Rekordösszegért kelt el Prágában a szürrealista Styrsky egyik alkotása

Befektetés - 2017-05-22

Rekordösszegért, 23,6 millió koronáért (271,4 millió forint) kelt el vasárnap egy prágai árverésen Jindrich Styrsky cseh szürrealista festő A keményseprő és a hóember (Kominík a snehulák) című képe. Az alkotás ezáltal a neves cseh festő Csehországban eladott legdrágább festményévé vált.

A cseh sajtó szerint Jindrich Styrsky (1899-1942) A kéményseprő és a hőember című képét 1925-ben Párizsban festette, amikor első ízben élt hosszabb ideig a francia fővárosban. A festményt annak idején Párizsban is kiállították, felfigyelt rá a sajtó is, de később eltűnt a művészeti közéletből.

A festményt egy kelet-csehországi család vette meg és hosszú évtizedekig csak fekete-fehér reprodukciók által volt ismert. A család, amelynek nevét nem hozták nyilvánosságra, a közelmúltben nevezte be Styrsky híres alkotását az European Arts árverésre. Az alkotásért a tulajdonos eredetileg 14,5 millió koronát kért. Az ár a kikiáltás után azonban fokozatosan emelkedett, míg 23,6 millió koronáért az alkotás új gazdára talált. Az új tulajdonos nevét szintén nem tették közzé.

A 70,5x50,5 centiméteres szürrealista festményt 1925-26 fordulóján Párizsban a Ramoneur et bonhomme de neige francia néven tették közszemlére egy absztrakt művészeti kiállításon.

Jindrich Styrsky alkotásai közül Csehországban eddig a Maldoror című képért fizették ki a legmagasabb, 12,76 millió koronás árat.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza