A meteorológusok már délelőtt jelezték a közeledő vihart

Belföld - 2006-08-21

"Budapesten és környékén napos idő van, többnyire mérsékelt a légmozgás, a hőmérséklet 25-26 fok körül alakul. Változás előtt áll időjárásunk, északnyugat felől markáns hidegfront közeledik, amely a fővárost és környékét az esti órákban éri el" - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az InfoRádióban vasárnap délelőtt 10 órakor.

Az előrejelzés így folytatódott: "estefelé záporok, zivatarok alakulnak ki, a nyugati, délnyugati szék megélénkül, majd este északnyugatira fordul, sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, a legerősebb széllökések elérhetik az óránkénti 70-80 kilométert".

 

A vihar néhány perccel este kilenc óra, a tűzijáték megkezdése után tört ki. A fővárosra óránkénti 80-100 kilométeres széllökések zúdultak; a tűzijáték megtekintésére összegyűlt emberek között pánik tört ki. A Nexus Reklámügynökség Kft. által szervezett tűzijátékot ennek ellenére nem szakították félbe.

 

A tömeg kapualjakba, buszmegállókba és aluljárókba menekült, az utcát törmelék és bokáig érő víz árasztotta el. A pánik miatt nagyon sok gyermek elsodródott szülei mellől, a rendőrök próbálnak segíteni felkutatásukban a kétségbeesett szülőknek. Három ember életét vesztette, 250-en megsérültek, két eltűnt embert még keresnek, ők egy kishajóból estek a Dunába.

 

Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi védelmi bizottság éjszakai ülése után az InfoRádiónak azt mondta: a tragédia nem következett volna be, ha a szervezők a meteorológiai szolgálat 20 óra körül kiadott jelentése után lemondták volna a tűzijátékot, ezért vizsgálatra van szükség. (forrás: InfoRádió)