ÉVOSZ: beruházásokra van szükség a termelési szint fenntartásához

Befektetés - 2019-09-26

Beruházásokra, technológiai fejlesztésekre van szükség az építőipar termelési szintjének fenntartásához, növeléséhez - közölte az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Koji László emlékeztetett, a kormány egy három éves támogatási program keretében összesen 31 milliárd forinttal járul hozzá, hogy az építőipar hatékonyabb legyen és több kapacitással rendelkezzen.

Ennek részeként folytatódik az építőipar technológiai korszerűsítését és hatékonyságának növelését segítő támogatási program, amelynek keretében a 10 és 249 fő közötti állományt foglalkoztató cégek 3 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak. A tervezőirodák esetében a legalább öt főt foglalkoztató vállalatok is jelentkezhetnek - ismertette a részleteket.

Az építőipari termelés alakulása Magyarországon (2001-2019. január-július)

Hozzátette, hogy a pályázaton elnyert összeg korszerű eszközök és gépek, informatikai berendezések beszerzésére, képzésekre, a középvezetés és a menedzsment fejlesztésére fordítható.

Koji László kitért arra is: az építésgazdaságban jelenleg 102 ezer vállalkozás van, közöttük azonban nagy a szórás. Sokan még hagyományos eszközökkel, mások már integrált, informatikai rendszerekkel dolgoznak. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem akarnak másodlagossá válni, egy-két éven belül fel kell zárkózniuk - vélekedett az ÉVOSZ elnöke.