Javier Solana az izraeli légtérsértések beszüntetését követeli

Ajánljuk - 2006-10-29

A francia védelmi miniszter után a libanoni légtér fölötti izraeli átrepülések beszüntetését követelte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, aki szombaton Bejrútban tárgyalt.

Fuád Szinjóra libanoni kormányfővel közös sajtótájékoztatóján Javier Solana közölte, hogy előző nap Izraelben "nagyon világosan" a libanoni berepülések beszüntetését követelte Ehud Olmert kormányfőtől és Amir Perec védelmi minisztertől. Az Európai Unió azt akarja, hogy az összes fél tartsa be az Biztonsági Tanács 1701-es határozatát - mondta. Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter a héten rendkívül veszélyesnek nevezte az izraeli berepüléseket és azok azonnali leállítását követelte.

 

Alain Pellegrini, a libanoni ENSZ-békefenntartók, az UNIFIL parancsnoka arra kérte szombaton a Libanonban tárgyaló Solanát, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a berepülések beszüntetése érdekében. A francia tábornok szerint az izraeli repülések nagyon zavaróak a libanoniak számára és könnyen incidenshez vezetnek.

 

Az UNIFIL egy szóvivője szerint izraeli katonai gépek naponta 9-15 alkalommal repülnek át Libanon fölött. Izrael közölte, hogy folytatni fogja a berepüléseket, amelyekre annak megakadályozására van szükség, hogy a Hezbollah radikális libanoni szervezet fegyvereket csempésszen be az országba.

 

A fegyvercsempészet megakadályozása a tűzszünetről szóló BT-határozat szerint az ENSZ-békefenntartók feladata lenne (a libanoni kormánnyal együtt), de az UNIFIL szóvivője is elismerte, hogy a nemzetközi erőknek fogalmuk sincs arról, folyik-e fegyvercsempészet vagy sem.

 

Javier Solana nagyon meleg szavakkal méltatta Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnököt, aki szerinte példamutató méltósággal és hazafisággal kormányozza országot ebben a bonyolult időszakban. Solana az Európai Unió támogatását ígérte Szinjórának a libanoni újjáépítéshez és a nemzeti egységkormányról a tervek szerint hétfőn kezdődő tárgyalásokhoz.

 

 

(MTI)