Szinyei Merse Pál és Gulácsy Lajos egy-egy remekműve a Kieselbach tavaszi árverésén

Befektetés - 2017-05-24

- Szinyei Merse Pál és Gulácsy Lajos egy-egy remekműve mellett Berény Róbert, Tihanyi Lajos és Kádár Béla több alkotására is licitálhatnak az érdeklődők a Kieselbach Galéria tavaszi árverésén, amelyet péntek este tartanak a budapesti Hotel Marriottban.

A csaknem 230 tételt felvonultató aukciós anyagban a legmagasabb a kikiáltási ára Gulácsy Lajos Cogito ergo sum (A falu bolondja) című jelmezes önarcképének, amely egykor Horváth Zsigmond, majd Füst Milán és felesége, Helfer Erzsébet gyűjteményében, később a Füst Milán Fordítói Alapítvány tulajdonában volt. Gulácsy jelmezes önarcképei között különleges helyet tölt be a most árverésre kerülő darab. Főszereplője, az úton lévő vándor, a bölcs bolond, aki gúnyos, ravasz, fölényes vigyorral tekint vissza a nézőre. A mű kikiáltási ára 44 millió forint.

Szinyei Merse Pál A Vezúv kitörése című műve is kiemelkedik az aukciós anyagból 38 millió forintos induló árával. Az 1863-as olajkép a romantikus és a klasszicista tájképfestészet egyik kiemelkedő példája, amelyen a tűzhányóból éjszaka kilövellő lángoszlopok belefolynak a nápolyi öböl vizébe.

Magas áron üthetik le Pór Bertalan Vágyódás tiszta szerelemre című képének a licitjét is. A 32 millió forinttól kínált festmény a korai magyar avantgárd egyik kiemelkedő példájának számít. Pór Bertalan egyik másik tájképe, A Napsütötte táj híddal, már csak 3,8 millió forintos kikiáltási árral szerepel az anyagban.

Ugyancsak magas áron, 32 millió forinttól kelhet el Berény Róbert Olvasó lány pamlagon (Olvasó nő) című, 1906 körül készült festménye is. A fiatal Berénynek ebben az évben született alkotásai közül szinte mindegyik fontos műnek számít az életművében.

Kiemelkedik még az anyagból Tihanyi Lajosnak A Tájkép Szécsénykovácsi II. című festménye, amelyre 22 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők, de 9,5 millió forinttól cserélhet gazdát a Nyolcak tagjának Táj patakban tükröződő gyaloghíddal című festménye is, az 1910 körüli időszakból.

A gyűjtők érdeklődésére tarthatnak számot a kevésbé ismert mesterek jelentős művei is. A tragikusan rövid életű Bohacsek Ede Rákosligeti tájára 16 millió forinttól indulhat a licitálás, míg Freytag Zoltán Kilátás a házak közül (A piros vízgyűrű) című festménye 4 millió forinttól kelhet el. A híres Barcsay Jenő korai korszakának egyik fontos munkája, az Erdei út 18 millió forinttól kelhet el a galéria tavaszi aukcióján.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza