Magyar-portugál kockázati tőkealap indul

Befektetés - 2017-11-06

- Szerdán kezdi meg működését az East West European Venture Capital Fund, amely zártkörű és piaci szabályok szerint működő tőkealapként Magyarországon és Portugáliában fog befektetni, és új korszakot nyit a két ország gazdasági kapcsolataiban. A kockázati tőkealap befektetői - többek között - az Eximbank Zrt., az OTP Bank Nyrt. és a Mol Nyrt. - jelentette be hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A 20 millió euró (6 milliárd forint) méretűre tervezett alap a következő nyolc évben olyan növekedési potenciállal rendelkező magyar és portugál kis- és közepes vállalkozásokba fektet majd be, amelyek az üzleti és a kormányzati szektor digitális átalakítását segítik megoldásaikkal, fejlesztéseikkel.

Az alapkezelői feladatokat az Alpac Capital látja el, mely a portugál értékpapír-felügyelet által bejegyzett és szabályozott társaság, és Budapesten és Lisszabonban működtet irodát.

Szijjártó Péter beszédében hangsúlyozta, óriási globális verseny bontakozott ki abban, hogy a sikeres digitális átálláshoz szükséges fejlesztéseket és az azokra alapuló beruházásokat hol valósítják meg és kik rendelkeznek majd az új megoldásokkal, amelyek sikeressé tudják tenni az átállást az új világgazdaságra.

Kiemelte: ebben a versenyben Magyarország versenyelőnye a kreativitás, a magyar emberek szorgalma, az innovatív gondolkodás és a matematikai tudás.

Szijjártó Péter közölte: ebben a helyzetben fontos szerepet tölt be az East West European Venture Capital Fund elnevezésű magyar-portugál kockázati tőkealap, amelynek köszönhetően az innovatív magyar kis és közepes vállalkozásoknak (kkv) újabb széles körű nemzetközi fejlesztési források nyílnak meg, versenyképességük támogatása érdekében. Így újabb támogatást kap a kkv-szektor versenyképessége.

Ez a befektetési alap egyedülálló, mert nem passzív, hanem aktív befektetési politikát folytat majd, ez annyit jelent, hogy az alap a forrás kihelyezését követően részt vesz az adott vállalat irányítási strtuktúrájában és segíti, hogy sikeresen tudjon működni - ismertette a miniszter.

A befektetések elsősorban az informatika és a smart industry területén valósulnak majd meg, mindezek az Ipar 4.0 program támogatását szolgálják - mondta.

A miniszter hangsúlyozta: a magyar nemzetgazdaság szempontjából kifejezetten fontos feltétel, hogy az alap által generált tőke 40 százalékát Magyarországon kell befektetni.

Arról is beszámolt, hogy a magyar gazdaságban dimenzióváltás zajlik, ennek belső oka, hogy a magyar gazdaság gyakorlatilag elérte a teljes foglalkoztatást, a külső pedig a digitalizáció, amely elsöprő lendülettel tört rá a világgazdaságra és azon belül a hagyományos iparágakra, amely közül több is a magyar gazdaság gerincoszlopához tartozik.

Hangsúlyozta, hogy az alacsony munkanélküliség "jó kihívást" jelent, amelyet kezelni kell, át kell állítani a beruházásösztönzést és a gazdaságstratégia fókuszát is a mennyiségről a minőségre.

A tőkaalap létrehozásásról kiadott közleményében az Eximbank kiemelte: az alap hozzájárul ahhoz, hogy a résztvevő vállalkozásokon keresztül szorosabbá váljon a két ország kapcsolatrendszere. A magyar kkv-k előnyt kovácsolhatnak Portugália ibériai, afrikai és dél-amerikai piacokhoz való hozzáféréséből, míg a portugál vállalkozások Magyarország közép- és kelet-európai, baltikumi és közép-ázsiai kapcsolataira építhetnek.

Bacsa György, a Mol Csoportszintű Stratégia és Üzletfejlesztés Igazgatója kiemelte: az Alpac struktúra egyedülálló lehetőséget biztosít a magyarországi és regionális társaságok számára a nemzetközi jelenlétük erősítéséhez.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elmondta: az alap a megfelelő finanszírozási forrással, magas szintű szakmai kompetenciával és üzleti kapcsolatrendszerrel tudja segíteni a kezdő kis és közepes vállalkozások fejlődését.