Kultúra

Eredmények megjelenítése 101-től 120-ig 1388 találatból.

Tarr Béla rendezőt és Herbai Máté operatőrt is meghívta tagjai közé az amerikai filmakadémia

Kultúra - 2018-06-26

Minden eddiginél több, 59 országból 928 tagot, köztük Tarr Béla rendezőt és Herbai Máté operatőrt is meghívta soraiba az amerikai filmakadémia. Tarr Bélát rendezőként is, íróként is meghívták. Herbai Mátét, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Arany Medve-díjas és Oscar-díjra jelölt filmjének operatőrét, a Camerimage nemzetközi filmoperatőr-fesztivál fődíjasát az operatőr szekció hívta meg.

Az Oscar-díjakról is döntő testület korábbi ígéretéhez híven igen széles körből választotta ki új tagjait, akik közül a legfiatalabb 14, a legidősebb 86 éves. Tizenheten Oscar-díjasok, 92-en Oscar-díjra jelöltek voltak.

Az új tagok 49 százaléka nő. Az egész testületben így a nők aránya 31 százalékra emelkedett a 2015. évi 25 százalékról.

A meghívottak között 38 százalék a nem fehérek aránya, ezzel 2015 óta megduplázódott számuk a testületben és arányuk elérte a 16 százalékot.

Kányádi Sándor halála - Az Emmi saját halottjának tekinti a költőt

Kultúra - 2018-06-21

Saját halottjának tekinti az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az életének 90. évében szerdán elhunyt Kányádi Sándor, Kossuth-díjas költő, író, műfordítót - közölte a kultúráért felelős államtitkárság csütörtökön.

Kányádi Sándor nemcsak a 20. és a 21. század, hanem az egyetemes magyar irodalom egyik legnagyobb költője. Költészetének legfőbb üzenete a szülőföld szeretete, a táj, a kultúra és az ember egysége, az anyanyelv megtartó ereje, az erdélyi kisebbségi sors. Költészetében a közösség élete, léte, hétköznapjai egyetemes, időn és téren felüli érvényt kap - áll a közleményben.

Negyvennégy év után először bukkant fel ismeretlen Rembrandt-festmény

Kultúra - 2018-05-15

Negyvennégy év után először bukkant fel ismeretlen Rembrandt-festmény, Jan Six amszterdami műkereskedő, történész a németalföldi mester műveként azonosította a londoni Christie's aukciósház árverésén 18 hónapja vásárolt portrét - adta hírül kedden az NRC holland napilap.

Guillermo del Toro horrorsorozatot készít a Netflixnek

Kultúra - 2018-05-15

Az Oscar-díjas Guillermo del Toro egy egész horror-antológiasorozatot készít a Netflix megbízásából - értesült a Variety.com.Az online műsorszóró a Guillermo del Toro Presents 10 After Midnight címet adta a projektnek. A del Toro gondozásában készülő filmek "egyaránt kifinomultak és horrorisztikusak lesznek".

A mexikói filmest a sorozat alkotójaként és executive producereként tüntetik fel, ugyanakkor a széria több forgatókönyvét is ő jegyzi és egyes darabokat meg is rendez majd.

OGY - Kásler: a kormányzat célja az értékteremtő kultúra

Kultúra - 2018-05-14

A magyar és egyetemes kultúra alapértékeinek megőrzését, fejlesztését nevezte a kultúra egyik legfontosabb feladatának Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterjelöltje az Országgyűlés kulturális bizottságának hétfői ülésén megtartott, kinevezés előtti meghallgatásán, melyet követően a bizottság többsége támogatta a jelölt kinevezését.

Kásler Miklós meghallgatásán olyan alapvetőnek nevezett értékeket helyezett programja középpontjába, mint a nemzet fennmaradása, a nemzeti szuverenitás védelme, a nemzeti, keresztény és értékalapú kultúra megőrzése és fejlesztése.

Mint hangsúlyozta, ennek feltétele a demográfiai helyzet javítása, hosszú távú megfordítása, valamint a munkaalapú társadalom erősítése, aminek az egyéni szabadságra és felelősségre kell épülnie.

Ázsiában is díjat nyert Révész Bálint filmje

Kultúra - 2018-05-13

Révész Bálint kreatív dokumentumfilmje, a Nagyi projekt nyerte a tajvani nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál "Next Generation" díját - közölte vasárnap a Magyar Nemzeti Filmalap.

Ázsia vezető dokufilmes seregszemléje május 4. és 13. között több mint 130 alkotást vonultatott fel a tajpeji mozikban. Fiatal tajvani filmrajongókból álló zsűri ítélte oda a magyar alkotásnak az elismerést, amelyet Révész Bálint rendező személyesen vett át hétvégén a záróünnepségen.

A Filmalap támogatásával készült dokumentumfilm három fiatal srác és nagymamáik anarchikus vállalkozása egy múltbéli utazásra. A hét év élményeit feldolgozó film képet rajzol a generációk közötti kapcsolatról és a XX. század történelmének szubjektivitásáról az egykori angol kémnő, a náci németországbeli táncosnő és a magyar kommunista holokauszttúlélő nagymama emlékei nyomán.

Eurovíziós Dalfesztivál - Izraeli győzelem, az AWS 21. lett

Kultúra - 2018-05-13

Netta Barzilai izraeli énekesnő nyerte Toy című dalával a 63. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombaton késő este rendezték Lisszabonban. A Magyarországot képviselő AWS Viszlát nyár című számával a 21. helyen végzett.

Illés-lemez csaknem 50 évvel a tervezett időpont után

Kultúra - 2018-05-10

- Goodbye London címmel vinyllemeze jelent meg a legendás Illés együttesnek. A korong arra a zenei anyagra épül, amely az eredeti elképzelések szerint 1970-ben jelent volna meg a Szép lányok, ne sírjatok! című film zenéjeként, de a csapatot egy évre letiltották.

"Ködösek már a részletek, de mielőtt 1970 márciusában Londonba utaztunk egy koncertre, Mészáros Mártával terveztünk egy filmet a közreműködésünkkel, a dalaink is szóltak volna benne. Adtunk egy interjút a BBC magyar nyelvű zenei műsorának, majd hazatértünk után itthon egy évre letiltottak minket" - idézte fel Szörényi Levente, az Illés frontembere, zeneszerzője a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Újabb külföldi filmes díjat nyert Deák Júlia Azonosítás című kisfilmje

Kultúra - 2018-05-10

Deák Júlia Azonosítás című kisfilmje Awards of Merit-díjat nyert a független alkotásoknak szentelt IndieFest Film Awards fesztiválon - közölte csütörtökön a rendező.

Deák Júlia filmje a 17 éves Meggie-ről szól, aki egy 1944-es halálmenet helyszínét próbálja megtalálni Budapesten.

Nagybányai alkotások és nagyértékű ékszerek a BÁV tavaszi aukcióján

Kultúra - 2018-05-08

- A nagybányai festőiskola jelentős alkotásai, nagyértékű Zsolnay-fajanszok, japán szamurájpáncél és különlegesen értékes ékszerek is szerepelnek a BÁV 72. művészeti aukciójának több mint 500 tétele között, amelyekre május 15-én és 16-án lehet licitálni a MOM Kulturális Központban.

Új kulturális programsorozat indul a Városliget Caféban

Kultúra - 2018-05-06

Új kulturális és művészeti eseménysorozat indul MiroArt címmel a Városliget Caféban. Az első alkalom témája Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye lesz május 10-én.

A kultikus regényről és mai lehetséges értelmezéséről, a mindösszesen 44 évet élt legendás szerzőről, életéről, olaszországi utazásairól és fővárosi élményeiről Szász János filmrendező, Takács Géza színművész és Prieger Zsolt zenész, az Anima Sound System vezetője, valamint Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója fog beszélgetni.

Hatvan programmal várja az érdeklődőket idén a Margó Irodalmi Fesztivál

Kultúra - 2018-05-06

Hatvan programmal, köztük szerzői estekkel, felolvasásokkal, színházi produkciókkal és koncertekkel várja az érdeklődőket a 11. Margó Irodalmi Fesztivál június 6. és 10. között a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

A fesztivál Romsics Ignác és Szvoren Edina köteteinek bemutatójával indul, majd Garaczi László mutatja be Hasítás című új regényét. Dragomán Györgyöt sci-firől, technológiai változásokról és a digitális jövőről kérdezik majd, és a fesztiválon mutatják be Térey János Káli holtak című első prózaregényét.

Múzeumi majálist tartanak Pécsett

Kultúra - 2018-05-06

Gazdag gyűjteményének bemutatására, a kiállításai iránti érdeklődés növelésére másodszor rendezi meg a Pécsi Múzeumi Majálist a Janus Pannonius Múzeum (JPM) május 12-én a baranyai megyeszékhelyen.

Az eseményen többször is megnyílnak a Káptalan utca középkori pincejáratai, tárlatvezetés keretében ismerhető meg a Puszták aranya - A nagyszentmiklósi kincs hiteles másolatai című időszakos, valamint a Sopianae - Baranya római kori leletei című állandó kiállítás.

A majális fő helyszíne idén a múzeum Káptalan utca 5. szám alatti igazgatóságának udvara lesz, ahol népmesei és kézműves foglalkozásokra, pünkösdi vetélkedőre, íjászati és harcászati, 10. századi fegyverek bemutatójára, egzotikus rovarok bemutatójára, reneszánszétel-kóstolóra, pénzverésre és egy kovácsműhelybe is várják az érdeklődőket

Nem ítélik oda idén az irodalmi Nobel-díjat, jövőre két győztest hirdetnek

Kultúra - 2018-05-04

A közelmúlt botrányai nyomán hitelességét vesztő és szinte működésképtelenné vált Svéd Akadémia pénteken bejelentette, hogy idén nem osztja ki az irodalmi Nobel-díjat, annak odaítélését 2019-re halasztják, amikor egyidejűleg két díjat adnak át.

A halasztást a díjat odaítélő Svéd Akadémia és a Nobel-díjakat alapító és finanszírozó Nobel Alapítvány jelentette be péntek reggel arra hivatkozva, hogy megrendült a közbizalom a szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrányba keveredett testület iránt, amelynek munkáját a tagok jó része bojkottálja.

A döntést a Svéd Akadémia hozta csütörtök esti ülésén, és a közlemények szerint támogatja a Nobel Alapítvány is.

Két díjat is elnyert A Viszkis a bűnügyi filmek nemzetközi fesztiválján

Kultúra - 2018-05-02

Két díjat nyert A Viszkis című alkotás a bűnügyi filmek nemzetközi fesztiválján Belgiumban: Antal Nimród filmje a szakmai és az ifjúsági zsűri elismerését is megkapta.

A magyar alkotás elnyerte a Zsűri kedvence (Coup de Coeur) díjat és az ifjúsági zsűri díját is Liege-ben. A belga nagyvárosban a hétvégén véget ért seregszemle 12. alkalommal vonultatta fel a legújabb és legizgalmasabb krimiket - olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap közleményében.

Mintegy 300 fellépő az idei Zsidó Művészeti Napokon

Kultúra - 2018-04-26

Húsznál is több összművészeti programmal, koncertekkel, kiállításokkal, táncesttel és színházi előadásokkal várja a közönséget május 28. és június 10. között a Zsidó Művészeti Napok sorozat Budapesten.

A több mint 300 művész között fellép idén Ónodi Eszter, Szulák Andrea, a Hot Jazz Band, a Budapest Jazz Orchestra, Dés László, Mácsai Pál, Kern András, Horgas Eszter, a Budapest Ragtime Band, Sárik Péter, valamint az Örkény Színház művésznői is.


Külföldről felbukkant képeket is kínál a Virág Judit Galéria tavaszi árverése

Kultúra - 2018-04-25

Az Egyesült Államokban bukkant fel Kádár Béla Zenészek és Vaszary János Mezei virágok című festménye, amelyre sok más tétel mellett május 14-én licitálhatnak az érdeklődők a Virág Judit Galéria tavaszi árverésén a Budapest Kongresszusi Központban.

A Virág Judit Galéria tavaszi aukciójának 220 tétele közül a legmagasabb, 40 millió forintos kikiáltási árról induló alkotás, Kádár Béla Zenészek című festménye eddig még sosem volt látható Magyarországon - közölte a galéria szerdán.

Armel Opera Festival: véget ért a szereplőválogatás Párizsban

Kultúra - 2018-04-25

Véget ért az Armel Operaverseny szereplőválogatása Párizsban, a jelentkezők közül három operaénekes kapott szerepet a 2019-es Armel Opera Fesztiválon Mozart Don Giovanni című operájában. A produkciót Ecuadorban, a Carlos Cueva Tamariz Színházban mutatják majd be jövő év júniusában Alföldi Róbert rendezésében - közölte az Armel Produkció és Sajtóiroda szerdán.

A15!: születésnapi programsorozat az A38 hajón

Kultúra - 2018-04-24

A15! címmel kéthetes fesztivállal, új arculattal, fejlesztési tervekkel ünnepli 15. születésnapját az A38 állóhajó. Az újbudai kulturális központ kedden kezdődő és május 8-ig tartó programsorozatán mások mellett a Nouvelle Vague, Hauschka, az Anima Sound System és a VHK is fellép.

Vranik Roland filmje fődíjat nyert Szkopjéban

Kultúra - 2018-04-21

- Vranik Roland rendezése, Az állampolgár nyerte a legjobb játékfilmnek járó díjat macedónia fővárosában, a Filozofikus Filmek Fesztiválján - közölte szombaton a Magyar Nemzeti Filmalap.

Az összegzés felidézi, hogy a Fekete kefe és az Adás című filmeket is jegyző Vranik Roland legutóbbi filmje, Az állampolgár egy megrázó szerelmi történet, amely amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.