Peking a kínai vállalatok "észszerűtlen elnyomásának" befejezésére szólította fel Washingtont

Ajánljuk - 2020-11-16

- A kínai vállalatok "észszerűtlen elnyomásának" befejezésére szólította fel Washingtont a kínai kereskedelmi minisztérium - derül ki a minisztérium internetes oldalán hétfőn megjelent közleményből, amellyel egy múlt heti amerikai rendeletre reagáltak.

A minisztérium továbbá azt szorgalmazta, hogy az amerikai kormányzat biztosítson igazságos és diszkriminációtól mentes környezetet a kínai vállalatok számára az Egyesült Államokban folytatott tevékenységhez.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten írt alá rendeletet, amely megtiltja az olyan kínai cégekbe irányuló amerikai befektetéseket, melyek Washington szerint kapcsolatban állnak a kínai hadsereggel.

A kínai kereskedelmi minisztérium közleménye erről úgy fogalmaz: "minden alapot nélkülöz, és nem felel meg a jogi irányelveknek az, ahogyan az amerikai vezetés figyelmen kívül hagyja a tényeket, és meghatározza, hogy az érintett cég a kínai hadsereg irányítása alatt állnak". Hozzáteszik: Kína tőkepiaca az elmúlt években egyre népszerűbbé vált világszerte, egyebek m

ellett az Egyesült Államokban is - a befektetők körében, ami a kínai gazdaságba vetett bizalmat, valamint a tőkepiac reformjának és megnyitásának elismerését tükrözi.

A minisztérium szerint az Egyesült Államokban egyesek ürügyként használják fel a nemzetbiztonságot arra, hogy meggátolják az amerikai befektetők belépését a kínai piacra. Ez azonban "nem felel meg a gazdasági törvényeknek, és csupán azt érik el vele, hogy egyes cégek elessenek bizonyos piaci lehetőségektől, és a befektetők érdekei sérüljenek" - fogalmaznak a közleményben.

Az amerikai-kínai kapcsolatok az elmúlt időszakban egyre feszültebbé váltak egyebek mellett a kétoldalú kereskedelmet, a koronavírus-járvány kezelését, Hongkong autonómiáját, Tajvan státusát, valamint emberi jogi kérdéseket illető szóváltások és intézkedések mentén. A kínai külügyminisztérium múlt pénteken gratulált Joe Biden demokrata jelöltnek "az amerikai elnökválasztáson elért győzelméhez"