Mintegy 2,5 milliárd euró értékű magyarországi ingatlanfejlesztést mutatnak be a MIPIM-en

Befektetés - 2024-02-21

Mintegy 2,5 milliárd euró értékű magyarországi fejlesztést mutatnak be a világ legjelentősebb ingatlanszakmai kiállításán, a MIPIM-en március 12-15. között Cannes-ban - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Takács Ernő elmondta: az ingatlanbefektetések és a magánberuházók szempontjából a legfontosabb nemzetközi szakmai rendezvényen tavaly 22 500 látogató vett részt, köztük 6500 ingatlanbefektető, amelyek több ezermilliárd eurónyi befektetési vagyon felett rendelkeznek. Az idei MIPIM-en várhatóan a látogatószám és a szakmai részvétel is tovább emelkedik - tette hozzá.
Megújuló energiaforrások aránya a villamosenergia-fogyasztásból az EU-ban (2022)

Az elnök kiemelte, hogy a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) mellett három vezető ipari, logisztikai fejlesztő - a HelloParks, az Infogroup és a WING Industrial - adja majd a Magyarország-stand fő attrakcióját, a stand szakmai partnere az ATENOR, a Gránit Alapkezelő Zrt. és a világ vezető ingatlantanácsadó vállalata, a CBRE. A rendezvényen bemutatkozik Debrecen, Békéscsaba és Kaposvár is.

Takács Ernő tájékoztatása szerint a Magyarország-standon az ipari, logisztikai projektek kerülnek a fókuszba. Tavaly ez volt a legsikeresebb ingatlanpiaci szegmens, amely továbbra is lendületesen fejlődik: az idén több mint 600 ezer négyzetméter bérraktár épül, amelynek több mint a fele már előbérlettel, bérleti szerződésekkel lefedett.

A makrogazdasági körülmények javulásának köszönhetően az ingatlanbefektetési tranzakciós volumen, amely tavaly félmilliárd eurót tett ki, az idén akár meg is duplázódhat, ha például a finanszírozási kamatkörnyezet kedvezően alakul - tette hozzá az elnök.

Joó István, a HIPA vezérigazgatója, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztosa elmondta, hogy már 8. alkalommal vesznek részt a MIPIM-en, és biztosak abban, hogy a befektetők az idén és a következő években is meglátják a magyarországi fejlesztési potenciált.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy tavaly rekordmértékű, 13 milliárd eurónyi befektetési volumen, külföldi működőtőke érkezett Magyarországra. A következő években a kormány eltökélt célja, hogy Magyarország déli területeit fejlesszék, oda új befektetéseket irányítsanak, ezért külön öröm, hogy az idén Békéscsaba is bemutatkozik a kiállításon - fogalmazott Joó István.

Treiber Olivér, a HelloParks befektetési igazgatója úgy vélte, a Magyarországra érkező külföldi működőtőke-befektetések megfelelő táptalajt adnak a magyar ipar fejlődésének. Közölte, 2020 óta négy helyszínen (Maglódon, Fóton, Pátyon, Alsónémediben) fejlesztenek megaparkokat. Az átadott és a fejlesztés alatt álló portfóliójuk értéke csaknem 500 millió euró.

Székely Ádám, az Infogroup tulajdonosa kiemelte, hogy a MIPIM-en elsősorban a vidéki Magyarországot fogják képviselni az IGPark hálózattal. Ez jelenleg hét vidéki lokációban csaknem 200 ezer négyzetméter megvalósított csarnokberuházással, 65 ezer négyzetméter folyamatban lévő fejlesztéssel és több mint 200 ezer hektár további fejlesztési területtel rendelkezik, ezáltal a közép-kelet-magyarországi régió legnagyobb iparipark-hálózata. Székely Ádám sikeres magyar jelenlétre számít a kiállításon, elsősorban azért, mert globálisan óriási az érdeklődés az ipari ingatlanok iránt. Az Európai Unióban pedig Magyarország az egyik legaktívabb ipari ingatlanfejlesztési terület - mondta.

Korda Zsófia, a WING üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója, a WING ipari és logisztikai projektjeiért felelős üzletágáról, a WING Industrialról elmondta, hogy több mint 300 ezer négyzetméteres portfóliót kezelnek, és körülbelül 370 ezer négyzetmétert meghaladó előkészítés alatt álló fejlesztésük van. Eddig 400 millió euró értékben bonyolítottak ipari ingatlan befektetéseket, projekteket, és a közeljövőben további 400 millió euró értékben terveznek fejlesztéseket.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a MIPIM-en több mint 80 ország 2400 kiállítója és több mint 20 ezer szakmai látogató vesz részt.