Vélemény

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 2171 találatból.

Orosz külügy: Varsó mondja ki, ha kétségbe vonja a nürnbergi bíróság ítéleteit

Vélemény - 2020-01-10

- A második világháborúra vonatkozó igazságot a náci háborús bűnösöket elítélő nürnbergi bíróság határozatai rögzítik, s ha a lengyel parlament alsóháza (szejm) ezeket kétségbe vonja, akkor ezt ki kell jelentenie - írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Facebook-bejegyzésben.

Zaharova arra reagált, hogy a szejm csütörtökön határozatot fogadott el, amelynek értelmében a Szovjetunió a hitleri Németországgal egyenlő mértékben felelős a második világháború kirobbantásáért.

"Az a benyomásunk, hogy miként az inkvizíció korában, a lengyel szejm a tudományt eretnekségnek nyilvánította, a történelmi tények híveit pedig boszorkánysággal vádolta meg. Így győzi le az ideológia az igazságot" - írta a szóvivő.

"Az igazságot a nürnbergi bíróság rögzítette. Ha a lengyel szejm kételkedik annak határozataiban, akkor ezt így is kellene bejelentenie" - tette hozzá Zaharova, aki szerint Varsó hozzáállása a második világháború végeredményének revíziójaként értékelhető.

- Orbán: szükség lehet új európai kereszténydemokrata kezdeményezésre

Vélemény - 2020-01-09

Új európai kereszténydemokrata kezdeményezés lehetőségéről beszélt csütörtöki budapesti évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök.Hangsúlyozta: a Fideszt nem a mai formájában érdekli az Európai Néppárt (EPP), ezért változásra van szükség a pártcsaládon belül.

Venezuelai válság - Amerikai alelnök: Guaidó az ország "egyetlen legitim elnöke"

Vélemény - 2020-01-07

Mike Pence amerikai alelnök hétfőn tájékoztatta a venezuelai ellenzéket vezető Juan Guaidót, hogy az Egyesült Államok őt tartja a dél-amerikai ország "egyetlen legitim elnökének" - közölte egy, a beszélgetésüket ismerő személy.

Borrell: valódi politikai megoldásra kell törekedni a líbiai válság ügyében

Vélemény - 2020-01-06

A közelmúltbeli fejlemények azt mutatják, hogy mihamarabb valódi politikai megoldásra kell törekedni a líbiai válság ügyében - jelentette ki Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatában hétfőn.

Az uniós főképviselő arra figyelmeztetett, hogy az olyan események, mint a líbiai főváros egyik katonai akadémiáját ért szombati légicsapás is azt jelzik, hogy fokozódhat az erőszak Tripoli körül.

Áder János: nincs jobboldali vagy baloldali klímaváltozás

Vélemény - 2020-01-05

Nincs jobboldali és baloldali klímaváltozás - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, amelyben közmegegyezést, nemzeti minimumot sürgetett a kérdésben.

Az államfő a rádióinterjúban kiemelte: újévi köszöntőjében tudatosan nem használta a klímavédelem szót, mert a teremtett világ megőrzésének csak egy kis szelete a klímavédelem problémája. A klímavédelem nem érinti például a "fenyegető vízválságot", a műanyaghulladék újrahasznosítását, a termőföld védelmét, a biodiverzitást, az élővilág sokszínűségének megőrzését - fejtette ki.

Külügyi szakértő: Iránnak nem éri meg hagyományos háborút kiprovokálnia

Vélemény - 2020-01-03

- Iránnak a történtek után sem éri meg konvencionális háborút kiprovokálnia - mondta Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Politológus: a néppárt lesz a meghatározó az új osztrák kormányban

Vélemény - 2020-01-02

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) programja lesz a meghatározó az új osztrák szövetségi kormányban - jelentette ki Kiszelly Zoltán politológus az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Meteorológus: meleg és szélsőséges volt tavaly a világ időjárása

Vélemény - 2020-01-01

- Meleg és szélsőséges volt tavaly a világ időjárása - mondta Tóth Tamás meteorológus az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. Elmondta, a Meteorológiai Világszervezet szerint ha nem is a legmelegebb év lesz 2019 globális átlagban, de a második, vagy a harmadik lehet.

Nagyon sok helyen nemzeti rekordok dőltek meg. 2019-ben 13 országban jelentettek új nemzeti hőmérsékleti rekordot. Európában két komoly hőhullám is volt. Szíriában pedig idén először 50 fokot is mértek - közölte.

Mol-INA-ügy - Csalódott a Mol a zágrábi bírósági döntés miatt

Vélemény - 2019-12-30

- A Mol-csoport csalódottan értesült a Zágráb Megyei Bíróság ítéletéről a Sanader-perben, hiszen a korábbi határozatok, mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbíróság (UNCITRAL) részéről azt állapították meg, hogy a Mol nem követett el bűncselekményt - közölte a cég hétfőn.

Közgazdász: a magyar gazdaság számára döntő jelentőségű a nemzetközi környezet alakulása

Vélemény - 2019-12-28

A kis, nyitott gazdaságok számára, mint amilyen a magyar is, döntő jelentőségű a nemzetközi környezet alakulása - mondta el Halmai Péter közgazdász, egyetemi tanár az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

Illegális bevándorlás - Német belügyminiszter: kritikus a migrációs helyzet a Nyugat-Balkánon

Vélemény - 2019-12-23

Kritikus a migrációs helyzet a Nyugat-Balkánon, és a tél beálltával egyre inkább romlik - mondta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter a Bild című német lapnak hétfőn.

BDO: jövőre is a SZÉP-kártya lehet a legnépszerűbb elem a cafetéria-rendszerben

Vélemény - 2019-12-20

Jövőre is a SZÉP-kártya lehet a legnépszerűbb elem a cafetéria-rendszerben - közölte a BDO Magyarország. Kitértek arra: a szociális hozzájárulási adó 2019. július 1-jén 2 százalékponttal csökkent, emiatt az ideihez képest 2020-ban éves összevetésben kissé magasabb összegű cafeteria-kifizetésekkel számolhatnak a munkavállalók

Győri gyerekgyilkosság - Gulyás: a kormány vizsgálja annak a törvénymódosításnak a lehetőségét, hogy ha valaki másnak az életére tör, akkor őt ne lehessen feltételesen szabadlábra bocsátani

Vélemény - 2019-12-19

Súlyos hibát követtek el mind az első, mind a másodfokú eljárásban azok, akik a győri gyermekgyilkosság elkövetőjének korábbi büntetése alóli feltételes szabadságáról döntöttek - jelentette ki a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Közölte, ha a bíróság nem a legenyhébb büntetést szabta volna ki rá, akkor még mindig börtönben ülne.

Orvosa szerint Joe Biden amerikai demokrata elnökjelölt-aspiráns "egészséges és életerős 77 éves férfi"

Vélemény - 2019-12-18

Joe Biden volt amerikai alelnök, a demokraták egyik jelenlegi elnökjelölt-aspiránsa "egészséges és életerős 77 éves férfi" - hozta nyilvánosságra a politikus egészségi állapotáról szóló közleményt kedden dr. Kevin O'Connor, Biden orvosa.

A román államfő nem támogat olyan kezdeményezéseket, amelyek újabb "törésvonalakat" nyitnak Európában

Vélemény - 2019-12-17

- Klaus Iohannis román államfő az egységes Európai Unió híve, ezért nem támogat olyan kezdeményezéseket, amelyek szerinte újabb "törésvonalakat" nyitnának az unióban.

A román elnök keddi sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök Temesváron elhangzott beszédére reagált így, amelyben Orbán Viktor jelezte: Magyarország készen áll, hogy a szomszédjaival, köztük Romániával, felépítsen egy új Közép-Európát.

Amerikai importvámok - Szakértő: az Egyesült Államok járt jobban a megállapodással

Vélemény - 2019-12-16

Az Egyesült Államoknak kedvez jobban a Kínával való kereskedelmi háborút lezáró megállapodás - mondta Frank Tibor Amerika-szakértő hétfő reggel az M1 aktuális csatornán. A szakértő elmondta, a megállapodással a két ország egy "vihető" kapcsolatba léphet, ami mindkettőnek érdeke.

A műsorban felidézték, a múlt pénteken bejelentett, a kereskedelmi vitát részben rendező egyezség keretében Kína például vállalta, hogy az eddiginél több amerikai terméket és szolgáltatást vásárol, az Egyesült Államok pedig csökkenti a kínai árukra kivetett vámokat.

EU-csúcs - Von der Leyen: kihívásokkal teli időszak lesz a Brexit-tárgyalások folyamata

Vélemény - 2019-12-13

- Nagyon nehéz, kihívásokkal teli időszak lesz az Európai Unió és Nagy-Britannia előtt a brit EU-tagság január végén esedékes megszűnését (Brexit) követő, jövő év december végéig tartó tárgyalási folyamat - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az uniós csúcstalálkozót követően pénteken.

Süli János: a klímavédelmi célok atomerőmű nélkül nem teljesíthetők

Vélemény - 2019-12-12

) - A paksi atomerőmű nélkül nem teljesíthetők a klímavédelmi célok és nem biztosítható Magyarország biztonságos áramellátása - mondta Süli János, a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön Budapesten, a Világgazdaság napilap Energiastratégia 2019 című szakmai konferenciáján. A miniszter kiemelte: a két új paksi blokk működése évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszi majd elkerülhetővé.

A miniszter felidézte, hogy a múlt héten ismét megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord, a rendszerterhelési csúcs 7105 megawatt volt.

Az új csúcsérték 179 megawattal meghaladta az eddigi történelmi rekordot, az idén januárban mért 6926 megawattot.

Az ország számára szükséges villamos energia 35 százalékát importból kell biztosítani - hívta fel a figyelmet.

PM: egyszerűsíti az adórendszert és csökkenti a közterheket az új társadalombiztosítási törvény

Vélemény - 2019-12-11

Egyszerűsíti az adórendszert, csökkenti a közterheket és segít az adóelkerülők kiszűrésében a szerdán délelőtt elfogadott új társadalombiztosítási törvény, amely 2020. július 1-jén lép életbe - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Putyin: a WADA határozata ellentétes az Olimpiai Chartával

Vélemény - 2019-12-10

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) az Oroszország négyéves eltiltására vonatkozó határozata ellentétes az Olimpiai Chartával - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este Párizsban.

"(A WADA-nak) az Orosz Olimpiai Bizottsággal szemben nincsen kifogása. Ha pedig nincs ellene kifogása, akkor az országnak a nemzeti lobogó alatt kell szerepelnie. Ilyen az Olimpiai Charta" - mondta Putyin.

Hangsúlyozta, hogy ebben a vonatkozásában a WADA döntése ellentétes a Olimpiai Chartával és Oroszországnak minden alapja megvan arra, hogy a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) forduljon. Hozzátette, hogy a határozatnak vannak egyéb olyan vonatkozásai, amelyeket jogászoknak még tanulmányozniuk kell.