Kultúra

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 1446 találatból.

Rippl-Rónai és Vaszary remekművei a Virág Judit Galéria karácsonyi aukcióján

Kultúra - 2018-11-30

- Rippl-Rónai József és Vaszary János remekműveit is kínálja a Virág Judit Galéria karácsonyi árverése, amely jótékonysági licittel veszi kezdetét december 16-án a Budapesti Kongresszusi Központban.

Jézus arcának korai ábrázolását találták egy bizánci templomban Izraelben

Kultúra - 2018-11-22

Jézus arcának korai, szakáll nélküli ábrázolására bukkant egy izraeli művészettörténész a Negev sivatagban, egy bizánci templom romjában - jelentette a Háárec című újság honlapja.

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

Kultúra - 2018-11-18

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.

- Értékes festményt találtak elásva Romániában, vélhetően a rotterdami műcsarnokból ellopott Picasso-képet

Kultúra - 2018-11-18

- Holland állampolgárok rendkívüli értékes festményt találtak a romániai Tulcea megyében elásva - közölte vasárnap a News.ro hírügynökség. Vélhetően a rotterdami műcsarnokból román műkincsrablók által 2012-ben ellopott hét nagy értékű festmény egyikéről, Picasso Harlequin fej című alkotásáról van szó.

Tizenkét kortárs művész és dizájner alkotásaiból nyílt kiállítás a debreceni Modemben

Kultúra - 2018-11-10

Dizájnrezisztencia címmel tizenkét kortárs művész és dizájner legújabb alkotásaiból nyílt kiállítás szombaton a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban.

Süli-Zakar Szabolcs, a Debreceni Nemzetközi Művésztelep (DNM) szakmai vezetője a megnyitón elmondta: a DNM egyik kiemelt célja, hogy debreceni, debreceni származású művészeket hívjon meg országos és nemzetközi kvalitású művészekkel egy közösségi térbe. A tárlat az újraszerveződött DNM harmadik kiállítása, a kiállított munkák egy része pedig a Modem gyűjteményébe kerül - tette hozzá.

Csütörtöktől vetítik a mozik Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjét

Kultúra - 2018-11-08

Csütörtöktől vetítik a magyar mozikban Szilágyi Zsófia FIPRESCI-díjat is nyert első nagyjátékfilmjét, az Egy napot, amely realista módon mutatja be egy háromgyerekes család életét.

"Kíváncsi voltam, hogyan működik ez a történet filmként a vásznon" - mondta el a rendező az MTI-nek arra a kérdésre válaszolva, hogy miért akart megfilmesíteni egy ilyen hétköznapinak tűnő történetet.

Egy 1990-es években játszódó kamaszkori fejlődésregény kapta a Goncourt-díjat

Kultúra - 2018-11-07

- Egy 1990-es években játszódó kamaszkori fejlődésregény, Nicolas Mathieu Leurs enfants apres eux (Utánuk a gyerekeik) című műve kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat - jelentették be szerdán Párizsban.

Rippl-Rónai egyik kukoricás képe a BÁV aukcióján

Kultúra - 2018-11-06

Rippl-Rónai Kék ruhás lány virágos kalapban című képe mellett Aba-Novák Vilmos egyik utolsó portréját árverezi el a BÁV Budapesten a MOM Parkban, ahol a festmények mellett ékszerekre és különleges műtárgyakra is licitálhatnak az érdeklődők november 13-án és 14-én.

Közönségdíjat nyert a Lajkó - cigány az űrben Triesztben

Kultúra - 2018-11-05

Lengyel Balázs első mozifilmje, a Lajkó - cigány az űrben című fekete komédia nyerte a 18. Science+Fiction fesztivál közönségdíját Triesztben - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap hétfőn.

Megnyílt a Szépművészeti Múzeum

Kultúra - 2018-10-31

Az ókortól a barokkig tekintik át az egyetemes és magyar képzőművészet történetét az átfogó rekonstrukciót követően szerdán délben megnyílt Szépművészeti Múzeum állandó kiállításának megújult egységei, az első időszaki tárlat pedig Leonardo da Vinci és a budapesti lovas címmel várja a látogatókat.

Eurimages támogatás Enyedi Ildikó új filmjének

Kultúra - 2018-10-26

Ötszázezer euró (156,4 millió forint) filmgyártási támogatást szavazott meg az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages legutóbbi ülésén az Enyedi Ildikó rendezésében nemzetközi sztárokkal készülő A feleségem története című Füst Milán adaptációnak. A forgatás a tervek szerint tavasszal indul.

A Testről és lélekről című legutóbbi filmjével Oscar-díjra jelölt és a Berlinale Arany Medvével kitüntetett Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán világhírű regénye alapján készül.

A feleségem története európai koprodukcióban valósul meg az Inforg-M&M Film vezetésével a német Komplizen Film (Toni Erdmann) és az olasz Moliwood Films közreműködésével, valamint a német-francia Arte és az olasz RAI televíziók is támogatják.

A gyártás-előkészítés már hónapok óta tart a Filmalap támogatásával. A forgatás a tervek szerint tavasszal kezdődik budapesti, hamburgi és máltai helyszíneken, A feleségem története 2020 nyarára készülhet el.

Átadták a megújult Brunszvik-kertet Martonvásáron

Kultúra - 2018-10-25

Átadták a megújult Brunszvik-kertet csütörtökön Martonvásáron, ahol jövő év elején tudománykommunikációs látogatóközpont is nyílik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) csaknem tízmilliárd forintos agrártudományos projektje részeként.

Fontos, hogy a társadalom lássa, hogyan zajlik egy tudományos kutatás, mi a módszertana, mik az eredményei - fogalmazott köszöntőjében a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a jövő év elején nyíló Agroverzum Tudományos Élményközpont jelentőségére utalva.

Lovász László elmondta, hogy a Martonvásárra tervezett, agrártudományi kutatásokat összefogó, 2020-ra megvalósuló Agrárinnovációs Centrum célja az MTA agrárkutatási kapacitásainak koncentrálása és korszerűsítése. Az új kutatási tömb a legmodernebb infrastruktúrát kínálja mindehhez.

Zsolnay-aukció és Nagybánya-Párizs kiállítás Budapesten

Kultúra - 2018-10-24

Egy New York-i és egy bécsi gyűjtemény darabjait árverezi el november 8-ai Zsolnay-aukcióján a Virág Judit Galéria, ahol a nagybányai "neósok" alkotásaiból Nagybánya-Párizs 1904-1914 címmel kiállítás is nyílik. A Budapest Kongresszusi Központban második alkalommal megrendezendő Zsolnay árverés tételei péntektől november 7-ig tekinthetők meg a Virág Judit Galériában. Ezzel párhuzamosan lesz látható ugyancsak péntektől a Nagybánya-Párizs 1904-1914 című tárlat, amelyen többek Czóbel Béla, Tihanyi Lajos, Ziffer Sándor, Boromisza Tibor, valamint Perlrott Csaba Vilmos munkáival találkozhatnak az érdeklődők - közölte a galéria szerdán.

Mint írják, a Zsolnay-aukcióra szánt New York-i gyűjtemény tulajdonosának személyes kívánsága volt, hogy tárgyai visszakerüljenek az óhazába, a bécsi örökös szerint pedig gyűjteménye Magyarországon kaphatja meg a legnagyobb figyelmet. A két, egymást jól kiegészítő kollekcióban csaknem 25 nemzetközi rangú remekmű szerepel.

Csokonai Díjas: Máthé András fotóművész

Kultúra - 2018-10-23

Máthé András fotóművész szakmája iránti szeretetét amatőr fotós édesapjától kapta. Több évtizede rögzíti képekre a város kiemelkedő rendezvényeit, kiállításait, fesztiváljait. Harminc éve állandó fotósa a Csokonai Színháznak. A színművészek elismerésére megalapította a Fotó Art Díjat.

2005-től tagja a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének, 1973 óta tagja, 2007 óta pedig vezetője a Debreceni Fotóklubnak és aktív szervezője a Balatonfüredi Művésztelepnek.

Csokonai Díjas: Balogh József zenetanár

Kultúra - 2018-10-23

A zenetanárként, karnagyként, zenekritikusként ismert Balogh József 1976-ban szerzett oklevelet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatán. Pályáját középiskolai tanárként kezdte a Fazekas Mihály Gimnáziumban, majd 1980-tól folyamatosan a Simonffy Emil Zeneiskola – a mai Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – fuvola- és kamarazene-tanára, később igazgatóhelyettese.

Csokonai Díjas: Asbóth Anikó bábművész, a Vojtina Bábszínház igazgatója és művészeti vezetője.

Kultúra - 2018-10-23

Asbóth Anikó bábművész a társulatnak több mint negyven éve tagja. Diplomáját 1981-ben a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán szerezte mint tanító-népművelő, majd a Budapest Bábszínház bábszínész-képző stúdiójában szerzett bábszínész szakképesítést. Direktori munkássága mellett gyakori szereplője a bábszínház előadásainak.

Halottak napja - Verdi Requiemje csendül fel a pécsi Kodály Központban

Kultúra - 2018-10-21

- Giuseppe Verdi Requiem című művét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) Kolonits Klára, Szántó Andrea, Kovácsházi István és Gábor Géza énekművészek vendégszereplésével halottak napja alkalmából, október 31-én a pécsi Kodály Központban.

Az elhunytak emlékére tartandó koncerten Csiki Gábor vezetésével közreműködik a Magyar Állami Operaház Énekkara. A Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor, a zenekar vezető karmestere dirigálja.

Az est egyik szólistája az operaház énekművésze, Kovácsházi István lesz, aki nem első alkalommal adja elő Verdi darabját


Szemproblémája segíthette Leonardót zseniális művei megalkotásában

Kultúra - 2018-10-19

Szemproblémája segíthette Leonardo da Vincit a háromdimenziós alakok zseniális ábrázolásában egy új kutatás szerint.

Christopher Tyler, a Londoni Egyetem kutatója bizonyítékokat talált arra, hogy a nagy olasz művész szemtengelyferdüléssel élt, vagyis kancsal volt. Ezen állapotban a szemek különböző pontok felé néznek, a két szem két különböző képet lát.

- Átadták a Junior Prima Díjakat színház- és filmművészet kategóriában

Kultúra - 2018-10-16

- Öt fiatal művész, köztük négy színész és egy színész-koreográfus-rendező vehette át az idei Junior Prima Díjakat magyar színház- és filmművészet kategóriában kedden a budapesti Nemzeti Színházban.

Európai Filmdíjak - Szilágyi Zsófia filmje az elsőfilmes kategória jelöltjei között

Kultúra - 2018-10-09

Hat film, közte Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása szerepel a legjobb elsőfilmeseket elismerő Európai Filmdíj jelöltjei között - közölte az Európai Filmakadémia (EFA) kedden.