Gazdaság

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 4043 találatból.

Újabb emeletes motorvonat szállításáról írtak alá megállapodást

Gazdaság - 2018-12-17

Újabb 8 darab, emeletes KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug) motorvonat szállításáról írt alá szerződést a MÁV-Start Zrt. és a Stadler Bussnang AG hétfőn a Dunakeszi Járműjavító Kft. telephelyén.

A tájékoztatás szerint az első ütemben rendelt 11 motorvonat várhatóan 2019 végétől szállítja az utasokat a váci és a ceglédi elővárosi vasútvonalakon, a második ütemben gyártott 8 jármű pedig 2021 elejéig állhat forgalomba.

IMF - Rekordszinten a világ adóssága

Gazdaság - 2018-12-14

Rekordszintre emelkedett a világ adóssága tavaly - áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentésében. Az IMF honlapján közölt adatok szerint az állami és magánszféra együttes adóssága 190 országot figyelembe véve 184 ezer milliárd dollár volt a múlt év végén.

Generációváltás a HUNÉP-nél

Gazdaság - 2018-12-13

Több éve tartó, tudatos kiválasztás és felkészítés eredményeként a jövő évtől a saját nevelésű új generáció tagjai veszik át az irányítást a HUNÉP Universal Zrt.-nél. A topmenedzsment négy tagja közül csak a gazdasági igazgató marad a posztján, Szűcs Gyula vezérigazgató, Hegymegi István vezérigazgató-helyettes és Kamuti Géza termelési igazgató átadja a helyét az arra érdemes fiataloknak.

A HUNÉP Universal Zrt új menedzsmentje:

Vezérigazgató: Bakos Miklós

Vállalkozási igazgató: Sebők Tibor

Termelési igazgató: Hegymegi Tamás

Gazdasági igazgató: Lehrreich Mária

- A gazdasági miniszter szerint katasztrofális a zavargások hatása a francia gazdaságra

Gazdaság - 2018-12-09

- A francia kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárgamellényesek megmozdulásait kísérő zavargások hatásai katasztrofálisak a francia gazdaságra - jelentette ki vasárnap Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter, aki szerint a kormánynak egy "nemzeti válságot" kell orvosolnia.

PM-államtitkár: a napokban 80 ezer cég kap tájékoztatást arról, hogyan spórolhat a közterhein a kivával

Gazdaság - 2018-12-04

- A napokban kapja meg a személyes tájékoztatást az a mintegy 80 ezer vállalkozás, amely a kisvállalati adó (kiva) választásával a becsült számítások alapján legalább tíz százaléknyi közterhet spórolna jövőre.

Hamarosan újabb okos élelmiszer érkezik

Gazdaság - 2018-12-01

Több mint egymillió magyar embernek – közöttük csaknem 700 ezer nőnek – kínál élelmiszer alapú megoldást problémájára a Debrecenben bemutatott legújabb okos élelmiszer.

A modern életforma következményeként a fejlett országokban, napjainkban emberek tízmillióinak okoz problémát emésztési tranzitjuk rendszeres vagy visszatérő lelassulása. A hétköznapi nyelven csak székrekedésként ismert tünet hátterében az esetek mintegy 80 százalékában nem betegség, hanem az életmóddal és táplálkozási szokással összefüggő hatásegyüttes áll.

December elsején indul a 2019-es éves e-matricák értékesítése

Gazdaság - 2018-12-01

December elsejétől már elérhetőek a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. termékkínálatában a 2019-es éves e-matricák; mivel a 2018-ra váltott országos és megyei változatok 2019. január 31-ig érvényesek, az új jogosultságok beszerzésére két hónap áll az érintettek rendelkezésére - olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a NÚSZ közös közleményében.

A globális élelmiszergondok megoldását keresi 130 tudományos akadémia

Gazdaság - 2018-11-29

A mezőgazdaság új alapokra helyezését, az élelmiszer-pazarlás csökkentését, az elhízás, az alultápláltság és az éhezés kezelését, valamint klímavédelmi intézkedések bevezetését sürgeti a globális élemiszerproblémák megoldására a világ tudományos akadémiáit képviselő szervezet, az InterAcademy Partnership (IAP).

A 130 ország tudományos akadémiájának közreműködésével elkészített IAP-jelentés megállapítja, hogy a globális mezőgazdaság és élelmiszeripar egyre kevésbé teljesíti az emberiség igényeit, és gyorsítja a klímaváltozást. Az InterAcademy Partnership jelentésének Európára vonatkozó része az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) gondozásában készült.

A kutatás és az innováció lehetőségei az élelmiszer- és táplálkozásbiztonság, valamint a mezőgazdaság területén című jelentés szerzői a mezőgazdaságot és az élelmiszer-biztonságot veszélyeztető tényezők között említik a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válását és az emberi tevékenység miatt erősödő klímaváltozás más következményeit. A jelentés szerint az élelmiszer-biztonság napjainkban leginkább Afrika, Délkelet- és Nyugat-Ázsia háborús konfliktusok, illetve szárazság és áradások sújtotta vidékein romlik.

KSH: felgyorsult a beruházások növekedése a harmadik negyedévben

Gazdaság - 2018-11-29

- A harmadik negyedévében a beruházások volumene 22,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, a második negyedévi 15,3 százalékos növekedés után. A növekedés a vállalkozások kapacitásbővítő fejlesztéseinek, az uniós forrásokból finanszírozott projekteknek, valamint a továbbra is élénk lakás- és egyéb ingatlan-beruházásoknak köszönhető - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első három negyedévében 16,9 százalékos volt a beruházások növekedése a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az előző negyedévhez mérve 5,1 százalékkal nőtt a beruházások szezonálisan kiigazított volumene.

Az építési beruházások 25,1, a gépberuházások 18,5 százalékkal növekedtek éves összevetésben.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

Gazdaság - 2018-11-28

A héten már másodszor csökken az üzemanyagok ára: a Mol pénteken bruttó 3 forinttal mérsékli a 95-ös benzin és bruttó 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát.

A mérsékléssel a benzin átlagára literenként 353 forintra, a gázolajé pedig 399 forintra csökken.

Bővült és alapítványi tulajdonba kerül a Talentis Group médiaportfóliója

Gazdaság - 2018-11-28

További jelentős akvizíciókat hajtott végre a médiapiacon a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt., miután a társaság megvásárolta a Magyar Idők kiadóját, és közvetett tulajdonába került a Lapcom, az Inform Média, valamint a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó vállalat - közölte a cég szerdán.

Hat új útvonalat nyit Budapestről a Ryanair a jövő nyári menetrendben

Gazdaság - 2018-11-27

Hat új útvonalat nyit a 2019-es nyári menetrendi időszakban a Ryanair ír diszkont légitársaság Budapestről és két új Boeing 787-800-as érkezik a ferihegyi bázisra - jelentette be Olga Pawlonka, a légicég regionális marketing vezetője kedden Budapesten.

Elmondása szerint a társaság négyről hatra növeli a budapesti bázison lévő repülőgépek számát, és a március végével induló időszakban Bariba, Cagliariba, Riminibe, Corkba, Sevillába és Thesszalonikibe indít új járatokat. Ez lesz a Ryanair eddigi legszélesebb kínálata Budapestről, összesen 39 útvonal lesz elérhető, az utasok száma 3 millióra emelkedhet, ami 13 százalékos bővülés az előző évhez képest - jegyezte meg Olga Pawlonka.

Csökken az üzemanyagok ára

Gazdaság - 2018-11-26

A Mol bruttó 8 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és bruttó 10 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.A mérsékléssel a benzin átlagára literenként 356 forintra, a gázolajé pedig 405 forintra esik.

A benzin ára legutóbb múlt pénteken változott, átlagára literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig 6 forinttal csökkent.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A GM 65 év után bezárhatja kanadai autógyárát

Gazdaság - 2018-11-26

- A legnagyobb amerikai autógyártó, a General Motors (GM) azt tervezi, hogy bezárja Toronto közeli, oshawai gyárát és emiatt akár 2800 embernek is megszűnhet a munkája.

Hitelminősítés: továbbra is nagyon magas az államadósság

Gazdaság - 2018-11-25

Továbbra is nagyon magas szinten van a GDP-arányos államadósság - mondta Regős Zoltán, a Századvég közgazdásza szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

A közgazdász többek között ennek tulajdonította, hogy a Moody's Investors Service a felminősítési várakozások ellenére változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország "Baa3" szintű, befektetési ajánlású államadós-besorolását pénteken.

Hitelminősítés - Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Moody's

Gazdaság - 2018-11-25

Változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország "Baa3" szintű, befektetési ajánlású államadós-besorolását pénteken a Moody's Investors Service. Ezzel befejeződött Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálat-sorozata.

A munkaerőhiány és a patikák működtetése a legnagyobb kihívás a gyógyszerészeknek

Gazdaság - 2018-11-21

- A gyógyszerészek számára a munkaerőhiány, a gyógyszertárak fenntartható működtetése, a fiatal szakemberek patikai tulajdonhoz jutása és a degresszív árrés a legfontosabb kihívás - állapította meg a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) megbízásából készült országos, reprezentatív felmérés.

A gyógyszerészek fele szerint már most is érzékelhető, de a jövőben egyre inkább probléma lesz a munkaerőhiány. Ez a patikák 52 százalékában már okozott problémát; elsősorban vidéki gyógyszertárakban, főleg kisfalvas területeken és kistelepüléseken. A gyógyszertárak több mint harmada tapasztalt nehézségeket a munkaerő-keresés során, vagy egyáltalán nem tudott felvenni munkatársat.

Európai Bizottság: nőtt az államháztartási hiány Magyarországon

Gazdaság - 2018-11-21

Magyarországon az államháztartási hiány a 2016-os 1,6 százalékról 2018-ban 2,4 százalékra nőtt, és az előrejelzések szerint a következő két évben valamivel 2 százalék alatt marad - derült ki az Európai Unió 2019-re vonatkozó gazdasági és szociális prioritásait összegző, szerdán közzétett európai szemeszter őszi csomagjából.

Az uniós bizottság arra emlékeztetett, hogy az uniós tanács júniusban a középtávú költségvetési célhoz vezető kiigazítási pályától való jelentős eltérés korrekcióját célzó eljárás keretében azt az ajánlást fogalmazta meg Magyarország számára, hogy 2018-ban a GDP 1 százalékának megfelelő mértékű éves strukturális kiigazítást hajtson végre.

A világgazdasági növekedés lassulását jelzi az OECD

Gazdaság - 2018-11-21

A világgazdasági növekedés lassulását jelzi az elkövetkező két évben a párizsi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán kiadott prognózisában.

A növekedés legfőbb motorját a lakossági fogyasztást rövid távon makrogazdasági intézkedések és a foglalkoztatás javulása támogatja az OECD szerint. A makrogazdasági politika azonban hosszabb távon a szigorítás felé fordul, emellett a kereskedelmi ellentétek elmélyüléséből származó feszültségek, a nehezebbé váló hitelfelvételi kondíciók, valamint az olajárak emelkedésével együtt egyre erősödő ellenszelet keltenek a növekedéssel szemben.

Az OECD elemzésében kiemeli a kereskedelmi ellentétek elmélyülésének már érzékelhető hatását a világkereskedelmi forgalomra, ami a tavalyi 5,2 százalék után az idén 3,9 százalékkal, jövőre és 2020-ban pedig 3,7 százalékkal növekszik majd.

Külföldi befektetők 68 milliárd eurót vontak ki olasz állampapírokból

Gazdaság - 2018-11-20

Külföldi befektetők 68 milliárd eurót vontak ki olasz állampapírokból a jelenlegi koalíciós kormány májusi megalakulása óta. A Financial Times című lap az olasz központi bank adataira hivatkozva azt közölte, hogy októberben 1,5 milliárd euró, augusztusban jóval nagyobb összegű, 17,4 milliárd euró tőkekivonásra került sor.

A befektetőket aggasztja a Róma és Brüsszel közötti, a jövő évi olasz költségvetéssel kapcsolatos feszültség, és általában az olasz belpolitikai bizonytalanság.

Az Európai Bizottság szerdán a többi euróövezeti ország büdzsétervével együtt értékeli a jövő évi olasz költségvetési tervezetet.