Átlagon felül bővítette jelzáloghitel-kihelyezését a Takarék csoport tavaly

Befektetés - 2019-03-27

A piaci átlagot meghaladó mértékben növelte lakossági jelzáloghitelezését a Takarék csoport 2018-ban. A takarékok tavaly 95 milliárd forintot folyósítottak, a 35 százalékos növekedés több mint 5 százalékponttal múlta felül a 29,6 százalékos piaci átlagot - közölte a bankcsoport hétfőn.

A folyósított hitelállománnyal a Takarék Csoport tavaly 10 százalékos piaci részesedést ért el a lakossági jelzáloghitel-kihelyezésben. Az állomány 2018 végén 389,4 milliárd forintot tett ki.

Átlagosan mintegy 12 millió forintot igényeltek tavaly az ügyfelek, ami nagyjából kétszerese a 2016-os 5,7 millió forintos adatnak.

A Takarékbank Csoport közleménye elismeri, hogy a jelzáloghitel-kihelyezési eredményhez hozzájárult a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltételeinek egyszerűsítése. 2016-tól 2018-ig a bankcsoport 50,5 milliárd forint értékben kötött csok-szerződést.

A tavaly megkötött csok-támogatások 27 százalékát új, 73 százalékát használt lakásra vagy bővítésre használták fel az adósok. Az új lakásra szóló szerződések 33 százalékát egy vagy két, 67 százalékát három vagy több gyermekre kötötték. Az átlagosan felvett csok-összeg az összes támogatási formát figyelembe véve három év alatt megduplázódott: 2,9 millió forintra nőtt a 2015-ös 1,3 millió forintos átlagról.

Vida József, a Takarék Csoport központi bankjának elnök-vezérigazgatója szerint idén várhatóan tovább folytatódik a jelzáloghitel-piac növekedése, amelyet a csok év elején bejelentett módosítása és bővítése is kedvezően befolyásol. Szintén növeli a hitelfelvételi kedvet, hogy az idei év végéig érvényes a kedvezményes áfa az új lakások építésére, valamint alacsonyak a kamatok is.