Oktatás

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 1117 találatból.

Ösztöndíjakat követelhet vissza az állam nem diplomázó hallgatóktól

Oktatás - 2016-08-30

Ezer ösztöndíjastól követelheti vissza az állam a kifizetett pénzt, amennyiben a jellemzően mesterszakos hallgatók augusztus 31-ig nem szereznek oklevelet - mondta az Oktatási Hivatal elnökhelyettese az M1 aktuális csatorna műsorában kedden. Aki kifut a határidőből, kérhet részletfizetést vagy ledolgozhatja a tartozását - közölte Stéger Csilla.

Tanévkezdés - több mint ötvenezer diák kezdi meg tanulmányait református oktatási intézményekben

Oktatás - 2016-08-29

Több mint ötvenezer diák kezdi meg hamarosan a tanévet az ország református köznevelési intézményeiben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az Ml. A Magyarországi Református Egyház köznevelési intézményének közös tanévnyitó ünnepségét hétvégén tartották Túrkevén.

Hegyi László helyettes államtitkár a tanévnyitón kiemelte: a református intézmények száma 2010 óta közel kétszeresére növekedett, így mára meghaladja a százhetvenet, az ott tanulók száma pedig több mint ötvenezer.

Varga Mihály: ősztől indul az új szakképzési rendszer

Oktatás - 2016-08-29

Szeptember elsejétől már éles üzemben indulnak az új szakképzési intézmények, a szakgimnáziumok és a szakközépiskolák - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter hétfőn Kecskeméten, az országos szakképzési és felnőttképzési tanévnyitón.Varga Mihály a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban tartott eseményen hangsúlyozta: a gazdasági növekedés fenntartásához elengedhetetlen, hogy minden területen megfelelően képzett szakemberek dolgozzanak.

Kifejtette, a kormánynak az a célja, hogy magas szintű szakképzési rendszert alakítson ki, amely képes arra, hogy visszaadja a szakmatanulás rangját és becsületét. Hozzátette: minden eddiginél nagyobb szükség van a szakképző intézményekben a felkészült és elkötelezett oktatókra és szakemberekre.

Tanévkezdés - már igényelhető a diákhitel az új tanévre

Oktatás - 2016-08-29

Már igényelhető mindkét diákhitel-konstrukció a 2016/17-es tanévre - közölte a Diákhitel Központ hétfőn. Képzési formától függetlenül, 3,75 százalékos kamattal juthatnak a 40 év alatti hallgatók a szabad felhasználású Diákhitel1-hez, a 2 százalékos kamatú Diákhitel2-t önköltséges képzésben résztvevők kérhetik, képzési díjuk kiegyenlítésére.

A felvehető hitelösszegek változatlanok: a szabad felhasználású diákhitel esetében képzési formától függetlenül, havonta 15, 21, 25, 30, 40, maximum 50 ezer forint igényelhető, a kötött felhasználású Diákhitel2 felvehető maximuma az igénylő képzési költségének összege.

Minden évfolyamra elkészültek az új kísérleti tankönyvek

Oktatás - 2016-08-27

Minden évfolyamra elkészültek az új kísérleti tankönyvek, valamint az első, ötödik és kilencedik évfolyamnak megjelentek az új generációs tankönyvek - mondta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója szombaton az M1 aktuális csatornán.

Kaposi József közölte, az új generációs tankönyvek okoskönyv változata is elérhető, lehetővé téve a digitális kompetencia fejlesztését.


Tanévkezdés - DK: állami bérlakásrendszerrel kell segíteni a diákokat

Oktatás - 2016-08-25

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy állami bérlakásrendszerrel segítsék azokat a felsőoktatásban tanuló fiatalokat, akik nem tudják megfizetni a drága albérleteket. Gréczy Zsolt szóvivő csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet, hogy hamarosan kezdődik a következő félév, a vidéki hallgatóknak pedig sokszor nehéz megoldaniuk lakhatási problémáikat.

Palkovics: már a középiskola előtt fel kell hívni a diákok figyelmét a hiányszakmákra

Oktatás - 2016-08-01

Már a középiskola előtt fel kell hívni a diákok figyelmét a hiányszakmákra, hogy minél többen válasszák e szakokat a felsőoktatásban - hangsúlyozta Palkovics László oktatási államtitkár az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

      Örömtelinek nevezte, hogy jelentősen nőtt a hallgatók érdeklődése az informatikai szakok iránt, amelyekre az utóbbi években a kormányzat tudatosan hívja fel a figyelmet.

Felvételi - A tavalyinál több hallgatót vettek fel a Debreceni Egyetemre

Oktatás - 2016-07-27

- Az országos átlagnál is nagyobb volt a növekedés az általános felvételi eljárásban felvettek számában a Debreceni Egyetemen (DE) - közölte az intézmény oktatási rektorhelyettese szerdán sajtótájékoztatón. Bartha Elek elmondta: első helyen 8696-an jelölték meg a Debreceni Egyetemet, és 6278 hallgatót vettek fel, mintegy 4,5 százalékkal többet, mint 2015-ben. A felvett hallgatók száma alapján az intézmény az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mögött a második az országos rangsorban.

OH: a műszakiak és az informatikaiak a legnépszerűbb állami ösztöndíjas szakok

Oktatás - 2016-07-27

Egyértelmű növekedés figyelhető meg idén a felsőoktatásban a műszaki és az informatikai területre jelentkezők, valamint a felvettek számában is - mondta az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.   Stéger Csilla elmondta: felsőoktatási képzésekre idén öt százalékkal többen jelentkeztek, és 2000 diákkal többet is tudtak felvenni.

Palkovics: a felsőoktatásba jelentkezők 67 százalékát vették fel

Oktatás - 2016-07-26

Az idén felsőoktatásba jelentkező több mint 111 ezer diák mintegy 67 százalékát felvették valamelyik egyetemre, illetve főiskolára, majdnem 4 százalékkal többet mint tavaly - mondta Palkovics László oktatási államtitkár: a felvételt nyert hallgatók 76 százaléka államilag finanszírozott, 24 százaléka költségtérítéses képzésben kezdheti meg tanulmányait.

Folytatódhat a Ludovika Campus fejlesztése

Oktatás - 2016-07-22

Megjelent a Nemzeti Közszolgálat Egyetem (NKE) egységes elhelyezését szolgáló, a Ludovika Campus állami beruházás második ütemének előkészítésével kapcsolatos intézkedésekről szóló kormányhatározat.

  A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat szerint gondoskodni kell a hadtudományi és honvédtisztképző speciális bentlakásos képzési központ, valamint a katasztrófavédelmi speciális képzési központ megvalósításáról.

A globális oktatási kihívásokról tanácskoznak Budapesten

Oktatás - 2016-07-11

A globális oktatási kihívásokat vitatja meg több mint kétszáz szakember a World Council for Curriculum and Instruction (WCCI) nemzetközi szervezet hétfőn Budapesten kezdődött világkonferenciáján.

 Az oktatási kérdésekkel foglalkozó WCCI éves világkonferenciáját 2010 után másodszor tartják Magyarországon, a rendezvényt magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Pécsi Tudományegyetem szervezte.

Liberálisok: aggasztó az érettségizők külföldre vándorlása

Oktatás - 2016-06-19

- A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) aggasztónak tartja, hogy a legtehetségesebb és legjobb anyagi helyzetben lévő érettségizők közül egyre többen folytatják tanulmányaikat külföldön.

Bősz Anett, az ellenzéki párt ügyvivője vasárnap Budapesten  elmondta, az elitgimnáziumokban érettségizőknél már 30-50 százalék azok aránya, akik külföldi felsőoktatási intézménybe jelentkeztek.

Decentralizálta a Klik-et az Országgyűlés

Oktatás - 2016-06-13

- Létrejönnek a tankerületi központok, összevonják a fenntartói és működtetői feladatokat az állami iskolafenntartónál és differenciált béremelést kaphatnak a pedagógusok - többek között ezt tartalmazza az az oktatási törvényeket módosító csomag, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés.

Kézikönyv jelent meg a médiabefolyásolásról

Oktatás - 2016-06-01

Az elmúlt egy évtizedben gyökeresen változott meg a hazai média felépítése és fogalomkészlete - hangsúlyozták a Századvég Kiadó és a Magyar Tudományos Akadémia által jegyzett Médiabefolyásolás - Az új kislexikon című könyv szerdai budapesti bemutatóján a szerzők.

Pokorni: lehetőséget kellene adni az önkormányzatoknak az iskolák működtetésére

Oktatás - 2016-06-01

Fel kellene kínálni a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy ha kívánják, akkor működtethessék és fenntarthassák az iskoláikat - jelentette ki Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere a városrész iskolai menzáinak és közösségi tereinek újragondolásáról szóló szerdai konferencián.

Magyar Rektori Konferencia: legyen saját vagyonuk a felsőoktatási intézményeknek!

Oktatás - 2016-05-25

A felsőoktatási intézmények saját vagyonáról, a kancellár vétójogáról, a duális képzésről és a sportdoktori fokozatról fogalmazott meg javaslatokat a Magyar Rektori Konferencia (MRK), azt szeretnék elérni, hogy javaslataik rendeleti szintű szabályozásban jelenjenek meg - mondta a testület elnöke szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Országos kompetenciamérés lesz szerdán az iskolákban

Oktatás - 2016-05-24

 Szerdán 2636 iskola 3586 telephelyén a 6., a 8., és a 10. évfolyam diákjai - a szokásos tanítás helyett - az országos mérés feladatlapjait írják meg.

    A mérés - a sajátos nevelési igényű tanulók egy szűk csoportját kivéve - az adott évfolyamokon minden tanuló számára kötelező, így idén 266 562 diák vesz részt benne (a 6. évfolyamon 91 029, a 8. évfolyamon 88 459, a 10. évfolyamon 87 074).

Az alternatív kerettantervek megőrzését kéri a Waldorf szövetség és az alapítványi iskolák egyesülete

Oktatás - 2016-05-13

- A Magyar Waldorf Szövetség és az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete levélben kéri a jövő évi költségvetési törvénytervezetet megalapozó javaslat azon pontjainak megváltoztatását, amelyek véleményük szerint az alternatív kerettantervek lehetőségének megszüntetését célozzák.

A PSZ a szakgimnáziumi és szakközépiskolai kerettantervek bevezetésének elhalasztását követeli

Oktatás - 2016-05-10

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) követeli, hogy egy évvel halasszák el a szakgimnáziumi és szakközépiskolai kerettantervek bevezetését. Egyúttal tiltakoznak az ellen, hogy a szakgimnáziumokban nem tanítanának természettudományos tárgyakat.

  Az érdekvédelmi tömörülés közleményében elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szakgimnáziumi kerettantervek mind a mai napig nem jelentek meg a Magyar Közlönyben.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza