Száznál is több háború utáni műalkotás a Virág Judit Galéria aukciós kiállításán

Befektetés - 2019-11-12

Száznál is több 1945 és 2000 között készült műalkotás látható a Virág Judit Galéria tematikus aukciós kiállításán, melynek anyagából vasárnap rendeznek árverést a Budapest Kongresszusi Központban.

Az árverés műfajára jellemző, hogy az anyagba elsősorban olyan ritkaságok kerülnek be, amelyek máshonnan nehezen beszerezhetők lennének - mondta el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában Kaszás Gábor művészettörténész. A Virág Judit Galéria munkatársa hozzátette: "mi is megpróbáltuk úgy összeállítani ezt az aukciós anyagot, hogy olyan raritások szerepeljenek benne, amelyek a művészek műtermeiből már nem beszerezhetők

A szakember elmondása szerint az utóbbi években komoly átrendeződés zajlik a magyar műtárgy-kereskedelemben, egyre nagyobb ugyanis az érdeklődés a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek művészete iránt, de ez a trend a nemzetközi piacon is megfigyelhető már jó ideje.

Már a Virág Judit Galéria korábbi árverésein is lehetett licitálni kortárs darabokra, de sokkal kisebb volumenben, aukciónként 20-30 tételre. Most először vállalkoznak arra, hogy kifejezetten kortárs anyaggal lepjék meg az érdeklődőket - közölte.

Kaszás Gábor hangsúlyozta: úttörő jellegű a vállalkozás, ezért kockázatot is rejt magában, mert a szocialista kultúrpolitika évtizedekig a klasszikus képzőművészetre helyezte a hangsúlyt, és nem igyekezett fogékonnyá tenni a közönséget a kortársra. A hatvanas-hetvenes évek képzőművészete ezért Magyarországon nem kapott olyan megbecsülést, mint nyugaton.

Mostanra ez megváltozott, sőt külföldön is felfigyeltek a korszak magyar alkotóira: a londoni Tate Modern éppen Maurer Dórát mutatja be monografikus kiállítással, de mások, például Keserü Ilona vagy Nádler István munkái is olyan gyűjteményekbe kerültek be, mint a párizsi Pompidou Központ vagy a New York-i Metropolitan Múzeum - számolt be Kaszás Gábor, hozzátéve: ezzel várhatóan a külföldi gyűjtők érdeklődése is megnő a korszak magyar alkotói iránt.

A Virág Judit Galéria tájékoztatása szerint a háború utáni és kortárs művek árverésének 105 műalkotása mintegy 160 millió forintos összkikiáltási árról indul. Az aukcióhoz kapcsolódó kiállítás szombatig tekinthető meg a galéria Falk Miksa utcai központjában.