Gazdaság

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 3960 találatból.

Július 1-jén indul az online számlázás

Gazdaság - 2018-06-29

Július 1-jétől indul a gazdaságfehérítés újabb eszköze, az online számlázás, amelynek köszönhetően a Pénzügyminisztérium szerint 2018-ra akár 10 százalék alá is eshet az adóelkerülés.

Július 1-jétől a belföldi adózók közötti ügyletekről kiállított, legalább 100 ezer forint áthárított általános forgalmi adót (áfa) tartalmazó számlákról elektronikus úton adatot kell szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). Számlázó programmal történő számlázás esetén a számlázó program automatikusan, emberi beavatkozás nélkül, rögtön továbbítja a számlaadatokat a NAV-hoz.

OECD-jelentés: Magyarország előre lépett a növekedés és a környezeti problémák elválasztásában

Gazdaság - 2018-06-28

Magyarország 2008 óta jelentős előrelépés ért el az erőteljes gazdasági növekedés és a fő környezeti problémák elválasztásában - olvasható a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Magyarország környezetvédelmi teljesítményét értékelő jelentésének magyar nyelvű összefoglalójában.

Közölték, hogy Magyarországon a kiemelt közpolitikai prioritások egyike a biológiai sokféleség védelme, azonban a városi légszennyezettség, a felszíni vizek rossz minősége továbbra is jelentős probléma. A szervezet további lépéseket tart szükségesnek az alacsony széndioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaság megvalósítása felé.

A lehetőségek között említik az összefoglalóban a megújuló energiaforrásokat, különösen a biomassza magas arányát az energiaszerkezetben, a számottevő környezetiadó-bevételeket, a jelentős, uniós forrásokból támogatott állami környezeti beruházásokat, a csökkenő hulladékkeletkezést és a növekvő újrafeldolgozást, az újrahasznosítását, és a védett területek kiterjedt hálózatát.

Idén hetekkel korábban kezdődött az aratás

Gazdaság - 2018-06-28

- A szántóföldi növények aratása idén a megszokottnál több héttel korábban kezdődött a rendkívül meleg időjárás miatt - jelentette be csütörtökön, az aratási koordinációs bizottság ülését követően az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

Idén 1,67 millió hektárról takarítanak be őszi vetésű gabonát, mintegy 250 ezer hektárról már egymillió tonna termény a raktárakba került - mondta Feldman Zsolt.

Eddig az őszi árpa termőterületének 69 százalékán, mintegy 141 ezer hektáron végeztek a munkákkal, a repce egynegyedét takarították be, a búza aratása pedig épphogy megkezdődött - jegyezte meg.

Az államtitkár ismertette, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) becslése szerint árpából a tavalyihoz képest az idén terméscsökkenés várható, közepes terméssel számolnak, eddig 696 ezer tonnát takarítottak be. Az időjárás miatt megyénként, régiónként, és sokszor egy gazdaságon belül is eltérő hozamok és terméseredmények alakultak ki, a hektáronkénti termésátlag 4,9 tonna - tette hozzá.

Négy nagy online piactér kötelezettséget vállalt a veszélyes termékek gyorsabb eltávolítására

Gazdaság - 2018-06-25

Négy nagy online piactér, az Alibaba, az Amazon, az Ebay és a Rakuten-France kötelezettségvállalást írt alá hétfőn a veszélyesnek bizonyuló termékek gyorsabb eltávolítására - jelentette be az Európai Bizottság.

A brüsszeli tájékoztatás szerint az érintett óriáscégek vállalták, hogy két munkanapon belül reagálni fognak a tagállami hatóságoktól kapott értesítésekre, és öt munkanapon belül intézkednek majd a vásárlóktól érkező bejelentések nyomán.

Vállalták emellett, hogy figyelemmel kísérik a visszahívásokra és veszélyes termékekre vonatkozó információkat, amelyek például az uniós riasztási rendszerben rendelkezésre állnak. Külön kapcsolattartó pontokat biztosítanak az uniós tagállami hatóságok számára, valamint képzést és tájékoztatást nyújtanak az eladóknak az EU termékbiztonsági előírásairól, és megkövetelik ezek betartását.

Hatályba léptek az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok

Gazdaság - 2018-06-22

- Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság. Az Európai Unió péntektől 25 százalékos védővámot vetett ki mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben, válaszul az acél- és alumíniumkivitelt sújtó új importvámokra.

Napi.hu: rekordot döntöttek a magyar milliárdosok

Gazdaság - 2018-05-10

Rekordot döntöttek a magyar milliárdosok, vagyonuk egy év alatt 890 milliárd forinttal 4267,4 milliárd forintra nőtt 2017 végére a napi.hu hírportál kiadványának becslése szerint.

A 100 leggazdagabb 2018 című, csütörtökön megjelent összesítés alapján a legvagyonosabbak rangsorának élén immáron nyolcadik éve az OTP vezetője, Csányi Sándor áll 320 milliárd forintra becsült vagyonnal. Tőle mindössze 40 milliárd forinttal maradt el a tavalyi ötödik helyezett Mészáros Lőrinc, aki - mint írták - 160 milliárd forintos gyarapodást ért el egy év alatt.

A harmadik helyen 260 milliárd forinttal a nemrég elhunyt Demján Sándor, a negyediken pedig 240 milliárd forintos vagyonnal Gattyán György áll. A következő helyeket sorrendben Bige László, Széles Gábor, Veres Tibor, Felcsuti Zsolt, Kasza Lajos és Rákosi Tamás foglalhatta el a lap szerint.

Eurostat: 25 százalék az atomerőművek által termelt áram részaránya az EU-ban

Gazdaság - 2018-05-04

A nukleáris energia részaránya 25,8 százalék volt 2016-ban az Európai Unió villamosenergia-termelésében, a tagállamokban működő atomerőművek összesen 839 700 gigawattórányi (GWh) energiát állítottak elő - írta pénteken közzétett jelentésében az uniós statisztikai hivatal (Eurostat).

GVH: erősödhet a verseny az ételkiszállítási piacon

Gazdaság - 2018-04-27

Erősödhet a verseny az étel-házhozszállítási szolgáltatások piacán, miután a legnagyobb vállalkozás módosítja az éttermekkel kötött, vélhetően versenykorlátozó szerződéseit - közölte a Gazdasági Versenyhivatal pénteken.

GKI: a magyar cégek dolgozóinak 7 százaléka minimálbéres

Gazdaság - 2018-04-26

Az öt alkalmazott feletti, többségi magyar tulajdonban lévő vállalatok dolgozóinak 7 százaléka minimálbéres, 7 százaléka pedig garantált bérminimumon foglalkoztatott, a minimálbéresek aránya a kereskedelemben a legnagyobb, 10 százalékos - derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb felméréséből.

Szállás.hu: a hosszú hétvége több mint négyszeres forgalmat hoz a szálláshelyeken

Gazdaság - 2018-04-24

A mostani négynapos hétvégén a szálláshelyek bevétele egy átlagos hétvége 4,5-szeresét is elérheti, és másfélszerese lehet a tavalyinak, amikor a május elsejei hétvége csak három napos volt - közölte a Szállás.hu.

A legnépszerűbb belföldi úti cél Eger és Gyula lett, a főváros a harmadik.

A szállásfoglaló oldal keddi közleménye kiemeli: a vendégek minden 5. alkalommal SZÉP-kártyával fizetik a számlát, melynek átlagos értéke (71 764 forint) 60 százalékkal nagyobb, mint az átlagos 44 978 forintos foglalási érték. A foglalások közel fele vendégházba és apartmanba szól, a másik része főként panzióba, három- vagy négycsillagos hotelbe. Átlagosan 2 éjszakára és három személyre szólnak a foglalások - mondta Drávai-Mészáros Judit, a Szallas.hu marketing menedzsere a közlemény szerint, hozzátéve, hogy több strand is ilyenkor nyit ki először.

Megkezdődött a dunai hajózási szezon

Gazdaság - 2018-04-22

Megkezdődött a dunai hajózási szezon - hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap délutáni műsorfolyamában.Mint elmondták: a fővárosban vasárnap harminc hajóval kezdődött a "kirajzás", a vízi járműveken ezer hátrányos helyzetű gyerek is hajózott.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke azt mondta: a flottához, a Dunán állomásozó hajók számához képest, jól használjuk ki a lehetőségeket, évente mintegy 2,5 millió ember veszi igénybe a különböző vízi szolgáltatásokat.

Megnyitották a Hajdúép építési és lakberendezési szakkiállítást Debrecenben

Gazdaság - 2018-04-20

- Öt év szünet után ismét építési és lakberendezési szakkiállítást rendeztek Debrecenben: a Hajdúép szakvásárt péntek délután nyitották meg a helyi Főnix csarnokban.

Utoljára 2012-ben volt hasonló szakvásár a hajdú-bihari megyeszékhelyen, amit az ágazat helyzete miatt szüneteltettek, de most újra komoly igény van rá. Az elmúlt öt évben sok olyan innováció történt például a gépészet - az épületek levegőztetése, a hűtés-fűtés - terén, ami mindenképpen indokolja szakvásár rendezését - mondta Vaszkó László, a kiállítás igazgatója.

Hozzátette: az idei a 16. szakvásár Debrecenben, a mintegy háromezer négyzetméter alapterületen ötven kiállító mutatja be termékeit és szolgáltatásait, a vasárnapig nyitva tartó vásáron 5-6 ezer látogatóra számítanak.

A Hajdúép keretében megrendezett Kertép kertészeti szakkiállításon mintakerteket, virágosított balkonokat és teraszokat is bemutatnak hazai kertészetek - fűzte hozzá.

Javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését az IMF

Gazdaság - 2018-04-17

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a tavaszi világgazdasági prognózisában.

Az IMF honlapján kedden közzétett, Világgazdasági kilátások, 2018 április (World Economic Outlook, April 2018) című tanulmány szerint a magyar gazdaság idén 3,8 százalékkal, jövőre pedig 3,0 százalékkal növekedhet a tavalyi 4,0 százalék után.

Négy évtizedes mélyponton a brit munkanélküliség, megállt a reálbérek csökkenése

Gazdaság - 2018-04-17

Több mint négy évtizede nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, és ezzel egyidőben megállt az alkalmazotti reálbérek csökkenése.A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi adatismertetése szerint a februárban zárult három hónapban átlagosan 4,2 százalék volt az állástalanok aránya. Ez 1975 óta a legalacsonyabb szint.

Az egy évvel korábbi azonos időszakban 4,7 százalékos volt a munkanélküliség Nagy-Britanniában.

Elemzők: továbbra is növekedési trendet mutat az építőipar

Gazdaság - 2018-04-13

Az építőipar 26,0 százalékos növekedést ért el februárban, ami lassulást jelez az ágazat januári 43,2 százalékos eredményéhez képest, ugyanakkor a szektor továbbra is erős növekedési trendet mutat - mondták piaci elemzők az MTI-nek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) péntek reggel kiadott adataihoz fűzött kommentárjukban.

A KSH jelentése szerint februárban az ipari épületek mellett lakóépületek, oktatási épületek építésének köszönhetően az épületek építésének volumene 19,8, az egyéb építményeké - a gyorsforgalmi utak építése, illetve vasút felújítási munkák és közműépítések nyomán - 40,1 százalékkal nőtt.

A Hunguest Hotels üzemelteti majd az új sóstói szállodát

Gazdaság - 2018-04-11

- A novemberben nyíló nyíregyházi Sóstó Resort Spa & Conference Hotel üzemeltetői pályázatát a Hunguest Hotels Zrt. nyerte - közölte a szállodalánc közvetett tulajdonosa, a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán.

A közlemény szerint a Hunguest Hotels 10 évre nyerte el az üzemeltetés jogát, az időtartam egy alkalommal további 5 évre meghosszabbítható.

Turisztikai szervezetek: a legjelentősebb ágazati intézkedés lesz az "online szobatükör" bevezetése

Gazdaság - 2018-04-11

Az elmúlt évek legjelentősebb ágazati intézkedésének nevezték az "online szobatükör", azaz a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ jövő évtől tesztüzemben tervezett bevezetését a turisztikai érdekképviseletek vezetői a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) szakmai rendezvényén szerdán Budapesten.

Megnyílt a 37. Construma építőipari szakkiállítás

Gazdaság - 2018-04-11

Megnyílt a 37. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás szerdán Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban 18 ország csaknem 600 kiállítója várja az érdeklődőket április 11. és 15. között.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára megnyitójában elmondta, hogy az építőipar Magyarország egyik fontos nemzetgazdasági ágazata.

BKIK: bejelentette lemondását Krisán László elnök

Gazdaság - 2018-04-10

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rendkívüli elnökségi ülésén Krisán László elnök bejelentette lemondását, a kamara vezetését a májusi küldöttgyűlésen adja át - közölte a BKIK kedden.

A közlemény szerint Krisán László a jövőben szakmai tapasztalatát a magyar gazdaság szempontjából stratégia jelentőségű magyar kis- és középvállalkozások fejlesztése érdekében kamatoztatja.

FruitVeB: a tavaszi fagy legjobban a kajszibarackot sújtotta

Gazdaság - 2018-04-08

A tavaszi fagy a legnagyobb mértékben a kajszibarackot károsította, a becslések szerint a jelentős rügykárok miatt idén csak viszonylag gyenge, 10-20 ezer tonna közötti termésre lehet számítani - közölte a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcsfőbizottságának elnöke.

Apáti Ferenc elmondta, hogy a korábbi években volt, hogy 40 ezer tonnát is elért a kajszibaracktermés, de például 2012-ben a tavaszi fagykárok miatt csak 10 ezer tonna termett. Az idei március elejei lehűlés miatt a Budapest-Hódmezővásárhely vonaltól délre és nyugatra fekvő területeken a korai, júniusi érésű fajtáknál alacsony, a késői fajtáknál pedig közepes terméshozam várható.