2007 az egyensúly, a reformok és a fejlesztés éve lesz

Belföld - 2006-12-29

A rászorulóknak nagyobb gázár- és távhőtámogatás, a tehetősebbektől nagyobb felelősségvállalást igénylő adóváltozások, a betegek és a tisztességes járulékfizetők szempontjait érvényesítő egészségügyi átalakítások – többek közt ezeket célozzák a 2007 elején életbe lépő új szabályok.

A második Gyurcsány-kormány megalakulásakor az erős és sikeres Új Magyarország megteremtéséhez szükséges egyensúlyt, a reformokat és fejlesztéseket helyezte politikájának középpontjába. A kormány első fél éve az egyensúly gyors megteremtéséről, illetve az egyensúlyt tartóssá tevő, a mindennapi életviszonyokat átalakító reformok elindításáról szólt. A változásoknak köszönhető stabilitás lesz már az alapja annak a fejlődésnek, ami 2007-ben, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében indul majd el.

 

A stabil alapok lerakása azzal jár, hogy 2007-ben – miután az elmúlt 4 évben dinamikusan nőtt az életszínvonal – enyhe korrekció következik. Az áldozat azonban nem hiábavaló: minden egyes megtakarított forintra öt forint fejlesztési forrás jut a következő években.

 

2007. január 1-jétől változik számos adószabály:

Január 1-jétől a 18 százalékos személyi jövedelemadó sávhatára az eddigi 1 millió 550 ezer forintról 1 millió 700 ezer forintra emelkedik.

 

9000 forintról 10000 forintra nő a munkáltató által a munkavállaló részére juttatott meleg étkezési hozzájárulás adómentes határa. A hideg étkezési hozzájárulás esetében az értékhatár 4500 forintról 5000 forintra emelkedik.

 

Nő a munkáltató által adható adómentes iskolakezdési támogatás összege is: 19000 forintról 20000 forintra változik.

 

Szintén év elejétől kezdve kell megfizetni a 4 százalékos szolidaritási adót azoknak a magánszemélynek akinek az összevont adóalapba tartozó jövedelme meghaladja az egyéni járulék-fizetési felső határt.

 

A nyugdíjak továbbra sem viselnek adóterhet, ha a nyugdíjasnak nincs más jövedelme. Azonban, ha valaki a nyugdíj mellett önálló vagy nem önálló tevékenységből jövedelmet szerez, akkor a nyugdíj összegét az éves összevont adóalapba be kell számítani, s a nyugdíjra jutó adó csökkenti a számított adót.

A jövő évtől kell elvárt adót fizetni: így minden társas és egyéni vállalkozónak – kivéve, akikre normatív módon nem vonatkozik ez a kötelezettség – kell valamennyi személyi jövedelemadót vagy társasági adót fizetnie.

 

6 százalékról 7 százalékra emelkedik az egyéni társadalombiztosítási járulék mértéke, és annak a mezőgazdasági őstermelőnek is kell majd járulékot fizetnie, aki egyébként nem biztosított. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást munkaviszonyban választó adózónak is havonta legalább a minimálbér után kell fizetnie járulékot.

(forrás: meh.hu)