Kanadai film győzött a szolnoki tudományos filmfesztiválon

Ajánljuk - 2017-10-15

A Létfontosságú kötelék című, Kanada legforgalmasabb szervátültető központjában készült közel egy órás dokumentumfilm kapta az első díjat a vasárnap zárult szolnoki nemzetközi tudományos filmfesztiválon. Magyar alkotóknak egy harmadik helyet, és egy elismerő oklevelet ítélt oda a háromtagú zsűri.

Az első helyre rangsorolt filmet a kanadai Niobe Thompson rendezte, és külön erénye, hogy példátlanul valós képet tár a nézők elé a műtétekről, az intenzív osztályi kezelésekről, s arról, hogy a transzplantációs várólistán szereplő és intenzív osztályon lévő betegek mivel szembesülnek.

A második díjjal a francia Jean-Christophe Ribotot jutalmazták a Rosetta - Egy üstökös emlékei című filmjéért, amely egy missziónak a Rosette üstökösön végzett kutatásait mutatja be.

A harmadik díjat megosztva Tasnádi István, egy különleges és ritka betegséget, a hipermnéziát kutató filmje, a Memo című, valamint a német Aleksandra Sorgenicht az Óceáni hősnők - Alison Kock című filmjéért vehette át.

Elismerő oklevélben részesült Török Zoltán, a Lemming - A messzi észak aprócska ura és a lengyel Krystian Matysek a Mézvadászok című alkotásáért.

A fesztivál díjkiosztóján bejelentették: az első díjat elnyerő alkotás producere, Rosvita Dransfeld írásban lemondott a pénzjutalomról, ezért a pénzt a zsűri döntése alapján 50-50 százalékos arányban Lerner Balázs, illetve Balázs Gergely kapta a Budapest Inferno: A Molnár János-barlang titka valamint A dunavirág mentőakció című filmjéért.

Az október 12-én kezdődött, négy napos fesztiválra 11 országból 200 filmet neveztek, amelyből 26-ot a versenykategóriában, 9-et pedig a versenyen kívüli panoráma szekcióban vetítettek le. Vasárnap, a filmszemle utolsó napján a díjnyertes filmek ismét megtekinthetők.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza