Kultúra

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 1610 találatból.

Két részletben tartja téli aukcióját a Virág Judit Galéria

Kultúra - 2020-12-02

- Ebben az évben két részletben és az online térben tartja téli aukcióját a Virág Judit Galéria: december 18-án háború utáni és kortárs művekre, december 19-én klasszikus művekre lehet licitálni.

Elhunyt Balázs Fecó zenész

Kultúra - 2020-11-27

Életének hetvenedik évében, csütörtökön este elhunyt Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenész, billentyűs, énekes, zeneszerző - közölte pénteken a család nevében Várkonyi Attila dj, műsorvezető.

"Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Balázs Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, szerető édesapa, férj és kolléga tegnap este távozott. A rengeteg ima és orvosai minden igyekezete ellenére 13 nap küzdelem után feladta a harcot" - írta Várkonyi Attila.

Meghalt Konok Tamás festő- és szobrászművész

Kultúra - 2020-11-20

- Életének 91. évében, péntek hajnalban meghalt Konok Tamás, a nemzet művésze, Kossuth-díjas festő- és szobrászművész - közölte a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia pénteken.

Reigl Judit egyik képe lett a Virág Judit Galéria kortárs aukciójának legdrágább tétele

Kultúra - 2020-11-16

Reigl Judit 44 millió forintos áron leütött, Gomolygás, Csavarás, Oszlop, Fém című festménye lett a Virág Judit Galéria vasárnap esti online kortárs aukciójának legdrágábban elkelt tétele.

"Az a lendület, amit az élő személyes jelenlét biztosít az árveréseken, az online térben nincs meg, de ezzel együtt nagy licitek és magas árak születtek. Várakozás felett és átütő sikerrel tudtuk megrendezni kortárs árverésünket" - hangsúlyozta Törő István ügyvezető igazgató az árverés után az MTI-nek.

A képek 20-30 százalékának leütési ára meghaladta a felső becsértéket. Ide tartozik az idén nyáron elhunyt Reigl Judit, az egyik legsikeresebb magyar származású kortárs művész alkotása, valamint Lakner László Rózsák című olajképe, amely 12 millió forintról indulva végül 36 millió forintért kelt el.

Oscar-díj - Indonézia egy misztikus horrort indít a díjért

Kultúra - 2020-11-13

- Indonézia Joko Anwar véres, de elegáns horrorfilmjét, a Perempuan Tanah Jahanam című alkotást nevezi a legjobb nemzetközi film Oscar-kategóriájába.

Tóth Lili filmje nyerte a fődíjat Philadelphia nemzetközi filmfesztiválján

Kultúra - 2020-11-07

- A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotás nyerte a legjobb játékfilm díját Philadelphia nemzetközi filmfesztiválján. A Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával készült romantikus drámát már több mint 18 ezren látták a magyarországi mozikban.

Tarolt Horvát Lili filmje a nagy presztízsű spanyolországi seregszemlén

Kultúra - 2020-10-31

Tarolt Horvát Lili filmje a nagy presztízsű spanyolországi seregszemlén, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, első magyar alkotásként, elnyerte a 65. Valladolidi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Golden Spike-ot; a filmversenyen a legjobb új rendező díját is Horvát Lilinek, a legjobb színésznő díját pedig Stork Natasának ítélte a szakmai zsűri - közölte a Nemzeti Filmintézet szombaton.

Magyar fejlesztésű hangszerinnovációt mutattak be Twoba néven

Kultúra - 2020-10-20

Twoba néven magyar fejlesztésű hangszerinnovációt mutattak be kedden a Budapest Music Centerben. A fejlesztéssel a tubásokat nem takarja el a hangszere, szabadon mozogva játszhatnak, emellett a tuba tölcsére nem áll felfelé és így minden hang eljut a közönséghez.

November végén kerül a magyar mozikba Gothár Péter új filmje

Kultúra - 2020-10-09

November 26-tól a magyar mozik is vetítik Gothár Péter Hét kis véletlen című új filmjét, amelynek szombaton a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje; az A kategóriás filmmustrát idén október 9. és 18. között tartják.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával készített Hét kis véletlen című filmet a Szabad szellem elnevezésű versenyprogramban vetítik majd.

A Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér főszereplésével készült dráma egy pesti család életét követi többnyire a mai Magyarországon, néha visszatérve a múlt emlékeihez. A Hét kis véletlent november 26-tól kerül a magyar mozikba a Filmpartners forgalmazásában

Fődíjat kapott az Örök tél Portugáliában

Kultúra - 2020-10-06

Szász Attila Örök tél című filmje kapta az Azeméis Filmfesztivál fődíját Portugáliában.

Hétvégén rendezték meg először a nemzetközi filmfesztivált a portugáliai Oliveira de Azeméis városában. A seregszemle az öt legnagyobb portugál fesztivál - Fantasporto, IndieLisboa, LEFFEST, Avanca és DocLisboa - korábbi fődíjas alkotásait vonultatta fel.

Pénteken nyílik a Barcsay 120 című kiállítás Szentendrén

Kultúra - 2020-10-01

Péntektől látható a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) új kiállítása, a Barcsay 120, amelyen a művész születésének 120. évfordulója alkalmából a közönség az FMC Barcsay Gyűjteményéből tekinthet meg válogatást.

Shakespeare utolsó drámájának ritka kiadását találták meg Spanyolországban

Kultúra - 2020-09-21

Shakespeare utolsó drámájának egy ritka kiadását találták meg Spanyolországban. A Két nemes rokon című, 1634-ben kiadott színművet Shakespeare John Fletcherrel együtt írta.

Koronavírus - Leállása alatt heti négy közvetítéssel jelentkezik az Opera

Kultúra - 2020-09-20

- Sümegi Eszter koncertjével indul vasárnap este a Magyar Állami Operaház új online sorozata, amely alternatív megoldásokkal igyekszik pótolni a koronavírus-járvány miatt az intézményben elmaradó programokat az elkövetkező öt hétben.

Új részleteket fedeztek fel Michelangelo egyik Pietáján

Kultúra - 2020-09-17

Korábban ismeretlen részleteket, köztük Michelangelo eszközeinek nyomait fedezték fel a restaurátorok a mesternek a firenzei Museo dell'Opera del Duomóban lévő Pietáján a szobor tisztítása közben.

Ken Follett A katedrálisának előzményregénye magyarul is megjelent

Kultúra - 2020-09-16

A világpremierrel egy időben kedden Magyarországon is megjelent Ken Follett új regénye, az Egy új korszak hajnala, amely a több mint három évtizede megírt világsiker, A katedrális előzménytörténete.

Kádár Béla és Vaszary János egy-egy kiemelkedő alkotása a Virág Judit Galéria árverésén

Kultúra - 2020-09-08

Kádár Béla és Vaszary János egy-egy kiemelkedő alkotása mellett többek között Munkácsy Mihály, Batthyány Gyula, Bak Imre vagy Keserü Ilona műveit bocsátja árverésre a Virág Judit Galéria szeptember 20-án, a Budapest Kongresszusi Központban, de idén online is lehet követni az őszi művészeti aukciót.

A 202 tételt felvonultató aukciós anyag két legkiemelkedőbb festője Kádár Béla és Vaszary János - hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna keddi adásában Törő István, a Virág Judit Galéria ügyvezetője

Rekordszámú magyar filmet vetítenek ősszel a mozik

Kultúra - 2020-09-07

Rekordszámú magyar filmet vetítenek ősszel a mozik, a filmkínálatban lesznek romantikus vígjátékok, történelmi dokufilmek és drámák is, a főszerepekben többek között Kerekes Vica, Mátray László, Molnár Áron, Bányai Kelemen Barna, Török-Illyés Orsolya és Rezes Judit látható - közölte a Nemzeti Filmintézet hétfőn.

A Velencei Filmfesztiválon volt a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film világpremierje

Kultúra - 2020-09-07

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjének világpremierjét a 77. Velencei Filmfesztiválon tartották vasárnap este; a romantikus dráma szeptember 24-től kerül a magyar mozikba.

Mégis Rembrandt festhette a hamisítványnak elkönyvelt szakállas portrét

Kultúra - 2020-08-31

- Rembrandt műterméből származik, és valószínűleg maga a mester festette azt a kisméretű, szakállas férfiportrét, amelyet korábban hamisítványnak tartottak és egy oxfordi múzeum raktárába száműztek.

A The Guardian vasárnapi beszámolója szerint az oxfordi Ashmolean Múzeum a héten állítja ki az 1630 körül készült Szakállas férfiportré című festményt.

Épen maradt római kori pincét találtak Komáromban

Kultúra - 2020-08-28

- Komáromi csatornázási munkákon az egykori Brigetio területén római pincét tártak fel a régészek, melyben egy épen maradt, női arcot ábrázoló falfestmény részletét találták - mondta el az MTI-nek az ELTE ókori régészeti tanszékének vezetője.

Bartus Dávid tájékoztatása szerint az előzetesen a Kr. u. 2-3. századra keltezhető pince felett az ókorban valószínűleg nem állt építmény, viszont közvetlenül mellette díszes falfestményekkel és stukkókkal díszített épület húzódott.

A pince teteje még az ókorban beszakadt és a mellette álló épület vályogtégla falainak egy része a pincébe dőlt bele. Az ásatás egyik legszebb lelete egy különlegesen épen maradt, női arcot ábrázoló falfestmény részlete.

Az épület tetejének maradványai alatt több kerámia tárolóedényt is találtak. A födém alól előkerült a helyiség ajtajának vas zárszerkezete, valamint a vakolatban megfigyelhetők a polcok felfüggesztéshez tartozó nyílások és födémhez tartozó gerendafészkek nyomai