Megnyílt Keleti Éva Élet/Kép című retrospektív fotókiállítása a Műcsarnokban

Ajánljuk - 2019-12-10

Megnyílt Keleti Éva Élet/Kép című retrospektív kiállítása kedden a Műcsarnokban, ahol a fotóművész több száz műve, köztük még soha sem látott korábbi képei és több tucatnyi, az elmúlt évben készült friss alkotása látható.

A február 2-ig látogatható tárlaton hat évtizednyi fotográfiai pálya színe-javát mutatják be az 1950-es évektől máig. A kiállításon a történeti, szakmai háttér mellett a személyes, családi mozzanatok is megjelennek - hangzott el a kiállítás keddi sajtóbejárásán.

Keleti Éva Kossuth-díjas fotóművész Élet/kép című retrospektív kiállításának sajtóbejárásán a Műcsarnokban 2019.december 10-én. MTI/Bruzák Noémi

A kiállítás, amelynek látványtervezője Vízvárdi András, négy teremből áll. Az első teremben Keleti Éva első életkorszakát mutatják be. A fotóművész 1955-től riporter volt a Magyar Fotónál, majd jogutódjánál, a Magyar Távirati Irodánál (MTI). A következő terem, amelynek nem hivatalos címe Fotográfus és bizalom, a pályának az 1976 és 1989 közötti időszakát mutatja be, amikor Keleti Éva az Új Tükör képszerkesztője és fotóriportere volt.

Modelljeivel, köztük színészekkel, táncosokkal a fotós olyan bizalmi kapcsolatba tudott kerülni, hogy nemcsak a lakásukba, hanem az életükbe is beengedték - mondta a kurátor, megemlítve, olyan képek születtek, mint a legendás Ruttkai-Latinovits kettős portré. Kiemelte: a tárlaton Keleti Éva emblematikus képei közül is látható néhány, de olyan gazdag életműről van szó, amelyben újabb és újabb emblematikus képeket találnak.