Kultúra

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 1119 találatból.

Goya-díj - A Szólít a szörny című film kapta a legtöbb, kilenc díjat

Kultúra - 2017-02-05

- Juan Antonio Bayona Szólít a szörny című alkotása kapta a legtöbb, kilenc díjat a 31. Goya-gálán, a legfontosabb spanyol filmes díjkiosztón szombat éjjel. A madridi ünnepségen a legjobb európai filmek között a Saul fia című magyar film is versenyben volt, de végül Paul Verhoeven műve, az Elle nyert.

Művészetek Völgye - Pink Martini, Nouvelle Vague és Deluxe is lesz

Kultúra - 2017-02-02

Az amerikai Pink Martini, valamint két francia csapat, a Nouvelle Vague és a Deluxe is fellép a Művészetek Völgyében július 21. és 30. között. Az összművészeti fesztivál a zenei műsor mellett új programhelyszínekkel, újcirkusszal, gyerekbarát megoldásokkal és még több színházzal várja az érdeklődőket.

A karizmatikus énekesnőről, China Forbesról ismert tizenhét tagú portlandi zenekar, a klasszikust, a latint és a dzsesszt ötvöző Pink Martini 1994-ben alakult a zongorista Thomas Lauderdale vezetésével. A sikeres, világjáró együttes eddig tíz albumot készített, a legutóbbi, a Je dis oui! tavaly jelent meg. A Pink Martini olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Rufus Wainwright, Henri Salvador vagy a Dandy Warhols.

Berlinale - Enyedi Ildikó új fimje a versenyprogramban

Kultúra - 2017-02-01

- A 67. Berlinale első teljes napján, február 10-én tartják Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjének világpremierjét; a fesztivál versenyprogramjában látható, fanyar humorú szerelmesfilmet az alkotók is elkísérik Berlinbe.

A versenyfilmek közül másodikként tartják meg a Testről és lélekről díszbemutatóját, majd a filmnek további öt nyilvános vetítése lesz.

Cannes - Pedro Almodóvar lesz az idei filmfesztivál zsűrijének elnöke

Kultúra - 2017-01-31

- Pedro Almodóvar lesz a 70. cannes-i filmfesztivál zsűrijének elnöke - jelentették be kedden a szervezők Párizsban. Az Oscar-díjas spanyol filmrendező visszatérő vendége a világ egyik legrangosabb filmes találkozójának, ahol számos díjjal jutalmazták, de az Arany Pálmát még soha nem nyerte el.

A Mindent anyámról és a Beszélj hozzá! című filmek alkotója a Mad Max-filmek ausztrál rendezőjét, George Millert követi az elnöki székben. A zsűri többi tagjával május 28-án adja majd át a legjobb filmnek járó Arany Pálmát a fesztiválon.

Európai kulturális konferencia - Navracsics: a kultúra igazi motor

Kultúra - 2017-01-27

A kultúra az európai identitás erőteljes motorja, emellett a gazdasági fejlődés talán legfontosabb tényezője - mondta Navracsics Tibor pénteken a budapesti Bálnában az európai civil kulturális szervezetek és települések részvételével kezdődött kétnapos konferencián.

MKKE: a kiadók többsége visszahívta könyveit az Alexandra bolthálózatából

Kultúra - 2017-01-25

A kiadók túlnyomó többsége már visszahívta könyveit az Alexandra bolthálózatából, és a szerződések szerinti 30-60 nap leteltével peres úton próbálja behajtani a Könyvbazár Kft. tartozásait - közölte szerdán a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE).

A szervezet kedden mintegy száz kiadóvezető és a nyomdász-szakma képviselőinek részvételével nyílt könyvszakmai fórumot tartott Budapesten az ágazatban kialakult válsághelyzetről és annak lehetséges következményeiről.

Vranik Roland szerint Az állampolgár főhősének drámája bárhol játszódhatna Európában

Kultúra - 2017-01-25

Vranik Roland Az állampolgár című filmjét csütörtöktől játsszák a mozik. A rendező szerint a menekültekről szóló szerelmi történet főhősének drámája ma bárhol játszódhatna Európában.

Az állampolgár Wilsonról, az ötvenes éveiben járó afrikai menekültről szól, aki évek óta él és dolgozik Magyarországon, de folyton elhasal az alkotmányos alapismeretek vizsgán, ezért nem kaphatja meg az állampolgárságot. Egy magyar-történelem szakos tanárnő, Mari segít neki a felkészülésben, és közben egymásba szeretnek. Éppen elindul közös életük, mikor egy perzsa menekült lány keres náluk menedéket, akinek sürgősen férjhez kell mennie egy magyar állampolgárhoz, hogy ne toloncolják vissza hazájába, ellehetetlenítve az életét.

Csontváry-festmény restaurálására gyűjt a miskolci múzeum

Kultúra - 2017-01-24

- Látogatók, műértők és mások anyagi támogatását kéri a miskolci Herman Ottó Múzeum az intézmény egyik legbecsesebb műkincsének, Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című festményének restaurálására.

A festmény állapota kritikussá vált, restaurálása halaszthatatlan, a vászon hátoldalán lévő olvasható dátum szerint 1964-ben történt rajta utoljára restaurátori beavatkozás. Csontváry alkotása Petró Sándor miskolci műgyűjtő halálát követően, 1977-ben került a Herman Ottó Múzeum gondozásába, és azóta gyakorlatilag folyamatosan különböző tárlatokon látható, az ország szinte valamennyi nagyvárosában kiállították már, külföldön pedig egyebek mellett London, Miami, San Diego, Stockholm, Rotterdam és München kiállítótermeiben is szerepelt már.

A kép a festő életművének kiemelkedő darabja, azon kevés alkotások egyike, amelyen az emberábrázolás dominál. Bár kisebb méretű a főművekhez képest, témáját és belső dimenzióját tekintve az Öreg halász mégis ugyanolyan nagyszabású motívum, mint a híres cédrusok vagy Baalbek romjai.

A Saul fiát díjazta a Svéd Filmintézet

Kultúra - 2017-01-24

- Először nyert magyar alkotás a svéd nemzeti filmdíjak átadóján: idén a Saul fiának ítélték oda a legjobb külföldi film díját - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap. Több mint másfél évvel a Saul fia cannes-i világpremierje után még mindig világszerte méltatják Nemes Jeles László Filmalap-támogatással készült első mozifilmjét - írták.

Stockholmban, a Cirkus arénában kedd este adták át a nagy presztízsű svéd nemzeti filmdíjakat. Az elismert szakemberekből álló zsűri évről évre 19 kategóriában díjazza az előző évben svéd mozikban bemutatott filmeket az 1964-ben alapított Guldbaggen-díjakkal.

Salzburgban láthatók majd a párizsi Louvre grafikái

Kultúra - 2017-01-23

Többek között Michelangelo, Raffaello és Rubens grafikái is láthatók majd a Salzburg Múzeumban nyáron, a rajzok a párizsi Louvre-ból érkeznek az ausztriai városba. Az Art Royal elnevezésű tárlat nyolcvan olyan alkotást mutat be, amelyek egykor XIV. Lajos király tulajdonában álltak. A múzeum Neue Residenz műcsarnokában (Kunsthalle) június 9. és szeptember 3. között tekinthetők meg a grafikák.

Tavaly a párizsi Louvre mutatott be számos művet a salzburgi múzeum barokk gyűjteményéből, így most ezzel a tárlattal "viszonozza" a francia múzeum az együttműködést.

Nemes Jeles László kapta a londoni filmkritikusok rendezői díját

Kultúra - 2017-01-23

Nemes Jeles László, a Saul fia alkotója kapta a Londoni Kritikusok Körének vasárnap esti díjátadóján a legjobb rendezőnek járó elismerést, a testület a Kaliforniai álomnak ítélte oda a legjobb film díját.

A legtekintélyesebb angol filmkritikusok vasárnap este a londoni May Fair Hotelben osztották ki díjaikat. A Londoni Kritikusok Köre (London Critics' Circle) filmes szekciójának 140 tagja szavazott az elismerésekről.

A 37. alkalommal megrendezett díjátadón az Oscar-szezon favoritja, Damien Chazelle Kaliforniai álom című musicalje kapta a legjobb film díját - számolt be róla a deadaline.com.

Ma van a magyar kultúra napja

Kultúra - 2017-01-22

Ma van a magyar kultúra napja, ebből az alkalomból országszerte számos helyen rendeznek ünnepséget, díjakat adnak át, kiállításokat nyitnak. Ezen a napon tartják az Együtt szaval a nemzet című rendezvényt és a Magyar Drámaíró Verseny döntőjét is.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen ökumenikus istentiszteletet tartanak a református templomban. A megemlékezésen beszédet mond Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, a műsorban - a hagyományoknak megfelelően - Csikos Sándor színművész szavalja el a Himnuszt, majd a Debreceni Ady Endre Gimnázium Leánykarának műsorát hallgathatják meg a résztvevők. Az eseményen átadják a Kölcsey-emlékplakettet: az elismerést az a magyar művésztársadalom azon képviselői kaphatják meg, akik életművükkel és tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a hazai és az egyetemes kultúra gazdagításához. Az ünnepség folytatásaként koszorúzást tartanak a szatmárcsekei református temetőben Kölcsey Ferenc síremlékénél.

Berlinale - Teljessé vált a filmfesztivál versenyprogramja

Kultúra - 2017-01-20

- Teljessé vált pénteken a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale versenyprogramja. A szervezők utolsóként egy Stanley Tucci rendezésében készült brit-francia koprodukciót, egy kínai animációs filmet és egy francia-belga drámát válogatott be Catherine Deneuve főszereplésével.

Mindhárom alkotásnak a német főváros filmfesztiválján tartják a világpremierjét.

Értékes zsidó könyvkincsekhez jutott az Izraeli Nemzeti Könyvtár

Kultúra - 2017-01-20

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár megszerezte a Valmadonna Trust Library tízezer kötetes gyűjteményét, a világ legértékesebb zsidó tárgyú kollekcióját, amely középkori zsidó szövegeket is tartalmaz - jelentette a Jiszráél Hajom (Izrael Ma) című újság honlapja.

Több látnivalót kínál az újra megnyílt kairói Iszlám Művészeti Múzeum

Kultúra - 2017-01-19

Újra fogadja a látogatókat péntektől a kairói Iszlám Művészeti Múzeum, a maga nemében a világ egyik legjelentősebb, Mohamed próféta állítólagos kardját és több más személyes tárgyát is magába foglaló gyűjteménye, amely három éve súlyosan megrongálódott egy pokolgépes merényletben.

A külföldi pénzügyi és szakmai támogatással helyreállított, modernizált és kibővített múzeum három új kiállítóteremmel gyarapodott, a korábbi 1450 helyett 4400 kiállítási tárggyal várja a látogatókat. A helyreállítást kihasználták a biztonsági és világítási rendszer korszerűsítésére is.

David Bowie és Leonard Cohen a brit zenei díjak jelöltjei között

Kultúra - 2017-01-15

A tavaly januárban elhunyt David Bowie-t a legjobb brit férfi előadó és a legjobb album, Leonard Cohen tavaly novemberben elhunyt kanadai énekest a legjobb külföldi férfi előadó kategóriájában jelölték posztumusz díjra a Brit Awardson.

A tavaly január 210-én elhunyt Bowie a halála előtt két nappal megjelent utolsó albumáért, a Blackstarért kapta a jelölést - írta a BBC hírportálja.

Sziget - A Providence többségi tulajdonos lett

Kultúra - 2017-01-13

Egy amerikai befektetőcég, a Providence Equity Partners lett a Sziget Kulturális Szervezőiroda többségi tulajdonosa - közölte a Sziget Kft. pénteken.Megállapodás született arról, hogy az egyik vezető globális tőkealap, a Providence Equity Partners stratégiai befektetéssel segíti a Sziget fesztiváljainak fejlesztését, valamint támogatja a cég azon ambícióját, hogy márkáit globális szinten is megjelenítse.

"A befektető bár többségi tulajdont szerez, az eddigi tulajdonosok jelentős tőkehányadot és a menedzsmentjogokat is megtartják, illetve a jelenlegi csapat látja el továbbra is a portfólióban található fesztiválok, a Sziget fesztivál, a Balaton Sound, a Telekom VOLT Fesztivál, a Gourmet Fesztivál és a Gyerek Sziget operatív vezetését" - áll a közleményben.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tiltakozik a szervezet az aránytalan állami támogatások miatt

Kultúra - 2017-01-10

A legnagyobb magyar könyvszakmai szervezet, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) tiltakozását fejezte ki a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft. (KMTG) íróakadémiájának 400 millió forintos állami támogatása miatt, valamint kifogásolja azt is, hogy a kormány egy jelenleg is elérhető könyvsorozat megjelenését támogatja 600 millió forinttal.

Nemes Jeles László új filmjét 1,5 milliárd forinttal támogatja a Filmalap

Kultúra - 2017-01-10

Az Oscar-díjas Nemes Jeles László új filmjét 1,5 milliárd forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap. A filmes szervezet keddi közlése szerint a Saul fia rendezője új, Sunset címmel készülő második mozifilmjének forgatása a tervek szerint nyáron kezdődik el.

2016-ban a rendező és csapata alkotása révén 35 év után először nyerte magyar film a filmvilág legnagyobb presztízsű elismerését, a legjobb idegennyelvű film Oscar-díját. A Saul fiát kedden a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) szintén jelölte a legjobb nem angol nyelvű film kategóriában.

A nyáron készülő új film, a Sunset egy fiatal nő története az 1910-es évek Budapestjén, egy felnőtté válás története Európa alkonyán, mielőtt a 20. századi civilizáció sötétségbe borult.

Golden Globe - A Kaliforniai álom minden jelölését díjra váltotta a gálán

Kultúra - 2017-01-09

A Kaliforniai álom, Damien Chazelle modern musicalje lett a helyi idő szerint vasárnap este Hollwoodban megrendezett 74. Golden Globe-díjátadó gála nagy nyertese: a film mind a hét jelölését díjra váltotta és rekordot ért el.

Damien Chazelle filmjében Emma Stone és Ryan Gosling szerelmespárt alakít, akik pályakezdőként próbálnak befutni Hollywoodban. Gosling és Stone is Golden Globe-díjas lett a vígjáték vagy musical kategória színészi mezőnyében. A Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók a Kaliforniai álom rendező-forgatókönyvíróját, a film zenéjét és a produkcióban elhangzó City of Love című dalt is díjazták.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.

A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út 18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza.