Növekvő befektetési hajlandóságot jelez a BÁV műtárgybefektetési indexe

Befektetés - 2019-03-28

- Bár a lakosság műtárgybefektetési szándéka egyelőre alacsony, és szűk réteg előtt ismert lehetőség, a BÁV frissen indított műtárgybefektetési indexe növekvő befektetési hajlandóságot jelez - közölte a BÁV Zrt. csütörtökön.

A BÁV megbízásából a GfK Hungária Piackutató Kft. 2018 decemberében reprezentatív online kutatással először mérte fel a magyar vásárlók műtárgybefektetési szándékának alakulását.

A kutatás első eredményei szerint 2018. decemberben a 7 részindex értéke a 0-tól 100-ig terjedő skálán 5 és 79 között szóródott, az átlaga 39 volt. Így a szektor még jelentős potenciált tartogat a befektetőknek, bár a hazai műtárgypiacot az utóbbi években folyamatos növekedés jellemezte.

A kutatás szerint a férfiak, a felsőfokú végzettségűek és a legfeljebb kétfős háztartásokban élők körében magasabb az index értéke, vagyis a műtárgyakba való befektetési kedv. A magyar lakosság műtárgyakkal kapcsolatos hozamvárakozása magas: a nagy többség (67 százalék) az inflációnak megfelelő, vagy annál magasabb értéknövekedést társít hozzájuk.

Zakariás Fruzsina, a BÁV vezérigazgatója a közleményben elmondta: az index több értéke azt mutatja, hogy van hová fejlődnie a hazai műtárgypiacnak az oktatás és a transzparencia területén, annak érdekében, hogy az új vásárlórétegek számára is vonzó alternatíva legyen. Ebben a BÁV márkaismertségének és piaci súlyának megfelelően vezető szerepet kíván játszani - jelezte.

Az aukciós piacra fókuszáló artprice Art Market Report 2018-as adatai szerint tavaly az aukciókon újra eladott műtárgyak ára egy év alatt átlagosan 7 százalékos hozamot ért el.

Az új műtárgybefektetési index több kutatási hullám után, a valós piaci mozgásokkal összevetve válik majd igazán elemezhetővé - írták.