A szakma üdvözli a nyelvtudás fejlesztésének előtérbe kerülését

Oktatás - 2019-02-21

- A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete(NYESZE) üdvözli a nyelvtudás fejlesztésének előtérbe kerülését - mondta az egyesületek alelnöke az M1 aktuális csatornán csütörtökön a miniszterelnök évértékelő beszédben bejelentett, diákoknak szóló kétszer kéthetes külföldi nyelvtanulási lehetőség bevezetésére utalva.

Légrádi Gábor hozzátette: a kormány 2020-tól tervezett nyelvtanfolyamának hatékonysága leginkább attól függ, hogy milyen idegen nyelvi tudással érkeznek a diákok az új környezetbe. Egy külföldi nyelvtanfolyam leginkább arra alkalmas, hogy a már megtanult, esetleg passzív nyelvtudást gyakorolják - jegyezte meg.

Nyelvvizsgával rendelkező fiatalok Magyarországon, 2003-2018

Rámutatott: a hatékonyság érdekében a nyelvtanfolyamokat úgy kellene szervezni, hogy a folyamatosan idegen nyelven folyó kommunikációt tegyék lehetővé.

Kiemelte: egyre többen tesznek nyelvvizsgát, amelynek elsődleges oka, hogy 2020-tól középfokú nyelvvizsga hiányában nem lehet bejutni a felsőoktatásba. Továbbá a próbálkozók számát növeli, hogy 2018-tól az első sikeres nyelvvizsga díját visszatéríti az állam. Ezek a tényezők leginkább a középiskolás korosztályt ösztönzik arra, hogy nyelvvizsgával próbálkozzanak - hangzott el.