Költségvetés - LMP: fenntarthatóbbá kell tenni az ország működését

Ajánljuk - 2023-05-30

Az LMP szerint a 2024-es költségvetéssel az ország működését fenntarthatóbb irányba kellene elmozdítani, nemcsak gazdasági, hanem ökológiai és társadalmi szempontból is.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese keddi budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján a jövő évi költségvetésről azt mondta, a 2024-es büdzsé nem ad választ semmilyen valós és fontos kérdésre, nem foglalkozik például a Magyarországot sújtó energiaproblémával, így továbbra is megmarad az a kiszolgáltatottság, amely az elmúlt évtizedekben jellemezte az országot.

A vízmegtartó gazdálkodásra sem irányoztak elő egyetlen forintot sem, pedig a Kárpát-medence kiszáradófélben van, az ország csapadékegyenlege negatív, és ezt csak súlyosbítja a kormány akkumulátorgyár-stratégiája, a multinacionális cégek ugyanis számolatlanul kapják a támogatásokat, cserébe viszont csak szennyeznek és pazarolják a vizet - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Megjegyezte azt is, hogy nem várhat tovább a tanárok béremelése és a szociális rendszer alulfinanszírozottságának megoldása sem.

Propagandára azonban van pénz: majdnem 130 milliárd forintot irányoztak elő ugyanis a köztévé üzemelésére, egyéb propagandára pedig további 50 milliárd forintot kíván költeni a kormány - mondta Csárdi Antal.

Közölte, annak érdekében, hogy az ország működése gazdasági, ökológiai és társadalmi szempontból is fenntarthatóbb irányba mozduljon el, az LMP ezermilliárdos nagyságrendben tervez módosító javaslatokat benyújtani.