Gluténmentes tésztagyártó, és ehető tányérokat, poharakat előállító üzemet avattak Monostorpályiban

Befektetés - 2023-03-17

A magyar gazdaság kitartó, elkötelezett családokra, erős vállalkozásokra épül - mondta a pénzügyminiszter pénteken a Hajdú-Bihar vármegyei Monostorpályiban, ahol felavatta a családi vállalkozásban működő Civita Group Zrt. gluténmentes tésztagyártó, és ehető tányérokat, illetve poharakat előállító üzemét.

A tárcavezető a fejlesztésről szólva elmondta: a cég a kukoricakészítmények egyik legnagyobb európai gyára, évente 40 ezer tonna GMO-mentes kukoricát dolgoz fel, 200 családnak biztosít stabil munkát hosszú évek óta. Az üzem a termékek több mint 50 százalékát exportra termeli. A mostani beruházásnak köszönhetően az évi tésztagyártási kapacitásuk háromszorosára nő, a kukoricaolaj gyártása 150 tonnára. Az új, biológiailag lebomló, ehető poharakat és tányérokat gyártó fejlesztés pedig a környezetterhelés csökkentését szolgálja - ismertette Varga Mihály, aki elismeréssel szólt arról, hogy a cég tulajdonosai tőzsdei bevezetéssel kívánnak forrásokat bevonni a vállalkozásba.

A Civita Group Zrt. gluténmentes tésztagyártó, és ehető tányérokat, illetve poharakat előállító üzeme Monostorpályiban az avatás napján, 2023. március 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A Civita Group Zrt. tulajdonában lévő Agri-Corn Kft. új üzemének 2,5 milliárd forintos beruházását egymilliárd forintos európai uniós, illetve kormányzati támogatással valósították meg - mondta Vaszkó Gábor, a társaság vezérigazgatója.

Kukoricából készülő termékeiket, a kukoricaolajat és a száraztésztákat már tizenegy európai országba exportálják, az ehető poharak és tányérok gyártásával pedig 500 tonna műanyag kiváltását teszik lehetővé évente - tette hozzá.

Vaszkó Gábor elmondta: Európa legnagyobb kukoricatészta-gyártó üzemében évente 20 ezer tonna végterméket állítanak elő. Tavalyi árbevételük ötmilliárd forint volt, eredményük elérte a 800 milliót, idén 20 százalékos növekedést terveznek.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, a városban és agglomerációjában komoly gazdasági fejlesztések történnek, s ebben fontos szerepe van az élelmiszeripari beruházásoknak. Vitányi István (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője szerint beszállítóként a bihari térség vállalkozói is profitálhatnak a debreceni fejlesztésekből.