Tűzoltók képzésére alkalmas repülőgép-szimulátort adtak át Debrecenben

Befektetés - 2019-09-27

Tűzoltási gyakorlatokra alkalmas repülőgép-szimulátort adtak át gyakorlati bemutató keretében pénteken a debreceni repülőtéren.

Tűzoltási bemutató a Gróf Széchenyi Ödön Tűzoltó Kiképző Akadémia átadásán a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren 2019. szeptember 27-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A bemutatón előbb azt szimulálták, hogy a repülőgép futóműve kigyulladt, majd a betonra kifolyt kerozin gyulladt meg, utána pedig az utastérben és a pilótafülkében is felcsaptak a lángok. A repülőtéri tűzoltók több vízsugárral megfékezték a feltételezett tüzet, majd kimentették a gépben rekedt utasokat, a sérülteket pedig ellátták.

Ilyen és hasonló helyzetekre készülhetnek fel a repülőtéri tűzoltók a jövőben a gróf Széchenyi Ödön Tűzoltó Kiképző Akadémia speciális képzésein - jelezte Révay László, a Detka Oktató Kft. ügyvezetője.Az A320 típusú szimulációs eszközzel egyszerre húsz hazai vagy külföldi repülőtéri tűzoltó kaphat 40-40 órás elméleti és gyakorlati kiképzést Debrecenben - tette hozzá.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a szimulátor átadása előtt azt mondta, hogy a többségi önkormányzati tulajdonban lévő repülőtér a régió egyik fejlesztési központja. Az egyetlen légikikötő a térségben, amelyik vasúti összeköttetéssel rendelkezik, helyben van a pilótaképzési infrastruktúra, a mostani fejlesztés pedig a biztonság szempontjából is nagy előrelépést jelent.

Herdon István, a Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatója elmondta: a repülőtéri területükön megvalósult beruházás mintegy 600 millió forintba került, és a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.-vel közösen finanszírozták.

A debreceni eseményen megemlékeztek az akadémia névadójáról, gróf Széchenyi Ödönről, aki alapítója volt a főváros önkéntes tűzoltó egyletének, és kezdeményezte a hivatásos állami tűzoltóság felállítását.