Kultúra

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 1610 találatból.

Koronavírus - A film- és színházi világ 120 ezer dolgozója marad munka nélkül

Kultúra - 2020-03-19

- Becslések szerint a Színházi Dolgozók Nemzetközi Szövetségének (IATSE) 150 ezer tagja közül mintegy 120 ezren maradnak munka nélkül a koronavírus-járvány miatt. A szakszervezet vezetői 2,5 millió dollárt (787,9 millió forint) ajánlottak fel az állásukat elvesztők megsegítésére - számolt be róla a Variety.com.

Till Attila filmjéből amerikai minisorozatot fejleszt Noah Wyle

Kultúra - 2020-03-10

Till Attila Tiszta szívvel című filmjéből fejleszt minisorozatot Noah Wyle, a Vészhelyzet széria Carter doktorának produkciós cége, a Slippery Moon Productions, a Warner Bros. TV-vel közösen

XIV. DESZKA Fesztivál 2020. április 2-9.

Kultúra - 2020-03-09

A XIV. Deszka Fesztiválon harmincnégy kortárs magyar szerző darabját láthatják a nézők a debreceni Csokonai Színházban. A szervező művészeti műhely tagjai – amiként a korábbi években is – arra törekedtek, hogy a lehető legszélesebb körű színházi szövegteremtési gyakorlatra és színházi műfajra értékes példát mutassanak. A debreceni deszkákon látható lesz népzene-néptánc alapokon építkező, koreografált dramatikus produkció, kortárs oratórium, résztvevő színház, tovább írt történelmi tabló „kisember-perspektívából”, kortárssá fogalmazott ős-bábszínház, realizmussá visszaforgatott abszurd éppen úgy, mint mikrorealista, vagy éppen helytörténeti-, vagy álom-színház.

A harmincnégy produkció közül kilenc a határon túlról érkezik, 14 a fővárosból, 4 a vidéki színházakból. A Gördeszka programban 10 gyermek- és ifjúsági előadás szerepel, ez utóbbiak fele a színházi nevelési előadás valamilyen formáját képviseli.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere a város regionális kulturális központi szerepéről beszélt, amelyben a DESZKA Fesztivál különleges hangsúlyt kap. A Nemzeti összetartozás éve miatt fókuszba kerülnek a határon túli előadások, s kiemelte azt is, hogy a szakmai közösségek számára is fontos találkozási pont a DESZKA.

Elhunyt Max von Sydow, a Bergman-filmek sztárja

Kultúra - 2020-03-09

Elhunyt 90 évesen Max von Sydow, az egyetlen Oscar-díjra jelölt svéd filmszínész, Az ördögűző és A hetedik pecsét szárja, aki Ingmar Bergman számos filmjének főszerepét alakította.

Bagota Béla filmje, a Valan két díjat nyert Portóban

Kultúra - 2020-03-09

Bagota Béla első mozifilmjével, az erdélyi havasok között játszódó Valan - Az angyalok völgye című krimivel két díjat nyert a zsánerfilmek rangos nemzetközi filmfesztiválján Portóban.

Az Élősködők lett minden idők legnagyobb bevételű külföldi filmje Nagy-Britanniában

Kultúra - 2020-03-09

Az Élősködők című, négy Oscar-díjjal jutalmazott dél-koreai film lett minden idők legnagyobb bevételű idegen nyelvű produkciója Nagy-Britanniában - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Deák Kristóf: büszke vagyok a Foglyok egész stábjára

Kultúra - 2020-03-06

Büszke vagyok a Foglyok című film egész stábjára - mondta Deák Kristóf rendező, aki a televíziós nagyjátékfilmmel tíz kategóriában nyert Magyar Filmdíjat a Magyar Filmakadémia tagjainak szavazati alapján.

Elindult a könyvtárak.hu weboldal

Kultúra - 2020-03-06

Weboldalt hozott létre az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). A konyvtarak.hu egy olyan felület, amelyen mindenki értékes és folyamatosan frissülő információkat talál az ország könyvtárainak programjairól, helyben igénybe vehető, illetve online szolgáltatásairól.

A Genesis tizenhárom év után ismét turnéra indul

Kultúra - 2020-03-04

- Feltámad poraiból a Genesis: a legendás brit progresszív rock/popzenekar tizenhárom év szünet után ősszel ismét turnéra indul. A csapat az 1977-től 1996-ig aktív triófelállásban, Phil Collins énekes-dobossal, Tony Banks billentyűssel és Mike Rutherford gitáros-basszusgitárossal az Egyesült Királyságban és Írországban ad koncerteket.

Jogilag is a debreceni Déri Múzeum kezelésébe került Munkácsy Golgota című festménye

Kultúra - 2020-02-28

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezetői február 21-én aláírták azt a szerződést, amelynek értelmében Munkácsy Mihály Golgota című festménye jogilag is a Déri Múzeum kezelésébe került - közölte múzeum pénteken.

Műtárgyhamisítás magyar szemmel - Tanulmánykötet a magyarországi műtárgyhamisításról

Kultúra - 2020-02-25

Az első magyar nyelvű összefoglaló munkaként a terület átfogó bemutatását tűzte ki célul a Műtárgyhamisítás magyar szemmel - Ocsút a búzától című tanulmánykötet, amelyben művészettörténészek, restaurátorok, újságírók és jogászok segítenek eligazodni a műtárgyhamisítás világában.

Meghalt Csukás István író, a nemzet művésze

Kultúra - 2020-02-24

Meghalt életének 84. évében Csukás István, a nemzet művésze - közölte Facebook-oldalán az Újszínház. Az alkotót az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett saját halottjának tekinti a közmédia is, amelynek csatornáin műsorváltozással emlékeznek Csukás Istvánra.

"Szerencsések vagyunk, akik ismerhettük, dolgozhattunk vele itt az Újszínházban. Csukás István mindig mosolygott, mindenkihez volt egy kedves szava és sohasem fogyott ki az ő semmihez sem fogható történeteiből. Örömmel figyelte A Nagy Ho-ho-ho-horgász télen-nyáron című meséjéből születendő előadást. Fantasztikus élmény volt vele dolgozni" - írta búcsúzásában az Újszínház, hozzátéve: "kicsit mindannyian úgy érezzük, mintha árvábbak lennénk nélküle".

Mint írják, a "meséibe kapaszkodunk, hiszen Süsü, a sárkány, Mirr-Murr kandúr kalandjai, Pom Pom meséi és természetesen a Nagy Ho-ho-ho-horgász örökre velünk marad, az életünk, gyermekkorunk részeként".

Csukás Istvánt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti - közölte a minisztérium hétfőn.

Berlinale - Ma kezdődik a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Kultúra - 2020-02-20

- A Sigourney Weaver és Margaret Qualley főszereplésével készült My Salinger Year világpremierjével ma este elkezdődik a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja.

A jubileumi, 70. Berlinale a hagyományokhoz hűen az aktuális társadalmi kérdéseket boncoló művészfilmek fesztiválja lesz. A nagyjátékfilmes mezőny többnyire sötét tónusú alkotásokból áll, jellemző téma a migráció és a politikai hatalommal szembeni ellenállás.

Díjra jelölték a Napszálltát Romániában a legjobb európai film kategóriában

Kultúra - 2020-02-18

Gopo-díjra jelölték az Oscar-díjas Nemes Jeles László alkotását, a Napszálltát Romániában a legjobb európai film kategóriában. A román filmes szakma legrangosabb elismerésének számító Gopo-díjakkal minden évben a román filmgyártás legjobb előző évi alkotásait díjazzák.

Megújult a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu

Kultúra - 2020-02-14

- Új látogatóközpont épült és műtárgyépületek rekonstrukciója is megvalósult a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu csaknem 900 millió forint értékű felújításakor.Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere a projekt pénteki sajtóbejárásán elmondta, hogy a Sóstógyógyfürdőn lévő, 1979-ben megnyitott szabadtéri néprajzi múzeuma még soha gazdálkodhatott ekkora fejlesztési forrásból.

Szükség volt ezekre a beruházásokra, szerettük volna kihasználni az alkalmat arra, hogy az alapvető hagyományőrző funkció mellett nagyobb gasztronómiai-kulturális programoknak, modern rendezvényeknek is helyet biztosítson a múzeumfalu - fogalmazott a városvezető.

Joaquin Phoenix kapta a legjobb színész Oscar-díját

Kultúra - 2020-02-10

- Joaquin Phoenix, a Joker című film főszereplője kapta a legjobb színésznek járó díjat vasárnap a 92. Oscar-gálán Los Angelesben. A Judy című életrajzi drámában nyújtott alakításáért Renée Zellweger vehette át a legjobb női főszereplőnek járó díjat

Oscar-díj - Az Élősködők kapta a legjobb nemzetközi film díját

Kultúra - 2020-02-10

A várakozásoknak megfelelően az Élősködők című dél-koreai alkotás, Bong Dzsun Ho rendező műve kapta a legjobb nemzetközi film Oscar-díját az amerikai filmakadémia gáláján Los Angelesben vasárnap.

Ez az első alkalom, hogy koreai filmnek ítélték oda az Oscar-díjat ebben a kategóriában, amelynek eddig a legjobb idegen nyelvű film volt a neve.

Oscar-díj - Roger Deakins a legjobb operatőr

Kultúra - 2020-02-10

- Roger Deakins kapta a legjobb operatőrnek járó díjat a vasárnapi Oscar-gálán Los Angelesben, a brit alkotó az 1917 című háborús film fényképezéséért vehette át az amerikai filmakadémia elismerését.

Oscar-díj - Laura Dern lett a legjobb női mellékszereplő

Kultúra - 2020-02-10

- Laura Dern vehette át a legjobb női mellékszereplő Oscar-szobrát a Házassági történet című válási drámában nyújtott alakításáért az amerikai filmakadémia 92. alkalommal megrendezett díjátadó gáláján vasárnap este Hollywoodban.

Oscar-díj - Az Élősködők és a Jojo Nyuszi kapta a forgatókönyves díjakat

Kultúra - 2020-02-10

Kisebb meglepetésre az Élősködők című dél-koreai film kapta a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó díjat vasárnap a 92. Oscar-gálán Los Angelesben, míg a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó elismerést a Jojo Nyuszi című alkotásnak ítélték oda.