Egészségügy-gyógyszer-befogadás Innovatívok: eredményesek a tárgyalások az újabb innovatív készítmények befogadásáról

Befektetés - 2018-10-09

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerint előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások az új, innovatív gyógyszerek és terápiák társadalombiztosítási támogatásba vételéről, így remélhetőleg hamarosan újabb modern fejlesztésű készítmények válhatnak elérhetővé a magyar betegek számára.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő március végén jelezte honlapján, hogy idén tavasszal új, innovatív készítmények társadalombiztosítási támogatása várható, azonban többek között a kormányalakítás miatt végül nem született akkor döntés.

A közlemény idézi Holchacker Pétert, az egyesület igazgatóját, aki elmondta, hogy az új kormányzat felállását követően újra kellett tárgyalni a befogadással kapcsolatban korábban már egyeztetett kérdések egy részét, és ezek a tárgyalások jól haladnak, hiszen megvan a szükséges szakmai támogatás és a kormányzati szándék is.

Az AIPM bízik abban, hogy a magyar betegeknek nem kell már tovább várniuk, és rövid időn belül megszülethet a döntés a várólistán szereplő készítmények társadalombiztosítási támogatásáról. Ez már csak azért is fontos, mert ahhoz, hogy ezen készítmények elérhetőek legyenek az érintett betegek számára, egyes esetekben még további hosszadalmas közbeszerzési eljárásokra is szükség van, így szerencsés lenne ezeket mihamarabb megindítani.

Felidézték, az új egészségügyi kormányzat felállását követően az egyesület folytatta az egyeztetéseket, és eljuttatta a gyógyszerügyet érintő legsürgetőbb teendőit érintő három pontos javaslatcsomagját a kormány képviselőinek. Ebben a magyar gyógyszerkassza növelése és a gyógyszeripart érintő különadók csökkentése mellett a gyors, rugalmas és kiszámítható gyógyszerár-támogatási rendszer kialakítása is szerepelt. Utóbbi javaslat magában foglalta a régóta húzódó, már eldöntött befogadások kihirdetését éppúgy, mint a jelenleg meglévő adminisztratív és technikai akadályok lebontását, valamint az új, innovatív gyógyszerek és terápiák transzparens, kiszámítható és rendszeres befogadását.

Mint írták, Magyarországon legutóbb 2016-ban bővült a támogatott gyógyszerek, terápiák listája, a környező, V4-es országok esetében az átlagos befogadási idő kevesebb, mint fél év.

Felhívják a figyelmet, hogy az új, innovatív gyógyszerek és terápiák transzparens, kiszámítható és rendszeres befogadása azért is kiemelten fontos, mert tavasz óta csaknem harminccal nőtt, így jelenleg száz felett van azoknak a modern fejlesztésű, hatékony gyógyszereknek és terápiás eljárásoknak a száma Magyarországon, melyek tb-befogadásra várnak. Ezek többek közt a sclerosis multiplex, asztma, szívelégtelenség, más szív- és érrendszeri problémák, a gyomor-, vastagbél-, emlő- és tüdőrák meghatározott altípusainak terápiájában jelentenek segítséget.