Oktatás

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 1238 találatból.

Oktatási szakszervezetek tiltakoznak a tanító- és pedagógusképzés fenntartóváltása ellen

Oktatás - 2020-12-01

- A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közös állásfoglalásban tiltakozott kedden az ellen, hogy a tanító- és óvodapedagógus-képzés fenntartóváltásait "kizárólag politikai, hatalmi szempontok vezéreljék".

A kormányzat rendeletével újból súlyosan megsérti a már egyébként is erősen megnyirbált egyetemi autonómiát!

Oktatás - 2020-11-30

A Kormány 522/2020. (XI.25.) rendelete a veszélyhelyzet idején a felsőoktatást érintő egyes szabályok kapcsán arról rendelkezik, hogy "a fenntartó megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatóak, illetve azok nem ellenőrizhetőek általa."

Nem az iskola, hanem a szülői hatás szerepe a döntő a matektanulásban

Oktatás - 2020-10-09

Nem az iskola, hanem a szülői hatás játssza a döntő szerepet a gyerek sikeres általános iskolai matematikatanulásában - állapította meg a Sussexi Egyetem friss kutatása.

- Pedagógusok Szakszervezete: el kell ismerni az oktatásban dolgozók munkáját!

Oktatás - 2020-10-05

- Kiállt az oktatásban dolgozók jogai mellett és egyúttal anyagi elismerésüket sürgette a Pedagógusok Szakszervezete(PSZ)hétfői közleményében.

A szakszervezet állásfoglalásában - amelyben felidézte, hogy 1994-ben az UNESCO október 5-ét jelölte ki a pedagógusjogok világnapjának - kiemelte: ezt a napot idén alapvetően meghatározza a koronavírus-járvány elleni küzdelem Magyarországon is.

A pedagógusoknak, az oktatásban dolgozóknak is - mint mindenkinek - joguk van egészségük megőrzéshez, a biztonságos munkahelyhez, továbbá ahhoz is, hogy a világjárvány okozta fenyegetettségben még inkább megbecsüljék, elismerjék őket - hangsúlyozták.

Egyeztetést kezdeményezett a rektori konferencia és a HÖOK az SZFE helyzetéről

Oktatás - 2020-09-04

A Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) egyeztetést kezdeményezett a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) helyzetéről.

A Magyar Rektori Konferencia pénteken azt közölte az MTI-vel, az egyeztetésre - amely szeptember 8-án lesz az ELTE-n - szóló meghívást az egyetem vezetése, az egyetem fenntartójának vezetője és az egyetemi hallgatói önkormányzat vezetője is elfogadta a meghívást.

Lemondott a Színművészeti Egyetem vezetése

Oktatás - 2020-08-31

Lemondanak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetői és szenátusa, mivel az intézmény fenntartását keddtől átvevő alapítvány "minden alapvető jogkörétől megfosztotta" - közölték az SZFE rektorhelyettesei az egyetem hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

"Tekintettel arra, hogy csakis vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önálló vezetés látszatát", keddi hatállyal "kénytelen lemondani" vezetői pozíciójáról Upor László rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, az SZFE Színházi Intézetének vezetője, Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője, valamint az egyetem szenátusának valamennyi választott tagja - közölte Upor László.

Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője már korábban bejelentette lemondását.

Upor László hangsúlyozta: "nem lehetséges együttműködni olyan fenntartói testülettel, amelyet valódi tárgyalások nélkül neveztek ki fölénk, olyan kuratóriummal, amely az egyetem hagyományainak és jelenének, hallgatóinak, oktatóinak, oktatási színvonalának szisztematikus becsmérlésével kísérte belépőjét, olyan kuratóriummal, amely előre és bármiféle egyeztetés nélkül aláírta az egyetem autonómiáját súlyosan sértő alapdokumentumokat".

DK: fel kell felkészülni a digitális oktatásra való átállásra

Oktatás - 2020-08-12

A Demokratikus Koalíció arra kéri a kormányt, készítsen pontos és részletes terveket arról, hogy szükség esetén hogyan lehet újra átállni a digitális oktatásra.

A legjobb egyetemekre jutnak be a Mengyelejev-diákolimpián jól szerepelt magyar diákok

Oktatás - 2020-07-20

A legjobb egyetemekre jutnak be a Mengyelejev-diákolimpián jól szerepelt magyar diákok - mondta Magyarfalvi Gábor, a versenyzők egyik felkészítője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Az ELTE Természettudományi Karának adjunktusa hozzátette: a koronavírus-járvány miatt online tartott 54. nemzetközi Mengyelejev-diákolimpián versenyzett diákok közül ketten is a Cambridge Egyetemen tanulnak tovább.

Mint mondta, a tíz versenyzőből ketten ezüstéremben, öten bronzéremben és hárman dicséretben részesültek.

Lemondott Szűcs Tamás, a PDSZ országos választmányának elnöke

Oktatás - 2020-07-14

Július 15-ei hatállyal lemondott tisztéről Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának elnöke - közölte az országos választmány kedden.

Szűcs Tamás továbbra is a PDSZ és az országos választmány tagja marad. Az átmeneti időszakban az elnöki feladatokat eddigi helyettese, Komjáthy Anna látja majd el.

Iskolaőrséget hoz létre a kormány

Oktatás - 2020-05-28

Iskolaőrség létrehozásáról döntött a kormány - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely azt mondta, az intézkedés mintegy 500 iskolát érint, ebből körülbelül 140-150 szakiskola. Az iskolaőr része lesz a tantestületnek, állandó jelleggel jelen lesz az iskolában - azokban az intézményekben, ahol a legsúlyosabb fegyelmi problémák vannak -, és nagyrészt vélhetően korábbi rendőrök töltik majd be a posztot.

Az Emmi benyújtotta az Országgyűléshez a köznevelési törvény módosítására vonatkozó javaslatát,

Oktatás - 2020-05-27

A törvénymódosítás célja a pedagógusbántalmazás megszüntetése: a tervezett jogszabály garantálja, hogy a pedagógusok biztonságos környezetben, nyugodt körülmények között végezhessék munkájukat, ezért megteremti annak a lehetőségét, hogy szükség esetén a rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv bevonható legyen a pedagógusok védelme érdekében - ismertették.

A felsőoktatásban egyelőre vidéken is marad a távolléti oktatás

Oktatás - 2020-05-04

- A vidéki felsőoktatási intézmények jó része egyelőre fenntartja a koronavírus-járvány miatt elrendelt távolléti oktatást, de vizsgálják a könnyítés lehetőségeit az oktatásban és a vizsgáztatásban is.Hétfőn Pest megye és a főváros kivételével megszűnt a járvány miatti kijárási korlátozás. A felsőoktatási intézmények hallgatóinak látogatásáról a rektorok dönthetnek, de a kollégiumok látogatása tilos marad. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora azt közölte: mivel a kollégiumba nem költözhetnek vissza a diákok, egyelőre nem áll vissza az oktatás korábbi rendje az egyetemen, folytatódik a távolléti oktatás.

Elmaradnak a ballagások, online búcsúztatják a diákokat

Oktatás - 2020-04-30

A koronavírus-járvány miatt országszerte elmaradnak a hétvégi ballagások a középiskolákban, a legtöbb helyen online búcsúztatják el a diákokat, de van, ahol később megtartják az ünnepséget.A budapesti Városmajori Gimnáziumban és az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Iskolájában is virtuális ballagást tartanak csütörtökön.

Székesfehérváron szombaton a városháza dísztermében felhelyeznek egy, az összes iskolát és végzős diákot jelképező szalagot a település zászlajára, majd a polgármester és egy diák köszönti a végzősöket. Az eseményt a Fehérvár TV-ben és a www.szekesfehervar.hu honlapon lehet élőben követni.

A debreceni Kossuth Lajos gyakorló gimnáziumban is virtuális ballagás lesz, míg a Balásházy János gyakorló középiskolában várhatóan augusztusban megtartják a búcsúünnepélyt. A hajdúböszörményi Bocskai István gimnáziumban az osztályfőnökök videochaten köszönnek el, és az iskolában virtuális ballagási műsort is összeállítanak.

Bódis: újabb négy magyar egyetem került fel a rangos felsőoktatási listára

Oktatás - 2020-04-28

Újabb négy magyar egyetem került fel a világ felsőoktatási intézményeit rangsoroló Times Higher Education Impact Rankings (THE Impact Rankings) listájára - nyilatkozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára kedden.

Pedagógusok Szakszervezete: a kormány döntése újabb kérdéseket vet fel az érettségiről

Oktatás - 2020-04-16

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) sajnálattal tapasztalja, hogy az érettségivel kapcsolatban még kevesebb információ hangzott el a csütörtöki kormányinfón, mint április 9-én, ezért a kérdések is szaporodtak.

Az érdekképviselet csütörtökön azt közölte, legfőbb aggályuk, hogy a Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője által bejelentett 83 ezer érettségiző diák közlekedése, utazása biztonságos-e a veszélyhelyzetben, a kijárási korlátázások közepette.

Különösen aggályos, hogy még mindig nem ismeretes, miként juthatnak el a vidéki diákok az írásbeli érettségik helyszínére - tették hozzá.

"A Pedagógusok Szakszervezete ismét fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az írásbeli érettségi megszervezése és megtartása se veszélyeztesse egyetlen tanuló és pedagógus, továbbá hozzátartozóik egészségét, életét" - emelték ki.

Koronavírus - A rektori konferencia támogatja az érettségiről szóló kormányzati javaslatot

Oktatás - 2020-04-14

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) támogatja a koronavírus-járvány során létrejött kormányzati oktatásért felelős akciócsoport javaslatát az idei érettségi vizsgák lebonyolítására - közölte a testület kedden.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár csütörtökön ismertette az akciócsoport javaslatát, amely szerint idén csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartanák meg, a szóbeliket nem. Így felére csökkenthető a vizsgaesemények száma, és 14 nap alatt valamennyi lebonyolítható lenne - mondta, hozzátéve: a javaslatokról a kormány szerdán dönt.

Az MRK támogatja, hogy amint a járványügyi helyzet lehetővé teszi, a felvételiző diákok kezdjék meg az írásbeli érettségi vizsgákat, a szóbeliket pedig töröljék az idei rendes érettségi időszakában - írták közleményükben.

Palkovics: nyelvvizsga nélkül is megkapják a hallgatók a diplomájukat

Oktatás - 2020-04-07

Ma 75 ezer nyelvvizsga hiányában középfokú végzettséget igénylő munkakörben elhelyezkedett munkavállaló van Magyarországon.

A koronavírusos betegek ellátására intenzív terápiás e-learning képzés indult a Debreceni Egyetemen

Oktatás - 2020-04-04

Speciális szimulációs szobában gyakorolják a Debreceni Egyetem (DE) orvosai, rezidensei és szakdolgozói, hogyan kell ellátni a koronavírus-fertőzött betegeket - közölte az egyetem sajtóirodája szombaton.

Bódis: újabb hat egyetem működik tovább versenyképesebb formában

Oktatás - 2020-04-01

A hatékonyabb és korszerűbb felsőoktatás érdekében a kormány újabb hat egyetem működési és finanszírozási modellváltásáról döntött. Az intézkedés elsődleges célja a versenyképesség növelése és a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet megteremtése a felsőoktatás nemzetközisítése érdekében - nyilatkozta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára szerdán.

Mától online is oktathatnak a felnőttképzésben

Oktatás - 2020-03-27

- A kormány a felnőttképzésben folyó oktatás és szakmai vizsgáztatás biztosításának eltérő szabályairól hozott rendeletet március 26-án. A rendelet értelmében mától online formában is megvalósíthatóak a felnőttképzések - ismerteti az Innovációs és Technológiai Minisztérium.