A kínai jegybank jelentősen csökkentette a fordított repokamatot és újabb pénzt pumpált a gazdaságba

Befektetés - 2020-03-30

A kínai jegybank jelentősen csökkentette a fordított repokamatot és újabb összeget áramoltatott a bankrendszerbe a vírusjárvány okozta gazdasági károk enyhítésére.

A jegybank hétfőn azt közölte, hogy hétnapos fordított repo révén összesen 50 milliárd jüant (7 milliárd dollár) injektált a rendszerbe, miközben az erre vonatkozó kamatot 20 bázisponttal - közel öt éve a legnagyobb mértékben - 2,20 százalékra csökkentette.

A pénzpiaci likviditást növelő fordított repoügylet lényege, hogy a jegybank állampapírokat vásárol a kereskedelmi bankoktól rögzített visszavásárlási időponttal és árfolyammal.

November óta a jegybank immár harmadik alkalommal csökkentette a hétnapos fordított repokamatot.

Ma Csün, a jegybank monetáris politikáért felelős bizottságának tagja úgy vélekedett: a repokamat mérséklése segíthet a reálgazdaság hitelköltségeinek csökkentésében - idézte a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A bizottság egy múlt pénteki ülését követően a jegybank arról határozott, hogy erősíteni fogja a makrogazdaság feletti ellenőrzését az új koronavírus-járvány következményeinek visszaszorítása, valamint a gazdaság megerősítése érdekében.

Szintén múlt pénteken a párt politikai bizottsága arról döntött, hogy a kormányzat szakpolitikai intézkedésekkel és a végrehajtás szigorúbb ellenőrzésével igyekszik majd megvalósítani az éves gazdasági és társadalmi fejlődési célokat.

Elemzők arra számítanak, hogy a kínai gazdaság az első negyedévben jelentős visszaeséssel zár majd a járvány miatti üzemleállások, közlekedési korlátozások, valamint a megcsappant belföldi fogyasztás következtében. A kínai vezetés azonban átmenetinek tekinti a gazdasági növekedés megtorpanását, és a járvány mérséklődését tükröző adatok tükrében országszerte a gazdasági tevékenység helyreállítását tűzte ki célul.