A PortfoLion Zöld Alapja közvetett irányítást szerzett a NAGISZ csoportban

Befektetés - 2020-10-21

Az OTP csoporthoz tartozó PortfoLion Zöld Alap 97,91 százalékos részesedést, ezzel közvetett irányítást szerzett a NAGISZ csoportban.

A NAGISZ csoport meghatározó tulajdonosa, a Csillag Csemege Kft. magánszemély tulajdonosai 100 százalékban eladták üzletrészeiket, egyidejűleg a NAGISZ Zrt. kisrészvényeseinek döntő többsége is értékesítette a részvényeit. A tranzakció során a kisrészvényesek a többségi irányítással bíró tulajdonosokkal azonos feltételekkel értékesíthették részvényeiket.

Az ügyletet előzetesen a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálta és - az OTP Bank önkéntes kötelezettségvállalására is figyelemmel - jóváhagyta.

A cégcsoport eredményes működtetését a jövőben is a jelenlegi operatív menedzsment látja el.

A közlemény idézi Benedek Fülöpöt, az OTP Bank Zöld Program Igazgatóság ügyvezető igazgatóját, a NAGISZ Zrt. új igazgatósági elnökét, aki hangsúlyozta: az OTP Bank jövőbeni stratégiájának súlyponti eleme - összhangban az Európai Unió törekvéseivel - a zöld gazdaság erősítése. A befektetésre alkalmas társaságokban fent kívánják tartani a korábban elért magas szakmai színvonalat és egyben friss forrásokkal segítik a fejlődést a társaságokban - közölte.

A NAGISZ csoport a kelet-magyarországi régió és Magyarország egyik jelentős mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalata. Fő termékei között van a hízott élősertés, a pulyka tenyésztojás és napospulyka, illetve tyúk tenyésztojás és naposcsibe. A társaság "Nádudvari" márkanév alatt gyárt feldolgozott hús- és tejtermékeket. A cégcsoport emellett saját állattartó ágazatai és külső partnerei számára kiemelkedő minőségű takarmányokat gyárt.

A NAGISZ csoport 2019-ben 38 milliárd forintot meghaladó konszolidált árbevétel mellett közel 3,3 milliárd forint adózott eredményt ért el. A csoport több mint 1400 dolgozót foglalkoztat.