Oktatás

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 1108 találatból.

Palkovics: a felsőoktatásba jelentkezők 67 százalékát vették fel

Oktatás - 2016-07-26

Az idén felsőoktatásba jelentkező több mint 111 ezer diák mintegy 67 százalékát felvették valamelyik egyetemre, illetve főiskolára, majdnem 4 százalékkal többet mint tavaly - mondta Palkovics László oktatási államtitkár: a felvételt nyert hallgatók 76 százaléka államilag finanszírozott, 24 százaléka költségtérítéses képzésben kezdheti meg tanulmányait.

Folytatódhat a Ludovika Campus fejlesztése

Oktatás - 2016-07-22

Megjelent a Nemzeti Közszolgálat Egyetem (NKE) egységes elhelyezését szolgáló, a Ludovika Campus állami beruházás második ütemének előkészítésével kapcsolatos intézkedésekről szóló kormányhatározat.

  A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat szerint gondoskodni kell a hadtudományi és honvédtisztképző speciális bentlakásos képzési központ, valamint a katasztrófavédelmi speciális képzési központ megvalósításáról.

A globális oktatási kihívásokról tanácskoznak Budapesten

Oktatás - 2016-07-11

A globális oktatási kihívásokat vitatja meg több mint kétszáz szakember a World Council for Curriculum and Instruction (WCCI) nemzetközi szervezet hétfőn Budapesten kezdődött világkonferenciáján.

 Az oktatási kérdésekkel foglalkozó WCCI éves világkonferenciáját 2010 után másodszor tartják Magyarországon, a rendezvényt magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Pécsi Tudományegyetem szervezte.

Liberálisok: aggasztó az érettségizők külföldre vándorlása

Oktatás - 2016-06-19

- A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) aggasztónak tartja, hogy a legtehetségesebb és legjobb anyagi helyzetben lévő érettségizők közül egyre többen folytatják tanulmányaikat külföldön.

Bősz Anett, az ellenzéki párt ügyvivője vasárnap Budapesten  elmondta, az elitgimnáziumokban érettségizőknél már 30-50 százalék azok aránya, akik külföldi felsőoktatási intézménybe jelentkeztek.

Decentralizálta a Klik-et az Országgyűlés

Oktatás - 2016-06-13

- Létrejönnek a tankerületi központok, összevonják a fenntartói és működtetői feladatokat az állami iskolafenntartónál és differenciált béremelést kaphatnak a pedagógusok - többek között ezt tartalmazza az az oktatási törvényeket módosító csomag, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés.

Kézikönyv jelent meg a médiabefolyásolásról

Oktatás - 2016-06-01

Az elmúlt egy évtizedben gyökeresen változott meg a hazai média felépítése és fogalomkészlete - hangsúlyozták a Századvég Kiadó és a Magyar Tudományos Akadémia által jegyzett Médiabefolyásolás - Az új kislexikon című könyv szerdai budapesti bemutatóján a szerzők.

Pokorni: lehetőséget kellene adni az önkormányzatoknak az iskolák működtetésére

Oktatás - 2016-06-01

Fel kellene kínálni a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy ha kívánják, akkor működtethessék és fenntarthassák az iskoláikat - jelentette ki Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere a városrész iskolai menzáinak és közösségi tereinek újragondolásáról szóló szerdai konferencián.

Magyar Rektori Konferencia: legyen saját vagyonuk a felsőoktatási intézményeknek!

Oktatás - 2016-05-25

A felsőoktatási intézmények saját vagyonáról, a kancellár vétójogáról, a duális képzésről és a sportdoktori fokozatról fogalmazott meg javaslatokat a Magyar Rektori Konferencia (MRK), azt szeretnék elérni, hogy javaslataik rendeleti szintű szabályozásban jelenjenek meg - mondta a testület elnöke szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Országos kompetenciamérés lesz szerdán az iskolákban

Oktatás - 2016-05-24

 Szerdán 2636 iskola 3586 telephelyén a 6., a 8., és a 10. évfolyam diákjai - a szokásos tanítás helyett - az országos mérés feladatlapjait írják meg.

    A mérés - a sajátos nevelési igényű tanulók egy szűk csoportját kivéve - az adott évfolyamokon minden tanuló számára kötelező, így idén 266 562 diák vesz részt benne (a 6. évfolyamon 91 029, a 8. évfolyamon 88 459, a 10. évfolyamon 87 074).

Az alternatív kerettantervek megőrzését kéri a Waldorf szövetség és az alapítványi iskolák egyesülete

Oktatás - 2016-05-13

- A Magyar Waldorf Szövetség és az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete levélben kéri a jövő évi költségvetési törvénytervezetet megalapozó javaslat azon pontjainak megváltoztatását, amelyek véleményük szerint az alternatív kerettantervek lehetőségének megszüntetését célozzák.

A PSZ a szakgimnáziumi és szakközépiskolai kerettantervek bevezetésének elhalasztását követeli

Oktatás - 2016-05-10

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) követeli, hogy egy évvel halasszák el a szakgimnáziumi és szakközépiskolai kerettantervek bevezetését. Egyúttal tiltakoznak az ellen, hogy a szakgimnáziumokban nem tanítanának természettudományos tárgyakat.

  Az érdekvédelmi tömörülés közleményében elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szakgimnáziumi kerettantervek mind a mai napig nem jelentek meg a Magyar Közlönyben.

A Nemzeti Pedagógus Kar nem támogatja a differenciált béremelést

Oktatás - 2016-05-06

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) nem támogatja, hogy a pedagógus béremelés utolsó, 2017. szeptemberi része differenciált legyen, a mértékéről az iskolaigazgatók és a tankerületi vezetők közösen döntsenek - közölte a kar elnöksége pénteken. Az NPK azt is javasolja, hogy a szakgimnáziumok bevezetését egy évvel halasszák el.

A szakképzés átalakítását bírálja a Tanítanék mozgalom és a szakképzési társaság

Oktatás - 2016-05-05

A Tanítanék mozgalom és a Magyar Szakképzési Társaság szerint folytatódik "a szakképzés szétverése" Magyarországon.

  Szenes György, a Magyar Szakképzési Társaság elnöke csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatójukon kiemelte: először azt gondolták, csak a névtábla átfestését jelenti, hogy a szakközépiskolákat szakgimnáziumokká keresztelik át, de nemcsak erről van szó, hanem komoly tartalmi változtatásokról is.

Érettségi - Eduline.hu: athéni demokrácia és iszlám vallás a feladatok között

Oktatás - 2016-05-04

Az athéni demokráciával, az iszlám vallással, Mária Teréziával és Bethlen István miniszterelnökségével összefüggő feladatok szerepelnek többek között a történelem írásbeli érettségi feladatai sorában az eduline.hu értesülései szerint.Az oktatási portál információi szerint a szerdai történelem érettségin a különböző korszakokban az emberek szociális helyzetét is vizsgáló feladatok kaptak helyet. Időrendben haladva foglalkozniuk kell a diákoknak az athéni demokráciával, az iszlám vallással.

Érettségi - Hétvégén ballagás, hétfőn kezdődnek a magyar írásbelik

Oktatás - 2016-04-29

Pénteken és a hétvégén országszerte elballagnak a diákok a középiskolákból, majd hétfőn a magyar írásbelikkel megkezdődnek az érettségi vizsgák. A ballagás kifejezés a latin eredetű valetans (búcsúzó) szóból származik, maga a szokás pedig a felvidéki Selmecbányáról, ahol az 1870-es években az erdészeti és bányászati akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól - olvasható a http://jelesnapok.oszk.hu oldalon.

NGM: több mint 4000 program a pénteki Szakmák éjszakáján

Oktatás - 2016-04-13

Országszerte több mint háromszáz helyszínen, 700 vállalkozás részvételével rendezik meg a különböző szakmákat bemutató Szakmák éjszakáját pénteken, több mint 4000 programon vehetnek részt az érdeklődő fiatalok és felnőttek - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Tanítanék mozgalom: pénteken alakuljanak kockás körök az iskolákban!

Oktatás - 2016-04-12

Kockás körök megalakítására hívta fel az iskolákat a pénteki kétórás figyelmeztető sztrájk idejére a Tanítanék mozgalom képviselője kedden azt követően, hogy a kormány nem jelent meg a civil közoktatási platform által kezdeményezett egyeztetésen.

Romániában újraakkreditálták a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet

Oktatás - 2016-04-04

- A Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIS) újabb öt évre akkreditálta a magyar állam támogatásával működő Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet (EMTE) - tudatta hétfői közleményében az egyetem.

 A Sapientia EMTE időszakos felmérését 2015 decemberében végezte el az ARACIS 13 tagú szakértői bizottsága, amelynek elnöke Dr. Gheorghe Grigoras, a iasi Alexandru Ioan Cuza egyetem professzora volt, tagjai pedig jeles romániai és külföldi professzorok, valamint az országos hallgatói szervezetek két képviselője.

Rétvári: a Klik megszűnése után is marad az állami iskolafenntartás

Oktatás - 2016-03-22

- Noha a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszűnik, továbbra is az állam tartja majd fenn az iskolákat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden.

  Rétvári Bence elmondta, hogy a kormányzat nem tér vissza a 2010 előtti, önkormányzati fenntartású rendszerhez, a döntéseknek azonban közelebb kell kerülniük az intézményekhez.

Együtt: a Klik helyett egy fenntartható rendszer kell

Oktatás - 2016-03-22

- Az Együtt - a Korszakváltó Pártja arra kéri a kormányzatot, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyett alakítson ki életképes, korszerű, évtizedeken keresztül fenntartható rendszert, a döntéseket vigyék a lehető legközelebb az iskolákhoz, az igazgatóválasztás jogát pedig adják vissza a helyi közösségeknek.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza