Kultúra

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 1464 találatból.

Két magyar alkotás a Berlinale rövidfilmes versenyében

Kultúra - 2019-01-14

Két magyar alkotás, Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című filmje is szerepelni fog a 2019-es Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) rövidfilmes programjában - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap hétfőn.

Balázs János festményei a Műcsarnokban

Kultúra - 2019-01-11

Az életében naiv művészként kezelt, majd az utóbbi években ismét felfedezett Balázs János festményeiből nyílt kiállítás pénteken a Műcsarnok kamaratermében.

Balázs János későn robbant be a magyar művészeti életbe, rendhagyó életútjának utolsó éveiben: a festő ugyanis egy Salgótarján melletti cigánytelepen hozta létre életművét - idézte fel a tárlat pénteki sajtóbejárásán Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója.

Mayer Marianna, a kiállítás egyik kurátora hozzátette: Balázs János egyedülálló személyiség volt a magyar művészetben, hiszen a mindössze két osztályt végzett szegényember fantasztikus fantáziával volt megáldva. Gyermekkorától rajzolt, később azonban egy családi konfliktus miatt ezzel felhagyott, és a költészet, valamint a zene felé fordult. Az 1960-as évek végén fedezték fel ifjú képzőművészek, akik festéket, vásznat és könyveket vittek neki.

A kormány megvásárolta Munkácsy Golgota című festményét

Kultúra - 2019-01-09

A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón, Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László debreceni polgármester társaságában.

Gulyás Gergely közölte, a festményt 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől. Hozzátette, több szakértői vélemény is készült, a becslések pedig igazolják a vételárat.

Golden Globe - Sok díjat vittek el a britek a Golden Globe díjátadón

Kultúra - 2019-01-07

Rami Malik és Christian Bale mellett számos brit színész, köztük Olivia Colman, Richard Madden és Ben Whishaw kapott Golden Globe-díjat a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének (HFPA) 76. díjátadó gáláján vasárnap Los Angelesben - írta a BBC hírportálja.

A brit-amerikai koprodukcióban készült Bohém rapszódia című életrajzi dráma nyerte el a Golden Globe-díjat a drámai mozi filmek versenyében, a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók Rami Maleknek, a film főszereplőjének ítélték oda a legjobb drámai színésznek járó díjat.

Több mint 420 ezren kattintottak régi magyar filmekre az ünnepek alatt

Kultúra - 2019-01-07

) - Nagy sikert aratott a Filmarchívum karácsonyi akciója, a szervezet videómegosztó csatornáján több mint 420 ezren kattintottak a december 21. és január 4. között szabadon elérhetővé tett 100 régi magyar alkotásra - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap hétfőn.

Magyar kulturális évadot rendeznek Izraelben, Japánban, Dél-Koreában és Kínában

Kultúra - 2018-12-28

Magyar kulturális évadot rendeznek jövőre Izraelben, Japánban, Dél-Koreában és a Kínai Népköztársaságban, Szöulban és Tokióban pedig magyar intézet is nyílik.

Az ünnepek alatt száz film lesz szabadon elérhető a Filmarchívum csatornáján

Kultúra - 2018-12-21

Két héten át, december 21-től január 4-ig száz film lesz szabadon elérhető a Filmarchívum Vimeo csatornáján.

Az ünnepek alatt a közönség szabadon élvezheti a Nemzeti Digitalizációs és Filmfelújítási Program közelmúltban született eredményeit, klasszikusokat és kultfilmeket, közönségkedvenceket és újrafelfedezésre váró értékeket éppúgy, mint a sosem látott ritkaságokat - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap pénteken.

Sikeresek voltak a kortárs alkotók a BÁV évadzáró árverésén

Kultúra - 2018-12-20

Teltházas kortárs aukcióval zárta az évet a BÁV Aukciósház, a legmagasabb áron ef Zámbó Gondolatátvitel című képe kelt el 1,7 millió forintért, de sokan licitáltak feLugossy László, Wahorn András és Náray Tamás képeire is.

A nagy művészeti aukciók festményanyagában eddig is külön részt szentelt a BÁV a kortárs anyagnak, a magyarországi és nemzetközi trendek egyre inkább azt mutatták, hogy gyűjtői és befektetési szempontból is megérett a piac egy önálló árverésre.

Elhunyt Grendel Lajos Kossuth-díjas szlovákiai magyar író

Kultúra - 2018-12-19

- Hetvenévesen elhunyt Grendel Lajos Kossuth- és József Attila-díjas író, a szlovákiai magyar irodalmi élet egyik legtekintélyesebb vezéralakja. Az írót súlyos betegség után kedd este érte a halál.

Grendel Lajos az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja volt, a köztestület az elhunytat saját halottjának tekinti - közölte az akadémia szerdán.

Korniss Dezső-kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Kultúra - 2018-12-18

- Hogyan kapcsolta össze munkásságában a népművészetet és a modernizmust Korniss Dezső? - ezt a kérdést kutatja a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Csak tiszta forrásból címmel szerdától látható kiállítása.

Korniss Dezső száztíz éve született, ezért az MNG nagyszabású, csaknem kétszáz művet felvonultató tárlattal tiszteleg a 20. századi magyar képzőművészet egyik nagy alakja előtt - mondta el a kiállítás keddi sajtóbejárásán az intézmény főigazgatója.

Berlinale - Charlotte Rampling Arany Medve-életműdíjat kap

Kultúra - 2018-12-17

Tiszteletbeli Arany Medve-díjjal ismeri el Charlotte Rampling brit színésznő pályafutását a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, amely retrospektív vetítéseken mutatja be a színésznő filmjeit is.

Tízéves a Les Arcs-i Filmfesztivál

Kultúra - 2018-12-17

- A Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animációs thrillert is bemutatják a hétvégén kezdődött Les Arcs-i Filmfesztiválon, amelyet tizedik alkalommal rendeznek meg a francia Alpokban. Az ünnepi seregszemle idei díszvendége Lengyelország.

Veszprém lehet Európa Kulturális Fővárosa

Kultúra - 2018-12-14

- Veszprém pályázatát támogatja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre a projekt független nemzetközi szakértői testülete, amelynek döntését pénteken jelentették be Budapesten.

Megújult a szentendrei Kmetty Múzeum

Kultúra - 2018-12-07

Felújítva és újrarendezett állandó kiállítással nyílik meg szombaton a Kmetty János (1889-1975) festő, grafikus hagyatékát gondozó szentendrei múzeum.

Az örök kereső címet viselő új állandó tárlathoz pénteken érkezett meg egy külföldi magángyűjteményből egy év kölcsönre az Aranykor című, kivételes jelentőségű festmény, amelyet Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára; Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester; Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója és Bodonyi Emőke kurátor jelentétében helyeztek el a szombaton nyíló kiállításban.

A Sziget lett az angolok kedvenc külföldi fesztiválja

Kultúra - 2018-12-07

A magyar rendezvény a Best Overseas Festival (legjobb Anglián kívüli fesztivál) kategóriában győzött a britek rangos eseményén, amelyet csütörtökön tartottak Londban. A UK Festival Awardsot tizenötödik alkalommal rendezték meg. A Best Overseas Festival kategóriában nyertes Sziget ezzel Európa legjelentősebb nem angol nagyrendezvénye lett.

A Nemzeti Galériában nyílik kiállítás a Szépművészeti 1800 utáni anyagából

Kultúra - 2018-12-06

Mintegy nyolcvan műtárgyon, köztük több új szerzeményen keresztül nyújt betekintést a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményeibe a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható, új kiállítása.

A nemrég újranyílt Szépművészeti Múzeum immár az 1800 előtti művészet kiállítóhelyeként szolgál, a modern és kortárs anyagot pedig a Petőfi Csarnok helyén rövidesen felépülő Új Nemzeti Galéria mutatja be a jövőben - mondta el a tárlat csütörtöki sajtóbejárásán Szücs György főigazgató-helyettes.

Az MNG-ben péntektől látható válogatás ebből a jövőbeli tárlatból nyújt ízelítőt, mások mellett Courbet, Monet, Cézanne, Hantai, Vasarely és Baselitz munkáit felvonultatva; a kiállítótér közepén kialakított kubusban pedig időszaki kamaratárlatokat mutatnak majd be.

Kovács Anna Zsófia, a kiállítás egyik kurátora hangsúlyozta, hogy munkatársaival, Fehér Dáviddal, Orosz Mártonnal és Tóth Ferenccel tágabban értelmezték a válogatástárlat fogalmát, ezért az anyag nagyobb részét kitevő, "látogatókat csalogató" csúcsművek mellett több friss szerzemény és eddig nem kiállított mestermű is helyet kapott.

Rekordszámú kategóriában esélyesek Oscar-díjra a magyarok

Kultúra - 2018-12-05

Az Oscar-díjakért folyó versenyben idén rekordszámú kategóriában van magyar esélyes: Nemes Jeles László Napszállta, Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő, Kovács István Ostrom, valamint Andrasev Nadja A nyalintás nesze és Bucsi Réka Solar Walk című alkotása.

Rippl-Rónai és Vaszary remekművei a Virág Judit Galéria karácsonyi aukcióján

Kultúra - 2018-11-30

- Rippl-Rónai József és Vaszary János remekműveit is kínálja a Virág Judit Galéria karácsonyi árverése, amely jótékonysági licittel veszi kezdetét december 16-án a Budapesti Kongresszusi Központban.

Jézus arcának korai ábrázolását találták egy bizánci templomban Izraelben

Kultúra - 2018-11-22

Jézus arcának korai, szakáll nélküli ábrázolására bukkant egy izraeli művészettörténész a Negev sivatagban, egy bizánci templom romjában - jelentette a Háárec című újság honlapja.

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

Kultúra - 2018-11-18

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.