Vélemény

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 2266 találatból.

Koronavírus - A legnehezebb hetek még csak most következnek az olasz miniszterelnök szerint

Vélemény - 2020-03-16

A napról napra növekvő számok ellenére még nem tetőzött Olaszországban az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) Giuseppe Conte miniszterelnök szerint, aki a következő heteket nevezte a legkockázatosabbnak a Corriere della Sera című napilapban hétfőn megjelent interjúban.

Illegális bevándorlás - Orbán: nem engedünk a brüsszeli politikának

Vélemény - 2020-03-13

Meg tudjuk védeni az álláspontunkat, eddig sem engedtünk az elhibázott brüsszeli migrációs politikának és ezután sem fogunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.

Koronavírus - Német egészségügyi miniszter: a határok lezárása nem állítja meg a vírust

Vélemény - 2020-03-11

A határok lezárása nem állítja meg a koronavírust, a járványt máshogy, az emberek közreműködésével kell feltartóztatni - jelentette ki a német szövetségi egészségügyi miniszter egy szerdai interjúban.

Szakértő: nem világos, hogy mennyi pénzt utalt az EU Törökországnak

Vélemény - 2020-03-10

Nem lehet tudni pontosan, hogy mennyi pénzt utalhatott az Európai Unió Törökországnak a migránsokat érintő 2016-os megállapodás keretében - mondta Tóth Norbert, a Migrációkutató Intézet nemzetközi jogásza kedden az M1 aktuális csatornán.


Koronavírus - Kínai szakértő: legalább júniusig tarthat a járvány

Vélemény - 2020-03-09

Legalább júniusig tarthat az új típusú koronavírus-járvány terjedése világszerte Kína vezető légzőszervi betegségekkel foglalkozó szakértője szerint - adta hírül a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán hétfőn.

Csung Nan-san, aki a 2002-2003-as súlyos akut légzőszervi szindróma-járvány (SARS-) idején is kulcsszerepet játszott Kínában a vírus terjedése elleni küzdelemben, előrejelzése alapján azt tanácsolta a hatóságoknak, hogy erősítsék meg az egészségügyi ellenőrzéseket a határátkelőkön, és vezessenek be karantén-intézkedéseket a járvány sújtotta területekről beutazóknak.

Koronavírus - Tizennégy javaslatot tett a DK a járvány kezelésére

Vélemény - 2020-03-08

A DK tizennégy javaslatot fogalmazott meg az új koronavírus okozta járvány kezelésére, ezeket Oláh Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője ismertette vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón. Azt mondta, meg kell határozni azokat az országokat, amelyekből érkezés esetén kötelező jelentkezni az egészségügyi szervnél. Vezessenek be pénzbüntetést is azoknak, akik nem akarnak karanténba vonulni! - tette hozzá.

Az osztálykirándulásokat, csoportos egyetemi utakat azonnal le kell állíttatni a DK szerint.

Illegális bevándorlás - Szakértő: a 2016-ös EU-török paktum politikai megállapodás volt

Vélemény - 2020-03-07

Az Európai Unió és Törökország között 2016-ban megkötött migrációs paktum nem nemzetközi szerződés, hanem politikai megállapodás volt - hangsúlyozta Tóth Norbert, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szombaton az M1 aktuális csatornán.

Emlékeztetett, Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken telefonon a megállapodás felülvizsgálatát kérte Angela Merkel német kancellártól, miután az abban foglaltak szerinte nem működnek.

Illegális bevándorlás - Erdogan: Ankarának nincs ideje vitázni nyugati határainak lezárásáról

Vélemény - 2020-03-06

Recep Tayyip Erdogan török elnöknek a török sajtóban pénteken megjelent nyilatkozata szerint Törökországnak nincs ideje vitázni nyugati határainak újbóli lezárásáról.

A török államfő Moszkvában tett hivatalos látogatásáról hazatérőben a repülőgépen török újságíróknak úgy fogalmazott: arról, hogy a török-görög határ "nyitva van-e vagy már zárva, nekünk nincs időnk vitázni, a téma le van zárva, a kapukat ezennel megnyitottuk".

Erdogan hangsúlyozta: "a menekültek addig jutnak el, amíg tudnak, mi nem kényszerítjük őket távozásra, saját meggondolásból teszik".Ankara egy héttel ezelőtt, február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni, holott a török vezetés ezt vállalta a 2016 tavaszán Brüsszellel kötött megállapodásban.

Illegális bevándorlás - Szakértő: Ursula von der Layen beváltotta ígéreteit

Vélemény - 2020-03-06

Beváltotta a migráció kapcsán megfogalmazott ígéreteit Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke - mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Von der Leyen: az éghajlat-politikai jogszabály a klímasemleges Európa melletti elkötelezettséget tükrözi

Vélemény - 2020-03-04

Az európai klímatörvény tervezete az Európai Unió jogi formába öntött politikai elkötelezettségét tükrözi amellett, hogy Európa 2050-ig a világ első klímasemleges kontinensévé váljon - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, a jogszabálytervezet bemutatását megelőzően szerdán.

Von der Leyen kijelentette, az új uniós klímatörvény az úgynevezett európai zöld megállapodás központi eleme, mely kiszámíthatóságot és átláthatóságot biztosít az európai ipar és a befektetők számára.

Erdogan: a Nyugat is ki fogja venni a részét a migráció jelentette teherből

Vélemény - 2020-03-02

A Nyugat is ki fogja venni a részét a migráció jelentette teherből - szögezte le Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában civil szervezetek képviselői előtt.

Beszédében Erdogan úgy fogalmazott: "hónapokkal ezelőtt megmondtam, hogy ha a Nyugat nem veszi ki a részét e teherből, megnyitjuk a kapukat".

"Ezek nem vették komolyan a dolgot, és úgy gondolták, blöffölök, aztán amikor megnyíltak a kapuk, egymás után kezdtek el jönni a telefonhívások, hogy zárjuk be" - mutatott rá a török elnök, hozzátéve: "mi pedig megmondtuk, hogy a téma le van zárva, a kapuk már nyitva állnak, és most ti is ki fogjátok venni a részeteket ebből a dologból".

Putyin: Oroszország számára elfogadható a jelenlegi olajár

Vélemény - 2020-03-01

- Elfogadható a jelenlegi olajár Oroszország számára, de minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülni - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnapi, az olajpiac állapotáról megtartott moszkvai tanácskozáson.

Koronavírus - Virológus: a vírus valószínűleg már Magyarországon van

Vélemény - 2020-02-26

A koronavírus valószínűleg már Magyarországon van; továbbra is indokolt az óvatosság, miközben el kell kerülni a pánikot - mondta Rusvai Miklós virológus, az Állatorvostudományi Egyetem oktatója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakember kifejtette, bár Kínában már csökkenőben van a fertőzöttek száma, a "másodlagos gócokban", mint több európai országban vagy Iránban még csak most kezdődött a járvány felfutása. Az óvatosságot érintően azt mondta, ha valamelyik észak-olasz városba lenne lefoglalt útja, valószínűleg lemondaná, de nem azért, mert tart a betegségtől, hanem mert nem akar karanténba kerülni.

Közölte: világjárványról akkor beszélünk, ha bizonyos számú ország érintett egy adott betegségben. Ugyanakkor ez csak játék a szavakkal, hiszen a vírus sem veszélyesebb, sem veszélytelenebb nem lesz, ha a világjárvány kritériumai teljesülnek - mutatott rá.

Rusvai Miklós kitért arra is, hogy egyelőre a mortalitási adat a koronavírus esetében magasabb, mint az influenzánál. Előbbinél 2 százalék feletti, de pontos adat még nincs, utóbbinál 1 százalék alatti. Hozzátette, a magas mortalitási adat jellemző azokra a kórokozókra, amelyek frissen kerültek át állatról emberre

A határon átnyúló elektronikus kártyaszolgáltatások kockázataira figyelmeztet a jegybank

Vélemény - 2020-02-24

A határon átnyúló elektronikus számla- és kártyaszolgáltatások kockázataira figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank.Az MNB támogatja az egyszerűbb, olcsóbb pénzügyi szolgáltatásokat lehetővé tévő fintech innovációkat, de kizárólag akkor, ha azok szavatolják a pénzügyi stabilitást és az ügyfelek biztonságát.

Koronavírus - A kínai elnök szerint rövid távú lesz a járvány gazdasági és társadalmi hatása

Vélemény - 2020-02-23

Bár az új típusú koronavírus-járvány elkerülhetetlenül erős hatást gyakorol a kínai gazdaságra és társadalomra, az rövid távú és kezelhető - fogalmazott Hszi Csin-ping kínai elnök vasárnap a CCTV kínai hírcsatorna tudósítása szerint.

A kínai elnök, aki egy telefonos konferencián egyeztetett a járványról a kínai kormányzat tagjaival, úgy fogalmazott: a koronavírus a legsúlyosabb egészségügyi vészhelyzet, amely országát a Kínai Népköztársaság 1949-ben történt megalakulása óta sújtja.

OGY - Németh Zsolt: megdöbbentő és sajnálatos a Kaleta-ügy

Vélemény - 2020-02-17

Megdöbbentőnek és sajnálatosnak nevezte a sajtóinformációk szerint gyermekpornográfiával vádolt volt perui nagykövet, Kaleta Gábor ügyét az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn, miután a testület zárt ülésen tárgyalta az esetet. Németh Zsolt felvetette a nemzetbiztonsági átvilágítás korszerűsítésének szükségességét.

Párbeszéd: át kell térni a skandináv gazdasági modellre

Vélemény - 2020-02-14

A Párbeszéd azt szorgalmazza, hogy Magyarország térjen át a skandináv gazdasági modellre. Tordai Bence, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján az ózdi ABB-gyár bezárása kapcsán azt mondta, hogy a kormány és a helyi polgármester is tudta, hogy a működtető cég be akarja zárni a gyárat, mégsem született olyan terv, ami megoldaná a problémát.

Az ország területének több mint 21 százalékát borítja erdő

Vélemény - 2020-02-12

Az ország területének több mint 21 százalékát borítja erdő - mondta Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán. Ez az arány a jogilag is meghatározott erdőre vonatkozik, a fás területekkel együtt valószínűleg jóval nagyobbat boríthat növényzet. Az a cél, hogy az ország területének legalább 27 százalékán erdő legyen - hangsúlyozta.

Szentpéteri Sándor elmondta, tavasszal indul egy újabb - több mint 500 millió forintos - fásítási program iskolák, önkormányzatok, közösségek számára.

Emlékeztetett, az AM tavaly elindított egy fásítási programot, aminek köszönhetően ma kedvezőbb feltételekkel lehet fát ültetni. A programra jelentkezők eddig 11 ezer hektárnyi területre igényeltek támogatást.

VOSZ: időszerű változtatni az iparűzési adó szabályain

Vélemény - 2020-02-11

- Nagyon időszerű változtatni a helyi iparűzési adó jelenlegi szabályozásán, főleg a magyar mikro- és középvállalkozások érdekében - mondta Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára kedd reggel az M1 aktuális csatornán annak kapcsán, hogy az adó gazdasági növekedést ösztönző átalakítását javasolja a Nemzeti Versenyképességi Tanács a kormánynak.

Szakértő: nagy belpolitikai vihart okozna, ha az ukrán kormány visszalépne a nyelvtörvény ügyében

Vélemény - 2020-02-08

- Nem akar engedni Ukrajna a oktatási és a nyelvtörvény ügyében, ennek egyik oka, hogy ez a lépés nagy belpolitikai vihart okozna - mondta Fedinec Csilla, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontja tudományos főmunkatársa az M1 aktuális csatornán szombaton.