Az Európai Bíróság nem törölte el a regisztrációs adót

Ajánljuk - 2006-10-08

Nem a regisztrációs adóról mondott ítéletet csütörtökön az európai bíróság. Kizárólag a jogszabály egyetlen részét kifogásolta, azt, hogy a magyar regisztrációs adóról szóló törvény korábban hatályos szövege nem tartalmazott rendelkezést a személygépkocsik értékarányos adóztatására.

Ezt a kérdést az országgyűlés időközben rendezte, a módosítás - azaz az avultatás intézménye - 2006. januárjától már a szabályozás része.

A Bíróság ítélete éppen ezért meghatározott időszakra szól: azokra vonatkozik, akik 2004. május elseje és 2005. december 31-e között helyeztettek Magyarországon forgalomba más tagállamból behozott használt személygépkocsit.

Az érintettek számára a korábban megfizetett regisztrációs adó egy részét vissza kell fizetni. Ez a ténylegesen kifizetett adónak és az avultatás figyelembe vételével megállapítható összegnek a különbözete. Ez a jogosultaknak jár és nincsen kétségem afelől, hogy rendben hozzá is fognak jutni.

Az ítéletben foglaltakat elfogadjuk és most az a feladat, hogy a lehető legrövidebb időn belül megszülessen a megoldás a kérdés rendezésére, amiben - ha erre szükség van - az országgyűlésben a pénzügyi kormányzat partnerre talál.

 

Molnár Albert

az MSZP országgyűlési képviselője

a költségvetési bizottság tagja

 

 Kiadó: MSZP-frakció