Oktatás

Eredmények megjelenítése 121-től 140-ig 1191 találatból.

Csépe Valéria: a köznevelés tartalmi megújításának fókuszában a gyermek áll

Oktatás - 2017-03-28

A köznevelés tartalmi megújításának fókuszában a gyermek áll - hangoztatta a területért felelős miniszteri biztos kedden Pécsett. Csépe Valéria az Oktatási Hivatal (OH) Tavaszi pedagógiai napok című rendezvénysorozatának pécsi eseményeit megnyitó konferencia plenáris napján kifejtette: a 21. század eleje óta a társadalom és a munka világa által elvárt, megkövetelt készségek megváltoztak, amihez dinamikusan alkalmazkodni képes oktatási tartalmat, módszereket és szabályozást kell megalkotni.

Ombudsman: ki kell egészíteni az iskolai fegyelmi eljárás szabályozását

Oktatás - 2017-03-23

Az ombudsman szerint további garanciákat kell illeszteni az iskolai fegyelmi eljárás jogi szabályozásába, a bizonytalanságok ugyanis könnyen vezethetnek visszás esetekhez - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön.

Ingyenes lesz az első középfokú nyelvvizsga

Oktatás - 2017-03-02

Ingyenes lesz az első középfokú nyelvvizsga - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten. Balog Zoltán egy más témában tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a kormány elvi támogatását adta szerdai ülésén ahhoz, hogy az első nyelvvizsga térítésmentes legyen még ebben a kormányzati ciklusban.

A szabályozás konkrét részleteinek kidolgozása és a költségek felmérése ugyanakkor még előttük áll - tette hozzá.

A kabinet szintén támogatta az ingyenes tankönyvprogram gyorsítását - jelezte Balog Zoltán.

A miniszter reményei szerint még ebben az évben megvalósulhat, hogy az általános iskola első nyolc osztályában ingyenesen adják a tankönyveket a diákoknak. Ennek részleteit a nemzetgazdasági tárcával közösen dolgozzák majd ki.

PISA-felmérés - Szakértő: fontos kérdés, hogy az iskola ki tudja-e egyenlíteni a különbségeket

Oktatás - 2017-02-23

Nagyon fontos kérdés, hogy az iskola ki tudja-e egyenlíteni azokat a különbségeket, amelyeket a gyerekek otthonról hoznak - mondta Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

A szakértő annak kapcsán volt a műsor vendége, hogy a PISA-mérések tudományos hátterének bemutatásáról és az azokból fakadó kutatási-fejlesztési feladatokról rendezett szerdán konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia.Az eseményen - amelyen Csapó Benő is előadást tartott - a szakértők áttekintették, milyen problémákat jeleznek a PISA-felmérések a szövegértéssel, a természettudományokkal és a matematikával kapcsolatban, és mit lehet tenni, hogy ezeket megoldják.

PISA-felmérés - MTA-elnök: a tantárgyi programok korrekciója természetes jelenség

Oktatás - 2017-02-22

Természetes jelenségnek nevezte az oktatási rendszer, illetve a tantárgyi programok tudományos indíttatású korrekcióját a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke egy szerdai budapesti fórumon.

A PISA-mérések tudományos hátterének bemutatásáról és az azokból fakadó kutatási-fejlesztési feladatokról rendezett konferencián Lovász László hozzátette, az ilyen változtatást nem szabad presztízsveszteségként megélni.

Szakértő: nincsenek megfelelő körülmények a középszintű nyelvtudás megszerzéséhez a középiskolákban

Oktatás - 2017-02-13

cheap jerseys

cheap nfl jerseys

wholesale nfl jerseys

cheap jerseys free shipping

cheap jerseys from china

Bár a keretek lehetővé tennék a középfokú (B2 szintű) nyelvvizsgának megfelelő nyelvtudás megszerzését a középiskola végére, az ehhez szükséges körülmények még nincsenek megteremtve - mondta Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Véleménye szerint a közoktatásban alkalmazott nyelvórai csoportlétszám, tanterv és az összesen csaknem ezres óraszám lehetővé tenné a B2 szint elérését.

Ájurvéda kurzus indul a Debreceni Egyetemen

Oktatás - 2017-02-10

cheap jerseys

cheap nfl jerseys

wholesale nfl jerseys

cheap jerseys free shipping

cheap jerseys from china

A megbetegedések mélyebb okairól, a hagyományos fitoterápiáról és a gyógyítás holisztikusabb megközelítéséről tart bevezető kurzust a Debreceni Egyetem Ájurvéda Tanszékének vendégprofesszora.

Az „élet tudományának" is nevezett hagyományos indiai orvoslási rendszer alapjaiba az országban elsőként nyerhetnek betekintést februártól a Debreceni Egyetem hallgatói. A több mint ötezer éves múlttal rendelkező medicináról Asmita Wele tart bevezető kurzust gyógyszerész-, orvostan-, fogorvostan-hallgatóknak.

A hazánkban egyedülálló, angol nyelvű, szabadon választható tantárgyként induló képzés során a diákok az ájurvéda olyan alapelveit sajátíthatják el, melyek fontos kiegészítésként szolgálhatnak a modern orvostudományhoz.

Hiányzó feltételek, aggályos bevezetés – az ombudsman a középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötött felsőoktatási felvételiről

Oktatás - 2017-02-06

Az alapvető jogok biztosának vizsgálata szerint alapjogi szempontból aggályosan és kellő előkészítés nélkül írták elő a felsőoktatásba való bekerülés egyik feltételeként a nyelvtudás új, szigorúbb követelményét. Székely László ombudsman javasolta az emberi erőforrások miniszterének a jelenlegi iskolai idegennyelv-oktatás infrastruktúrájának erőteljesebb fejlesztését és azt, hogy a felkészülési idő garantálása érdekében is tegyék későbbre az emelt szintű követelmény bevezetésének időpontját.

Egy kormányrendelet szerint 2020-tól a felsőoktatásba az vehető fel, aki legalább középfokú (B2 szintű) nyelvvizsgával rendelkezik. A jogszabály-módosítás körülményeiről az alapjogi biztos hivatalból indított átfogó vizsgálatot. Az adatgyűjtés, valamint a bekért információk az ombudsmannak arra a megállapítására adtak alapot, hogy a szabályozást előkészítő szaktárca az új követelmény meghatározása során nem vette figyelembe az egyes oktatási szintek egymásra épülésnek követelményét, nem biztosította a szükséges felkészülési időt, nem gondoskodott az idegennyelv-oktatás iskolai feltételrendszerének megteremtéséről.

Készen állva az új ipari forradalom kihívásaira

Oktatás - 2017-02-06

Nappali tagozaton 171, levelező tagozaton 80, összesen 251 jelölt szerzett oklevelet a Műszaki Karon, amely szombaton tartotta téli diplomaosztó ünnepségét a Főépületben.

A rendezvényen a folyosók, karzatok hozzátartozókkal, barátokkal telt meg, a Díszudvar pedig bordó-fekete taláros fiatalokkal, akiket a diploma átvétele után már csak egy kérdés foglalkoztathatott: hogyan tovább? Dékánjuktól erre a kérdésre is választ kaphattak az ünnepi beszédben.

Folytatódtak a diplomaosztók a Debreceni Egyetem karain

Oktatás - 2017-02-06

Újabb négy kar több mint 850 végzőse vehette át oklevelét hétvégén a Debreceni Egyetem Díszudvarán rendezett diplomaosztó ünnepségeken.

Pénteken a Gazdaságtudományi, az Informatikai és a Bölcsészettudományi, szombaton pedig a Műszaki Kar hallgatói tehették le a végzősök esküjét, mielőtt átvehették volna jól megérdemelt diplomájukat.

Gazdasági szakembereket avattak

Az intézmény legfiatalabb és egyben legnagyobb hallgatói létszámmal rendelkező kara, a Gazdaságtudományi Kar pénteken tartotta ünnepi tanácsülését. Ezúttal összesen 374 frissen végzett közgazdász, gazdasági -, vidékfejlesztő - és szakigazgatási agrármérnök, sportszervező, emberi erőforrás tanácsadó, menedzser valamint asszisztens kapott oklevelet.

- Meggyőződésem, hogy a konvertálható diplomának köszönhetően végzett szakembereink elhelyezkedési lehetőségei ugyanúgy adottak, mint azt eddigi felméréseink és tapasztalataink igazolják. A gazdasági élet elismerte és elismeri az itt szerzett diploma értékeit –emelte ki ünnepi beszédében Pető Károly dékán.

A rendezvényeken hallgatói, valamint dolgozói kitüntetéseket is átadtak.

Az ünnepségsorozat az Informatikai Kar diplomaosztójával folytatódott, amelyen informatika tanárokat, informatikus könyvtárosokat, gazdaságinformatikusokat, könyvtárpedagógia tanárokat, mérnökinformatikusokat és programtervező informatikusokat avattak.

Több felsőoktatási intézmény és kar átalakul mától

Oktatás - 2017-02-01

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez (NKE) integrálják a bajai Eötvös József Főiskola vízmérnöki képzését. A főiskola két intézetéből víztudományi kart hoznak létre az NKE-n. Ezen a karon környezetmérnöki és építőmérnöki alapszakok, valamint szakmérnöki szakirányú továbbképzések lesznek. A kar székhelye ugyanakkor továbbra is Baján lesz, de a képzésbe a későbbiekben bekapcsolódnak majd az egyetem más egységei is, például a katasztrófavédelmi intézet és az NKE fenntartható fejlődés tanulmányok kabinete.

Történelemtanárok az iskolai atlaszokról

Oktatás - 2017-01-12

A Történelemoktatók Szakmai Egyesülete (TSZE) szerint a tankönyvpiac szabályozása korántsem jelenti azt, hogy a régi műveket száműzték volna az osztályteremből - közölte az egyesület csütörtökön. Korábban a Történelemtanárok Egylete (TTE) elfogadhatatlannak tartotta, hogy a 2016/17-es tanév őszi vizsgaidőszakától már nem akarja engedélyezni az EMMI a szabad atlaszválasztást a történelem érettségi vizsgán.

A TSZE állásfoglalásában kifejtette: az atlaszokkal a történelemoktatás egy olyan "eszköze" került reflektorfénybe, amely könnyen hozzáférhető és ezáltal lehetőséget ad arra, hogy a laikus közönség is véleményt alkothasson a vitában. A könyvek azonban önmagukban nem határozzák meg egy teljes rendszer működését, és nem mutatják meg a pedagógusi munka egészét. Jóval fontosabb tényezőnek tekinthető a tanári praxis és szokásrend - írták.

Tenki Réka is szerepel a Variety tíz figyelemre méltó európai filmest bemutató idei listáján

Oktatás - 2017-01-12

Tenki Réka magyar színésznő is szerepel a Variety magazin tíz figyelemre méltó tehetséges európai filmest bemutató idei listáján. A művészek tiszteletére a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon fogadást rendeznek - írta csütörtökön online kiadásában a Variety.

Tenki Réka Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjében nyújtott alakításával vívta ki az amerikai magazin figyelmét. A film a februári Berlinalén versenybe száll a legjobb alkotásért járó Arany Medvéért.

Palkovics: Tavaly 29 milliárd forintból 12 egyetem PPP projektjét váltották ki

Oktatás - 2017-01-11

Tavaly decemberben mintegy 29 milliárd forint értékben 12 egyetemi PPP (magántőke bevonásával közfeladat ellátása) projektet sikerült kiváltani - mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán, a Dunaújvárosi Egyetem (DUE) PPP konstrukciójának kiváltásáról tartott sajtótájékoztatón.Palkovics László közölte, hogy a 2016-os költségvetésben a PPP-k kiváltására egy 5,4 milliárdos, felülről nyitott keretösszeg volt elkülönítve, ami idővel 18 milliárdra emelkedett.

NGM-államtitkár: január 20-ig lehet jelentkezni keresztféléves szakképzésekre

Oktatás - 2017-01-10

- Január 20-ig lehet jelentkezni a keresztféléves szakképzésekre a helyi szakképzési centrumokban. Cseresnyés Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára fontosnak nevezte, hogy minél többen éljenek a - 2015 szeptemberétől - ingyenes második szakképesítés lehetőségével, mivel egy új szakma megszerzésével érdemben bővülnek a lehetőségek a munkaerőpiacon.

ELTE-rektor: a BME gazdaság- és társadalomtudományi karának kiválása mindkét intézményt mélyen érintené

Oktatás - 2016-12-21

- A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) gazdaság- és társadalomtudományi karának kiválása és beolvadása az Eötvös Lóránd Tudományegyetembe (ELTE) mindkét intézményt mélyen érintené - mondta Mezey Barna, az ELTE rektora szerdán reggel az M1 aktuális csatornán.

A rektor szerint a diákok ebből nem sokat érzékelnének, mert arra törekednek, hogy a képzés helyileg ugyanott maradjon, csak a diplomán szerepelne egy másik intézmény, mint most.

Kultúra-film-díjak-USA Oscar-díj - Közzétették a legjobb idegen nyelvű filmek szűkített listáját

Oktatás - 2016-12-16

A Toni Erdmann című német és Az ügyfél című iráni alkotás is szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilenc alkotásra szűkített listáján - jelentette be az amerikai filmakadémia péntekre virradóra Los Angelesben. Magyarország a Tiszta szívvel című akcióvígjátékot nevezte a kategóriában, ám a magyar jelölt, Till Attila második játékfilmje nem jutott tovább.

OH: több mint 2400 intézményvezetőt ellenőriznek jövőre

Oktatás - 2016-12-15

- Jövőre várhatóan 2438 oktatási intézmény-, tagintézmény-, illetve intézményegység-vezető és 1950 oktatási intézmény országos pedagógiai-szakmai ellenőrzése történik meg - tette közzé honlapján csütörtökön az Oktatási Hivatal.

A hivatal jelezte: elérhetők a miniszteri döntés alapján egyszerűsített és csökkentett elvárásokat tartalmazó, 2017. évi tanfelügyeleti és önértékelési eljárásokat szabályozó kézikönyvek.

PISA-felmérés - PSZ: az eredmények a pedagógusok kritikáit igazolják

Oktatás - 2016-12-14

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a PISA-felmérés eredményei sokkolták a pedagógustársadalmat, ugyanakkor a pedagógusokat igazolják, akik jelezték, hogy komoly problémák vannak a közoktatásban.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelte: a reform visszaütött. Az érdekvédő felhívta a figyelmet arra, hogy a köznevelési törvényből kimaradt egy nagyon fontos tétel, amely a gyermek mindenekfelett álló érdekére vonatkozik.

A mai köznevelési rendszer nem foglalkozik ezzel, a pedagógusok és az intézmények szakmai önállóságát elvették. A megemelkedett tananyag, a megnőtt munkaterhek pedig elvették azt a lehetőséget is, hogy a gyerekekkel egyénileg foglalkozzanak a pedagógusok - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Nem biztos ugyanakkor, hogy ez tantervi kérdés, a katonás, poroszos szellemnek kellene eltűnnie, amely megköti a pedagógusok kezét - mondta Galló Istvánné, aki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaira reagálva ironikusan úgy fogalmazott: még szerencse, hogy nem a miniszterek tanítanak az iskolákban, hanem a pedagógusok.

PISA-felmérés - PDSZ: nem meglepő, hogy Magyarország a sereghajtók közé került

Oktatás - 2016-12-07

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az előző PISA-jelentés, és az azóta bevezetett változtatások ismeretében egyáltalán nem meglepetés, hogy 2016-ban az OECD országai között Magyarország a sereghajtók közé került. Mendrey László, a PDSZ elnöke szerdán közleményében azt írta, talán csak a zuhanás mértéke volt letaglózó és megalázó.

Kiemelte, hogy már 2008-ban a visszaesés jelei mutatkoztak, s a jelenlegi kormánypártok a vitathatatlan problémát arra használták fel, hogy az egész - egyébként működőképes rendszert - felszámolják, s kiépítsék a politikai hatalmuk bebetonozásához nélkülözhetetlen erőteljesen visszafejlesztett, s végtelenül centralizált oktatási rendszerüket.