Oktatás

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 1122 találatból.

Az Oxfordi Egyetem a legjobb, de magyar egyetemek is vannak a ranglista középmezőnyében

Oktatás - 2016-09-22

Az Oxfordi Egyetem vezeti a világ egyetemeinek ranglistáját, amelynek középmezőnyében hét magyar egyetem is szerepel. A világ egyetemeinek rangsorát több szempont alapján a londoni székhelyű Times Higher Education állítja össze évente. A csütörtökön publikált listán 980 egyetem szerepel. Az első helyet idén az Oxfordi Egyetem szerezte meg, amely a rangsort az elmúlt öt évben vezető Kaliforniai Műszaki Egyetemet (California Institute of Technology) szorította a második helyre.

Adattudományi és adattechnológiai tanszék indul az ELTE-n

Oktatás - 2016-09-06

- Adattudományi és adattechnológiai tanszék indul az ELTE-n a Deutsche Telekom támogatásával. Az új tanszék a 2016/17-es tanévben, a berlini Műszaki Egyetemmel együttműködve indul az egyetem informatikai karán.

A leendő tanszék célja, hogy - felismerve a legújabb technológiák által támasztott üzleti és társadalmi kihívásokat, - kézzelfogható tudást adjon azoknak a hallgatóknak, akik a leginkább dinamikusan növekvő iparágban, az infokommunikációban képzelik el jövőjüket.

A most induló tanszék a kutatás és a nyílt innováció eszközeivel segítené elő az adatvezérelt üzleti alkalmazások létrejöttét. A tanszék a mobilhálózatokból kinyerhető, üzleti és környezeti szempontból releváns adatokra alapuló kutatásra összpontosít majd.

Sok panasz érkezik az oktatási jogok biztosához az új tanév kezdetén.

Oktatás - 2016-09-06

Aáry-Tamás Lajos arról beszélt az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában, hogy amióta az állam "átvette az oktatást", jelentős mértékű és elhúzódó reformot hajtanak végre, ami megnehezíti az iskolák dolgát. Mind tartalmi, mind formai szempontból átalakítják a rendszert, ez idézi elő a sok panaszt - tette hozzá.

A 2016/17-es tanévtől átalakul a szakképzési rendszer

Oktatás - 2016-09-01

A 2016/17-es tanévtől átalakul a szakképzési rendszer, a jelenlegi szakközépiskolákból szakgimnáziumok, a szakiskolákból pedig szakközépiskolák lesznek.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára korábban elmondta: az új szakgimnáziumi kerettantervi struktúra felmenő rendszerben épül ki, így egyelőre csak az első évfolyamot érinti. A szakközépiskolai kerettantervek a korábbiakhoz képest nem változtak - tette hozzá.

A szakgimnáziumokban oktatott szakmai ismeretek kerettanterveinek tervezetei június eleje óta már elérhetőek a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján (www.nive.hu).

Tanévkezdés - jelentős jogszabályi változások várhatók az új tanévben

Oktatás - 2016-08-31

Csökkenhetnek a diákok terhei, új köznevelési intézménytípusokat vezetnek be, és átalakul a köznevelési intézmények fenntartási rendszere, míg a felsőoktatásban módosul a doktori képzés - ezek a hamarosan induló új tanév legfontosabb változásai.

Ösztöndíjakat követelhet vissza az állam nem diplomázó hallgatóktól

Oktatás - 2016-08-30

Ezer ösztöndíjastól követelheti vissza az állam a kifizetett pénzt, amennyiben a jellemzően mesterszakos hallgatók augusztus 31-ig nem szereznek oklevelet - mondta az Oktatási Hivatal elnökhelyettese az M1 aktuális csatorna műsorában kedden. Aki kifut a határidőből, kérhet részletfizetést vagy ledolgozhatja a tartozását - közölte Stéger Csilla.

Tanévkezdés - több mint ötvenezer diák kezdi meg tanulmányait református oktatási intézményekben

Oktatás - 2016-08-29

Több mint ötvenezer diák kezdi meg hamarosan a tanévet az ország református köznevelési intézményeiben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az Ml. A Magyarországi Református Egyház köznevelési intézményének közös tanévnyitó ünnepségét hétvégén tartották Túrkevén.

Hegyi László helyettes államtitkár a tanévnyitón kiemelte: a református intézmények száma 2010 óta közel kétszeresére növekedett, így mára meghaladja a százhetvenet, az ott tanulók száma pedig több mint ötvenezer.

Varga Mihály: ősztől indul az új szakképzési rendszer

Oktatás - 2016-08-29

Szeptember elsejétől már éles üzemben indulnak az új szakképzési intézmények, a szakgimnáziumok és a szakközépiskolák - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter hétfőn Kecskeméten, az országos szakképzési és felnőttképzési tanévnyitón.Varga Mihály a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban tartott eseményen hangsúlyozta: a gazdasági növekedés fenntartásához elengedhetetlen, hogy minden területen megfelelően képzett szakemberek dolgozzanak.

Kifejtette, a kormánynak az a célja, hogy magas szintű szakképzési rendszert alakítson ki, amely képes arra, hogy visszaadja a szakmatanulás rangját és becsületét. Hozzátette: minden eddiginél nagyobb szükség van a szakképző intézményekben a felkészült és elkötelezett oktatókra és szakemberekre.

Tanévkezdés - már igényelhető a diákhitel az új tanévre

Oktatás - 2016-08-29

Már igényelhető mindkét diákhitel-konstrukció a 2016/17-es tanévre - közölte a Diákhitel Központ hétfőn. Képzési formától függetlenül, 3,75 százalékos kamattal juthatnak a 40 év alatti hallgatók a szabad felhasználású Diákhitel1-hez, a 2 százalékos kamatú Diákhitel2-t önköltséges képzésben résztvevők kérhetik, képzési díjuk kiegyenlítésére.

A felvehető hitelösszegek változatlanok: a szabad felhasználású diákhitel esetében képzési formától függetlenül, havonta 15, 21, 25, 30, 40, maximum 50 ezer forint igényelhető, a kötött felhasználású Diákhitel2 felvehető maximuma az igénylő képzési költségének összege.

Minden évfolyamra elkészültek az új kísérleti tankönyvek

Oktatás - 2016-08-27

Minden évfolyamra elkészültek az új kísérleti tankönyvek, valamint az első, ötödik és kilencedik évfolyamnak megjelentek az új generációs tankönyvek - mondta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója szombaton az M1 aktuális csatornán.

Kaposi József közölte, az új generációs tankönyvek okoskönyv változata is elérhető, lehetővé téve a digitális kompetencia fejlesztését.


Tanévkezdés - DK: állami bérlakásrendszerrel kell segíteni a diákokat

Oktatás - 2016-08-25

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy állami bérlakásrendszerrel segítsék azokat a felsőoktatásban tanuló fiatalokat, akik nem tudják megfizetni a drága albérleteket. Gréczy Zsolt szóvivő csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet, hogy hamarosan kezdődik a következő félév, a vidéki hallgatóknak pedig sokszor nehéz megoldaniuk lakhatási problémáikat.

Palkovics: már a középiskola előtt fel kell hívni a diákok figyelmét a hiányszakmákra

Oktatás - 2016-08-01

Már a középiskola előtt fel kell hívni a diákok figyelmét a hiányszakmákra, hogy minél többen válasszák e szakokat a felsőoktatásban - hangsúlyozta Palkovics László oktatási államtitkár az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

      Örömtelinek nevezte, hogy jelentősen nőtt a hallgatók érdeklődése az informatikai szakok iránt, amelyekre az utóbbi években a kormányzat tudatosan hívja fel a figyelmet.

Felvételi - A tavalyinál több hallgatót vettek fel a Debreceni Egyetemre

Oktatás - 2016-07-27

- Az országos átlagnál is nagyobb volt a növekedés az általános felvételi eljárásban felvettek számában a Debreceni Egyetemen (DE) - közölte az intézmény oktatási rektorhelyettese szerdán sajtótájékoztatón. Bartha Elek elmondta: első helyen 8696-an jelölték meg a Debreceni Egyetemet, és 6278 hallgatót vettek fel, mintegy 4,5 százalékkal többet, mint 2015-ben. A felvett hallgatók száma alapján az intézmény az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mögött a második az országos rangsorban.

OH: a műszakiak és az informatikaiak a legnépszerűbb állami ösztöndíjas szakok

Oktatás - 2016-07-27

Egyértelmű növekedés figyelhető meg idén a felsőoktatásban a műszaki és az informatikai területre jelentkezők, valamint a felvettek számában is - mondta az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.   Stéger Csilla elmondta: felsőoktatási képzésekre idén öt százalékkal többen jelentkeztek, és 2000 diákkal többet is tudtak felvenni.

Palkovics: a felsőoktatásba jelentkezők 67 százalékát vették fel

Oktatás - 2016-07-26

Az idén felsőoktatásba jelentkező több mint 111 ezer diák mintegy 67 százalékát felvették valamelyik egyetemre, illetve főiskolára, majdnem 4 százalékkal többet mint tavaly - mondta Palkovics László oktatási államtitkár: a felvételt nyert hallgatók 76 százaléka államilag finanszírozott, 24 százaléka költségtérítéses képzésben kezdheti meg tanulmányait.

Folytatódhat a Ludovika Campus fejlesztése

Oktatás - 2016-07-22

Megjelent a Nemzeti Közszolgálat Egyetem (NKE) egységes elhelyezését szolgáló, a Ludovika Campus állami beruházás második ütemének előkészítésével kapcsolatos intézkedésekről szóló kormányhatározat.

  A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat szerint gondoskodni kell a hadtudományi és honvédtisztképző speciális bentlakásos képzési központ, valamint a katasztrófavédelmi speciális képzési központ megvalósításáról.

A globális oktatási kihívásokról tanácskoznak Budapesten

Oktatás - 2016-07-11

A globális oktatási kihívásokat vitatja meg több mint kétszáz szakember a World Council for Curriculum and Instruction (WCCI) nemzetközi szervezet hétfőn Budapesten kezdődött világkonferenciáján.

 Az oktatási kérdésekkel foglalkozó WCCI éves világkonferenciáját 2010 után másodszor tartják Magyarországon, a rendezvényt magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Pécsi Tudományegyetem szervezte.

Liberálisok: aggasztó az érettségizők külföldre vándorlása

Oktatás - 2016-06-19

- A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) aggasztónak tartja, hogy a legtehetségesebb és legjobb anyagi helyzetben lévő érettségizők közül egyre többen folytatják tanulmányaikat külföldön.

Bősz Anett, az ellenzéki párt ügyvivője vasárnap Budapesten  elmondta, az elitgimnáziumokban érettségizőknél már 30-50 százalék azok aránya, akik külföldi felsőoktatási intézménybe jelentkeztek.

Decentralizálta a Klik-et az Országgyűlés

Oktatás - 2016-06-13

- Létrejönnek a tankerületi központok, összevonják a fenntartói és működtetői feladatokat az állami iskolafenntartónál és differenciált béremelést kaphatnak a pedagógusok - többek között ezt tartalmazza az az oktatási törvényeket módosító csomag, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés.

Kézikönyv jelent meg a médiabefolyásolásról

Oktatás - 2016-06-01

Az elmúlt egy évtizedben gyökeresen változott meg a hazai média felépítése és fogalomkészlete - hangsúlyozták a Századvég Kiadó és a Magyar Tudományos Akadémia által jegyzett Médiabefolyásolás - Az új kislexikon című könyv szerdai budapesti bemutatóján a szerzők.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza