A Konzum alapkezelőjéhez kerül az MKB 45 százaléka

Befektetés - 2017-06-01

A Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. átveszi a Metis Magántőkealap kezelését a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt.-től - jelentette be a Konzum csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján is közzétett információt.

A tájékoztatás szerint a Metis az MKB 45 százalékát tulajdonolja, így az ügylet lezárásával a tulajdonosi jogok gyakorlójaként a Konzum Befektetési Alapkezelő ezzel azonos mértékű befolyást szerez Magyarország ötödik legnagyobb bankjában.

A tranzakcióhoz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti hozzájárulása is szükséges.

Az alap tulajdonosi jogait a mindenkori alapkezelő gyakorolja, így a Mészáros Lőrinc 53 százalékos és a Konzum Nyrt. 47 százalékos tulajdonában lévő Konzum Befektetési Alapkezelő az MNB felügyeleti jóváhagyását követően ugyanilyen mértékű, azaz 45 százalékos befolyást szerez Magyarország ötödik legnagyobb bankjában.

A Konzum Befektetési Alapkezelő bejelentette, hogy a befektetési alapok nyilvántartásba vételének jogszabályi rendelkezéseivel összhangban kezdeményezte a felügyeletnél a Metis II. Magántőkealap regisztrációját.

Az alap bejegyzését követően a Metis II. megvásárolja a Blue Robin Investmenttől az MKB Zrt. részvényeinek 4 százalékát.

A tranzakcióhoz szükséges megállapodásokat a felek megkötötték, így a felügyeleti eljárásokat követően a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Metis és Metis II. Magántőkealapoknak együttesen 49 százalékos tulajdonuk lesz az MKB Bankban.

Jászai Gellért, a Konzum elnök-vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozza: a Metis Magántőkealap alapkezelői tevékenységének átvételével, illetve a bank további 4 százalékos részesedésének megvásárlására létrehozandó Metis II. Magántőkealappal a Konzum-csoport pénz- és tőkepiaci jelenlétét kívánja erősíteni.

Fontosnak tartják, hogy az MKB menedzsmentje üzleti döntéseiben és a társaság irányításában továbbra is megőrizze szakmai függetlenségét - emelte ki Jászai Gellért a közleményben.

A Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója szerint a Konzum-csoport tulajdonosai támogatják a bank menedzsmentjének törekvéseit és üzleti stratégiáját, melynek megvalósításával az MKB már középtávon a három legnagyobb univerzális hitelintézet egyikévé válhat Magyarországon.

Az MKB vezetésének stratégiai céljainak megvalósításához hozzájárulhat a bank tervezett tőzsdére lépése is, amelyben előnyt jelenthet a Konzum Nyrt. tőzsdei jelenléte és tőkepiaci tapasztalata - írja közleményében a Konzum Nyrt.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza