A hulladék-maffia Európa szeméttelepévé tenné Magyarországot

Belföld - 2007-01-18

Az elmúlt hetek illegális szemétbehozatalról szóló hírei miatt rendkívüli környezetvédelmi bizottsági ülés összehívását kezdeményezi dr. Oláh Lajos, szocialista országgyűlési képviselő.

Hetek óta borzolják a kedélyeket a németországi és ausztriai eredetű szemétszállítmányokról szóló hírek. Az uniós és hazai engedélyek nélkül Magyarországra hozott, és itt illegálisan hulladéklerakókban elhelyezett hulladék arra figyelmeztet: kellően határozott fellépés nélkül Magyarország Európa szeméttelepévé válhat. Mivel az ügy már legalább négy megyét (Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Pest, Csongrád) érint, és több ezer tonna hulladék került hazánkba, a kérdéssel a legmagasabb szinten kell foglalkozni. Sajnos egyre több jel utal arra, hogy az alvilág az olajszőkítés után most a „szemét-bizniszből” próbál fekete jövedelemre szert tenni.

 

A Környezetvédelmi Bizottság rendkívüli ülésére azért van szükség, hogy haladéktalanul megkezdődjön az a munka, amelyben a törvényhozásnak és a kormányzati szereplőknek együtt kell működnie. A Parlamentnek és a Kormánynak közösen kell megtalálnia a leghatékonyabb választ erre az aggasztó új jelenségre, amelyről elképzelhető, hogy csak előszele a következő évek környezetvédelmi problémáinak. A rendkívüli ülés kezdeményezése mellett dr. Oláh Lajos arra kéri Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi minisztert, hogy vizsgálja felül a hatályos szabályozást, és az ellenőrzés szervezeti-működési feltételeit. Fontos, hogy a minisztérium is kidolgozza saját elképzeléseit, javaslatait az ügy megnyugtató rendezésére.

 

Dr. Oláh Lajos közleménye