A Szberbank középtávon megtartja tulajdonrészét az Agrokor jogutódjában

Befektetés - 2019-04-03

A Szberbank középtávon megtartja tulajdonrészét Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdött Agrokor jogutódjában, a Fortenova Csoportban - jelentette be szerdán Zágrábban Makszim Poletaev, az új konszern igazgatótanácsának elnöke.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő hivatalában fogadta az árpilis 1-jétől Fortenova Csoport néven működő vállalat új vezetését, élén Poletaevvel, a Szberbank egyik kulcsemberével. Az orosz állami bank birtokolja a Fortenova Csoport részvényeinek csaknem 40 százalékát az átalakítás óta.

A 48 éves orosz bankár a találkozót követően a csoport nevében köszönetet mondott mindenki segítségéért, kiemelve Fabris Perusko rendkívüli biztost, aki szerinte olyan munkát végzett, amilyet ő még sosem látott.

Mint mondta: a Szberbank számára ez nem elsődleges feladat, de folytatják az elkezdett munkát, hogy növelni tudják a vállalat értékét. Kiváló szakemberek vezetik a vállalatot, akik a jelenre és a jövőre összpontosítanak, nem pedig a múltra - hangsúlyozta.

Januárban sajtóinformációk szerint a Szberbank még azt tervezte, hogy hogy eladja részesedését a legnagyobb horvát élelmiszertermelő és kiskereskedelmi cégben.

A konszern legnagyobb tulajdonosai a pénzügyi intézetek: köztük a már említett Szberbank 39,2 százalékkal, a kötvénytulajdonosok 25 százalékkal, a szintén orosz VTB Bank 7,5 százalékkal, és a horvát bankok 15,3 százalékkal. A beszállítók 4,7 százalékos részesedést kaptak az új cégcsoportban.

A Szberbank volt az Agrokor legnagyobb hitelezője, 1,1 milliárd euró követeléssel. Az Agrokor adósságát az orosz bankok felé 1,3 milliárd euróra becsülik, ami a vállalat teljes adósságának a 30 százalékát tette ki.

A 2016-ban csődközelbe jutott mamutvállalat bár elkerülte az összeomlást a 2017 áprilisában a parlament által gyorsított eljárásban elfogadott törvénynek köszönhetően, amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, azonban további problémákat jelenthetnek számára az úgynevezett roll up hitelek. A visszafizetési elsőbbséggel felvett újabb egymilliárd eurós hitel - amelyet nemzetközi és horvát pénzintézetek bocsátottak a vállalatcsoport rendelkezésére a rendkívüli eljárásban - refinanszírozását mielőbb el kell kezdeni az egyre növekvő kamatok miatt.