Kultúra

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 1205 találatból.

Bejelentették a Lux-díjra jelöltek listáját

Kultúra - 2017-07-03

A Lux-díj válogatótestülete hétfőn a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon nyilvánosságra hozta a díjra esélyes tíz film címét. A válogatásban szereplő, különböző zsánerű alkotások jól tükrözik, hogy milyen változások zajlanak jelenleg Európában és min mennek keresztül az európaiak. A tíz film reflektorfénybe állítja az európai filmművészet sokszínűségét, a társadalmi és kulturális értékek létrehozásának fontosságát - fogalmazott a Lux-díjat odaítélő Európai Parlament közleménye.

Hét magyar alkotót is meghívott tagjai sorába az Oscar-díjat odaítélő amerikai filmakadémia

Kultúra - 2017-06-29

Rekordnak számító 774 új tagot, köztük hét magyar rendezőt, írót, animációs filmest hívott meg soraiba az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia - adta hírül a Variety című filmes portál.

Enyedi Ildikót és Mészáros Mártát rendezőként és íróként is meghívták. A magyar meghívottak között van még M. Tóth Géza filmrendező, Rófusz Ferenc animációsfilm-rendező, Deák Kristóf filmrendező, Udvardy Anna producer és Pataki Éva író. Ez a második egymást követő év, hogy rekordszámú új tag kapott meghívást a filmakadémiába, amely 2016-ban 683 művészt hívott meg a soraiba.

Csaknem 50 millió fontból bővítették ki a londoni Victoria and Albert Museumot

Kultúra - 2017-06-28

Pénteken nyílik meg a nagyközönség előtt a londoni Victoria and Albert Museum új bejárati udvara, előcsarnoka és az Európa egyik legnagyobb időszaki kiállítótermeként beharangozott új alagsori galériája az intézmény 49,5 millió fontot felölelő kibővítési munkálatainak eredményeként.

A londoni építész, Amanda Levete által megálmodott új épületrészek kialakítása a múzeum műemléképületén végrehajtott legnagyobb volumenű változtatás volt az elmúlt több mint száz évben - írta a The Art Newspaper című kulturális hírportál.

Húszéves lett Harry Potter

Kultúra - 2017-06-26

Amikor a Bloomsbury könyvkiadó 1997. június 26-án piacra dobta egy teljesen ismeretlen angol írónő, bizonyos Joanne Rowling kötetét, amely a Harry Potter és a bölcsek köve címet viselte, a cég nem fűzött vérmes reményeket a várható sikerhez: az első kiadásból mindössze 500 példányt nyomtatott.

Az azóta eltelt éppen húsz évben a ma már J.K. Rowling "márkanéven" ismert 51 éves szerző a hat további Harry Potter-kötet mellett irodalomtörténelmet is írt: a regényfolyamból elkelt példányok száma a kezdeti 500-as szériának csaknem az egymilliószorosára nőtt, a varázslótanonc és barátai, valamint ádáz ellenségei kalandjairól szóló sorozat pedig a világ messze leggazdagabb regényírójává tette kitalálóját.

A sepsiszentgyörgyi színház előadása kapta a kisvárdai fesztivál fődíját

Kultúra - 2017-06-25

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának Liliom című előadása kapta az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott fődíjat a Magyar Színházak 29. Kisvárdai Fesztiválján - tették közzé a szervezők a fesztivál honlapján vasárnap.

A szombat este megtartott díjátadó ünnepségen életműdíjjal jutalmazták Giricz Attila színművészt, az Újvidéki Színház tagját és Szélyes Ferencet, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészét.

Múzeumok éjszakája - A CSOK lett az év szava

Kultúra - 2017-06-25

A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény mozaikszava lett az év szava - ezt A Magyar Nyelv Múzeumában jelentették be szombaton este a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalmon, a Múzeumok éjszakája helyi programjai keretében.

Minya Károly nyelvész, szókincskutató, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai tanára, Az év szava választást lebonyolító Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (Manyszi) alapító tagja az MTI-nek elmondta: összesen négy kategóriában hirdettek győztest.

POSZT - Mesél a bécsi erdő lett a legjobb előadás

Kultúra - 2017-06-18

A budapesti Örkény Színház Mesél a bécsi erdő című produkciója lett a legjobb előadás a 17. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait a tíznapos fesztivált záró szombati gálaesten adták át.

A szakmai zsűri által legjobbnak értékelt darabhoz további három elismerés kapcsolódik: a legjobb női mellékszereplő díját Für Anikó, a legjobb színházi zenéért járó elismerést Kákonyi Árpád, a legjobb jelmez díját pedig Ignjatovic Kristina kapta –

A legjobb női főszereplő díjával Ónodi Esztert tüntették ki a Katona József Színház Nóra - karácsony Helmeréknél című darabjában nyújtott alakításáért; a produkcióért Székely Kriszta megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat.

David Grossman izraeli írónak ítélték oda idén a Nemzetközi Man Booker-díjat

Kultúra - 2017-06-15

Az izraeli David Grossmannak ítélték oda az Egy ló besétál a bárba című magyarul is megjelent regényéért az idei Nemzetközi Man Booker-díjat.

Izraeli író első alkalommal kapta meg a rangos nemzetközi elismerést, amelyre idén az Edinburghi Nemzetközi Könyvfesztivál igazgatója, Nick Barley vezette zsűri a hat döntős mű közé két izraelit is beválogatott a 125 jelölt közül: Grossman mellett Ámosz Oz Júdás című alkotása is esélyes volt - közölte a Háárec.

Könyvhét - Átadták a Szép Magyar Könyv 2016 verseny díjait

Kultúra - 2017-06-08

Átadták a Szép Magyar Könyv 2016 verseny díjait nyolc kategóriában a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok nyitónapján, csütörtökön a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

Megalakult Berlinben az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet

Kultúra - 2017-06-08

Megalakult csütörtökön Berlinben az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet (ERIAC).

A német szövetségi kormány, az Európa Tanács és a Soros György vezette Open Society Foundations támogtásával létrejött intézmény célja, hogy erősödjék a legnagyobb európai kisebbség, a 12 milliós roma közösség sokszínű művészetének és kultúrájának "láthatósága" - emelte ki a német külügyminisztériumban tartott megnyitó ünnepségen Hartmut Koschyk kisebbségi ügyekért felelős kormánymegbízott.

Könyvhét - Több mint 80 kiadó 339 új kötete jelenik meg az idei Könyvhétre

Kultúra - 2017-06-08

Összesen 85 kiadó 339 új kötetéből válogathat a közönség a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok központi rendezvényén, a fővárosi Vörösmarty téren - mondta el Péterfy Gergely, Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) igazgatója.

Hozzáfűzte: a határon túli kiadók a tavalyihoz képest idén héttel több, 57 új címmel jelentkeztek a Könyvhét alkalmából. Az összes újdonság megvásárlásához 1 millió 41 ezer 268 forinttal kell a Vörösmarty térre indulni, a legdrágább kiadvány csaknem 10 ezer forintba kerül, a legolcsóbbat pedig 500 forintért kínálják. A könyvek átlagára a tavalyihoz képest alig nőtt, idén 3090 forint.

A magyar könyvszakma nehéz helyzete ellenére változatos tartalmú, gazdag anyagú, hivalkodás nélküli, ízléses kötetek sokaságát vonultatja fel az idei könyvhét - mondta el a kínálatot bemutató Tarján Tamás irodalomtörténész. Hozzátette: ugyan az idei termés talán nem éri el a 2016-os nagyon magas nívót, de semmi oka a szégyenkezésre.

Az idei Könyvhetet az olvasmányirodalom uralja, a kínálatot monumentális regénytermés jellemzi, amelyben nagy hangsúlyt kap a válságtudat, a kiútkeresés - hangsúlyozta az irodalomtörténész, aki szerint a fő témák között van idén az apokaliptikusság, a halálpillanat, a misztikum, a tudatmódosítás, a rasszizmus, a nacionális összetűzés, a jövőt fürkésző tudományos-fantasztikus ezotéria, valamint a szektariánusság és a sámánizmus

Világsztárokkal tért vissza Manchesterbe Ariana Grande

Kultúra - 2017-06-05

Világsztárokkal tért vissza Manchesterbe vasárnap este Ariana Grande.A 23 éves amerikai énekesnő két hete az észak-angliai nagyváros rendezvénycsarnokában, a Manchester Arenában lépett fel, és teltházas koncertje után egy öngyilkos merénylő nagy erejű pokolgépet robbantott fel a távozó tömeg közepén. A rendezvényre a tragikus véget ért - két héttel ezelőtti - koncert teljes, több mint 14 ezres közönsége ingyenes belépőt kapott. A fennmaradó helyekre a jegyárusítás csütörtök délelőtt kezdődött, és hat perc alatt véget is ért: ennyi idő alatt kapkodták el az összes belépőjegyet az online árusító portálon.

A Soul Exodus és az Ultra is versenyez az idei Krakkói Filmfesztiválon

Kultúra - 2017-05-29

Bereczki Csaba Soul Exodus és Simonyi Balázs Ultra című alkotása is versenyez a rövid- és dokumentumfilmeket felvonultató 57. Krakkói Filmfesztiválon.A Magyar Nemzeti Filmalap hétfői közleménye szerint az 1961-ben alapított krakkói filmfesztivál a nagyvilág rövid- és dokumentumfilmes újdonságainak legjavát mutatja be június 4-ig.

Bereczki Csaba klezmerzenészek főszereplésével készült egész estés dokumentumfilmje a DocFilmMusic válogatásba kapott meghívást, amelyben tíz alkotás versenyez.

Cannes - A Kidman-Farrell páros sem tudta kimozdítani az orosz versenyfilmet a népszerűségi listákról

Kultúra - 2017-05-25

- Nicole Kidman és Colin Farrell a 70. cannes-i filmfesztivál két versenyfilmjében is együtt játszik, de egyik alkotás sem tudta kimozdítani a kritikusok népszerűségi listájának vezető helyről a még az első napon bemutatott az orosz versenyfilmet, Andrej Zvjagincev Loveless (Szeretethiány) című alkotását.

Nicole Kidman harmadik és Colin Farrell oldalán második alkalommal vonulhatott fel szerda este a vörös szőnyegen Sofia Coppola Csábítás című filmjének főszereplőjeként. Az alkotást Don Siegel 1971-ben Clint Eastwooddal a főszerepben forgatott, A tizedes háreme című filmje ihlette.

Egyedül Jordán Tamás pályázik a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatói posztjára

Kultúra - 2017-05-24

Egyedül Jordán Tamás jelentkezett a pályázati kiírásban szereplő határidőn belül a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatói állására - közölte szerdán az intézményvezetői pályázatot kiíró szombathelyi önkormányzat kommunikációs vezetője.

Százezer látogató a Szépművészeti Múzeum madridi kiállításán

Kultúra - 2017-05-23

Várhatóan mintegy százezer látogatóval zár vasárnap a budapesti Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből Remekművek Budapestről - A reneszánsztól az avantgárdig címmel megrendezett kiállítás a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban.

Cannes - A harmadik Arany Pálmáját kaphatja meg Michael Haneke

Kultúra - 2017-05-23

Egy érzéketlen, széteső nagypolgári francia családról, illetve a családtagoknak a halálhoz való viszonyáról szól Michael Haneke legújabb filmje, a Happy End, amelyet hétfő este mutattak be a 70. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában.

A 75 éves osztrák rendező lehet az első filmes, aki harmadszor megkapja az Arany Pálmát, amelyet két előző filmjéért, 2009-ben A fehér szalagért, 2012-ben pedig a Szerelemért, már hazavihetett.

Mokry-Mészáros Dezső eddig feldolgozatlan életművéből nyílik kiállítás Budapesten

Kultúra - 2017-05-22

Mokry-Mészáros Dezső autodidakta festőművész eddig feldolgozatlan életművét mutatja az a kiállítás, amely Idegen világ címmel szerda este nyílik Budapesten, a Virág Judit Galériában. Mokry-Mészáros Dezső (1881-1970) 90 művét felvonultató tárlat egy, a magyarországi művészettörténetben páratlan alkotó munkásságáról nyújt átfogó képet.

Cannes - A vígjátékok nem arattak osztatlan sikert

Kultúra - 2017-05-22

- Nem nyerték el egyöntetűen a sajtó elismerését a 70. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában hétvégén bemutatott könnyedebb hangvételű filmek. Ritkaságnak számít, hogy a hivatalos versenyben vígjátékok is versenyezhetnek a fődíjért, az Arany Pálmáért, ezért is kapnak nagyobb figyelmet a fesztiválközönség részéről.

Vasárnap este két könnyedebb hangvételű alkotást mutattak be, de egyiket sem találták elég meggyőzőnek a kritikusok.

Több mint 56 millióért kelt el egy török festő alkotása a BÁV aukcióján

Kultúra - 2017-05-18

- Nagy nemzetközi érdeklődés mellett zajlott és rekord bevétellel zárult a BÁV 70. művészeti aukciója, amelyen a legmagasabb áron, 56,4 millió forintért egy Magyarországon szinte ismeretlen, de hazájában nagyon népszerű török festő, Diyarbakirli Tashin Isztambult ábrázoló műve kelt el. Korábban soha nem értékesítettek Tashin-festményt ilyen magas áron. A két nap alatt összesen 360 millió forintért keltek el az eladásra kínált tételek, ez új bevételi rekord. Már az árverés előtt élénk nemzetközi érdeklődés övezte Diyarbakirli Tashin alkotását, amelyet egy nagypolgári család európai körútján vásárolt Törökországban az 1930-as években.


hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza