésükre, panaszukra érdemben reagálni tudó ügyintézővel beszélni. A járványügyi veszélyhelyzet idején felértékelődött a telefonos ügyfélszolgálatok szerepe, mert a közvetlen és azonnali kapcsolatfelvételre az ügyfélszolgálati irodák zárva tartása miatt nem volt más mód.

Adathalászok új módszerrel keresik meg Facebook-oldalak üzemeltetőit

Fogyasztóvédelem - 2020-08-30

- Újfajta módszerrel keresik meg adathalászok a Facebook-oldalak üzemeltetőit - hívta fel a figyelmet a rendőrség.


Házhoz rendelés után helyszíni ellenőrzést is tartott az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal

Fogyasztóvédelem - 2020-08-06

Öt kategóriában összesen 26 készételt rendeltek házhoz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a laboratóriumi eredmények alapján három vendéglátó egységben helyszíni ellenőrzést tartottak, egy vendéglátó vállalkozás működését ideiglenesen fel is függesztették.

Pizzatésztát hív vissza az ALDI a paradicsomszósz miatt

Fogyasztóvédelem - 2020-07-29

Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. fogyasztóvédelmi okokból visszahívja valamennyi magyarországi üzletéből a "CUCINA NOBILE klasszikus vagy rusztikus pizzatészta paradicsomszósszal elnevezésű, 600 grammos termékét, mert a pizzatészta mellé csomagolt paradicsomszószban fémdarabkák lehetnek - közölte az áruházlánc szerdán

Az MNB megújított fogyasztóvédelmi ajánlást tett közzé

Fogyasztóvédelem - 2020-07-18

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megújított fogyasztóvédelmi ajánlást tett közzé a pénzügyi szervezeteknek, a dokumentum többek közt a - járvány idején különösen aktuális - elektronikus kommunikációval és szerződéskötéssel, továbbá a határon átnyúló szolgáltatókkal kapcsolatos elvárásokkal egészült ki, és irányt mutat az örökösök és a pénzügyi szervezetek együttműködésére.

Rendben találta a sertéshúsok eredetjelöléseit a Nébih

Fogyasztóvédelem - 2020-07-16

Rendben találta a sertéshúsok eredetjelöléseit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az országos ellenőrzés során csak néhány esetben kellett bírságolniuk az élelmiszerlánc-felügyelőknek.

Szerdától a pultból kínált baromfi-, juh- és kecskehús esetében is fel kell tüntetni a származási országot

Fogyasztóvédelem - 2020-07-13

Szerdától a pultból kínált baromfi-, juh- és kecskehús esetében is fel kell tüntetni a származási országot, a csomagolatlan formában árusított zöldségeknél és gyümölcsöknél pedig zászlóval kell jelölni a magyar terményeket - hívta fel a figyelmet Nagy István egy budaörsi áruházban tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Az agrárminiszter emlékeztetett, hogy a nem előrecsomagolt, friss vagy hűtött sertéshús értékesítésekor már január 15-e óta fel kell tüntetni az állat származási helyét és, ha eltérő, a vágási helyét is.

Július 15-étől újabb termékköröknél teszik kötelezővé a származási információk jelölését, a húsok esetében a juh, a kecske és a baromfitermékeknél is szerepeltetni kell a származási helyet.

A nem előrecsomagolt, Magyarországon termesztett zöldség és gyümölcs esetében pedig nem elég a származási országot szövegesen feltüntetni, de július 15-től az országzászlót is meg kell jeleníteni. A szabályozás a termelői piacokat nem érinti - tette hozzá.