Oktatás

Eredmények megjelenítése 41-től 60-ig 1101 találatból.

Több felsőoktatási intézmény és kar átalakul mától

Oktatás - 2017-02-01

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez (NKE) integrálják a bajai Eötvös József Főiskola vízmérnöki képzését. A főiskola két intézetéből víztudományi kart hoznak létre az NKE-n. Ezen a karon környezetmérnöki és építőmérnöki alapszakok, valamint szakmérnöki szakirányú továbbképzések lesznek. A kar székhelye ugyanakkor továbbra is Baján lesz, de a képzésbe a későbbiekben bekapcsolódnak majd az egyetem más egységei is, például a katasztrófavédelmi intézet és az NKE fenntartható fejlődés tanulmányok kabinete.

Történelemtanárok az iskolai atlaszokról

Oktatás - 2017-01-12

A Történelemoktatók Szakmai Egyesülete (TSZE) szerint a tankönyvpiac szabályozása korántsem jelenti azt, hogy a régi műveket száműzték volna az osztályteremből - közölte az egyesület csütörtökön. Korábban a Történelemtanárok Egylete (TTE) elfogadhatatlannak tartotta, hogy a 2016/17-es tanév őszi vizsgaidőszakától már nem akarja engedélyezni az EMMI a szabad atlaszválasztást a történelem érettségi vizsgán.

A TSZE állásfoglalásában kifejtette: az atlaszokkal a történelemoktatás egy olyan "eszköze" került reflektorfénybe, amely könnyen hozzáférhető és ezáltal lehetőséget ad arra, hogy a laikus közönség is véleményt alkothasson a vitában. A könyvek azonban önmagukban nem határozzák meg egy teljes rendszer működését, és nem mutatják meg a pedagógusi munka egészét. Jóval fontosabb tényezőnek tekinthető a tanári praxis és szokásrend - írták.

Tenki Réka is szerepel a Variety tíz figyelemre méltó európai filmest bemutató idei listáján

Oktatás - 2017-01-12

Tenki Réka magyar színésznő is szerepel a Variety magazin tíz figyelemre méltó tehetséges európai filmest bemutató idei listáján. A művészek tiszteletére a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon fogadást rendeznek - írta csütörtökön online kiadásában a Variety.

Tenki Réka Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjében nyújtott alakításával vívta ki az amerikai magazin figyelmét. A film a februári Berlinalén versenybe száll a legjobb alkotásért járó Arany Medvéért.

Palkovics: Tavaly 29 milliárd forintból 12 egyetem PPP projektjét váltották ki

Oktatás - 2017-01-11

Tavaly decemberben mintegy 29 milliárd forint értékben 12 egyetemi PPP (magántőke bevonásával közfeladat ellátása) projektet sikerült kiváltani - mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán, a Dunaújvárosi Egyetem (DUE) PPP konstrukciójának kiváltásáról tartott sajtótájékoztatón.Palkovics László közölte, hogy a 2016-os költségvetésben a PPP-k kiváltására egy 5,4 milliárdos, felülről nyitott keretösszeg volt elkülönítve, ami idővel 18 milliárdra emelkedett.

NGM-államtitkár: január 20-ig lehet jelentkezni keresztféléves szakképzésekre

Oktatás - 2017-01-10

- Január 20-ig lehet jelentkezni a keresztféléves szakképzésekre a helyi szakképzési centrumokban. Cseresnyés Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára fontosnak nevezte, hogy minél többen éljenek a - 2015 szeptemberétől - ingyenes második szakképesítés lehetőségével, mivel egy új szakma megszerzésével érdemben bővülnek a lehetőségek a munkaerőpiacon.

ELTE-rektor: a BME gazdaság- és társadalomtudományi karának kiválása mindkét intézményt mélyen érintené

Oktatás - 2016-12-21

- A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) gazdaság- és társadalomtudományi karának kiválása és beolvadása az Eötvös Lóránd Tudományegyetembe (ELTE) mindkét intézményt mélyen érintené - mondta Mezey Barna, az ELTE rektora szerdán reggel az M1 aktuális csatornán.

A rektor szerint a diákok ebből nem sokat érzékelnének, mert arra törekednek, hogy a képzés helyileg ugyanott maradjon, csak a diplomán szerepelne egy másik intézmény, mint most.

Kultúra-film-díjak-USA Oscar-díj - Közzétették a legjobb idegen nyelvű filmek szűkített listáját

Oktatás - 2016-12-16

A Toni Erdmann című német és Az ügyfél című iráni alkotás is szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilenc alkotásra szűkített listáján - jelentette be az amerikai filmakadémia péntekre virradóra Los Angelesben. Magyarország a Tiszta szívvel című akcióvígjátékot nevezte a kategóriában, ám a magyar jelölt, Till Attila második játékfilmje nem jutott tovább.

OH: több mint 2400 intézményvezetőt ellenőriznek jövőre

Oktatás - 2016-12-15

- Jövőre várhatóan 2438 oktatási intézmény-, tagintézmény-, illetve intézményegység-vezető és 1950 oktatási intézmény országos pedagógiai-szakmai ellenőrzése történik meg - tette közzé honlapján csütörtökön az Oktatási Hivatal.

A hivatal jelezte: elérhetők a miniszteri döntés alapján egyszerűsített és csökkentett elvárásokat tartalmazó, 2017. évi tanfelügyeleti és önértékelési eljárásokat szabályozó kézikönyvek.

PISA-felmérés - PSZ: az eredmények a pedagógusok kritikáit igazolják

Oktatás - 2016-12-14

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a PISA-felmérés eredményei sokkolták a pedagógustársadalmat, ugyanakkor a pedagógusokat igazolják, akik jelezték, hogy komoly problémák vannak a közoktatásban.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelte: a reform visszaütött. Az érdekvédő felhívta a figyelmet arra, hogy a köznevelési törvényből kimaradt egy nagyon fontos tétel, amely a gyermek mindenekfelett álló érdekére vonatkozik.

A mai köznevelési rendszer nem foglalkozik ezzel, a pedagógusok és az intézmények szakmai önállóságát elvették. A megemelkedett tananyag, a megnőtt munkaterhek pedig elvették azt a lehetőséget is, hogy a gyerekekkel egyénileg foglalkozzanak a pedagógusok - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Nem biztos ugyanakkor, hogy ez tantervi kérdés, a katonás, poroszos szellemnek kellene eltűnnie, amely megköti a pedagógusok kezét - mondta Galló Istvánné, aki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaira reagálva ironikusan úgy fogalmazott: még szerencse, hogy nem a miniszterek tanítanak az iskolákban, hanem a pedagógusok.

PISA-felmérés - PDSZ: nem meglepő, hogy Magyarország a sereghajtók közé került

Oktatás - 2016-12-07

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az előző PISA-jelentés, és az azóta bevezetett változtatások ismeretében egyáltalán nem meglepetés, hogy 2016-ban az OECD országai között Magyarország a sereghajtók közé került. Mendrey László, a PDSZ elnöke szerdán közleményében azt írta, talán csak a zuhanás mértéke volt letaglózó és megalázó.

Kiemelte, hogy már 2008-ban a visszaesés jelei mutatkoztak, s a jelenlegi kormánypártok a vitathatatlan problémát arra használták fel, hogy az egész - egyébként működőképes rendszert - felszámolják, s kiépítsék a politikai hatalmuk bebetonozásához nélkülözhetetlen erőteljesen visszafejlesztett, s végtelenül centralizált oktatási rendszerüket.

LMP: a kormány ne hajtsa végre az oktatás "totális államosítását"

Oktatás - 2016-12-06

Az LMP elfogadhatatlannak tartja a közoktatás "totális államosításának" előkészítetlenségét, ezért azt kéri a kormánytól, "forduljon vissza ebből a zsákutcából".

Ikotity István országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem alkalmas arra, hogy az iskolák fenntartása után a működtetést is átvegye, ugyanis négy héttel a változtatás előtt még csak az arról szóló dokumentum tervezetei készültek el.

Hozzátette: a január 1-jei átadás pénzügyi problémái is látszanak már, hiszen míg az önkormányzati szövetségek 100 milliárd forintos forrásigényről számoltak be, Palkovics László oktatási államtitkár pedig 50 milliárdosról, eközben a feladatra mindössze 21 milliárd forintot különítettek el.

Oktatási felmérések: erős tantervi tudás, de azt a diákok iskolán kívül nem tudnak kamatoztatni

Oktatás - 2016-12-06

- A negyedik és nyolcadik osztályos magyar diákok nemzetközi szinten is kiemelkedő, erős "tantervi jellegű" tudással bírnak, ugyanakkor ezeket az alapokat a 15 évesek nem tudják a nem iskolai kontextusokat modellező digitális PISA-feladatokban kamatoztatni - többek között ez állapítható meg a PISA, a TIMSS nemzetközi és az országos kompetenciamérések legfrissebb adataiból, amelyeket kedden, köznevelési konferencián ismertettek Budapesten.

PISA-felmérés - Alacsonyabb a magyar diákok teljesítménye az OECD-átlagnál

Oktatás - 2016-12-06

Romlott a magyar diákok teljesítménye az utóbbi években, a szövegértés és a természettudományok területén gyengébb, matematikában pedig ugyanolyan eredményeket értek el a tanulók, mint 2012-ben - derült ki az iskolások képességeit összegző, nemzetközi teljesítménymérési program (PISA) 2015-ös felméréséből, amelyet kedden tett közzé az Európai Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

A szervezet honlapján elérhető jelentés szerint a magyar iskolások tavalyi teljesítménye mindhárom területen alacsonyabb lett a világ legfejlettebb országait tömörítő gazdasági szervezet, a párizsi székhelyű OECD átlagánál.

A természettudományokban Magyarország 477 ponttal az utolsó negyedben végzett az OECD-országok között, ami jelentős visszaesés 2012-höz képest (494 pont). Hasonló a helyzet a szövegértésnél, amelyben 470 pontot értek el a magyar diákok a három évvel ezelőtti 488-hoz képest. A matematika területén elért 477 pont megegyezik a 2012-es adatokkal. Az OECD-átlag a természettudományokban és a szövegértésben 493 pont, a matematikában 490 pont volt.

Oktatási államtitkárság: a fenntartó kezdeményezi a BME gazdaságtudományi kar ELTE-hez való csatlakozását

Oktatás - 2016-12-05

Az oktatási államtitkárság fenntartóként kezdeményezi, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi kara 2017-től augusztus 1-jétől az ELTE részeként működjön tovább.

Az államtitkárság erről hétfőn közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Mint írták, a fenntartó álláspontja szerint a jelenleg fennálló helyzet nem teszi lehetővé, hogy a kar és az egyetem az oktatási-kutatási értékek és hallgatói érdekek sérelme nélkül működjön tovább.

Kilenc tanár kapott idén Rátz Tanár Úr Életműdíjat

Oktatás - 2016-11-30

- Kilenc tanár vehette át szerdán a másfél millió forintos pénzjutalommal járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat, amelyet minden évben kiemelkedő munkát végző, természettudományos tantárgyat tanító pedagógusok kapnak meg.

A Magyar Tudományos Akadémián tizenhatodszorra átadott díjat olyan, az iskolák 5-12. évfolyamain matematikát, fizikát, kémiát vagy biológiát tanító tanárok kapták meg, akik tantárgyuk népszerűsítésében és a tehetséggondozásban maradandó életművet alkottak.

Kilenc tanár kapott idén Rátz Tanár Úr Életműdíjat

Oktatás - 2016-11-30

- Kilenc tanár vehette át szerdán a másfél millió forintos pénzjutalommal járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat, amelyet minden évben kiemelkedő munkát végző, természettudományos tantárgyat tanító pedagógusok kapnak meg.

A Magyar Tudományos Akadémián tizenhatodszorra átadott díjat olyan, az iskolák 5-12. évfolyamain matematikát, fizikát, kémiát vagy biológiát tanító tanárok kapták meg, akik tantárgyuk népszerűsítésében és a tehetséggondozásban maradandó életművet alkottak.

Palkovics László: jó iskola nincsen jó tanár nélkül

Oktatás - 2016-11-16

Jó iskola, jó oktatás nincsen jó tanár nélkül - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) oktatásért felelős államtitkára szerdán a Debreceni Egyetemen, a középiskolai igazgatók és osztályfőnökök fórumán.

Palkovics László közlése szerint ezért az egyik legfontosabb kérdés a pedagógusképzés korszerűsítése, a pedagógus-továbbképzés, illetve az oktatás módszertanának átalakítása.

Klik: a tankerületek maguk döntenek a juttatásokról

Oktatás - 2016-11-14

Nem "ugrik" a cafetéria, a tankerületek maguk döntenek a juttatásokról - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hétfőn az MTI-vel a témában megjelent sajtóinformációkra reagálva.

A Magyar Nemzet hétfői számában azt írta: elveszthetik a cafetériát az iskolákban dolgozó önkormányzati alkalmazottak, például portások, karbantartók, takarítók, akik az intézmények államosítása miatt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ munkavállalói lesznek.

Az Emmi visszautasítja a Műegyetem átszervezésével kapcsolatos híreszteléseket

Oktatás - 2016-10-26

- Befejeződtek az Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégiában rögzített intézményi átalakítások és a fenntartó jelen pillanatban továbbiakat nem tervez, csak akkor, ha ez a stratégia megvalósításával összefügg - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) oktatási államtitkársága szerdán az MTI-vel a Műegyetem gazdaságtudományi karának esetleges leválásáról. A szaktárca egyúttal visszautasít minden olyan híresztelést, amely az egyetemi autonómia megsértéséről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szétveréséről vagy ingatlanspekulációról szól.

Az Oxfordi Egyetem a legjobb, de magyar egyetemek is vannak a ranglista középmezőnyében

Oktatás - 2016-09-22

Az Oxfordi Egyetem vezeti a világ egyetemeinek ranglistáját, amelynek középmezőnyében hét magyar egyetem is szerepel. A világ egyetemeinek rangsorát több szempont alapján a londoni székhelyű Times Higher Education állítja össze évente. A csütörtökön publikált listán 980 egyetem szerepel. Az első helyet idén az Oxfordi Egyetem szerezte meg, amely a rangsort az elmúlt öt évben vezető Kaliforniai Műszaki Egyetemet (California Institute of Technology) szorította a második helyre.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű replica watches földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.

A terület bármilyen csendes sport, omega replica vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza