Gazdaság

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 4003 találatból.

Szijjártó Moszkvában: a magyar-orosz gazdasági együttműködés egyre több hasznot hoz

Gazdaság - 2018-09-17

Magyarország és Oroszország gazdasági együttműködése egyre több hasznot hoz a magyar gazdaságnak - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Moszkvában a közmédiának.

Tárgyalásai előtt a tárcavezető kifejtette: gazdasági szempontból kiemelt jelentősége van az Oroszországgal folytatott együttműködésnek.

Mielőtt az Európai Unió életbe léptette volna az Oroszországgal szembeni szankcióit, majd az oroszok a saját válaszintézkedéseiket, azelőtt Oroszország volt a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, ma már viszont mindössze a 12. - mondta. Hozzátette, hogy a magyar gazdaság szereplői összességében mintegy 7 milliárd dollárnyi exportlehetőséget veszítettek el a kereskedelmi korlátozó intézkedések miatt.

Elkezdte a NAV a tevékenységüket eltitkoló adózók utólagos ellenőrzését

Gazdaság - 2018-09-10

- Az adóhatóság szeptember 10-től megkezdte azon adózók utólagos ellenőrzését, akik a hivatalhoz benyújtott bevallásaik alapján nem folytatnak gazdasági tevékenységet, ám a rendelkezésre álló kontrolladatokból ezzel ellentétes következtetés vonható le.

IATA: meghaladta a 4 milliárdot az éves légiutas-forgalom 2017-ben

Gazdaság - 2018-09-06

Először a történelemben meghaladta a 4 milliárdot az éves globális légiutas-forgalom a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint, miután a 2016-os szinthez képest 7,3 százalékkal többen repültek 2017-ben.

Elemzők: az autógyári leállások miatt maradt el a júliusi ipari termelés a várakozásoktól

Gazdaság - 2018-09-06

Az ipari termelés júliusi növekedése alaposan elmaradt a várakozásoktól, amit az elemzők alapvetően az autógyári karbantartásokkal és leállásokkal magyaráztak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott első becslése szerint júliusban az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,9 százalékkal emelkedett.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy az ipari termelés naptárhatástól megtisztított 3,9 százalékos éves összevetésű növekedése jócskán elmaradt a 8 százalékos piaci konszenzustól, így a kiskereskedelmi adat után újabb negatív meglepetés jött a harmadik negyedéves gazdasági teljesítményt illetően.

Megkezdődött az ipari alma beszállítása a szabolcsi feldolgozóüzemekbe

Gazdaság - 2018-08-30

A felvásárlók és a termelők megegyezését követően, csütörtökön megkezdődött az ipari alma beszállítása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei feldolgozóüzemekbe

Az almatermesztők kitartása meghozta az eredményt, hiszen a felvásárlók által korábban meghirdetett, kilogrammonkénti nettó 13 forintos felvásárlási árat, az elmúlt három hét tüntetései és a tárgyalásai eredményeként, sikerült nettó 20 forintra felemelni - mondta Bakti János, a gazdademonstrációk főszervezője a termelők, a megyei kormányhivatal, az agrárkamara és a térségi országgyűlési képviselők részvételével tartott nyíregyházi sajtótájékoztatón csütörtökön.

Bakti János közölte, a cél egy olyan "minimál ár" kiharcolása volt, amely szezon végéig kitart, és ennél kevesebbért ne vásárolják fel a feldolgozók az ipari almát. Az induló árhoz viszonyítva 54 százalékos emelkedést sikerült elérni a felvásárlási árban, ez pedig azt jelenti, hogy - az előrejelzések szerinti 500 ezer tonnás léalma-terméssel számolva - mintegy 3,5 milliárd forint maradt a magyar gazdák zsebében - fogalmazott a főszervező.

Országszerte 110 naperőművet épít idén az MVM-csoport

Gazdaság - 2018-08-29

Országszerte 7 projekt alapján 110, egyenként 0,5 megawatt teljesítményt nem meghaladó naperőművet épít az idén uniós társfinanszírozással az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tagvállalata, a MVM Hungarowind Kft.

Az építő cég szerdai közlése szerint az új erőművek még az idén megkezdhetik kereskedelmi üzemüket.

Megháromszorozza napelemes kapacitását az E.On Magyarországon

Gazdaság - 2018-08-29

Új telepek építésével megháromszorozza napelemes kapacitását Magyarországon az E.On, az új rendszerek háztartásokat és vállalkozásokat láthatnak el árammal.

Az energiavállalat szerdai közleménye szerint Szappanos Sándor, az E.ON Hungária Zrt. új ügyfélmegoldások igazgatója az új technológiák jelentőségét hangsúlyozta a napenergia hatékony hasznosításában. Hozzátette, hogy az új napelemes rendszerek építése mellett a már működő telephelyeket is fejlesztik.

Továbbra is a Huawei vezeti a kínai magáncégek toplistáját

Gazdaság - 2018-08-29

A Magyarországon is jelen levő Huawei informatikai, mobil távközlési berendezésgyártó és szolgáltató cég megőrizte vezető helyét a magántulajdonban lévő 500 legnagyobb kínai cég listáján.Az Össz-Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség (ACFIC) a magáncégek bevételei alapján állítja össze a listát.
A Huawei tavalyi bevétele egy év alatt 15,7 százalékkal, 603,7 milliárd jüanra (88,8 milliárd dollár, 1 jüan forint) nőtt.

Elindult a Q3 sorozatgyártása az Audinál, Győrben

Gazdaság - 2018-08-28

Elindult az Audi Q3 második generációs modelljének sorozatgyártása Győrben, az első jármű kedden gördült le a gyártósorról, ezzel ötre nőtt a megyeszékhelyen gyártott modellek száma.

A COOP Győr Zrt. 140 településen szerzett jogot a Vitajó cipók gyártására és forgalmazására.

Gazdaság - 2018-08-27

Megkezdte a Vitajó cipók gyártását és forgalmazását (az Okos Élelmiszer Kft.-vel kötött termelői-piaci franchise szerződés alapján) a COOP Győr Zrt.

A COOP Szolnok-csoport tagjaként a cég Győr-Moson-Sopron és Jász-Nagykun-Szolnok megye jelentős részén, valamint Komárom és Fejér megye egyes részein, csaknem 140 településre kapott területi kizárólagosságot, ahol a COOP-boltokat, a CBA-kat, a Real-okat, a független magánhálózatokat és -kereskedőket is elláthatja.

Kormányzati támogatással bővül a kisvárdai baromfifeldolgozó

Gazdaság - 2018-08-27

A kormány 3,4 milliárd forinttal támogatja a Master Good Kft. kisvárdai baromfifeldolgozó üzemének 15 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházását - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A tárcavezető üdvözölte, hogy a csaknem százéves múltra visszatekintő vállalkozás a korábbi 24 milliárd forintos beruházást követően újabb befektetésről döntött, hiszen - mint mondta - a nemzetgazdaság sikere a családi üzemektől függ.

Kiemelte egyúttal, hogy a kisvárdai beruházás az első kedvezményezettje a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) új, technológiaintenzív befektetéseket ösztönző támogatási kategóriájának

Idei mélypontjára esett a GKI konjunktúraindexe

Gazdaság - 2018-08-27

Idei mélypontjára esett a GKI konjunktúraindexe augusztusban a júliusi történelmi csúcsa után, az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt romlottak, de továbbra is optimizmust tükröznek - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Az Európai Unió támogatásával végzett felmérés alapján a konjunktúraindex a júliusi 10,5 pontról 6,7 pontra esett. Az üzleti bizalmi index 13,3 pontra csökkent a júliusi 17,3 pontról, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 9,0 pontról mínusz 12,2 pontra romlott.

FruitVeb: jó minőségű és nagy mennyiségű lehet az idei szőlőtermés

Gazdaság - 2018-08-26

Jó minőségű és nagy mennyiségű szőlőtermést várnak idén a szakemberek - mondta Domján Erika, FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Hozzátette: mivel a szőlőnek mély, másfél méter mélyen lévő gyökere van, így a vízhiány kevéssé okozott gondot.

Magosz: az étkezési alma ára is "beszakadhat"

Gazdaság - 2018-08-23

Nemcsak az ipari, de az étkezési alma ára is "beszakadni látszik" - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Az elnök szerint az étkezési alma kilónkénti ára az áruházban 400 forint körül van, míg a termelőnél 70 forintba kerül.

Hozzátette, hogy az étkezési alma 130 forintba került, és innen csökkent 70 forintra. Ez azt jelenti, hogy az ipari alma árának csökkenése magával húzza az étkezési alma árát is.

Elmondta azt is, tárgyalásokat folytattak a legnagyobb felvásárlóval, aki végül két forinttal emelte volna meg az ipari alma jelenleg 13 forintos kilogrammonkénti átvételi árát, es ez elfogadhatatlan.

PM: az államháztartás első hét havi hiánya 1491 milliárd forint

Gazdaság - 2018-08-21

- Az államháztartás központi alrendszere az első hét hónapban 1491 milliárd forint deficittel zárt - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden. A központi költségvetés hiánya 1557,0 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 19,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 46,9 milliárd forintos többletet értek el hét hónap alatt.

Idén júliusban a központi alrendszer az előző hónapokhoz képest lényegesen mérsékeltebb, 70,4 milliárd forintos hiányt mutatott. Tavaly júliusban 94,4 milliárd forintos többletet könyvelt el az államháztartás.

Két helyszínen tüntetnek az almatermelők az alacsony felvásárlási ár miatt Szabolcsban

Gazdaság - 2018-08-21

Félpályás útlezárással, tüntetésekkel tiltakoznak az almatermelők az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban és Anarcson kedden.

A Vásárosnamény határában lévő feldolgozóüzemnél több mint háromszáz gazda jelent meg, akik - rendőri biztosítás mellett - 30-40 traktort és munkagépet állítottak ki az üzem mellett vezető 41-es főút egyik oldalára. A termelők többsége az osztrák tulajdonú Austria Juice Kft. telephelye előtt demonstrál azt kérve a társaság vezetésétől, hogy legalább 25 forintra emeljék fel az ipari alma jelenleg 13 forinton álló kilogrammonkénti átvételi árát.

A tüntetésen Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke a gazdák előtt megtartott beszédében hangsúlyozta, "kartellgyanú" merül fel az almaügyben, mivel az átvételi árakról egy hónappal ezelőtt sem volt hajlandó egyetlen feldolgozó sem egyeztetni a gazdákkal.

MNB-alelnök: a magyar devizaadósság esetében részletesebb elemzésre van szükség

Gazdaság - 2018-08-17

- A magyar devizaadósság esetében elnagyoltság helyett részletesebb elemzésre lenne szükség Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint.

Az alelnök az MTI-nek elmondta: a globális kockázatok növekedésével 2018. április óta jelentősen csökkent a befektetők kockázatvállalási hajlandósága.

Nagy István: a magyar mezőgazdaság 20 millió embert képes ellátni búzával

Gazdaság - 2018-08-15

A magyar mezőgazdaság a jelenlegi lakosság dupláját, azaz 20 millió embert képes ellátni búzával, ami óriási eredmény - mondta Nagy István agrárminiszter az M1 aktuális csatornán kedden este. Kiemelte: a búzatermés be van takarítva, fele étkezési, fele takarmány minőségű.

A miniszter szerint ez óriási eredmény, a klimatikus viszonyok, az időjárási nehézségek ellenére a gazdák mernek búzát termeszteni, pedig kényes növényről van szó.

Az idei búzatermés 4,84 millió tonna, ez 5-7 százalékkal kisebb a tavalyinál, de kiváló eredmény - jelezte, hozzátéve: Magyarország évente 2 millió tonna búzát exportál, a magyar búza nagyon keresett. Kitért arra, hogy az eddigi adatok alapján várható liszt-, és kenyérár emelkedése, a búza árát felfelé hajtják a világszerte apadó készletek, a világban kevesebb búza van a raktárakban a korábbinál.

Felmérés: a magyarok továbbra is bíznak a dízelautókban

Gazdaság - 2018-08-15

A magyarok jelentős része a Volkswagen botrány ellenére is bízik a dízeltechnológiában, nagyon kevesen támogatják a dízel járművek korlátozását a városi forgalomban - közölte a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete (MGOE) szerdán az MTI-vel.

Az MGOE és az Alapjárat autós portál azt mérte fel a Facebookon, hogy a magyarok mit gondolnak a 2015 óta folyamatosan terítéken lévő dízelbotrányról, illetve mennyire bíznak meg a károsanyag-kibocsátási csalás után a Volkswagen, illetve a német gyárak termékeiben.

Elemzők: továbbra is az üzemanyagárak emelik az inflációt

Gazdaság - 2018-08-08

- A júliusi infláció mértéke enyhén felülmúlta a várakozásokat, de ez lényegében egyetlen tételre, az üzemanyagok áremelkedésére vezethető vissza, így az alapvető inflációs folyamatokat tükröző maginfláció hónapok óta változatlan, még a forint gyengülése sem hatott rá - így kommentálták a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentését az elemzők.