Kultúra

Eredmények megjelenítése 101-től 120-ig 1475 találatból.

Korniss Dezső-kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Kultúra - 2018-12-18

- Hogyan kapcsolta össze munkásságában a népművészetet és a modernizmust Korniss Dezső? - ezt a kérdést kutatja a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Csak tiszta forrásból címmel szerdától látható kiállítása.

Korniss Dezső száztíz éve született, ezért az MNG nagyszabású, csaknem kétszáz művet felvonultató tárlattal tiszteleg a 20. századi magyar képzőművészet egyik nagy alakja előtt - mondta el a kiállítás keddi sajtóbejárásán az intézmény főigazgatója.

Berlinale - Charlotte Rampling Arany Medve-életműdíjat kap

Kultúra - 2018-12-17

Tiszteletbeli Arany Medve-díjjal ismeri el Charlotte Rampling brit színésznő pályafutását a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, amely retrospektív vetítéseken mutatja be a színésznő filmjeit is.

Tízéves a Les Arcs-i Filmfesztivál

Kultúra - 2018-12-17

- A Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animációs thrillert is bemutatják a hétvégén kezdődött Les Arcs-i Filmfesztiválon, amelyet tizedik alkalommal rendeznek meg a francia Alpokban. Az ünnepi seregszemle idei díszvendége Lengyelország.

Veszprém lehet Európa Kulturális Fővárosa

Kultúra - 2018-12-14

- Veszprém pályázatát támogatja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre a projekt független nemzetközi szakértői testülete, amelynek döntését pénteken jelentették be Budapesten.

Megújult a szentendrei Kmetty Múzeum

Kultúra - 2018-12-07

Felújítva és újrarendezett állandó kiállítással nyílik meg szombaton a Kmetty János (1889-1975) festő, grafikus hagyatékát gondozó szentendrei múzeum.

Az örök kereső címet viselő új állandó tárlathoz pénteken érkezett meg egy külföldi magángyűjteményből egy év kölcsönre az Aranykor című, kivételes jelentőségű festmény, amelyet Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára; Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester; Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója és Bodonyi Emőke kurátor jelentétében helyeztek el a szombaton nyíló kiállításban.

A Sziget lett az angolok kedvenc külföldi fesztiválja

Kultúra - 2018-12-07

A magyar rendezvény a Best Overseas Festival (legjobb Anglián kívüli fesztivál) kategóriában győzött a britek rangos eseményén, amelyet csütörtökön tartottak Londban. A UK Festival Awardsot tizenötödik alkalommal rendezték meg. A Best Overseas Festival kategóriában nyertes Sziget ezzel Európa legjelentősebb nem angol nagyrendezvénye lett.

A Nemzeti Galériában nyílik kiállítás a Szépművészeti 1800 utáni anyagából

Kultúra - 2018-12-06

Mintegy nyolcvan műtárgyon, köztük több új szerzeményen keresztül nyújt betekintést a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményeibe a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható, új kiállítása.

A nemrég újranyílt Szépművészeti Múzeum immár az 1800 előtti művészet kiállítóhelyeként szolgál, a modern és kortárs anyagot pedig a Petőfi Csarnok helyén rövidesen felépülő Új Nemzeti Galéria mutatja be a jövőben - mondta el a tárlat csütörtöki sajtóbejárásán Szücs György főigazgató-helyettes.

Az MNG-ben péntektől látható válogatás ebből a jövőbeli tárlatból nyújt ízelítőt, mások mellett Courbet, Monet, Cézanne, Hantai, Vasarely és Baselitz munkáit felvonultatva; a kiállítótér közepén kialakított kubusban pedig időszaki kamaratárlatokat mutatnak majd be.

Kovács Anna Zsófia, a kiállítás egyik kurátora hangsúlyozta, hogy munkatársaival, Fehér Dáviddal, Orosz Mártonnal és Tóth Ferenccel tágabban értelmezték a válogatástárlat fogalmát, ezért az anyag nagyobb részét kitevő, "látogatókat csalogató" csúcsművek mellett több friss szerzemény és eddig nem kiállított mestermű is helyet kapott.

Rekordszámú kategóriában esélyesek Oscar-díjra a magyarok

Kultúra - 2018-12-05

Az Oscar-díjakért folyó versenyben idén rekordszámú kategóriában van magyar esélyes: Nemes Jeles László Napszállta, Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő, Kovács István Ostrom, valamint Andrasev Nadja A nyalintás nesze és Bucsi Réka Solar Walk című alkotása.

Rippl-Rónai és Vaszary remekművei a Virág Judit Galéria karácsonyi aukcióján

Kultúra - 2018-11-30

- Rippl-Rónai József és Vaszary János remekműveit is kínálja a Virág Judit Galéria karácsonyi árverése, amely jótékonysági licittel veszi kezdetét december 16-án a Budapesti Kongresszusi Központban.

Jézus arcának korai ábrázolását találták egy bizánci templomban Izraelben

Kultúra - 2018-11-22

Jézus arcának korai, szakáll nélküli ábrázolására bukkant egy izraeli művészettörténész a Negev sivatagban, egy bizánci templom romjában - jelentette a Háárec című újság honlapja.

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

Kultúra - 2018-11-18

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.

- Értékes festményt találtak elásva Romániában, vélhetően a rotterdami műcsarnokból ellopott Picasso-képet

Kultúra - 2018-11-18

- Holland állampolgárok rendkívüli értékes festményt találtak a romániai Tulcea megyében elásva - közölte vasárnap a News.ro hírügynökség. Vélhetően a rotterdami műcsarnokból román műkincsrablók által 2012-ben ellopott hét nagy értékű festmény egyikéről, Picasso Harlequin fej című alkotásáról van szó.

Tizenkét kortárs művész és dizájner alkotásaiból nyílt kiállítás a debreceni Modemben

Kultúra - 2018-11-10

Dizájnrezisztencia címmel tizenkét kortárs művész és dizájner legújabb alkotásaiból nyílt kiállítás szombaton a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban.

Süli-Zakar Szabolcs, a Debreceni Nemzetközi Művésztelep (DNM) szakmai vezetője a megnyitón elmondta: a DNM egyik kiemelt célja, hogy debreceni, debreceni származású művészeket hívjon meg országos és nemzetközi kvalitású művészekkel egy közösségi térbe. A tárlat az újraszerveződött DNM harmadik kiállítása, a kiállított munkák egy része pedig a Modem gyűjteményébe kerül - tette hozzá.

Csütörtöktől vetítik a mozik Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjét

Kultúra - 2018-11-08

Csütörtöktől vetítik a magyar mozikban Szilágyi Zsófia FIPRESCI-díjat is nyert első nagyjátékfilmjét, az Egy napot, amely realista módon mutatja be egy háromgyerekes család életét.

"Kíváncsi voltam, hogyan működik ez a történet filmként a vásznon" - mondta el a rendező az MTI-nek arra a kérdésre válaszolva, hogy miért akart megfilmesíteni egy ilyen hétköznapinak tűnő történetet.

Egy 1990-es években játszódó kamaszkori fejlődésregény kapta a Goncourt-díjat

Kultúra - 2018-11-07

- Egy 1990-es években játszódó kamaszkori fejlődésregény, Nicolas Mathieu Leurs enfants apres eux (Utánuk a gyerekeik) című műve kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat - jelentették be szerdán Párizsban.

Rippl-Rónai egyik kukoricás képe a BÁV aukcióján

Kultúra - 2018-11-06

Rippl-Rónai Kék ruhás lány virágos kalapban című képe mellett Aba-Novák Vilmos egyik utolsó portréját árverezi el a BÁV Budapesten a MOM Parkban, ahol a festmények mellett ékszerekre és különleges műtárgyakra is licitálhatnak az érdeklődők november 13-án és 14-én.

Közönségdíjat nyert a Lajkó - cigány az űrben Triesztben

Kultúra - 2018-11-05

Lengyel Balázs első mozifilmje, a Lajkó - cigány az űrben című fekete komédia nyerte a 18. Science+Fiction fesztivál közönségdíját Triesztben - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap hétfőn.

Megnyílt a Szépművészeti Múzeum

Kultúra - 2018-10-31

Az ókortól a barokkig tekintik át az egyetemes és magyar képzőművészet történetét az átfogó rekonstrukciót követően szerdán délben megnyílt Szépművészeti Múzeum állandó kiállításának megújult egységei, az első időszaki tárlat pedig Leonardo da Vinci és a budapesti lovas címmel várja a látogatókat.

Eurimages támogatás Enyedi Ildikó új filmjének

Kultúra - 2018-10-26

Ötszázezer euró (156,4 millió forint) filmgyártási támogatást szavazott meg az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages legutóbbi ülésén az Enyedi Ildikó rendezésében nemzetközi sztárokkal készülő A feleségem története című Füst Milán adaptációnak. A forgatás a tervek szerint tavasszal indul.

A Testről és lélekről című legutóbbi filmjével Oscar-díjra jelölt és a Berlinale Arany Medvével kitüntetett Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán világhírű regénye alapján készül.

A feleségem története európai koprodukcióban valósul meg az Inforg-M&M Film vezetésével a német Komplizen Film (Toni Erdmann) és az olasz Moliwood Films közreműködésével, valamint a német-francia Arte és az olasz RAI televíziók is támogatják.

A gyártás-előkészítés már hónapok óta tart a Filmalap támogatásával. A forgatás a tervek szerint tavasszal kezdődik budapesti, hamburgi és máltai helyszíneken, A feleségem története 2020 nyarára készülhet el.

Átadták a megújult Brunszvik-kertet Martonvásáron

Kultúra - 2018-10-25

Átadták a megújult Brunszvik-kertet csütörtökön Martonvásáron, ahol jövő év elején tudománykommunikációs látogatóközpont is nyílik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) csaknem tízmilliárd forintos agrártudományos projektje részeként.

Fontos, hogy a társadalom lássa, hogyan zajlik egy tudományos kutatás, mi a módszertana, mik az eredményei - fogalmazott köszöntőjében a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a jövő év elején nyíló Agroverzum Tudományos Élményközpont jelentőségére utalva.

Lovász László elmondta, hogy a Martonvásárra tervezett, agrártudományi kutatásokat összefogó, 2020-ra megvalósuló Agrárinnovációs Centrum célja az MTA agrárkutatási kapacitásainak koncentrálása és korszerűsítése. Az új kutatási tömb a legmodernebb infrastruktúrát kínálja mindehhez.