Oktatás

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 1157 találatból.

Száz erdélyi magyar oktató és kutató kéri a törvényjavaslat visszavonását

Oktatás - 2017-04-03

Száz erdélyi magyar egyetemi oktató, kutató és véleményformáló kéri egy hétfőn nyilvánosságra hozott nyílt levélben Balog Zoltán minisztert, hogy vonja vissza a Közép-európai Egyetem (CEU) működését veszélyeztető törvénymódosítási javaslatot.

Az aláírók emlékeztetik az emberi erőforrások miniszterét, hogy több évszázados hagyománya van annak, hogy erdélyi diákok hazaviszik szülőföldjükre a nyugati egyetemeken szerzett tudásukat. A külföldi tanulmányok után hazatérő fiatalok jelentős mértékben hozzájárultak a magyar tudományosság fellendüléséhez, de "az erdélyiség és a magyarság megőrzéséhez, megmaradásához" is.

Véget értek a "nagy hullámzások" a felsőoktatásba jelentkezőknél

Oktatás - 2017-04-03

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főizgatója szerint a felsőoktatásban véget ért a "nagy hullámzások" időszaka, 2012-2013 óta csak kisebb mozgások vannak a felsőoktatásba jelentkező számát és a helyeket illetően.

Kaposi József az M1 aktuális csatornán hétfőn elmondta: a felsőoktatásba jelentkezőknél változatlanul a gazdaságtudományi karok a népszerűek, de emelkedett a pedagógusképzésre jelentkezők száma, ez a 2013-ban elindult osztatlan képzésnek és a különböző ösztöndíjaknak köszönhető.

Külföldi egyetemek - CEU: az Oktatási Hivatal szerint az intézmény megfelel a magyarországi működés feltételeinek

Oktatás - 2017-03-31

A Central European University (CEU) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint megfelel a magyarországi működés feltételeinek. Ezt a felsőoktatási intézmény az Oktatási Hivatal állásfoglalására hivatkozva közölte péntek este. Az egyetem arról is tájékoztatott: több mint 150 európai és amerikai tudós írta alá az intézményt támogató nyílt levelet.

A CEU közleményében azt írta, hogy az Oktatási Hivatal állásfoglalása megerősíti, a CEU törvényesen működik Magyarországon a miniszterelnök és más politikusok állításaival szemben.

"Megállapítható, hogy a Central European University az Amerikai Egyesült Államok belső joga alapján elismert és fokozatadási joggal felruházott felsőoktatási intézmény, így megfelel a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 76. paragrafus, 1. bekezdésében foglaltatnak" - idézték a CEU-hoz hivatalosan az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja által küldött állásfoglalást. Hozzátették: a törvény említett bekezdése szabályozza a külföldi egyetemek magyarországi működését.

Együttműködési megállapodást írt alá a Corvinus és a Közép-európai Egyetem

Oktatás - 2017-03-31

Együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Corvinus Egyetem és a Közép-európai egyetem vezetője - tájékoztatta a Corvinus egyetem az MTI-t pénteken.

Mint írták, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Közép-európai Egyetem között az elmúlt időszakban erősödött az oktatási és kutatási kapcsolat, és több hónapos előkészítés eredményeként a két egyetem hétfőn kötötte meg az együttműködési megállapodást

A rektori konferencia a felsőoktatási kerekasztal összehívását kezdeményezi

Oktatás - 2017-03-31

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) a felsőoktatási kerekasztal összehívását kezdeményezi a felsőoktatási törvény tervezett módosítása ügyében - közölte a felsőoktatási intézményeket tömörítő szervezet pénteken.

.

A CEU folytatná a párbeszédet, de nem törvénytervezet alapján

Oktatás - 2017-03-30

- A Közép-európai Egyetemnek (CEU) továbbra is szándékában áll, hogy párbeszédet folytasson a magyar kormánnyal, de a benyújtott felsőoktatási törvénytervezetet nem tudják az egyeztetések alapjául elfogadni - közölte az intézmény elnök-rektora csütörtökön.

Kiemelték: a magyar kormány tisztviselőivel folytatott megbeszélést követően a Közép-európai Egyetem továbbra sem győződött meg arról, hogy a kormányzat belátná, milyen hatásai lesznek a törvénytervezetnek. Az egyetem továbbra sem érti, hogy miért van szükség a törvényre, ismerve az egyetem magyar törvényekkel teljes összhangban történő működését, és az egyetemi élethez nyújtott hozzájárulásának széleskörű elismertségét.

Csépe Valéria: a köznevelés tartalmi megújításának fókuszában a gyermek áll

Oktatás - 2017-03-28

A köznevelés tartalmi megújításának fókuszában a gyermek áll - hangoztatta a területért felelős miniszteri biztos kedden Pécsett. Csépe Valéria az Oktatási Hivatal (OH) Tavaszi pedagógiai napok című rendezvénysorozatának pécsi eseményeit megnyitó konferencia plenáris napján kifejtette: a 21. század eleje óta a társadalom és a munka világa által elvárt, megkövetelt készségek megváltoztak, amihez dinamikusan alkalmazkodni képes oktatási tartalmat, módszereket és szabályozást kell megalkotni.

Ombudsman: ki kell egészíteni az iskolai fegyelmi eljárás szabályozását

Oktatás - 2017-03-23

Az ombudsman szerint további garanciákat kell illeszteni az iskolai fegyelmi eljárás jogi szabályozásába, a bizonytalanságok ugyanis könnyen vezethetnek visszás esetekhez - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön.

Ingyenes lesz az első középfokú nyelvvizsga

Oktatás - 2017-03-02

Ingyenes lesz az első középfokú nyelvvizsga - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten. Balog Zoltán egy más témában tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a kormány elvi támogatását adta szerdai ülésén ahhoz, hogy az első nyelvvizsga térítésmentes legyen még ebben a kormányzati ciklusban.

A szabályozás konkrét részleteinek kidolgozása és a költségek felmérése ugyanakkor még előttük áll - tette hozzá.

A kabinet szintén támogatta az ingyenes tankönyvprogram gyorsítását - jelezte Balog Zoltán.

A miniszter reményei szerint még ebben az évben megvalósulhat, hogy az általános iskola első nyolc osztályában ingyenesen adják a tankönyveket a diákoknak. Ennek részleteit a nemzetgazdasági tárcával közösen dolgozzák majd ki.

PISA-felmérés - Szakértő: fontos kérdés, hogy az iskola ki tudja-e egyenlíteni a különbségeket

Oktatás - 2017-02-23

Nagyon fontos kérdés, hogy az iskola ki tudja-e egyenlíteni azokat a különbségeket, amelyeket a gyerekek otthonról hoznak - mondta Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

A szakértő annak kapcsán volt a műsor vendége, hogy a PISA-mérések tudományos hátterének bemutatásáról és az azokból fakadó kutatási-fejlesztési feladatokról rendezett szerdán konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia.Az eseményen - amelyen Csapó Benő is előadást tartott - a szakértők áttekintették, milyen problémákat jeleznek a PISA-felmérések a szövegértéssel, a természettudományokkal és a matematikával kapcsolatban, és mit lehet tenni, hogy ezeket megoldják.

PISA-felmérés - MTA-elnök: a tantárgyi programok korrekciója természetes jelenség

Oktatás - 2017-02-22

Természetes jelenségnek nevezte az oktatási rendszer, illetve a tantárgyi programok tudományos indíttatású korrekcióját a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke egy szerdai budapesti fórumon.

A PISA-mérések tudományos hátterének bemutatásáról és az azokból fakadó kutatási-fejlesztési feladatokról rendezett konferencián Lovász László hozzátette, az ilyen változtatást nem szabad presztízsveszteségként megélni.

Szakértő: nincsenek megfelelő körülmények a középszintű nyelvtudás megszerzéséhez a középiskolákban

Oktatás - 2017-02-13

cheap jerseys

cheap nfl jerseys

wholesale nfl jerseys

cheap jerseys free shipping

cheap jerseys from china

Bár a keretek lehetővé tennék a középfokú (B2 szintű) nyelvvizsgának megfelelő nyelvtudás megszerzését a középiskola végére, az ehhez szükséges körülmények még nincsenek megteremtve - mondta Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Véleménye szerint a közoktatásban alkalmazott nyelvórai csoportlétszám, tanterv és az összesen csaknem ezres óraszám lehetővé tenné a B2 szint elérését.

Ájurvéda kurzus indul a Debreceni Egyetemen

Oktatás - 2017-02-10

cheap jerseys

cheap nfl jerseys

wholesale nfl jerseys

cheap jerseys free shipping

cheap jerseys from china

A megbetegedések mélyebb okairól, a hagyományos fitoterápiáról és a gyógyítás holisztikusabb megközelítéséről tart bevezető kurzust a Debreceni Egyetem Ájurvéda Tanszékének vendégprofesszora.

Az „élet tudományának" is nevezett hagyományos indiai orvoslási rendszer alapjaiba az országban elsőként nyerhetnek betekintést februártól a Debreceni Egyetem hallgatói. A több mint ötezer éves múlttal rendelkező medicináról Asmita Wele tart bevezető kurzust gyógyszerész-, orvostan-, fogorvostan-hallgatóknak.

A hazánkban egyedülálló, angol nyelvű, szabadon választható tantárgyként induló képzés során a diákok az ájurvéda olyan alapelveit sajátíthatják el, melyek fontos kiegészítésként szolgálhatnak a modern orvostudományhoz.

Hiányzó feltételek, aggályos bevezetés – az ombudsman a középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötött felsőoktatási felvételiről

Oktatás - 2017-02-06

Az alapvető jogok biztosának vizsgálata szerint alapjogi szempontból aggályosan és kellő előkészítés nélkül írták elő a felsőoktatásba való bekerülés egyik feltételeként a nyelvtudás új, szigorúbb követelményét. Székely László ombudsman javasolta az emberi erőforrások miniszterének a jelenlegi iskolai idegennyelv-oktatás infrastruktúrájának erőteljesebb fejlesztését és azt, hogy a felkészülési idő garantálása érdekében is tegyék későbbre az emelt szintű követelmény bevezetésének időpontját.

Egy kormányrendelet szerint 2020-tól a felsőoktatásba az vehető fel, aki legalább középfokú (B2 szintű) nyelvvizsgával rendelkezik. A jogszabály-módosítás körülményeiről az alapjogi biztos hivatalból indított átfogó vizsgálatot. Az adatgyűjtés, valamint a bekért információk az ombudsmannak arra a megállapítására adtak alapot, hogy a szabályozást előkészítő szaktárca az új követelmény meghatározása során nem vette figyelembe az egyes oktatási szintek egymásra épülésnek követelményét, nem biztosította a szükséges felkészülési időt, nem gondoskodott az idegennyelv-oktatás iskolai feltételrendszerének megteremtéséről.

Készen állva az új ipari forradalom kihívásaira

Oktatás - 2017-02-06

Nappali tagozaton 171, levelező tagozaton 80, összesen 251 jelölt szerzett oklevelet a Műszaki Karon, amely szombaton tartotta téli diplomaosztó ünnepségét a Főépületben.

A rendezvényen a folyosók, karzatok hozzátartozókkal, barátokkal telt meg, a Díszudvar pedig bordó-fekete taláros fiatalokkal, akiket a diploma átvétele után már csak egy kérdés foglalkoztathatott: hogyan tovább? Dékánjuktól erre a kérdésre is választ kaphattak az ünnepi beszédben.

Folytatódtak a diplomaosztók a Debreceni Egyetem karain

Oktatás - 2017-02-06

Újabb négy kar több mint 850 végzőse vehette át oklevelét hétvégén a Debreceni Egyetem Díszudvarán rendezett diplomaosztó ünnepségeken.

Pénteken a Gazdaságtudományi, az Informatikai és a Bölcsészettudományi, szombaton pedig a Műszaki Kar hallgatói tehették le a végzősök esküjét, mielőtt átvehették volna jól megérdemelt diplomájukat.

Gazdasági szakembereket avattak

Az intézmény legfiatalabb és egyben legnagyobb hallgatói létszámmal rendelkező kara, a Gazdaságtudományi Kar pénteken tartotta ünnepi tanácsülését. Ezúttal összesen 374 frissen végzett közgazdász, gazdasági -, vidékfejlesztő - és szakigazgatási agrármérnök, sportszervező, emberi erőforrás tanácsadó, menedzser valamint asszisztens kapott oklevelet.

- Meggyőződésem, hogy a konvertálható diplomának köszönhetően végzett szakembereink elhelyezkedési lehetőségei ugyanúgy adottak, mint azt eddigi felméréseink és tapasztalataink igazolják. A gazdasági élet elismerte és elismeri az itt szerzett diploma értékeit –emelte ki ünnepi beszédében Pető Károly dékán.

A rendezvényeken hallgatói, valamint dolgozói kitüntetéseket is átadtak.

Az ünnepségsorozat az Informatikai Kar diplomaosztójával folytatódott, amelyen informatika tanárokat, informatikus könyvtárosokat, gazdaságinformatikusokat, könyvtárpedagógia tanárokat, mérnökinformatikusokat és programtervező informatikusokat avattak.

Több felsőoktatási intézmény és kar átalakul mától

Oktatás - 2017-02-01

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez (NKE) integrálják a bajai Eötvös József Főiskola vízmérnöki képzését. A főiskola két intézetéből víztudományi kart hoznak létre az NKE-n. Ezen a karon környezetmérnöki és építőmérnöki alapszakok, valamint szakmérnöki szakirányú továbbképzések lesznek. A kar székhelye ugyanakkor továbbra is Baján lesz, de a képzésbe a későbbiekben bekapcsolódnak majd az egyetem más egységei is, például a katasztrófavédelmi intézet és az NKE fenntartható fejlődés tanulmányok kabinete.

Történelemtanárok az iskolai atlaszokról

Oktatás - 2017-01-12

A Történelemoktatók Szakmai Egyesülete (TSZE) szerint a tankönyvpiac szabályozása korántsem jelenti azt, hogy a régi műveket száműzték volna az osztályteremből - közölte az egyesület csütörtökön. Korábban a Történelemtanárok Egylete (TTE) elfogadhatatlannak tartotta, hogy a 2016/17-es tanév őszi vizsgaidőszakától már nem akarja engedélyezni az EMMI a szabad atlaszválasztást a történelem érettségi vizsgán.

A TSZE állásfoglalásában kifejtette: az atlaszokkal a történelemoktatás egy olyan "eszköze" került reflektorfénybe, amely könnyen hozzáférhető és ezáltal lehetőséget ad arra, hogy a laikus közönség is véleményt alkothasson a vitában. A könyvek azonban önmagukban nem határozzák meg egy teljes rendszer működését, és nem mutatják meg a pedagógusi munka egészét. Jóval fontosabb tényezőnek tekinthető a tanári praxis és szokásrend - írták.

Tenki Réka is szerepel a Variety tíz figyelemre méltó európai filmest bemutató idei listáján

Oktatás - 2017-01-12

Tenki Réka magyar színésznő is szerepel a Variety magazin tíz figyelemre méltó tehetséges európai filmest bemutató idei listáján. A művészek tiszteletére a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon fogadást rendeznek - írta csütörtökön online kiadásában a Variety.

Tenki Réka Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjében nyújtott alakításával vívta ki az amerikai magazin figyelmét. A film a februári Berlinalén versenybe száll a legjobb alkotásért járó Arany Medvéért.

Palkovics: Tavaly 29 milliárd forintból 12 egyetem PPP projektjét váltották ki

Oktatás - 2017-01-11

Tavaly decemberben mintegy 29 milliárd forint értékben 12 egyetemi PPP (magántőke bevonásával közfeladat ellátása) projektet sikerült kiváltani - mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán, a Dunaújvárosi Egyetem (DUE) PPP konstrukciójának kiváltásáról tartott sajtótájékoztatón.Palkovics László közölte, hogy a 2016-os költségvetésben a PPP-k kiváltására egy 5,4 milliárdos, felülről nyitott keretösszeg volt elkülönítve, ami idővel 18 milliárdra emelkedett.